Reklama

Reklama

Zákon Helena

  • angličtina Helena's Law (festivalový název)
Trailer

Obsahy(1)

Mladá herečka a dokumentaristka Petra Nesvačilová se ve svém posledním filmu rozhodla zachytit policistku Helenu Káhnovou, které se spolu se svým kolegou podařilo v 90. letech poslat do vězení několik desítek lidí v kauze tzv. Berdychova gangu - včetně Berdycha samotného. Souhrnný trest byl v řádu stovek let odnětí svobody – policistka získala odměnu 10 tisíc korun a povýšení, které jí následně bylo odebráno. Režisérce se podařilo navázat filmový vztah i se samotným Berdychem a bývalými členy jeho gangu. Co motivuje jednu policistku postavit se mafii a co mladou dokumentaristku, aby se s touto mafií kontaktovala a natočila o tom film? (Background Films)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (47)

Marze 

všechny recenze uživatele

Za filmem je vidět velké množství práce. Škoda, že všichni neukazují tvář Všichni zpovídaní zločinci vykazují stejnou motivaci - mít hodně peněz. Překvapuje, že si hrají na jakousi stavovskou čest zlodějů a že se velmi rádi předvádí. Káju z Chebu potkat v noci by bylo asi dost děsivé. Autorka říká, že se bála i ostatních. Při výpovědích ji laskavě přezírají. Své zločiny si racionalizují a ospravedlňují. Autorka se snaží zjistit i sebemenší detaily. Něco tak paradoxně ukazuje o sobě. Film je trochu neurovnaný, ale pravdivý od srdce. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Nejsilnější a zároveň nejsmutnější je to, jakou odezvu a "podporu" paní Helena za svoje úsilí od policie sklidila :-(. Pokud jde ale o vyznění celého dokumentu, tak je to spíš zklamání. Paní režisérce se sice podařilo sehnat pár lidí z temné strany před kameru, což je jistě úspěch, ale tím to skoro skončilo. Nějak se jim nedokázala pořádně dostat pod kůži, snad jen trochu Samopalníkovi. A nepřišlo mi ani, že by to bylo nějak vnitřně strukturované. Je to málo vypointované. Škoda, že tak zajímavý nápad zabředl v průměru... A jen si tak říkám, co by vzniklo, kdyby se do toho obul třeba Janek Kroupa nebo jak by to uchopila H. Třeštíková.... ()

Reklama

Homer Simpson 

všechny recenze uživatele

70 %. Na jednu stranu smutné, jak je nastaven systém ohodnocení policie, kdy za prokázáním viny stojí hodiny a hodiny tvrdé práce a odměna opravdu stojí za to a onen výsledný trest v řádku stovek let odnětí svobody se nakonec výrazně krátí, a usvědčený a odsouzený muž se těší velkému zájmu médií. Na druhou stranu vtipné, že pak sama policistka a tento muž navážou zajímavé přátelství. ()

Hunt 

všechny recenze uživatele

70% velice dobré téma a postavy. Zároveň si myslím, že systém vyprávění není zcela nejšťastnější. O Berdychově gengu se toho až tak moc nedozvíme - viděl bych jako přínosné, kdyby se divák více (hlavně na začátku dokumentu) dozvěděl a tom, co všechno mají za sebou, co všechno provedli apod. Ale proč, když se to jmenu Zákon Helena - takže bych předpokládál, že dokument bude věnovat hlavně velmi zajímavé a odvážné policistce Heleně. Avšak ani tato linka není příliš silná - něco málo na záčátku, pak skoro vůbec nic (divák skoro zapomíná na vyšetřovatelku) a až na konci zase výrázná postava. O Heleně se toho také moc nedozvíme, jsou zde náznaky, ale spíše jako u vedlejší postavy. Tou hlavní jsou členové Berdychova gangu. Myslím, že by snímku pomohlo, kdyby Helena procházela stále celým dokumentem (už ten název naznačuje, že to je hlavně o ni) a více vyprávěla a komentovala svým postojem a pohledem děj - což by jistě mohlo být zajímavější a ucelenější, nežli několi míst, kdy autorka komentuje, že se bojí a že k tomu má jistě důvod. Nic proti Petře Nesvačilové, respekt a uznání za natáčení se skutečnými členy gangu apod., udělala kus dobré práce - jen dramaturgie trochu pokulhává, aby to bylo ucelenější a ve výsledku i silnější. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„To je otázka. Ty máš rád peklo.“ Nudáááááá. Zákon Helena má vo veľa veciach pravdu. Mnohí kriminálnici si svoje krváky ospravedlňujú tým, že ubližovali len tým zlým. A mnohí policajti sa zašpinia, bez toho to pri najhorších zločinoch nejde. Inak je ale film povrchný, režisérka nič moc (viackrát som si vravel „a teraz sa spýtaj na toto, to je veľmi zaujímavé“ – a myslíte, že sa spýtala?) a vlastne ani neviem, o čom bol. O temnej dobe? O policajtoch? O mafiánoch? O všetkom z toho... a v konečnom efekte o ničom. Nervózne a neskúsene behá od jedného bodu k druhému, pri každom sa na chvíľku zastaví, ale nestačí to. Škoda, dosť som sa na to tešil. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama