Reklama

Reklama

Zákon Helena

  • angličtina Helena's Law (festivalový název)
Trailer

Obsahy(1)

Mladá herečka a dokumentaristka Petra Nesvačilová se ve svém posledním filmu rozhodla zachytit policistku Helenu Káhnovou, které se spolu se svým kolegou podařilo v 90. letech poslat do vězení několik desítek lidí v kauze tzv. Berdychova gangu - včetně Berdycha samotného. Souhrnný trest byl v řádu stovek let odnětí svobody – policistka získala odměnu 10 tisíc korun a povýšení, které jí následně bylo odebráno. Režisérce se podařilo navázat filmový vztah i se samotným Berdychem a bývalými členy jeho gangu. Co motivuje jednu policistku postavit se mafii a co mladou dokumentaristku, aby se s touto mafií kontaktovala a natočila o tom film? (Background Films)

(více)

Recenze (47)

klukluka 

všechny recenze uživatele

Líbilo, díky moc. Samopalníkova schopnost vyvolávat v lidech strach není v podsvětí ničím neobvyklým. Tím neříkám, že se nebylo čeho bát. Kdyby tomu ale podléhal Berdych, tak by nemohl vylézt z postele. Helenina ztráta ideálů není jen smutná. Je alarmující. Policie z ní měla dávno udělat ideálně třeba policejní pedagožku, pokud už ji z nějakého důvodu nenechali pokračovat v její práci. Pojetí dokumentu sympaticky neználkovské a naivní, divákovi jistě blízké. Přitom za tím byla vidět poctivá dokumentaristická práce - vyjádřili se všichni stěžejní respondenti, díky mnoha prostředím a patrně dlouhé době natáčení dostali neobvykle lidskou tvář. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem dokument o mafiánech, který vznikl jako apendix k profilu statečné policistky Kahnové, ale dostal se mi dokument o tom, jak jedna mladá dokumentaristka točí dokument o mafiánech. Nicméně vzhledem k unikátnímu tématu dávám hvězdy i za tu odvahu. PS: Fascinuje mne jak si ti borci myslí jací byli pašáci a ještě si to omlouvají jak byli spravedliví, že ubližovali udajným jiným gaunerům. Jejich životy jsou asi dobrý na zfilmování, ale jinak jsou to hovna, který v reálným životě nemaj šanci. PS č.2: Škoda že se petra Nesvačilová nezeptala Káhnové jaký to je pocit, když o ní někdo natočí nejdražší seriál TV Nova - to je větší pocta než těch ubohých 10.000,- ( to něco vypovídá o systému ) ()

Patriot.X 

všechny recenze uživatele

Dokument těžící z atraktivity tématu. Připadalo mi, že Helena Káhnová je tam trochu na vedlejší koleji. Působilo to na mě spíše jako dokument o Petře Nesvačilové zpovídající účastníky případu Berdychova gangu. Helena Káhnová a Tomáš Gregor, kteří za rozbití Berdychova gangu dostali zdrcující odměnu 10 000kč, by si za svoji statečně vybojovanou a vítěznou bitvu ve válce se zločinem rozhodně zasloužili lepší dokument. ()

Shaleman 

všechny recenze uživatele

Po tvůrčí stránce bude zřejmě sbírka reportáží z Navlastních očí zajímavější, ale pokud divák přihlédne k jednotlivým svědectvím, je mi trochu záhadou, že většina národa má strach z migrace a ne z korupce a postavení nás občanů ve společnosti. Jak řekl Kája z "Berdychova" gangu: "Jak vyděláš prachy? Prací? Ne. Řekněme, že vyděláš dvacet tisíc měsíčně. Zaplatíš nájem, energie... Když ušetříš pět tisíc, tak seš hodně dobrá. To máš za rok šedesát tisíc. My jsme vydělali milión a půl za dvacet minut." ()

bearmeedek 

všechny recenze uživatele

Vůbec mě to neoslovilo. Asi hlavně zpracování. Další můj postřeh je, že šlo 3.11.2016 do kin a 8.11.2016 bylo v televizi. Slušně řečeno podraz. Kdo stihnul vidět v TV, už nemusí jít na novinku do kina. ()

