Reklama

Reklama

Moonlight

  • USA Moonlight (více)
Trailer 1

VOD (1)

Nadčasový příběh dospívání a hledání sebe sama je zasazený do drsných kulis okrajových čtvrtí Miami. Mladý Chiron bojuje o svoje místo v prostředí, ve kterém často rozhoduje právo silnějšího, zatímco jeho vnitřní svět se plní láskou, bolestí i touhou. Moonlight zachycuje univerzální témata přátelství a sexuální identity ve třech různých životních etapách od dětství až po dospělost. Je zároveň portrétem mladého člověka, současných amerických předměstí i nepostřehnutelných sil, které formují lidské životy. (Aerofilms)

(více)

Recenze (343)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Prostředí tvoří osobnost, osobnost tvoří prostředí.. Barry Jenkins přichází s jemnocitným, stokrát zpracovaným příběhem, jehož dějová struktura připomíná noty na buben (počítaje s tím, že buben je výrazný nástroj a zbytek obstará orchestr v hlavách diváků). Takhle právě mezi druhou a třetí kapitolou vzniklo bílé místo (ta čeština ale umí být rasistická), které mohlo být na celém Moonlightu tím nejzajímavějším. Časový prostor, kde se profilovala cesta k naplnění snů a projevení odpovědnosti k sobě i vlastním činům. Místo, kde se láme chleba při honění…se za štěstím.. Příchozí Abbott a Costello můžou jenom trpce litovat, že si před rokem taky neotevřeli hubu a nepostěžovali si na diskriminaci. Teď se mohli chapadýlky vyšplhat na podium, vystřídat zmatené tvůrce La La Landu a přednést děkovnou řeč, které by nikdo nerozuměl.. ()

