Reklama

Reklama

Estesh'hadi baraye khoda

všechny plakáty

Obsahy(1)

Starnúci Fathi, ktorý trpí nevyliečiteľnou chorobou, sa po dvadsiatich rokoch vracia do rodnej dediny. Dúfa, že sa mu podarí nájsť jeho manželku a poprosiť ju o odpustenie. Verí totiž starej tradícii, podľa ktorej človek, ktorého bezúhonnosť môže potvrdiť štyridsať veriacich, dosiahne u Boha odpustenie hriechov. Najdôležitejším svedkom je jeho žena, ktorú pred dvadsiatimi rokmi opustil... (STV)

(více)

Recenze (3)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Iránsky veľkomestský film je niečo úplne odlišné, ako iránsky film z malej dediny z hôr. Ale tak je to v každej krajine a národnej kinematografii. Film začne byť zaujímavejší až keď sa z neho stane road movie. Veľmi netradičná road movie: ide sa po koľajniciach, ale nie vo vlaku, ide sa v hlbokom snehu, ale nie so snežnicami, alebo nebodaj so skútrom. Fathi rozpráva historku o dvoch doručovateľoch, ktorí sa musia spojiť v polovici 18 km cesty kvôli podpisu a musím sa priznať, že tento sfilmovaný príbeh by mal asi zaujal viac, ako ten Fathiho o ceste za odpustením, kde si režisér neodpustil pátos a pre nás ťažšie uchopiteľnejšiu tamojšiu mystiku. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Film, ak sa v ňom skoro nič neudeje, môže dopadnúť ako veľmi nezáživný, a to je práve tento prípad. Zimná horská iránska krajina a neustále riešenie otázok smrti ma znechucovalo a uspávalo. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Íránské filmy patří k těm nejlepším, které znám, navzájem se liší a poskytují celou škálu námětů. Film Prosba k Bohu je baladickým příběhem, v němž se snoubí boj člověka o odpuštění s přírodním živlem, kterým je v tomto případě sněhová bouře, jež pro mne znamená právě onu chvíli pokání, jíž je stařec vystaven - a jemuž Bůh nakonec za jeho boj skutečně odpustí a přivede ho až ke dveřím jeho manželky, která jej před dvaceti lety opustila a žije o samotě vysoko v horách. Scény, "v nichž se nic neděje" jsou naprosto funkční a uchvacující. Přesto nedávám plný počet hvězdiček z prostého důvodu. Příběh se mi na konci zdál nedotažený. Stařec končí svou pouť opuštěn, vesnický úředník Mohamed se vrací do vesnice, nedozvíme se ani, zda místní lékařka s hochem, jenž je do ní zamilován, dorazí k rodičce na jakési vzudálené samotě... Ne, tento film nenechá spát a užil jsem si ho. ()

Reklama

Reklama