Reklama

Reklama

Mordparta

(seriál)
Česko, (2016–2017), 15 h 13 min (Minutáž: 52–62 min)

Scénář:

Tomáš Bombík

Hrají:

Jiří Bartoška, Vojtěch Kotek, Markéta Plánková, Pavel Batěk, Jiří Bábek, Anna Fialová, Jana Pidrmanová, Kristýna Boková, Milena Steinmasslová, Adam Ernest (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(16)

Recenze uživatele Jara.Cimrman.jr k tomuto seriálu (19)

Mordparta (2016) 

"Kdo zatýká naposled, ten se směje nejlíp." Jenže o zatýkání, vyšetřování a honění vrahů je Mordparta jen tak okrajově. Daleko větší prostor totiž dostávají rodinné vztahy, kvůli kterým vyšetřovatelé zneužívají pravomoci úřední osoby - jednou jako debilové a podruhé pro změnu jako blbečci. Pouze vynikající epizoda Převýchova mne nutí sáhnout ke dvěma hvězdám, protože čím více se rodinná pouta utahovala, tím cílevědoměji směřoval tento seriál do nevoňavých míst. Stačilo už jen spláchnout. ()

Série 1 (2016) (S01) 

"Vrah ho rozříznul, až když s ním skončil. Jestli se teda shodneme na tom, že to na sebevraždu moc nevypadá." Rodinná pouta Mordparťákovic rodinky mě od začátku moc nebavila, ale skvělá epizoda Převýchova a slušná Nadvláda způsobily, že jsem to s těmi zákon neustále porušujícími orgány činnými v trestním řízení tak nějak přežil. ()

Nevěsta (2016) (S01E01) 

"Prohlídku provede Colombo s Kájou, na vás dva čekají v pitevně. Tak si to užijte." Já jsem si to chtěl taky užíit, ale nějak mi to nebylo dopřáno. Přiřadil jsem se totiž k dlouhému zástupu uživatelů, kteří vraha poznali dříve než oběť. Jenže já nejsem syn Holmese, Kojaka ani registrovaných parťáků Bodieho s Doylem, takže jsem se chtěl nechat alespoň trošku napínat. Jinak ovšem považuju za originální, že tuhle Mordpartu tvoří kromě Nadi výhradně detektivové s mizernou fyzickou kondicí a střeleckou slepotou. ()

Samota (2016) (S01E02) 

"Si myslíš, že mám v hlavě kalendář? A upřímně si nepamatuju ani to, co bylo minulý týden." Já sice neužívám lehké ani těžké drogy, takže vzpomenout si na to, co jsem dělal před čtyřmi roky v určitý den a hodinu, bych rozhodně dokázal. Nebo spíš ne. Možná tak na včerejšek bych si vzpomněl, ale spíš na odpoledne. Nicméně tady si to pamatují skoro všichni, což asi není úplně dobře. A už vůbec není dobře, když mi ukážou zcela nezávadného pána a já vím, že to je vrah. Tady je zkrátka něco špatně a není to jen ta statická kamera u pošty, která se intuitivně pohnula ve směru pohybu pachatelky. ()

Převýchova (2016) (S01E03) 

"Vrah ho rozříznul, až když s ním skončil. Jestli se teda shodneme na tom, že to na sebevraždu moc nevypadá." Je to vůbec Mordparta? Vždyť je to najednou úplně jiné - temné, má to atmosféru, neotravuje to rodinnými vztahy a vrah nekřičí to do kamery, že je vrah. Takže, i když to není nejlepší detektivka na světě, tak ve srovnání s prvními dvěma díly působí takřka geniálně. ()

Láska (2016) (S01E04) 

"Člověk se dostane v životě do různých situací, kdy se musí rozhodnout, jak dál. A Vy jste právě v tomhle momentě." Tak tohle bych nezbaštil ani skutečnému Columbovi a už vůbec ne tomuto nepovedenému plagiátu. Ono je tohle vůbec docela blbost, když při vyšetřování vraždy jeden detektiv hledá svou matku, druhý svou dceru, třetí sleduje manžela a čtvrtý si rovná rodinný život. Na to máte čas celý týden. V neděli máte vyšetřovat. A jelikož jsem velkým fandou reklam, kterých mi byl nabídnut absolutní dostatek, tak si v dohledné době nekoupím Nissan Qashqai, Renault Clio ani Ford Fiesta, vyhnu se Komerční bance, Hornbachu, KIKu, Makru, Monetě Money Bank, na své neexistující vlasy nepoužiju lak od Nivey a na noc si nedám Pampersku. ()