Mertax 

všechny recenze uživatele

Na teprve druhý celovečerák jde o velmi zručně zrežírované drama s promyšleným snímáním od dosud totálně béčkového kameramana. Moonlight je citlivě natočeným příběhem o tom, že i ten největší svalovec má citlivou duši a musí nakonec odložit svůj zlatý chrup. Velkou oporou filmu jsou všichni představitelé Chirona včetně mladého 50 Centa./// Rozdělení života hlavní postavy na tři etapy po cca deseti letech svůj smysl má, ale eliptické vyprávění moc neumožňuje k postavám přilnout. Emoční dopad na mě osobně tak byl poměrně malý. Nemohla jsem se zbavit pocitu, že Ali a další zmizeli příliš brzy. Konstantou zde zůstává na cracku závislá matka, která zklamala ve své zásadní úloze, působí však mírně ploše. Když by člověk chtěl být cynický, dalo by se říct, že Jenkins si odškrtal hned několik atributů, které si možná trochu hlasitě říkají o ceny a pozornost. Černoch z nižší sociální vrsty? ✓. Matka na drogách? ✓. Queer tematika? ✓. Šikanovaný introvert? ✓. ♫ Every Nigger is a Star. 70 %. [Kino] ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Film roku? Už aj doteraz boli otázne rozhodnutia na akademických cenách, ale tentokrát je to jednoznačne rekord. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Past na Oscary? Asi ano. Jenže taky precizně natočené drama s chytře vystavěným příběhem, který se odehrává ve třech časových osách a řadu významných momentů úmyslně nezobrazuje. Trojice Alex Hibbert, Ashton Sanders a Trevante Rhodes dokázala nesmělost, nejistotu a nemluvnost vystihnout tak přesvědčivě, že jsem v nich Chirona viděla bez ohledu na měnící se podíl svalové hmoty, a James Laxton by si za kameru a umění najít krásné modro-fialové tóny na černošské kůži nějakou tu cenu jistojistě zasloužil. Můj jediný problém s Moonlight tedy nakonec spočívá v posledním aktu, od kterého jsem po zvratu ze středoškolské fáze přece jen čekala něco víc. Snad jasnější odpovědi na otázky z předchozích částí, snad větší náhled do Chironova života, snad výraznější katarzi. ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Jemný a intimní film od srdce s několika temnými podtóny, v kterém toho je hodně nevyřčeného, ale nic nezůstane skryto. Vůbec ne Oscarově prvoplánové. Škoda jen, že něco tak upřímného jako je Moonlight nevzniklo už mnohem dříve. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Mahershala Ali to má opravdu slušně rozjeté. Stíhá blockbustery (Hunger Games), seriály (House of Cards, Luke Cage) a teď je ještě nominovaný na oscara a dokonce se objevuje i v Hidden Figures, za které tedy nominovaný není, to jsem však doposud neviděl, tak nemohu soudit. Na druhou stranu jsem si vědom faktu, že sice Hopkins dostal oscara za Hannibala a to ve filmu byl pouze 16 minut, ovšem Ali je zde opravdu málo. Když už tak to stojí za to a je cool, jenže film je hlavně o jiném chlapci, kterého sledujeme ve třech etapách života (snad nemusím zdůrazňovat, že kdo viděl onu autentickou scénu, kdy Ali učí Hibberta plavat, patří k vrcholům nejen toho filmu, ale celých oscarů! Kdyby se nominovalo za nejlepší scénu, měl bych jasno) a pro mě osobně to tak poučné nebylo. Je to sice nasnímané výborně a Barry Jenkins se jistě v Hollywoodu neztratí, ale když pominu celkově fakt, že mě tyto dramata nijak zvlášť neoslovují, tak dané dané téma s hledáním své identity (potažmo sexuality) už jsem viděl zpracované nesčetněkrát. Vítězství na Globéch mě tedy celkem překvapuje, ačkoliv o nominacích nemůže být pochyb. V hitparádu na oscarech ale nedoufám, hudbu jsem zaznamenal až ke konci v jukeboxu a Naomie Harris pro mě podala uvěřitelnější a sympatičtější výkon v neprávem přehlíženém Collateral Beauty...6/10 ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Černošské oscarové extempóre na objednávku. Snaha o malý velký film, který se pokouší vyobrazovat tíživou atmosféru vyjmečného jedince na hraně standartní společnosti a jeho začlenění se do běžného života i přes svůj gay "handicap". Ne že by snad vyprávění bylo neosobní a kamerové twisty nepůsobivé, ale jako gay tématika byl Brokeback Mountain o třídu lepší. Jako příběh dětství a dospívání ve tmavé komunitě dobré, ale těch opravdu rezonujících scén je tam jako šafránu a klišé poměrně dost, především co se načrtnutí vedlejších postav týče (zlá matka, problémy se spolužáky). Palec nahoru především za solidní herecké výkony a zajímavě rozvržené příběhové etapy, kde se paradoxně nejklíčovější události dějí mimo diváka. Existují však tématicky podobné filmy, které jsou pocitově daleko plnější a vztahově promakanější. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Slza pomalu stéká po tmavé tváři, brzy ji bude následovat další a divák se ptá sám sebe, kolik výrazně lepších sociálně laděných dramat už viděl? Hodně. Hloubku to nemělo, emoce chyběly úplně. Tři fáze mladého života. Dětství, dospívání, dospělost. Zamlklý chlapec Chiron ve třech poloprohraných dějstvích. A v každém se poměrně mdle pohybujeme, nedokážeme se s mladíkem ztotožnit, jeho trable spíš kloužou po povrchu, než aby razantněji zasáhly. Mateřskou láskou nenaplněný hoch (Naomie Harris asi jako jediná herecky zaujala, i tak tahle linie není nijak dramaticky zajímavá) a celý tým okolo tak útočí na zlatého plešouna všemi prostředky a já jim to vůbec nezbaštil. Neříkám, že je to nějak uměle přikrášlené, jenže ono to je tak nějak nijaké. Na mě jednoduše pasivní a nefunkční. ()

