Reklama

Reklama

Brexit: The Movie

všechny plakáty
Velká Británie, 2016, 71 min

Režie:

Martin Durkin

Scénář:

Martin Durkin

Kamera:

Orlando Stuart

Hrají:

Roger Köppel
(další profese)

Recenze (7)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Hoci ide výlučne o propagandistický materiál, je podaný veľmi zaujímavo. Škoda jednostrannosti, zástancovia EÚ sa tam ani raz neobjavili. Za to sa tam objavil niekoľkokrát Farage, politik, ktorý pár hodín po Brexite verejne potvrdil, že vlastne klamal, potom podal na svoje britské funkcie demisiu a jedinú, ktorú si ponechal je paradoxne mandát v Európskom parlamente. Koľká to faloš. Áno, je pravda, že EÚ je hnusný byrokratický mechanizmus a že ich predstaviteľov nikto nepozná. Napriek myšlienka EÚ je vynikajúcim projektom a vďaka nej sa už sedemdesiat rokov v Európe nebojuje (s výnimkou Balkánu). Je nutné ju udržať a samozrejme reformovať, aby sa vrátila k pôvodným hodnotám. K tomu mali Briti dopomôcť a nie zutekať. Podstatou brexitu ale nie je nenávisť k Únii, keďže Briti ani nevedia, ako táto inštitúcia vyzerá, kto je jej členom, ako funguje. Brexit si zvolili výlučne anglické socky, ktorým sa pracovať nechce, ale vadia im prisťahovalci. Ale nevadia im pakistánski islamisti, Indovia, či nigérijskí analfabeti. Vadia im Poliaci, v ich ponímaní teda aj Česi a Slováci, z ktorých tam 95% pracuje a necháva dane pre bielych i inofarebných príživníkov, a tých je tam habadej. Každý z našich končín, kto túto krajinu pracovne navštívil, to bezvýhradne potvrdí. Z domu sa Británia zdá ako zem kultivovaných lordov, ale v podstate sú to nevzdelaní a neschopní Kelti, ktorých zatiaľ živí ešte koloniálne bohatstvo, ktoré si nakradli preliatím krvi. Brexit im nijako nepomôže, týmto postupom sa im odtrhne Škótsko i Severné Írsko a z Británie už nebude nič veľké, len časť upršaného ostrova. ()

waits 

všechny recenze uživatele

Obecně nemám noc proti rozhodnutí Britů vystoupit z EU, agumentů pro se najde dost. Pod dokumentem Brexit:The Movie bych ale čekal střet argumentů pro a proti a to argumentů, řekl bych zásadních. Nic takového zde nenajdeme, jde o agitační video, které tlačí od první chvíle příliš na pilu a působí až kontraproduktivině. Podobně jako v častých klimatických a politických agitkách se uvadí jen to, co se hodí a navíc dosti demagogicky - např se dozvíme, že Švýcarsku se daří proto, že není v EU, což mě, s dovolením, nestačí. Velká škoda- a to přitom Anglie má skvělou mediální historii, pokud jde o diskutování problémů - i dnes můžete na Sky TV nebo ve Spectatoru a Telegraphu sledovat naprosto protichůdné názory, často vyostřené, ale korektní a dobře argumentačně podložené (něco, co úplne vymizelo z liberálních platforem BBC a Guardian). ()

GMVajgl 

všechny recenze uživatele

Co je vlastně propaganda? Podle jedné z definic jsou to informace - faktické i lživé, zavádějící a/nebo neobjektivní. Podle takové definice tenhle film propaganda je, protože propaguje hlavně negativní stránky členství EU a dává prostor pouze dlouhé řadě euroskeptiků. Ve srovnání třeba s filmem The Red Pill, jehož tvůrkyně se ptá obou stran, může tenhle film působit dost zaujatě a neobjektivně. Jenže ono je těžké najít objektivní informace - protože pravda je vázaná na smyslovou zkušenost a pro člověka nejdůležitější smysl - zrak, je přesný jen v jednom bodě a ostatní lidské smysly jsou nepřesné. Člověk tedy z podstaty diskriminuje 99% světa jen tím, že má otevřené oči a dívá se. Problém může být, když se ten člověk nechce na nějaké informace vůbec podívat. Třeba když je onálepkuje jako propaganda či agitace. Protože na druhé straně je zas ta eurooptimistická propaganda, kterou známe z televize, z novin, z rozhlasu, z cedulí projektů financovaných EU, prostě odevšad. Takže možná lepší otázka než "Co je a co není propaganda?" je možná otázka: "Jaké principy zastávají jednotlivé strany?" Euroskeptici totiž chtějí individuální svobodu a zodpovědnost, zatímco eurooptimisté vidí výhodu v regulované jednotě a protekci. Už z tohoto základního principu vidím, kde je pravda, odvaha a prosperita. Ale to je můj euroskeptický subjektivní pohled utvořený vlastní zkušeností před shlédnutím tohoto filmu. ()

