Reklama

Reklama

Moonlight

  • USA Moonlight (více)
Trailer 2

VOD (1)

Nadčasový příběh dospívání a hledání sebe sama je zasazený do drsných kulis okrajových čtvrtí Miami. Mladý Chiron bojuje o svoje místo v prostředí, ve kterém často rozhoduje právo silnějšího, zatímco jeho vnitřní svět se plní láskou, bolestí i touhou. Moonlight zachycuje univerzální témata přátelství a sexuální identity ve třech různých životních etapách od dětství až po dospělost. Je zároveň portrétem mladého člověka, současných amerických předměstí i nepostřehnutelných sil, které formují lidské životy. (Aerofilms)

(více)

Recenze (343)

numi 

všechny recenze uživatele

Skvělá kamera. Jinak příliš zkratkovité v každé životní etapě, bez emocí a pro běžného tuzemského diváka až příliš vzdálené na to, aby si při podobně úsporné formě dokázal vcítit do příběhu či pocitů hlavního hrdiny. Oscar za nejlepší film? Politika, nic víc. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Vůbec jsem nevěděl, co od toho filmu čekat a musím říct, že na konci jsem asi doufal v něco více, ale opět se zde potvrzuje, že i pomalé tempu filmu dovede přinést diváky a udržet je po celou dobu. Zajímavý vývoj postavy, kde je skoro škoda, že se nejednalo o zachycení v reálném dospívání herce jako v případě filmu "Boyhood". ()

Tirion 

všechny recenze uživatele

Artový počin se zajímavou, ale poněkud prvoplánovou zápletkou o tom, jak se nástrahami života zkoušený dobrák na zcestí dostal. Režijně zajímavě odvyprávěné s určitým výrazným režisérským podpisem, ale dramaturgicky to vlastně není až tak barvité. Spíše naopak. Oscarová nominace je asi oprávněná, ale triumf je podle mě mimo. Je to jen odškodnění za loňskou rasovou "roztržku". A soška pro Mahershalu Aliho? Čekal jsem nějaký herecký koncert, ale po skončení filmu jsem si nepamatoval jediný jeho výraznější projev, který by se mi vryl do paměti. A to mám Mahershalu fakt rád - je to sympaťák. ()

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Do baru přijde černoch, gay a sociálně nepřizpůsobivý outsider a objedná si zvětralou pálenku ze Zkrocené hory. Citlivě natočené drámo o šrámech na duši. Ale taky strašlivě patetická srágora. Záleží na úhlu pohledu… já to mám někde mezi. ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Podľa filmovej ceny Oscar: najlepší film roku 2017.. Je očividné, že si snímka pýta Oscara ale nie je na tom tak zle ako niektoré iné snímky za posledné roky. Keďže takmer všetky ktoré neuspeli na to išli formou stagnácie. Ani v jedinom zábere nemali experiment, nešokovali emočne, všetko bola čistá remeselná práca. No a práve Moonlight z tohoto vytŕča. Bolo to svižné, agresívne, emočne vyčerpávajúce, kontroverzné, držalo si to tvár komornej tváre ale rozhodne to nebolo statické. Snímka je rozdelená na tri časti. V prvej sledujeme detstvo hlavného hrdinu, v druhej dospievanie a v tretej dospelosť. Keby nebolo tej tretej najslabšej časti prihodil by som hviezdu, takto 3,5*. ()

