Reklama

Reklama

Zahradnictví: Dezertér

  • Česko Zahradnictví: Salon Valentino (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Filmová trilogie Zahradnictví se skládá ze tří samostatných filmů odehrávajících se na pozadí nejdramatičtějších období minulého století a časově předchází oblíbenému snímku Pelíšky (1999). Vypráví o třech rodinách: rodině leteckého radiotelegrafisty, rodině majitele kadeřnického salonu a rodině majitele zahradnictví. Obsáhne 20 let života postav, které musely v těchto pohnutých časech prožít nejlepší léta svých životů. Druhá kapitola rodinné kroniky Zahradnictví se odehrává na pozadí převratných událostí v letech 1947-1953. Hlavní postavou je majitel noblesního kadeřnického salonu Valentino v centru Prahy Otto Bock (Jiří Macháček) a jeho rodina, kterou zde zaměstnává. Podnik je smyslem a naplněním jeho života, po všech válečných útrapách se sem vrací jako uznávaný šéf se svou manželkou Elou (Gabriela Míčová) a jejími sestrami Bedřiškou (Klára Melíšková) a Vilmou (Aňa Geislerová). Sestry společně přežily válku a německou okupaci a staraly se o malé děti svých manželů, kteří byli zatčeni za protinacistický odboj. Teď všichni s ohromným úsilím realizují svůj sen, jenže přichází zlom po únorovém komunistickém puči. Ottova firma je vyvlastněna státem a jemu se podruhé v životě rozpadá svět. Tentokrát jsou však důsledky otřesu pro něj i pro jeho rodinu fatální... (CinemArt)

(více)

Recenze (151)

marhoul 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně nejsilnější díl celé trilogie. Věděla jsem, že nejdu na komedii, tušila jsem, že filmovou rodinu čekají těžké časy a křehké zpracování všech tvůrců i aktérů hodnotím známkou nejvyšší. Je dobře, že se pan Jarchovský do trilogie pustil. Má nám o čem vyprávět. Jiří Macháček, Gabriela Míčová- výteční! ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Podobně jako u prvního dílu, nepřijde mi to až tak špatné, jako naznačuje obecná hysterie. V podstatě se jedná o obdobnou čalamádu, jakou nabídl první díl. Pokud pominu prapodivný wtf závěr, přišel mi děj Dezertéra o něco kompaktnější a smysluplnější (komunistická perzekuce na mě působila tak nějak tíživěji, než ta nacistická v prvním díle) a nabídl opět, podobně jako Rodinný přítel i pár solidních momentů. V celkovém vyznění se však zase jedná o nudnou šeď, na kterou si za nějakou dobu asi příliš nevzpomenete. Nepřestává mě však zajímat, proč se celá trilogie jmenuje Zahradnictví. Smysl mi to nedává absolutně žádný a pokud ho nějakým zázrakem nenajde ani třetí díl, bude samotný název vypovídat o této Hřebejkovo trilogii víc než dost. 4/10 ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Opět vánoční scénky, pokusy opakovat repliky z Pelíšků, přičemž tomu chybí děj a hlavně vykreslení hlavní postavy, kde opět není ukázán nějaký její přerod filmovými prvky, ale berličkou v podobě voice overu. Opět slušná kamera, některé herecké výkony a sem tam hudba, celkově je to ale dvouhodinová nuda opět o ničem. Co to vlastně chtělo říct? Dokáže někdo pojmenovat hlavní téma (tedy kromě povrchních frází typu komunisti byli zlí)? ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