Lucas87 

všechny recenze uživatele

EU je mrtvý projekt. Elita bláznů jednu ekonomiku brzdí a další dotuje. Jak může asi naplnit svůj cíl a stát se nejvíce konkurenceschopnou ekonomikou světa? Tento dokument mě zaujal. Protože v rámci hledání zdrojů k psaní bakalářské práce o konkurenceshopnosti ČR jsem se něco k tomuto tématu načetl. Online zde: https://www.youtube.com/watch?v=1ZUVH2ouaCY ()

Kyrgyzstanec 

všechny recenze uživatele

Musím uznat, že jde o kvalitně natočený film, u kterého se možná něco dozvíte. Problém je, že Brexit se sice pozicuje do role seriózního analytika, ale pravdou je že uváděná tvrzení jsou pečlivě vybranými daty, které vám přijdou na první pohled jako absurdní, ale film se ani nepokouší za záměry EU (které jsou, jak tvrdí, studované kvalifikovanými odborníky) hledat originální účel (to je třeba případ rybářů, který měli být vyhoštěni od svých lovišť, protože zlou EU to prostě nezajímá) - tvůrci samozřejmě využili toho, že v běžném divákovi prostě trhne, když uslyší, že na pouhé polštáře je 114 vyhlášek (i když většina z nich se netýká opravdu polštářů). Čistá fakta jsou ale jednoduše dohledatelná a Brexit se vyžívá v tom říct tvrzení tak, aby se o něm ještě dalo spekulovat. Musím ocenit, že Brexit předkládá některé reálné problémy, ale drtivá většina tvrzení z filmu se snaží prostě jenom zapůsobit na emoce a nelze brát seriózně (zdaleka nejhorší je to revoluční hřímání, že UK nemá žádné pravomoce a europoslanci nic nezmůžou). Ty výroky se i vylučují navzájem, autorům vadí, že se všechno zboží dováží a zároveň si stěžují na vyhlášky, které omezují nekvalitní potraviny ze zahraničí. Zaběhnou do kontroverze o tom, že vlastně EU může za nenávist islámu, chvilku zase může za přijímání imigrantů. Autoři říkají, že státy mimo EU jsou strašně omezeni a nemohou s EU příliš dobře obchodovat a zároveň tvrdí, že po vystoupení z EU si bude moct Anglie vesele obchodovat jako dřív - zkrátka - všechno udělali proto, aby si to užili jak radikálové a konspiračníci, tak liberálové a konzervativci a obávám se, že podobně jako skandál s Faragovou reklamou na doubledeckerech film skutečně pohnul společností...klamavou reklamou. ()

JeyeK 

všechny recenze uživatele

Klasické propagandistické video. Velká škoda. Chtěl jsem se dovědět něco víc o fungování Evropské Unie, nedověděl jsem se nic. Přestože každé rozhodnutí má své klady i zápory, v celém filmu není téměř ani zmínka o tom, jaké jsou současné výhody setrvání v EU. Není tam ani zmínka o tom, proč Velká Británie kdysi do EU vstoupila v prvé řadě a proč argumenty pro tehdejší členství už nejsou v současné době relevantní. Hlavním tématem, které prochází skrze celý film, je heslo "EU je špatná". Ve skutečnosti je však pro brexit naprosto irelevantní, jaká EU je. Podstatné jsou pouze dvě věci: výhody a nevýhody členství v Evropské Unii, popř. výhody a nevýhody vystoupení z ní. Nakonec, dokument celkově není nijak pořádně rozložený do témat ani strukturovaný, argumenty nejsou nijak podložené. Je to jen taková jednostranná snůška názorů. 30 % ()

Reklama

Reklama