Reklama

Reklama

Obsahy(1)

5. případ: vražda, která vypadá jako pojišťovací podvod; místa činu: násep železniční tratě a klenotnictví.

Z televizní obrazovky k nám mluví moderátor ranních zpráv a připomíná kauzu krádeže klenotů v hodnotě 20 milionů korun, která  se stala před dvěma dny během transportu na letiště Václava Havla. Na obrazovce je teď Olívia Zelinger jak spěchá do budovy firmy, následují záběry bezpečnostní dodávky odstavené na krajnici a obehnané policejní páskou, fotka muže v uniformě sbs agentury. Při přepadení byl postřelen jeden ze zaměstnanců bezpečnostní agentury. Nyní je po operaci a mimo ohrožení života... připomíná moderátor. Klenoty patřily české firmě Zelinger a směřovaly do Paříže, aby se tam účastnily slavnostního otevření módní sezóny. Majitelem je známý klenotník Petr Zelinger, jehož šperky v minulosti zdobily hvězdy, jako Monika Belluci, nebo Jenifer Lawrence.

Ocitáme se v reálu. Auto, které patří vyšetřovateli Kájovi Plíhalovi, stojí v popředí, v pozadí železniční násyp s kolejemi, kolem nich technici. Kája dřepí mezi kolejemi, dívá se na techniky v overalech, v linii kolejí sbírají kusy roztrhaného těla. Vlak přejel muže, který ležel v kolejišti... v dost nepřehledném úseku. Tělo je roztahané asi na padesáti metrech... Na hlavě soudní lékař objevil střelnou ránu, kalibr 38. Jeto opuštěný úsek tratě, pět kilometrů od nejbližší vesnice, tudy lidi moc nechodí. V blízkosti nejsou žádní dělníci a na cestě není odstavené žádné auto... Jeden z techniků fotí ruku, ta má jen tři prsty, jizvy jsou ale zahojené, zranění je staré. Na zápěstí má vojenské hodinky.

Psovod dává psovi čichnout ke kusu oděvu, táhne ho. Skupinka vyšetřovatelů se obrátí za hlasem psovoda. Pes a pak ostatní vcházejí na louku, tu nebylo skrz stromy vidět, zastaví se, rozhlíží se. Na louce jsou pneumatikami rozryté koleje, vedou kolem sudů, na jednom je nakreslený terč. Pes zůstane stát u místa se zaschlým červeným flekem, štěká. Psovod ho odtahuje. Kapitán Naďa Vokušová přichází, dřepne si k fleku. Na stéblech trávy vidíme kapky krve, vypadá to, že oběť tady zastřelili. Kája zkoumá sudy. Prstem přechází po dírách v terči. Odsune jej, jsou pod ním kovové úlomky. Vezme je do dlaně.  Projektily... minimálně dva různé kalibry.

Kája konstatuje, že to tu připomíná cvičiště... Naďa se zeptá: „Cvičiště čeho...?" Není to jediná otázka, kterou musí Mordparta začít řešit. Přidělený zástupce prvního pražského oddělení, Radačinský, který se bude na vyšetřování podílet, jim oznámil, že kulka, co zabila muže z kolejiště, je shodná s projektilem, který lékaři vytáhli z těla postřeleného „sbskáře". Loupež šperků souvisí s vraždou na železničním náspu. Co tyto dva případy spojuje? Zdá se, že lupiči a agentura, která šperky převážela... (TV Prima)

(více)

Recenze (10)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Já už mám trošku podezření, že na autory tlačili nějácí nedodělci z primy, jakože manažeři čísel sledovanosti aneb naser tam všechny možný vztahy/nevztahy ať máme co nejvyšší sledovanost, že z toho může vzniknout čurakovina na entou neřeší , protože krom honu za ratingem vědí o práci režisérů a zejména scénaristů a dramaturgů úplný hovno a tohle je výsledek. Relativně zajímavej případ se utápí v naprosto nepodstaných sračkách rodinných pout, blil bych. Ještě pak jedna věc, manažeři TV Prima by se měli zamyslet i nad názvama, protože tady si stačilo počkat na první samici co se zde objeví a počkat na chlapa po bojejím boku a bylo jasno, ale to by mě tentokrát nevadilo tolik jako kriminalistická telenovela uvnitř seriálu. ()

mh.mail 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

40% — Nevím, jestli se to dá považovat za spoiler, protože nic neprozrazuji, neb nic nevím, pouze dedukuji a fabuluji. Mám ale ten pocit, že dnešní díl ukázal důvod, proč musí být jeden ze členů mordparty propuštěn, a troufám si tvrdit, že nám ukázal i to, jak bude celá tato „kauza“ nakonec vyřešena. Protože postava protekčního synáčka Radačinského v podání Davida Máje, který má nastoupit na uvolněné místo, je takový blbec a podle informací, které zazněly, dělá kopance, takže jsem přesvědčen, že se dopustí takové pitomosti, že to ani protekce nezachrání a nikdo nebude muset odcházet. Ale na potvrzení nebo popření této teorie si budu muset počkat. Jinak řešený případ byl banální a pachatelé byli jasní prakticky při jejich prvním objevení se na obrazovce. Takže nic nového pod sluncem. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Dokázal byste toho střelce popsat? - Měl velice nádhernou kuklu." Tak s takovým popisem bych vraha bez problémů i já našel nejpozději do oběda, ale Mordparta se nám trošku zasekla. Patrně proto, že zase musela vyřešit řadu osobních problémů a ten prudící elitní detektiv mě sám bavit nedokázal. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zatím nejslabší díl. Případ by byl zajímavý, kdyby měl prostor. Ale většinu času se řeší "rodinná pouta". Kolumný raději zmizel v Thajsku. Příchod toho žvejkala z Prahé a jeho počínání působilo zcela trapně. Ostatně, kriminalisté jsou stále nejslabším článkem seriálu. Závěr se proměnil nechtěně ve frašku, takže jsem se alespoň zasmál. ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Docela slušný krimi díl s tradičním motivem lásky a nenávisti. Do toho si každý z detektivů řeší svůj příběh - Bartoška odjel do Thajska a je celý díl mimo, Kotek pokračuje v pátrání po své matce, Plánková řeší, co dělá její manžel a Batěk řeší svou bývalou manželku. No je to zcela zbytečný guláš, raději mám pořádné pátrání. Ale holt od prvního dílu je to tak nastaveno, tak se to musí respektovat. Průměr. PS: přidaná postava detektiva z prvního oddělení s protekcí je neskutečně otravná. ()

Galerie (99)

Reklama

Reklama