dawe04 

všechny recenze uživatele

Generační černošské drama, které nenásilně pojednává o problémech sexuality, drog a sociálních rozdílů je jedním z hlavních favoritů. Pravdou je, že těžko říct, čím zrovna tohle hodně dobře napsané a natočené drama (skvělá kamera) tak vyextázovalo kritiky. Plusem je veliká subtilnost, která netlačí na pilu a soustřeďuje se na Chirona, který to v životě zrovna nevyhrál. Ve škole ho šikanujou, matka jede v drogách a tak nějak tuší, že postelí mu neprojdou žádné big ass bitches. Herci jsou dobří, vyzdvihnout musím feťáckou Naomie Harris, ,kterou jsem před deseti lety označil za herečku budoucnosti a po všech těch nevýrazných Moneypenny ztvárňuje i na malém prostoru nechutně živelný charakter. Jenže Moonlight tak nějak nevybočuje z řady klasických dramat, jež se ve filmových archivech válí spousty a přiznám se, že jsem čekal o dost více. ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Moonlight má velkou nevýhodu v tom, že má úplně všechny ingredience, které mají současné oscarové filmy mít, tudíž ho všichni budou považovat za kalkul. To by ale nebylo fér, protože Jenkins je šikovný režisér, který vystavěl silný příběh, který prostupuje dlouhým údobím, bohužel ale některé zásadní události vůbec nezobrazil a mnohdy se to nejpodstatnější odehrálo mimo plátno, aniž by se o tom později kdokoli dlouze zmínil. A je to škoda, protože příběh tím pádem není tak působivý, neboť divák si musí hodně domýšlet a nemá moc šancí získat si k nějaké postavě hlubší vztah. Smrtící je ovšem evropsky pomalé tempo, které je někdy líné až přespříliš a zrychlení by vůbec nebylo na škodu, tím pádem film působí trošku delší, než je. Zatratit ale Moonlight určitě nejde, protože kamera je nádherná, hudba hodně výrazná, přitom nikterak podbízívá a všichni hrají velmi dobře - Mahershala Ali má své momenty a za jakési niterné a intimní herectví si Oscara asi zaslouží, i když to není jednoznačné, Naomie Harris je v rámci možností výborná, i když je tu hrozně málo, což vlastně platí úplně pro všechny a podařil se i výběr tří herců, kteří ztvárňují hlavní postavu v průběhu let. Moonlight určitě není špatný film, Oscara asi získat po všech výtkách a obviněních musel, jen divákovi nejde moc naproti a je vyprávěn a řešen zbytečně složitě. 60% ()

higuain 

všechny recenze uživatele

Největší favorit letošních Oscarů, no to mě podrž. Je mi úplně jedno, jestli je film po té loňské rádoby kauze záměrně cílený na Oscary a je mi tuplem jedno, jakou má hlavní postava barvu pleti a sexuální orientaci. Problém Moonlightu tkví zkrátka a dobře v tom, že je to podprůměrně natočená a i tématicky nezajímavá nuda, která nemá co nabídnout. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Celkem koukatelné drama o introvertním černošském homosexuálním (to je ale přívlastků!) mladíkovi, ze kterého vyroste nabouchaný drogový dealer. Ale Oscary? To přece ne. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Moonlight je dobrý film, ale film roku? To asi zase ne... Vyzdvihl bych hlavně tři věci - fantastický herecký výkon Mahershaly Aliho, skvělou hudbu a úžasnou kameru. Barry Jenkins odvedl skvělou práci. Není to ale film pro české diváky, což se viditelně projevuje na zdejším hodnocení (65 % vs. 7,8 na imdb, to už je slušný rozdíl). ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

S Moonlight mám trochu problém. Na jednu stranu oceňuji, že netlačí na pilu a vcelku závažné téma podává odosobněně, střízlivě a rozhodně ne lacině, na stranu druhou ale musím říct, že se mi ten film pod kůži prostě nedostal a cestu k jeho hrdinovi (hrdinům) jsem si nenašla, stejně jako jsem příliš nerozuměla jeho (jejich) světu. Zní to, jako bych nevěděla, co chci. Ony se ty dvě věci totiž docela vylučují. Možná se ale jen nedokážu smířit s tím, že Moonlight vyhrál Oscara. ()

major.warren 

všechny recenze uživatele

Vynikající sociální drama, které více než otázku rasismu, jak by se navenek mohlo zdát, zkoumá otázku sexuální orientace. Oscar nejspíš zasloužený. Krom výborného scénáře Barryho Jenkinse Moonlightu vévodí především krásná kamera. A samozřejmě herci. Mahershala Ali je na plátně sice jen asi deset minut, přesto si Oscara jednoznačně zaslouží. Skvělá je ovšem i Naomie Harris v roli matky hlavního hrdiny. První část s názvem "Malej" je zřejmě nejlepší, další dvě, zejména ta poslední, jsou chvílemi až příliš vážné. Ale je to opravdu dobrý film. U mě pět hvězdiček. Tři Oscary za nejlepší adaptovaný scénář, vedlejšího herce a film. ()

kalap 

všechny recenze uživatele

Z tej čierňavy mi prichádzalo zle, otravná záležitosť, umelo vytvorený Oscar, len aby negri boli spokojní. ()

dyfur odpad!