Rogue 

všechny recenze uživatele

"After a year of controversy, the Oscars ceremony seemed to signal that the Academy’s efforts to improve diversity are working — at least where black artists are concerned. But let’s be plain here: it’s not enough, not when women and other marginalized groups are still underrepresented. The progress made on Sunday night came after years of sustained criticism that forced the industry to improve itself. " Svet se riti do pekla. Moonlight je zrucne nasnimana nudna sonda do nudneho zivota nemluvneho hlavniho hrdiny, ktera neni zajimava nicim jinym, nez vytvorenim dusledne oscarove pasti. Cernoch z gheta, gay, matka bere drogy - od Teple hory docela posun, jsem napjata, jaka sracka to vyhraje za deset let (tipuju cinsko-cernosskou transexualni lesbu s jednou rukou a deseti detma). Protezovani 'korektnosti' nad kvalitou je tezko rozporovatelny trend. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Skrotená hora v "čiernom kabáte", zasadená do modernej doby chápania, kedy sa vzťahom "ala homo", nevyhli ani členovia drsných školských lavíc americkej kultúry. Rozmýšľam, prečo sa ma tento snímok nijak mimoriadne nedotkol .. hm .. buď nebol vhodný čas na gay romantiku, alebo to vďaka príbehu ani z ďaleka nebola taká dráma, ako spomínaný film z úvodu. Alebo, alebo kombinácia OBOCH dôvodov ... ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Je to rozhodně dějově bohatší než kolega Fences, ale pro oba filmy platí, že jsou v Oscarech 2017 jen díky barvě pleti a to je prostě pozitivní diskriminace. Neuznávám, neberu. Jo, kdyby byl rok předtím nominovaný třeba Straight Outta Compton (třeba místo Brooklynu), tak asi neřeknu ani popel, ale několikanásobná úlitba v podobě ročníku 2017 je spíše trapná. Děj krásným způsobem shrnul PanTumnus, a já si při čtení jeho komentáře uvědomil, že to bylo opravdu slabé. Je zajímavé, že v USA točí běžně úplně jiné druhy filmů, ale Akademii se líbí ty, které jsou svým stylem spíše neamerické. Moonlight není ani surovým naturalistickým dramatem, ani načančanou vlezdoprdelkovskou sračičkou, je prostě nevýrazný. A jak natáhnout nuzný obsah na délku celovečerního filmu? Vymyslím si hlavní postavu, která třikrát na tu samou otázku vůbec nezareaguje a počtvrté zareaguje po deseti vteřinách. Geniální. První kapitolu zachraňuje Ali, druhá je asi nejzajímavější, dějově nejbohatší, na poměry snímku akční a nejrychleji mi utekla, třetí má potenciál v rozporu a v radikální změně hlavní postavy. Ta je ale znázorněna příliš neuvěřitelně, nesmyslně, ale vlastně se v ní vůbec nic nestane. Velebení Naomie Harris moc nechápu. Vím, že je v tomto filmu potřeba chytat se stébla a oceňovat, čeho bychom si jinde ani nevšimli, ale podobně ztvárněných postav jsem viděl už mraky. Abych nebyl úplně nefér, je to takový typický film z Varů a tam bývají ještě mnohem horší a prázdnější záležitosti a tohle je přecijenom divákovi schopno ještě něco předat. Pro mě toho ale bylo málo. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Little Chiron Black. Nedivácky rozvrstvenej film o věkových slupkách a svlékání kůží.Ten plakát je naprosto skvělej, ale až po zhlédnutí. Na Oscara to nevidim. Těžká konkurence letos. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Na svete je mnoho černochov, nie je miesto kde by neboli..." Minuloročné oscary boli pre mňa utrpením. Už po 10 minútach som nedokázal počúvať nekonečné poznámky Ch. Rocka o tom, prečo nie je nominovaný žiadny černoch. Toho roku dúfam, že klapačku zavrie a na dlhé roky dá pokoj, pretože toho roku máme nominované rovno 3 černošské filmy. Fences, Moonlight a Skryté čísla a v inej kategórii ešte Loving. ten sa mi zdal najlepší. Spomínaný Moonlight z toho vyšiel najhoršie. Pozoruhodná réžia a kamera, ale ten príbeh za to veľmi nestál. Teda možno áno, ale určite v zaujímavejšom spracovaní. Rozdelenie filmu do kapitol mi prišlo úplne zbytočné. V závere som čumel, čo má ten magor v papuli...Zlaté zuby?? Nepochopím ich vkus, ale asi to bude podobná posadnutosť zlatom ako u našich cigánov. Reťaze na krku, prstene na prstoch a zlaté zuby v papuli. To je jak v tej scéne z úvodu, kde černoškovia hrajú futbal. Zlatá reťaz na krku, ale kopú do lopty z handier...Nechápem ich priority a nepochopil som ani nomináciu tohto filmu na oscaroch. +++PS A že táto sračka nakoniec vyhrala oscara za NAJ FILM??? Maximálne riťolezectvo...60%. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Prve 2 dejstva su vynikajuce. Paradne natocene, este lepsie zahrane a pribehovo silne. Vo finale bohuzial nadsenie vyprchalo. A ostali iba super heci. Kazdopadne film to je vyborny. Akurat podobne zalezitosti maju vyhravat Cannes a nie hlavneho Oscara. 8/10 ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Už principu za 2! Hned vysvětlím. Pokud se totiž začne upřednostňovat poselství, rasismus a téma nad samotnou kvalitou filmu, asi se tady nemáme o čem bavit. To aby si člověk sehnal rychle kameru a šel třeba natáčet balkánské bezďáky na Hlavní nádraží do Prahy a měl tak reálnou šanci zabojovat o Oscara, protože tohle téma je přeci kurva nosné. Letos nebyla nabídka nominovaných filmů na Oscara nic moc. A celkově tvorba byla slabší. Ale tohle je už na mě moc. Moonlight rozhodně nebrat. i těch pár let v řetězech bylo lepším filmem. 40% ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

