Reklama

Reklama

Obsahy(1)

3. případ: vražda vychovatele; místo činu: reedukační centrum pro mladistvé, severní Čechy; čas: pololetní prázdniny.

Svítání, šum listí, jinak ticho. Na zavřené mřížované bráně visí nakřivo zavěšená cedule s nápisem „Reedukační centrum pro mladistvé". V pozadí, na konci příjezdové cesty, se vyjímá historická budova, působí znepokojivě, liduprázdně. Stojí na konci světa, odříznuta od veškeré civilizace uprostřed lesa, který jakoby ji pohlcoval. Kdysi byl tady ústav pro duševně nemocné děti. Ten vyhořel a ještě týdny po požáru bylo v lesích cítit spálené maso.  Budovu rekonstruovali, ale někde v jejich základech pořád zůstává stín prokletí...

Když vyšetřovatelé z Mordparty dorazili na místo činu, které bylo kus cesty lesem od hlavní budovy centra, (zavolal jim ředitel ústavu Heřman Štokl), našli tam tělo asi pětačtyřicetiletého muže, ležel na boku, ústa převázané látkou, byl celý od bláta.  Soudní lékař konstatoval, že za stav, ve kterém se muž nachází, by se nemusela stydět ani Camorra. Na chodidlech četné fraktury a stopy po provazech, ruce svázané lanem, prsty polámané. Podle tvaru předsmrtných modřin to vypadalo na údery tupou částí kladiva. Zemřel na šok a vykrvácení, které způsobil dlouhý podélný řez na hrudi, podobný ypsilonovému pitevnímu řezu. Vrah ho odříznul od stromu, ke kterému byl přivázaný, až když s ním byl hotov. Obětí byl jeden z vychovatelů – Zoltán Kadlec.

Dřív než se vyšetřování rozeběhlo, přihnala se prudká bouře a odřízla toto místo od okolního světa, spadané stromy a vichřice bránily jakémukoliv pokusu navázat spojení s civilizací a výpadek proudu odkázal všechny jen na slabé kužely světla baterek, které celé té tragédii dodávaly ještě hrůznější obrysy.  Vyšetřovatelé měli aspoň jednu jistotu... že vrah je pořád mezi osazenstvem reedukačního centra... Mohl to být kdokoliv z personálu... další vychovatelé, kuchař, doktor nebo údržbář... nebo některý z chovanců... všichni vypadali tak, že by toho byli schopni. Co se stalo předchozí noci? Co se skrývá za tím hrůzným způsobem popravy jednoho z vychovatelů? Co způsobilo tak strašnou nenávist? (TV Prima)

(více)

Recenze (17)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Vrah ho rozříznul, až když s ním skončil. Jestli se teda shodneme na tom, že to na sebevraždu moc nevypadá." Je to vůbec Mordparta? Vždyť je to najednou úplně jiné - temné, má to atmosféru, neotravuje to rodinnými vztahy a vrah nekřičí to do kamery, že je vrah. Takže, i když to není nejlepší detektivka na světě, tak ve srovnání s prvními dvěma díly působí takřka geniálně. ()

mh.mail 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

50% — U tohoto dílu trochu v hodnocení přidám. I když byl zbytečně vystavěn po vzoru staré anglické detektivky, kdy uzavřená skupina (zde i včetně vyšetřovatelů) uvízne vinou počasí na jednom místě, odříznutá od všech vymožeností (telefon nefunguje, tím pádem ani internet apod.). Myslím, že v současné době a v našich poměrech jsou podobné konstrukce zbytečné a málo pravděpodobné. ()

Reklama

rakovnik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mysteriózní horrorový díl, připomínající Prokletý ostrov prostředím a Akta X atmosférou (a chlapcem na fotce). Ani zápletka nebyla originální. Logika sice poněkud trpěla, ale jako oddychovka byl příběh poutavě natočený. Jen mě zarazilo, že epizoda začala jako telenovela připomenutím rodinné krize z posledního dílu a "Kolombo" měl štěk v podobě jednoho telefonátu. ()

wooloong 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Bouře a vichřice, výpadek proudu, dům na samotě odříznutý od okolního světa, tajemná vražda v lese a potom další dvě, dva vyšetřovatelé, muž a žena v nepřátelském prostředí pasťáku, kde není jasné, kdo je ten dobrý a kdo zlý, protínající se a míhající se kužely světel, občas podivný stín či neznámá postava. Hotová Akta X po česku. Ale jo, dobrý, zatím asi jediný díl Mordparty vymykající se z nižšího průměru. ()

ForGump 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento díl se absolutně vymyká z toho, co jsme viděli v prvních epizodách. Výborná temná kriminálka jako od Agathy Christie s prvky od E.A. Poa se spoustou mrtvol, tmou a pořádně tísnivou hororovou atmosférou v nápravném zařízení. Navíc upozornění na hnus v podobě dětské pornografie a zneužívání. Také dobré obsazení Nebřenský jako ředitel výborný nebo Motloch jako doktor. Všemu dopomohla i kamera Martina Žiarana. Dost velké překvapení tedy, jen doufám, že se nejedná jen o výkřik do tmy. 80% ()

Galerie (85)

Zajímavosti (1)

  • Epizoda se natáčela v budově bývalé dětské ozdravovny v Jetřichovicích na Děčínsku. (skudiblik)

Reklama

Reklama