Reklama

Reklama

Pevnost Boyard

(pořad)
  • Velká Británie Fort Boyard
Soutěžní / Dobrodružný
Česko, 2016, 18x72-74 min

Režie:

Michael Čech

Hudba:

Paul Koulak

Účinkují:

Libor Bouček (moderátor), Jan Rosák, Anthony Laborde, André Bouchet, Monique Angeon, Agáta Hanychová, Jakub Prachař, Leona Machálková (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Legendární a ikonická soutěžní show poprvé s českými celebritami v roli bojovníků o poklad Otce Fouras. Show plná extrémních soutěží, lidských překonání a známých osobností v situacích, které jinde jen tak neuvidíte. (TV Prima)

Recenze (109)

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Analogové retro, které chce zaujmout digitální generaci Y tak, že obsadí stokrát protočený recyklát obličejů z obrazovek a fresh náladu dodává tím, že se u toho sypou hluché české vtipy. Vysvětlete někdo televizním producentům to, že pokud by devadesátá léta byla krávou, chcípla by už asi 5x na předojení. ()

RedAK 

všechny recenze uživatele

No jo, pěkně se nám tady rozlila zatuchlá žumpa sentimentálních žvástů! Ale já to chápu. Drtivou většinu zde nahuštěných poetických literátů totiž zužuje nostalgie a tendence srovnávat. Srovnává se samozřejmě s toutéž značkou francouzského originálu. Vlastně jsem tady zpozoroval ten samý kreténský přístup, který praktikuje i konkurenční stanice ve vztahu ke své ohavné cirkusové frašce Tvoje koule mají známou vyrážku. Je to asi nějak takhle — „Prostě nakoupíme nějakej osvědčenej zahraniční formát, klidně i třicet let starej, to je fuk, hlavně proboha ať nevymýšlíme nic sami, nebo se nám podaří vypěstovat dalšího Láďu Hrušku a bude to definitivně v hajzlu. Soutěžení obyčejných lidí z řad instalatérů a pekařek je na dnešní poměry moc mainstream, takže tam švihneme pár lokálních celebrit a nějaký instantní pseudohvězdičky z fejsbukový rychlovýrobny, to je tutáč! Fanoušci za svým idolem totiž přilezou kamkoliv, i na pochybnou televizní stanici, jejíž reklamy během filmu jsou v součtu delší než film samotnej. Vlastně kromě značky budeme parazitovat taky na slavných jménech, pecka. Jenže celebrity jsou zazobaný, tudíž hra o love nemá smysl. No jasně! Uděláme z toho charitu, šaškování pro dobrou věc, trochu to zdramatizujem. To bude doják jak kráva, mrdky u televize budou bulet radostí, jakej je to ten Kohák ale kádr, když tím svým věčným trapčením vlastně zachraňuje životy! Sem tam vysolíme nějakou symbolickou sumičku, pro nemocný děcka, závodníky na kriplkáře, chudý veverky, to je jedno, páč senilní důchodce, pokladní z Globusu, pipka na mateřský a skoro každej další trotl u obrazovky, ti všichni vědí naprostý hovno o tom, jak je tahle darovaná částka až arogantně směšná v porovnání s nákladama na jednu epizodu, nebo nedejbože s jejím výdělkem. No, tak s tímhle neprůstřelným konceptem to nemůžeme posrat, zase budeme nechutně bohatí… Teda jenom pokud na to nějakým zázrakem kejvnou vytížený megastars Rosák s Kotkem, samozřejmě.“ — Zhruba takhle nějak podle mě vypadá schůzování managementu libovolné české stanice, jejíž temné symboly ve jméně se seskupují v úseky zaklínadel ‚Novakadabra!‘, případně ‚Delus Primalus!‘. Ale to jsem se tradičně zapomněl v předaleké řitní dálavě, vraťme se zpátky k první větě. Já tímhle nedůstojným sentimentem naštěstí netrpím, poněvadž mě dětství té žabožroutské kokotiny ušetřilo, takže bez sebemenšího srovnávání hodnotím rovnou ze studený vody, a ku velikému podivu lze vedle mého nicku (ze správného úhlu a při úplňku) zahlédnut jednu malou zakomplexovanou hvězdičku, kterak se plaše krčí v koutě a osaměle skuhrá. Nedělám to rád, ale když oni toho Honzu s Vojtem vážně překecali! ♥ ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Zcela příznačný obrázek pro tuzemské parodie na televizní stanice. Místo, aby se vyvíjely a sázely na vlastní tvorbu, inovovaly a snažily se dostat lidi k obrazovkám pomocí nového nápadu a kvality, raději recyklují francouzskou dobrodružnou soutěž z počátků 90. let, kdy i podělané Polsko vzdalo svojí mutaci snad před deseti lety a Slovensko skoro před dvaceti. Pokud bych byl stálý divák české televizní (zpackaně přebrané) tvorby, tedy absolutně nenáročný člověk bez elementárního přehledu, pak bych se možná dvě minuty bavil a honil si ho nad těmi vzpomínkami na dětství, ve kterém jsem sledoval originál na Nově. Bohužel mi jsou všechny ty béčkové selebrity z portfolia tragické Primy naprosto u prdele a žiju v 21. století, ve kterém jaksi existuje vynález jménem internet, který mi naservíruje libovolnou nostalgii během deseti vteřin, ne během třiceti reklamních bloků, které vyplňují křečovité pokusy "soutěžících" o pobavení diváků. Nabídnout Boyard v roce 2016 jako exkluzivní zboží, to chce fakt odvahu, kterou bulvární Prima bezesporu disponuje. S hodnocením půjdu o hvězdičku výše jen za předpokladu, že si tam nechali jako potravu pro tygry toho neskutečně zoufalého Koháka, který na mě zřejmě hodlá zírat snad i z hajzlu, pokud by za to od někoho dostal zaplaceno. 20% ()