Nevěra (2016) (S01E05) 

"Dokázal byste toho střelce popsat? - Měl velice nádhernou kuklu." Tak s takovým popisem bych vraha bez problémů i já našel nejpozději do oběda, ale Mordparta se nám trošku zasekla. Patrně proto, že zase musela vyřešit řadu osobních problémů a ten prudící elitní detektiv mě sám bavit nedokázal. ()

Nadvláda (2016) (S01E06) 

"Pro slast někdy musíte snést trochu bolesti. Šťastni budou ti, u kterých ty dvě věci splynou." Tak nevím, jestli s tímto tvrzením budou souhlasit ty svázané, škrcené a podřezané holky, ale patrně jde jenom o úhel pohledu. Mě přitom tedy pobavilo, když pachatel naporcoval polovinu Mordparty, protože to bylo skutečně osvěžující. Na druhou stranu mi připadá jako poněkud debilní nápad nechat znásilněnou ženu na nemocničním pokoji s pachatelem a taky mi nedošlo, proč někdo nepátral po původu těch S/M pomůcek. Já vím, že se dají koupit kdekoli, ale když jsem naposledy sháněl roubík a koženou kuklu, tak mi je neprodali v cukrárně, ve sklenářství a dokonce ani ve stavebninách. ()

Oběť (2016) (S01E07) 

"Opravdu chcete vyměnit tohle Prezidentské apartmá za celu předběžného zadržení?" Tak tady nám detektivové docela dlouho stříleli slepými, ale o to přeci nejde. Tentokrát se totiž musela řešit telenovela plná osobních vztahů a to mě hodně nebavilo. V případě Kájovy matky to bylo dokonce k popukání, protože ona přijelo inkognito, Káju ignorovala a dokonce se ho pokoušela setřást ze své stopy a najednou je všechno jinak? Tady scénárista upadl z jahody na hlavu a já se přiznám, že kdyby na mě čekal víc než jeden díl, tak už bych v sobě asi nenalezl sílu postavit se k Mordpartě čelem. ()

Kořist (2016) (S01E08) odpad!

"Ještě někdo si tady koleduje o suspendaci?" Všichni! Něco tak dementního jsem totiž už dlouho neviděl. Případ se sice nevyřešil, ale všichni se mají rádi a to je podstatné. Jen ten útěk Ivanova mě zneklidňuje, protože by se mohlo navázat další sérií a tu si rozhodně nezasloužím. ()

Série 2 (2017) (S02) 

"Zabil se sám, ale byla to vražda." 2. série mě bavila o kousek víc než ta první, ale zase nedisponovala tak výtečnou epizodou, jakou byla Převýchova. Nicméně epizody Potomek, Řešení a zejména Klášter mě docela zaujaly, ale na vyšší hodnocení si netroufnu, protože k tomu nemám flešku, kód a ani oprávnění od vedoucího. ()

Potomek (2017) (S02E01) 

"Můj život je souborem rozhodnutí Stanislava Reinera staršího. Nemám zájem být loutkou i po jeho smrti." Jistě je složité být potomkem magnáta, ale tady jde o vraždu zahradníka. Spíš tedy opraváře internetu. Nebo soukromého detektiva? Ono je to vlastně docela zamotané a mě se to celkem líbilo, protože bylo co vyšetřovat, rodinná pouta Mordparty tentokrát nedostala moc prostoru a postava Radačínského mě začala zajímat svou nejednoznačností. To je proti 1. sérii celkem posun, takže jsem zvědavý, jak dlouho to vydrží. ()

Lom (2017) (S02E02) 

"Uranový důl chtěl by jenom vůl." Tak se nám Mordparta vrátila ke kořenům všeho zlého. Vyšetřovatelé při prohlídce obydlí vyhánějí nezúčastněnou osobu, šlapou technikům do stop, nezatěžují se zapisováním si údajů o oběti, nemají kde bydlet nebo si šetří soukromé věci. To je fajn, že si někdo dovolí dělat takovou srandu z pomáhačů a chráničů, ale mě to zkrátka nebaví. Postrádá to totiž špetku věrohodnosti i zábavnosti a o totožnosti krysy snad ani nelze pochybovat. Snad jedině kdyby logika pod hrozbou střelné zbraně předvedla nějaký nečekaný zvrat, ale to už bych taky nemusel rozdýchat. ()