V druhém díle přibyl aspoň vtip, Fingerovi role po Kodetovi celkem sedí a je tahounem filmu, nohy mu naopak podkopává Macháček, jehož tragickokomická role mi prostě nebyla blízká a stejně jako všechny postavy nesympatická. Ale díky bohu za toho Fingera, díky němuž jsem se i zasmál, hlavně když byl na plátně s Mařčí v podaní Sabiny Remundové. Jinak je to prostě pokračování jednoho velkého přešlapu jménem Zahradnictví, které jen parazituje na Pelíšcích jako dobrý marketingový tah. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Po příšerném prvním díle obrovský vzestup, přestože jsem po patnácti minutách zažíval deja vu s vánočním stromečkem. Naštěstí se děj velmi rychle rozvinul a nechyběly ani ryze groteskní momenty. Opravdu povedený film, hrají tam stejní herci, stejný režisér a výsledek je tak diametrálně odlišný. Jsem zvědavý na závěrečný díl. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Hřebejkova a Jarchovského představa jak se dělá "velký film", kde se nelítostně transformují postavy na pozadí brutálních dějin. Škoda akorát, že se po celou dobu u toho hihňáte jak dementi, protože tahle umělecká usnažená opocenost fantasticky akceleruje totálně obscénní (ne)vedení herců a vypatlaný scénář. Hřebejk zjevně vůbec nemluví účinkujícím do toho, jak mají své postavy pojmout, takže ty se všemožně pitvoří ve snaze vybudovat silné charaktery. Macháčkova "dramatická proměna", která ho nutí střídat několik hereckých poloh, kdy přehraje za horizont bezpečně všechny, je snad nějaká reminiscence na Bruno Dumonta. Jarchovský už dobrých deset let netuší, jak spolu mluví lidi, podle mě ani nečte nic jinýho než sebe, ale to mu nebrání psát velké historické kusy o tom, jak hodnému, svéráznému gentlemanovi s knírkem a kávomatem slizký Štěpán Kozub, který po holkách háže šutry a nechce se mu makat (protože je komunista!§!!) krade krám. Je to šílený, fakt, skoro se to nedá, ale z nějakýho důvodu si dokáže tenhle tvůrčí tým pořád ohlídat výpravu a kameru, takže to úplně zasypat vápnem nedokážu. Navíc... no díky výše řečenému jsem se u toho vlastně bavil. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Tedy po Rodinném příteli jsem vůbec nic nečekal, ale tentokrát Hřebejk překvapil. V poválečných letech a v době nastupujícího komunistického moru se cítil mnohem lépe, než v letech válečných. Ze sterility, kterou jsem mu v předešlém díle vyčítal, udělal přednost a do filmu se mu podařilo vpašovat dobové nuance, které člověka nutí skřípat zubama. Mnohem hutnější je i rodinné drama, na čemž má výrazný podíl vynikající Macháček. Sledovat proměnu jeho postavy byl zážitek. Ale povyrostl i Finger a použití legendární, byť trochu upravené, Kodetovy hlášky z jeho úst mě nijak neuráželo. Naopak. Líbil se mi konec, takže i když tomu něco málo chybělo, na závěrečný díl už se zase těším. 80% ()

malylada 

všechny recenze uživatele

Za mě o stupínek lepší než předchozí Rodinný přítel. Film se má točit kolem postavy holiče, která si naštěstí prostor nekrade jen pro sebe a opět divák prožívá rodinné drama se starými známými v poválečné době. Počátek plyne v lehkém, úsměvném tempu a k mému překvapení se Dezertér mění v docela silné, hutné drama. Rozum zůstává stát nad samotnou postavou Dezertéra a občas to chtělo větší ucelenost děje. Naopak, proti předchozímu dílu se daří vystihnout dobu mnohem drsnějším způsobem a z praktik socialismu běží místy mráz po zádech. Závěr, předávání štafety novým hercům mile překvapí.....8/10 ()

6thSun 

všechny recenze uživatele

Při rozvleklém startu jsem to málem vypnul, pak nastalo nečekaně rychlé vtáhnutí formou incidentu s mladým bolševikem, které drželo až do uklizení Macháčka do blázince. Od té chvíle film ztratil jakoukoli šťávu a hlavně přestal dávat smysl. ()

filmsim 

všechny recenze uživatele

Jakožto velký fanda prvního filmu Rodinný přítel, který pro mě je skvělým melodramatem (8.5/10), tak je druhý díl trilogie Zahradnictví s podtitulem Dezertér pro mě velkým zklamáním. Po stránce kamery, masek, kostýmů, zkrátka celkové výpravy je snímek stále na nadstandardní tuzemské úrovni. Hlavním problémem je ovšem prázdný, přebujelý scénář, který místo profilování "hlavní" postavy Jiřího Macháčka, se rozplizne do mnoha postav a tak celý film plyne odnikud někam a za celou skoro dvou hodinovou stopáž se v podstatě nic pro diváka zásadního nestane. Zbytečný díl, který když neuvidíte, tak o nic důležitého nepřijdete. Snad to Nápadník v listopadu patřičně napraví a kompletně a důstojně tuto kritiky nenáviděnou trilogii uzavře. 5.5/10 Více v mé plnohodnotné video recenzi z youtube kanálu Biograf. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Kouzlo prvního dílu se rozpustilo. Dezertér je možná tak akorát velký podvod, ohledně kampaně a slepá ulička, která nikam nevede. Film osud Otty sleduje jen velmi ztraktovitě a stručně. Což je ohromná škoda, protože když si občas chaotický scénář na ten příběh vzpomene, film ukáže, že v sobě měl potenciál a duo Hřebejk+Jarchovský furt umí. U scény s klavírem mi třeba vážně zamrazilo. Ale ta je zde praktický jediná svého typu . Jinak se o Ottovi dozvíme většinou jen skrz další postavy. Vůbec ho nesledujeme detailně.. Většinu času je film spíš takový křečovitý prvoplánový pokus imitaci Pelíšků. V hodně okamžicích, je totiž snaha vytvořit nějáký vtip. Občas jsem se upřímně zasmál, ale většina rádoby vtipů jen suše odkazuje na Pelíšky a vyzní do prázdna. Stejně jako prakticky všechny scény, protože je film taky dost nenápaditě, mdle (a občas vyloženě nevhodně.) sestříhaný. A zatímco u jedničky byl závěr dojemný, zde mi zakončení s duchem Jiřího připadalo kýčovité. Prostě tohleto se Jarchovskému nepovedlo. Já tedy zatím budu jen vzpomínat na užasného Rodinného přítele a budu doufat, že se povede třetí díl Nápadník. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Začínám mít pocit, že Jan Hřebejk umí trochu lépe období komunismu, nebo jeho nástupu, než období nacismu. Postavy jsou zde o něco lépe vykreslené, je zde trochu lepší humor než v prvním dílu trilogie, ale pořád to nestačí na něco lepšího, než je průměrné hodnocení. Tohle se klasikou nestane. ()

