Reklama

Reklama

Zákon Helena

  • angličtina Helena's Law (festivalový název)
Trailer

Obsahy(1)

Mladá herečka a dokumentaristka Petra Nesvačilová se ve svém posledním filmu rozhodla zachytit policistku Helenu Káhnovou, které se spolu se svým kolegou podařilo v 90. letech poslat do vězení několik desítek lidí v kauze tzv. Berdychova gangu - včetně Berdycha samotného. Souhrnný trest byl v řádu stovek let odnětí svobody – policistka získala odměnu 10 tisíc korun a povýšení, které jí následně bylo odebráno. Režisérce se podařilo navázat filmový vztah i se samotným Berdychem a bývalými členy jeho gangu. Co motivuje jednu policistku postavit se mafii a co mladou dokumentaristku, aby se s touto mafií kontaktovala a natočila o tom film? (Background Films)

(více)

Recenze (47)

H34D 

všechny recenze uživatele

Slavný Berdychův gang jsem v podstatě neznal, takže jeho představení v tomto dokumentu mě velice oslovilo. Nedokážu přesně určit, nakolik je to tím, že příběh je sám o sobě zajímavý a nakolik je to tím, že je v tomto díle kvalitně zpracován. Mám spíše pocit, že jde o to první. Petra Nesvačilová si počíná tak nějak normálně, trochu mě iritují ty její stupidní dotazy na peklo/ráj, ale obrovský obdiv a dík za to, že dokázala něco takového vytvořit. Pokud se začínající a/nebo mladí filmaři pustí do něčeho takového, vážím si toho nesrovnatelně více než hipsterské masturbaci nad artovými sračkami při studiu bezvýznamných filmových škol. :) 7/10 ()

tron 

všechny recenze uživatele

„To je otázka. Ty máš rád peklo.“ Nudáááááá. Zákon Helena má vo veľa veciach pravdu. Mnohí kriminálnici si svoje krváky ospravedlňujú tým, že ubližovali len tým zlým. A mnohí policajti sa zašpinia, bez toho to pri najhorších zločinoch nejde. Inak je ale film povrchný, režisérka nič moc (viackrát som si vravel „a teraz sa spýtaj na toto, to je veľmi zaujímavé“ – a myslíte, že sa spýtala?) a vlastne ani neviem, o čom bol. O temnej dobe? O policajtoch? O mafiánoch? O všetkom z toho... a v konečnom efekte o ničom. Nervózne a neskúsene behá od jedného bodu k druhému, pri každom sa na chvíľku zastaví, ale nestačí to. Škoda, dosť som sa na to tešil. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Ta galerka, správná, má policajty na to, aby dostávala informace. Kdy koho jdou sebrat, koho dělaj, na kom jsou rozpracovaný. Ale nikdy oni si nedovolí se jich zeptat, co oni dělaj. Co je tobě, policajte, do toho. Já mám miliardy, ty máš dvacet tisíc měsíčně." A o tom to podle mě mělo bejt. O prorůstání organizovanýho zločinu do policejních řad. Možná o tom, že Berdychův gang řídili policajti. A určitě o tom, jak Káhnová s Gregorem museli jít proti vlastním kolegům. Ne o tom, že poctivá paní režisérka nakoukne mezi šmejdy a pak má strach. A výsledkem toho strachu je to, že odvážný téma skončilo někde v očistci. Přesto tři hvězdy za snahu. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Typický český módní dokument, který těží hlavně z odhodlání Nesvačilové. Nejsem si úplně jistý, jestli výsledný materiál nemohl být sestříhaný o kus zajímavěji, vypointovaněji. ()