Psycho.R 

všechny recenze uživatele

Samotný film má spíše tradiční televizní formát dokumentu a nesnaží se ničím osvěžit. O to více vyniknou mrazivé výpovědi samotných zločinců, kteří jsou přesvědčeni o tom, že to, co napáchali není hřích a vlastně jednali správně. Strach Petry Nesvačilové byl asi skutečný, proto oceňuji, že se nevydávala za hrdinkou a z filmu ho nevystřihla. ()

Atjov91 

všechny recenze uživatele

Pro mě zajímavé téma na dokument, se kterým si Petra Nesvačilová dle mého názoru poradila velice dobře. Líbilo se mi, jak do filmu vkládá i své pocity a obavy z celého natáčení. Velký obdiv za odvahu, že do něčeho takového vůbec šla a nakonec i vypustila na světlo! ()

pestak 

všechny recenze uživatele

Dokument vzhledem k mládí režisérky není špatný,ale ani kvalitní. Působí neuceleně a amatérsky hlavně těží pro lidi atraktivního tématu. Nikomu neprospívá, akorát k exibionizmu některých aktérů. Primitivní hlášky samopalníka,finální výsledek dlouholeté práce policistky Heleny Káhnový a následná ztráta motivace je ale alarmující. ()

MyrnaAlec 

všechny recenze uživatele

O Berdychově gangu a statečné blondýně, ale hodně taky o paní režisérce. Hledat v pokřivené morálce gaunerů nějaký smysl je předem prohraný. ()

subic 

všechny recenze uživatele

Petra Nesvačilová (zatím) nehraje v žádném nekonečném seriálu a tak na sebe chtěl víc upozornit. Svoje čudlíky už ukázala před lety v Pusinkách (2007) a nějak zvlášť jí to nepomohlo, by se dalo říct... Tenhle dokument vnímám tak, že tu máme elitní poctivou policistku a její pohled na věc. Příklad toho, jak špatně a demotivačně je pro kriminalisty nastavený celý systém. Získané povýšení na plukovníka jí zase sebral nový zákon. Pochytala řadu kriminálníků, které už mezi tím pustili. A jak na sama říká, je to všechno/bylo to všechno na hovno. ()

Phantasma 

všechny recenze uživatele

Od dokumentu jsem čekal více vyprávění z vyšetřování, prostě znát fakta a nejaké ty autentické záběry. Ale asi jen často čumím na Netflix. Otázky mnohdy vyloženě stupidní, Petra Nesvačilová působila dojmem, že sama neví na co se ptát. A ten Kája z Chebu mega sympaťák, ten nikomu ublížit nemohl :-) ()

Binne 

všechny recenze uživatele

O Berdychově gangu jsem slyšela poprvé v legendách české kriminalistky (což velmi vřele doporučuji), kde byla celá minulost gangu popsána velmi konstruktivně a jasně. Na rozdíl od dokumentu Petry Nesvačilové. Zákon Helena ve mě nezanechal vůbec nic, ani informace o jednotlivcích, ani informace o fungování tohoto gangu v dobách jeho největší slávy. Všechny informace byly pouze okrajové a pochybuji, že někdo, kdo nikdy neslyšel o téhle partičce se z dokumentu vůbec něco dozví. Když už byla slečna Nesvačilová v přímém kontaktu s některými členy, mohla využít situace a ptát se jich na mnohem "hlubší" otázky než pouze na: Bojíte se pekla? ... Na druhou stranu si myslím, že volba zrovna tohoto gangu nebyla úplně šťastná, možná by mnohem zajímavější byl dokument o Kolínském gangu. Každopádně, jsem si vědoma toho, že mnohem důležitější byly rozhovory s paní Kánskou - u které mi přišlo, že mnoho prostoru nedostala. Připomínala mi většinu vyšetřovatelů, kteří se aktivně podíleli na dopadení největších zločinců 90. let (Orličtí vrazi, Kolínský gang, Otto Biederman) - klidná, rozvážná, bez unáhlených soudů a příliš rychlých závěrů. Dokument sám o sobě se mi nelíbil, nepřišel mi plnohodnotný - jako zamyšlení pro autorku asi dobré, jako něco, co bych s čistým svědomím pustila do světa nikoli. Mám-li se zamyslet nad jednotlivými členy gangu ... opakuje to opět onen známý vzorec: Touha po penězích zaslepila jakoukoli morálku či hodnoty člověka. Bagatelizování a omlouvání svých činů svědčí o nepříjemných výčitkách svědomí - což je dobře, na druhou stranu strach z toho, že jim budeme muset jednou čelit a naše potřeba se stavět do lepšího světla před námi samotnými může vést k něčemu mnohem nebezpečnějšímu...staneme si mistry v nalhávání si fikcí o sobě samých. Nakonec se z těchto fikcí stanou fakta a můžeme směle pokračovat ve své dosavadní činnosti. Nemyslím, že pánové se napravili, možná se jen bojí protože dostali přes prsty. ()