Klášter (2017) (S02E03) 

"Nikdo nevyšel ven, nikdo nevešel dovnitř, tělo bylo v rakvi. Já nevím, jedou v tom všichni?" Toť otázka, na kterou Mordparťáci jistě naleznou brzy odpověď. A mě se to hledání líbilo, neboť klášter byl tajemný a motivace byla poměrně zajímavě zabalená v celibátu. Jenže pak jsme se společně prokousali k závěru a ono to cimrmanovské "nejsem tvůj otec, ale tvůj syn" ani tentokrát příliš nezafungovalo. Avšak ve světě, ve kterém se abatyše dobrovolně chodí vyzpovídat na policii, má snad i tento Vichr z hor své opodstatnění. ()

Motivátor (2017) (S02E04) 

"Spěchala jsem. Už Vám někdy zavolali, že Váš muž byl zavražděnej?" Tak to snadno vysvětluje cestu z Brna do Prahy po okrskách za necelou hodinku, protože já to běžně jezdím za dvacet minut. On ten případ mrtvého Motivátora je vůbec zapeklitý, podezřelý je snad úplně každý a přesto to moc nefunguje. Jak by taky mohlo, když někdy je třeba povolení k vstupu do bytu, jindy zase není a překombinovanost zápletky působí až směšným dojmem. Nicméně chvilka, kdy Radačinský "dělá" dojem, byla vtipná a postava Vědmy zase docela zábavná. ()

Teambuilding (2017) (S02E05) 

"Zabil se sám, ale byla to vražda." Tak nám to stmelování kolektivu v přírodě zase jednou moc nevyšlo a zamotalo se to tak, že jsem musel pachatele odhalit vylučovací metodou. Podezřelými byli totiž úplně všichni novináři, zaměstnanci hotelu a ani lesní zvěř nebyla tak nevinná, jak se původně zdálo. No nic. Zkrátka zase se to pořádně překombinovalo, hysterická kriminalistka Naďa asi podváděla při psychotestech, nikdo se nezdržoval sepisováním usnesení o vydání věci, technici vyhlašovali pátrání po osobě a vůbec to celé působilo skoro až věrohodně. Nebýt poměrně nečekaného vyznění návštěvy Colombovy dcery ve vězení, tak bych na Teambuldingu jen poměrně těžko hledal pozitiva. ()

Bratři (2017) (S02E06) 

"S mrtvolou v autě a vražednou zbraní v ruce bych to taky hrál na nepříčetnost." Pěkně se nám to rozjelo, chvílemi jsem dokonce spokojeně mlaskal, ale jakmile se to zásluhou Mossadu začalo hlásit o světovost, tak mě to přestávalo bavit. Nicméně s jídlem roste chuť, takže očekávám, že příště už do toho zasáhnou mimozemšťani a stanou se z toho Akta Mordparta. ()

Krev (2017) (S02E07) 

"Ty vole. Máme tady na zemi rozpáranou holku a pouta bez chlapa. Co se tam sakra stalo?" Tak se nám Morparta vrátila do starých kolejí. Případ se přitom tvářil zajímavě, ale s porušováním trestního řádu si zase nikdo nedělal starosti, vykopávání dveří se stalo kriminalistickou rutinou a nejpovedenější byl vtip o tom, že strážmistr, jehož zbraní se vraždilo, nebyl postaven mimo službu ani vyslýchán GIBSem, nýbrž stále se motal kolem případu. Bravo. ()

Řešení (2017) (S02E08) 

"Vrah je ve vazbě, ale nějak nám tady přibejvaj mrtvoly." Tak tento rozpor je jistě třeba objasnit, ale celá ta slavná Mordparta se přitom přeměnila na spolek sólujících jednotlivců, což mě trošku štvalo. Zejména Naďa by si zasloužila dostat na holou, což jsem pro ni ochoten kdykoli udělat. Ovšem VELKÉ finále mě opravdu dokázalo pobavit. Takhle se pustit do boje s jednou mafií, druhou mafií a svým šéfem, to chtělo opravdové koule, které kriminalistka Vokušová pravděpodobně nemá. A Radačinského vítězoslavné poskakování tomu dalo korunu. Prostě jsem se bavil tam, kde jsem asi neměl, ale bylo mi to jedno. ()

Reklama

Reklama