Hunt 

všechny recenze uživatele

70% velice dobré téma a postavy. Zároveň si myslím, že systém vyprávění není zcela nejšťastnější. O Berdychově gengu se toho až tak moc nedozvíme - viděl bych jako přínosné, kdyby se divák více (hlavně na začátku dokumentu) dozvěděl a tom, co všechno mají za sebou, co všechno provedli apod. Ale proč, když se to jmenu Zákon Helena - takže bych předpokládál, že dokument bude věnovat hlavně velmi zajímavé a odvážné policistce Heleně. Avšak ani tato linka není příliš silná - něco málo na záčátku, pak skoro vůbec nic (divák skoro zapomíná na vyšetřovatelku) a až na konci zase výrázná postava. O Heleně se toho také moc nedozvíme, jsou zde náznaky, ale spíše jako u vedlejší postavy. Tou hlavní jsou členové Berdychova gangu. Myslím, že by snímku pomohlo, kdyby Helena procházela stále celým dokumentem (už ten název naznačuje, že to je hlavně o ni) a více vyprávěla a komentovala svým postojem a pohledem děj - což by jistě mohlo být zajímavější a ucelenější, nežli několi míst, kdy autorka komentuje, že se bojí a že k tomu má jistě důvod. Nic proti Petře Nesvačilové, respekt a uznání za natáčení se skutečnými členy gangu apod., udělala kus dobré práce - jen dramaturgie trochu pokulhává, aby to bylo ucelenější a ve výsledku i silnější. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Petra Nesvačilová možná neumí pořádně vést investigativní rozhovor a i ten filmový tvar se dal ukočírovat lépe, ale nemůžeme jí upřít, že šla za lidmi, na které nikdo jiný neměl koule. Je potřeba, aby i takovéhle snímky vznikaly, a chybama se člověk učí. Tak třeba příští film bude lepší... ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Za filmem je vidět velké množství práce. Škoda, že všichni neukazují tvář Všichni zpovídaní zločinci vykazují stejnou motivaci - mít hodně peněz. Překvapuje, že si hrají na jakousi stavovskou čest zlodějů a že se velmi rádi předvádí. Káju z Chebu potkat v noci by bylo asi dost děsivé. Autorka říká, že se bála i ostatních. Při výpovědích ji laskavě přezírají. Své zločiny si racionalizují a ospravedlňují. Autorka se snaží zjistit i sebemenší detaily. Něco tak paradoxně ukazuje o sobě. Film je trochu neurovnaný, ale pravdivý od srdce. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Jmenuje se to Zákon Helena, ale o Helené Káhnové je to minimálně. Snaží se to mluvit o podsvětí 90. let, ale když se k němu autorka dostane, přizná, že se bojí jít dál. Je to o vině, trestu, šílených devadesátkách a deziluzi z policejní práce, ale režisérka věnuje první a poslední záběr sama sobě jak jde po náměstí. Kde se v člověku najde taková egocentrická arogance obtočit takto zásadní témata a příběh kolem sebe? Nesvačilová je totiž archetypem špatného dokumentaristy, protože se nedokáže ve všech načatých tématech odrazit od ničeho jiného krom sebe ("Já bych..." "Teda já nerozumim..." "Pro mě je to..."), přičemž se snaží věnovat době a situaci, kterou "nezažila" (v roce 96 jí bylo 10 let). V dialozích obvykle mluví častěji než ten, s kým rozhovor dělá, neobratně tlačí aktéry do nějakých pozic, kde by je chtěla mít a fyzickou bolest jsem zažíval prakticky kdykoli, když byla ve vzduchu nějaká otázka typu "Myslíš, že skončíš v nebi nebo v pekle?" Přičemž zkorumpované a morálkou naprosto nedotčené struktury českého podsvětí 90. let jsou nepřebernou studnicí varovných témat, jimž se dá dnes jen těžko věřit. Koho alespoň trochu zajímá, jak to vypadalo v devadesátých letech za plentou, ať zkusí třeba dokument Tělo bez duše. ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Je to hlavne o Nesvačilovej. Vybrala si priveľké sústo a neúspešne s ním bojovala. Jej rozhovory sú plné otázok na ktoré nemohla ani prísť divácky zaujímavá odpoveď. Asi to spôsobil ten strach, ktorý tak často spomínala. Bála sa dať otázku na telo, aby jednak nestratil kontakt s dotyčným a hlavne aby ju niekto "neskrášlil". Pôvodná hlavná hviezda dokumentu Helena? Tak tá je v hierarchii dokumentu až č. 3. Po Nesvačilovej sú na druhom mieste Samopalník a spol. Zaujímavá kauza z ktorej však skrz neskúsenosť vyšla len akási 78 minútová "upútavka". Princípom upútavky je naznačiť, nalákať, ale nič dôležité neprezradiť. A tak to presne aj so Zákonom Helena dopadlo. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Ze začátku to vypadalo jako celkem zajímavé nahlédnutí do známé kriminální kauzy, ale nakonec se ukázalo, že je to místy skoro osobní dokument o tom, jaký má autorka strach. Na jednu stranu emotivnější, na druhou mi to přišlo skoro až samoúčelné. Ale je celkem fajn vidět, jak se některé životy vyvinuly. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Nejsilnější a zároveň nejsmutnější je to, jakou odezvu a "podporu" paní Helena za svoje úsilí od policie sklidila :-(. Pokud jde ale o vyznění celého dokumentu, tak je to spíš zklamání. Paní režisérce se sice podařilo sehnat pár lidí z temné strany před kameru, což je jistě úspěch, ale tím to skoro skončilo. Nějak se jim nedokázala pořádně dostat pod kůži, snad jen trochu Samopalníkovi. A nepřišlo mi ani, že by to bylo nějak vnitřně strukturované. Je to málo vypointované. Škoda, že tak zajímavý nápad zabředl v průměru... A jen si tak říkám, co by vzniklo, kdyby se do toho obul třeba Janek Kroupa nebo jak by to uchopila H. Třeštíková.... ()