všechny recenze uživatele

.....ak toto je najlepší film dla americkej akadémie..... tak si tých Oskarov strčte do riti...tj už dávno si myslím,že ocenenie Oskar nie je záruka hodnoty,ale skôr ocenenie trendov celospoločenských a celosvetových....nie netvrdím,že pre určitú skupinu ľudí toto nie je dobrý film,ale mne nič nedal-nezaujala téma,príbeh,prevedenie.....kde sú časy keď Sidney Poitier získal Oscara-to bol výkon-film-úplne iná liga . ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Kvalitní drama, pro empatické diváky silně deprimující. Výborně hrající herci a hutné napětí, nádherná kamera. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

-3* na to, že se jedná o tolik oceňovaný snímek má tady hodně slabý rating a já mu určitě nepřidám. Můžu jen pochválit zajímavý a autentický pohled do dospívání v ghettu na předměstí velkých měst, kameru a slušné herecké obsazení. Obsahem mě však nezaujal a působil syrově a depresivně bez úniku. Jeho úspěchy na festivalech si vysvětluji jen tím, že porotci chtěli v rámci pozitivní diskriminace vyzdvihnout nějaký černošský "gay" film;-) [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 0 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 0 /// ART: 1 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

Black Boyhhod,aneb jak složité to má černý gay ve rámci komunity...samozřejmě Moonlight nelze zlehčovat až na takovou úroveň,na druhou stranu docela přestávám mít rád tyhle filmy,které smrdí kalkulem a jsou vidět jen proto že zprostředkovávají kontroverzní téma.Ne jednou se mi vybavila předloňská Selma o které se taky mluvilo jen díky tématu a film jako takový byl celkem nuda.Moonlight je na tom lépe,nicméně hodně ztrácí svojí odosobněností a nepřístupností pro diváka.Na festivalech tenhle black art určitě uspěje,já si ho znova nedám...60% ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Ďalšia "Oscarovka", ktorá ma nijako obzvlášť neuchvátila. Formát príbehu rozdeleného do troch dejstiev bol síce výborný, ale po dejovej stránke nič výnimočné. Sledovať zmeny Chironovho charakteru a emocionality v troch životných fázach ma bavilo, akurát to neprinášalo žiadne výrazné zlomy. Herecké výkony všetkých hercov reprezentujúcich Chirona a Kevina boli výborné, o tom niet debát. Len mi v to chýbal akosi nejaký lepší spád. Ohodnotiť by sa kľudne dalo každé dejstvo zvlášť: 1. Detstvo (taký priemer = 3*), 2. Dospievanie (podľa mňa najzaujímavejšia fáza = 4*), 3. Dospelosť (to najslabšie bohužiaľ na koniec = 2*). ()

Související novinky

VOD tipy na konec srpna

VOD tipy na konec srpna

19.08.2023

S příchodem druhé poloviny srpna se nám léto pomalu přehouplo do své finální fáze, a pokud už vám příležitostné deštivé počasí narušuje plány na rozverné venkovní aktivity, nemusíte klesat na mysli,… (více)

Jimmy Kimmel bude zachraňovat Oscary

Jimmy Kimmel bude zachraňovat Oscary

07.11.2022

Podoba oscarového ceremoniálu se po několika velmi hrbolatých ročnících vrací aspoň trochu k normálu, nebo se to tak v tuto chvíli alespoň zdá. Po čtyřech letech, kdy se předávání světově… (více)

Spin-off s Moneypenny? Spíš ne

Spin-off s Moneypenny? Spíš ne

26.10.2019

Ať už si o nových bondovkách s Danielem Craigem myslíte cokoliv, na jedné věci se asi všichni shodneme. A to že vedlejší postava sekretářky Moneypenny prošla vítanou změnou a herečka Naomie Harris je… (více)

Apple posiluje zaměření na filmy

Apple posiluje zaměření na filmy

16.11.2018

Společnost Apple za poslední rok najala velký počet tvůrců, aby zahájila svůj průnik mezi streamovací služby a rozjela tak svoji seriálovou tvorbu. V příštím roce tak diváky čeká hned několik nových… (více)

Reklama

Reklama