iz67 

všechny recenze uživatele

Ty knížecí vhledy, jak je to o ničem?! Já tam vidím dost otřesný vhled do socioskupiny, která si všechno dovede obhájit. Relativizace hodnot v přímém přenosu. A není tohle podmínkou jakéhokoli zla? Absolutní trvání na sadě hodnot a nebo zlo! A naopak o tom, že ti co chtějí k tomu nepotřebují nutit. Ale alespoň ocenění potřebují! ()

Leník 

všechny recenze uživatele

Spíše zklamání. Sice se trochu podíváme do hlavy těchto kreatur z polosvěta, ale daly se jim snad klást i jiné otázky než "myslíš, že skončíš v pekle?". Navíc mě dost iritoval slovní projev autorky. ()

Jarda68 

všechny recenze uživatele

Dokument o "přitažlivém" tématu,který zase něco ukazuje o české povaze...Škoda absence některých postav..75% ()

xentrixx

všechny recenze uživatele

Nehodnotím. Holčinu lze na jedné straně pochválit za to, že se rozhodla vkročit do dosti smrdutých vod, na které nemá hned tak někdo žaludek, zároveň z toho však místy čiší přístup typu "wau, mafiáni, podsvětí, tvl to nejsem v akčním filmu, to je skutečný." Vyčítat jí to ale není úplně fér. Z tzv. Berdychova gangu se totiž během let stala médii notně přifouknutá a přikrášlená legenda, jakýsi mýtus vyvolávající skoro dojem, že šlo o hierarchizovanou zločineckou organizaci s přísnými interními pravidly, kde to byl samej Tony Soprano, Bugsy Siegel nebo John Gotti a kde se ctila omerta a zrádci se trestali vendettou, přičemž nemalý podíl na tomto barvitém obrazu mají literární počiny Janka Kroupy a seriál Expozitura. To, že došlo ke všem těm zločinům, je nepopiratelné. Nespáchali je však žádní charismatičtí mafiozové, ale obyčejní křupanští čeští drbani, kteří měli v dané době kliku v tom, že nad nimi někdo chvíli držel ochrannou ruku. Nebylo to žádné kriminální bratrstvo, ale týpci, co se mezi sebou někdy dobře a někdy jen povrchně znali a občas udělali "ránu" s jedním, jindy s druhým kámošem. Vyhazovači, dealeři, bitkaři, bývalí policajti, žádné extra mozky. Prachy, co rychle nabyli, taky rychle pozbyli, většinou správně po lopaťácku - kurvy, fet, zlato, auťáky. Nakonec se navzájem -nemafiánsky- napráskali. Něco si potom odseděli a dnes žijí v přesvědčení, jací to byli frajeři, zločinci velkýho formátu. Nic víc přitom nevystihuje jejich celkový "level " jako scény vytírání bytu mopem Gelani Aboudem aka Samopalníkem nebo idylka umolousaného a uťápnutého Davida Berdycha s malým pejskem v rozhovoru s policistkou, která ho dopadla..Dokáže si někdo takto představit Johna Dillingera, Carmina Galanteho nebo Jacquese Mesrina..? ()

Reklama

Reklama