gogos 

všechny recenze uživatele

Druhý příběh ságy Zahradnictví za tím prvním zaostává. Přibývá zbytečných narážek na Pelíšky, nesympatický Finger jako ústřední postava neobstála a nebýt dětských rolí, tak tento film v čele s Macháčkem zapadne mezi ostatní tuzemskou břečku let posledních. ()

major.warren 

všechny recenze uživatele

Pro mě ještě lepší než první díl. Celá trilogie prý jde od nejdramatičtějšího po nejvtipnější díl. Dezertér byl oproti Rodinnému příteli vtipnější a možná i trochu propracovanější. Jiří Macháček jako holič Otto, kterého oholili byl výtečný. Od vtipného a šarmantního muže po lidskou zrůdu. Gabriela Míčová, Klára Melíšková, Aňa Geislerová byli stejně jako v prvním díle vynikající. Nejlepší z herců, kromě Macháčka, ale byl nový Kodet. Martin Finger roli Jindřicha zahrál opět skvěle a tentokrát už měl s tím původním Jindřichem z Pelíšků společného mnohem víc než v Rodinném příteli. Nejlepší hlášky, byli z jeho úst:-). Scénář Petra Jarchovského lepší než první film. Propracovanější, vtipnější a nějak celkově lepší. První díl byl, ale také výborný. Celkově si myslím, že třetí film bude vůbec nejlepší. Dezertérovi bych dal minimálně 70 procent. Byli tam jisté nedostatky, ale když to srovnám s těmi českými bludami musím mu dát pět hvězd. Tak jako všem ostatním českým filmům na určité úrovni. Hřebejk je skvělý režisér. Patří opravdu do té české režisérské špičky a má dobrý tým. Kamera jako v prvním díle skvělá. Hudba přímo nádherná. Petr Ostrouchov odvedl skvělou práci. Kostýmy, výprava a masky bohaté. Je vidět, že producenti na ničem nešetřili. Výborná byla i Sabina Remundová jako Mařčí. Stejně tak Lenka Krobotová a David Novotný. Nejlepší scéna s ruskými vojáky v kadeřnictví. To jsem jásal smíchy, když jim švýcarské lepidlo odlepilo vlasy. U mě krásné čtyři hvězdičky. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Ne, lepší než jarní první část to vážně není (jedině snad mírnější, ale pořád zbytečně nataženou stopáží). Některé obrazy na sebe zvláštně navazují, ale to není ten největší problém. Do poloviny filmu vůbec nemáme přehled o nějakém časovém rámci, do kterého je příběh zasazen, tudíž scény typu "zrzek nakráčí do kadeřnictví se slovy "přebírám to tady" působí prostě divně. Macháček je po návratu z lágru milujícím otcem, aby o desítky minut později bez nějaké zjevné psychologické proměny připravil rodinu o životní úspory. Atd, atd. Propojení s mými milovanými "Pelíšky" radši ani nekomentuji, opakování tehdy zábavných replik je spíše násilným prostředkem, aby se publikum aspoň pousmálo. Na závěr trilogie už se ani moc netěším. ()

William_ 

všechny recenze uživatele

O chlup lepší než "Rodinný přítel",ale film mě velice zaujal a potěšil. Skvělé herecké výkony,kostýmy a konečně se zde už něco děje. Stále nechápu tak nízké hodnocení. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

nemůžu si pomoct,ale mě se druhý díl Zahradnictví zkrátka líbil.Pořád je tu možnost lecos vytknout,ale oproti prvímu dílu je to velký skok kupředu.Ohromou výhodou a plusem Dezertéra je jistá životnost a mnohem větší uvěřitelnost.Zatímco Rodinný přítel se odehrával prakticky celý v prapodivném vzduchoprázdnu kde ani nebylo poznat že je válka,Dezertér je nejsilnější právě v dopadu doby,kdy se k moci derou komunistiTo přináší spoustu vyhrocených situací a dokonce se objevuje i humor v náznacích podobný tomu z Pelíšků.Humor je to sice dost dietní,ale mnohdy funkční..70% ()

Reklama

Reklama