První třetina je 10/10 subtilní coming-of-age alegorie kterou si fenomenální Mahershala Ali zcela právoplatně krade pro sebe. Zbylé dvě třetiny jsou "JEN" introspektivní sugestivní sondou o sebepoznání jednoho černošského mladíka, který pochybuje o své sexualitě. Což je škoda, poněvadž Berry Jenkins měl jedinečný potenciál na to, aby natočil nejen ambiciózní nezávislé/artové drama, ale rovnou pomyslný vrchol queer cinema. Formální stránka je mimochodem úchvatná - ještě nikdy jsem neměl tu čest vidět tak pečlivě nasnímané spirálovité kamerové krasojízdy, no a vizuál saturovaný do azurových barev je naprosto pohlcující.... [#A24RULES!] ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Ok, takže v roce 2017 stačí k získání Oskara za nejlepší film, abychom hrubě sestříhali tři životní etapy nezajímavého černošského homosexuála, proložili je řádkou těch nejpoužívanějších sociálních klišé o matičce feťačce, moudrém mentorovi-dealerovi či školní šikaně a pozlatili poetickou scénou o očištění v mořských vlnách. A přitom abychom jedinou linii vyprávění nerozvedli tak, aby měl divák šanci k hlavní postavě přilnout nebo poznat, co je mu vlastně primárně sdělováno - na příběh o vyrovnávání se s homosexualitou je ve filmu málo sexuálního náboje (no vlastně díky Bohu), na zpověď o adaptaci na vlastní prostředí je moc zkratkovitý a nepřekvapivý. Opravdu potěší jen věrohodní herci v čele s Naomie Harris, která by si paradoxně jako jediná Oskara zasloužila, a vymazlená kamera, jejíž součinnost s mrazivým soundtrackem buduje dobrých 80% celkové depresivní atmosféry. Moje oko pak ještě speciálně potěšila kráska Janelle Monáe, i když tu působila trochu moc..... studeně. Hodně slabé 3* ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Obával jsem se, aby film nebyl primárně důležitý a až potom "filmově zajímavý", ale bez obav. Bolestivé drama o hledání sama sebe dokreslené výbornými hereckými výkony. ()

sheen 

všechny recenze uživatele

To je ten zázrak co dostal sošku? Letos to bylo opravdu vtipné. Viděl jsem 6 z 9 nominovaných filmů a všechny byly lepší než tento :) ()

Pilda17 odpad!

všechny recenze uživatele

Tak to je vrchol a tímto rokem Oscary začínají být totální fraška. Dáme negrům Oscary, ať nejsme rasisti, sice je ten film brak, ale aspoň ukážeme srdíčko. Celý svět skáče do prdele uprchlíkům, negrům, cikánům a dalšímu dnu společnosti. A tato volba je jen odraz dnešní sluníčkářské doby. Já nikomu skákat do prdele nebudu a citlivý negr? Trošku božínek, no a? Už jsme něco podobného viděli, ale v bílé barvě. Nemám zapotřebí skákat někomu do prdele a posílám tenhle snímek na samé dno .. 0/10 = 0% ()

Související novinky

VOD tipy na konec srpna

VOD tipy na konec srpna

19.08.2023

S příchodem druhé poloviny srpna se nám léto pomalu přehouplo do své finální fáze, a pokud už vám příležitostné deštivé počasí narušuje plány na rozverné venkovní aktivity, nemusíte klesat na mysli,… (více)

Jimmy Kimmel bude zachraňovat Oscary

Jimmy Kimmel bude zachraňovat Oscary

07.11.2022

Podoba oscarového ceremoniálu se po několika velmi hrbolatých ročnících vrací aspoň trochu k normálu, nebo se to tak v tuto chvíli alespoň zdá. Po čtyřech letech, kdy se předávání světově… (více)

Spin-off s Moneypenny? Spíš ne

Spin-off s Moneypenny? Spíš ne

26.10.2019

Ať už si o nových bondovkách s Danielem Craigem myslíte cokoliv, na jedné věci se asi všichni shodneme. A to že vedlejší postava sekretářky Moneypenny prošla vítanou změnou a herečka Naomie Harris je… (více)

Apple posiluje zaměření na filmy

Apple posiluje zaměření na filmy

16.11.2018

Společnost Apple za poslední rok najala velký počet tvůrců, aby zahájila svůj průnik mezi streamovací služby a rozjela tak svoji seriálovou tvorbu. V příštím roce tak diváky čeká hned několik nových… (více)

Reklama

Reklama