halogenka 

všechny recenze uživatele

Tema zajimave, bohuzel provedeni dost pokulhava, zejmena zasluhou samotne Nesvacilove, ktera si zjevne ukousla vetsi sousto, nez zvladla spolknout, a pusobi ve filmu tezce pritrouble, predevsim ve chvilich, kdy se jednotlivych akteru neustale pta, jestli se neboji, ze prijdou do pekla. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Statečná děvčata... zločin je pro mě zajímavý hlavně z psychologického hlediska... "takže vy jste byli takoví robinhůdové...??? no jako že jste bohatým brali a chudým dávali,...to ne, my jsem si všechno nechali...." :-) ()

Homer Simpson 

všechny recenze uživatele

70 %. Na jednu stranu smutné, jak je nastaven systém ohodnocení policie, kdy za prokázáním viny stojí hodiny a hodiny tvrdé práce a odměna opravdu stojí za to a onen výsledný trest v řádku stovek let odnětí svobody se nakonec výrazně krátí, a usvědčený a odsouzený muž se těší velkému zájmu médií. Na druhou stranu vtipné, že pak sama policistka a tento muž navážou zajímavé přátelství. ()

Jizni Tlapa 

všechny recenze uživatele

Místy jsem se ocital v dokumentu o Petře Nesvačilové a to mi upřímně dost vadilo..stejně tak pochlebování a vykreslování některých aktérů / muklů by do podobného žánru patřit prostě nemělo.... ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

ko exkurzia do českeho podsvetia fajn. Podané vecne, možno trochu stroho, ale na štýl, akým to bolo točené, to stačí. Veľa sa divák dozvie a to je hlavné. Záver nech si spraví každý sám. 3 z 5 ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Slečna režisérka mala slušnú dávku odvahy, keď do toho vôbec išla. Pretože aj zločinci majú svoje dni a tak raz sa s ňou kľudne rozprávajú, vytiahnu kadejaké zážitky a inokedy jej pošlú vyhrážky, že si ju raz nájdu a zrátajú jej to. Sčasti je film o jej vzťahu s grázlami a sčasti o policajnej vyšetrovateľke Helene. Keďže šmejdi sú aj medzi policajtami a celý právny systém je nejako šmejdový, tak policajtka dostane za dlhoročnú prácu odmenu 10000 Kč, povýšenie, a potom poníženie a ide merať rýchlosť na diaľnicu. Nonsens. O nejakej následnej osobnej ochrane môže len snívať a nech sa spoľahne na svojich troch milých ale ostrých psov. Osobne neznášam, keď sa robia z kriminálnikov celebrity. Aj v tomto dokumente toho nahovorili dosť, a keď niekto kradne a zabíja, prečo by mal hovoriť pravdu do nejakej kamery, takže všetko brať s rezervou. Napriek tomu je film zaujímavý a pozerateľný. Trochu som nechápal priateľský vzťah Heleny s Berdychom po prepustení, posedenie pri víne, psíčkarenie, že by prerod zločinca a nápravné zariadenie splnilo svoj účel? Alebo len trápne píár? Odpoveď o pár rokov v ďalšom dokumente. –––– Já jsem okrad šmejdy. A bodka. ()

DonQ 

všechny recenze uživatele

Velké zklamání , třetina dokument je exhibice paní režisérky, která doslova narušuje atmosféru . Očekával jsem něco úplně jiného . Žádné mapování zločinu , žádné detaily z vyšetřování - pouze několik rozhovorů bez hlubší pointy . ()

Reklama

Reklama