castor 

všechny recenze uživatele

Postavená byla za účelem ochrany pobřeží, pak sloužila i jako vězení. A od roku 1990 těší televizní diváky. A teď i ty ryze české s českým základem. Každý zřejmě očekával průšvih. Holt to máme už tak nějak v sobě. Nostalgie dělá divy, pomohla, ale sám o sobě to zas takový propadák není. Adrenalin zmizel, kouzlo také. Soutěžící se prostě k trezoru stejně dostanou. Leccos je jim usnadněné. Disciplíny nejsou špatné, ale vadí mi výrazné moderní pojetí. Původní se jednoduše lépe hodily k oprýskané pevnosti. Bouček se do téhle show nehodí. Tváří se a mluví stejně, jako když vyhlašuje Českou Miss. Tohle chtělo novou krev. Jana Rosáka budou diváci vždycky vnímat jako toho milého pána, co pokládá v televizních soutěžích otázky. Coby otec Fura je pokládá také, ale přísná a vážná tvář mu nejde. A pak už je to o samotných soutěžících – pokud se výběr a jejich namixování povede, potěší vtipnými glosami (ostatně jako Jakub Prachař v první epizodě). ()

CANNIBAL 

všechny recenze uživatele

Co mám na tohle říct. Béčková okleštěná soutěž 'Pevnost Boyard' s podřadnými celebritami, jejichž výkony tuto soutěž nijak zvlášť nepozvednou. Pořad zde moderuje mně zcela nesympatický a velmi laciný moderátor 'Bůček'. Navíc dělají z diváka akorát pitomce, když postavu Paklíče přepíší na Anthonyho Laborde, kterého ve francouzské verzi uváděli vždy jako Klíčníka. Přitom by stačilo snížit náklady, pokud by do hry zapojily víc států třeba Polsko, Slovensko, Německo ap. Čímž by mohli dát každý díl neokleštěný a plnohodnotný. K tomu pár těžších úkolů a lepší celebrity třeba Jágra a hned by to byla jiná podívaná. Katastrofa taky je, že v každým dílu padají vulgarismy, což je otřesný, že to ani nevypípají. Pokud by se jednalo o umělecký dílo, např. kontext ve filmu atp., tak by to bylo zcela v pořádku, ale tohle tedy fakt ne. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Pokud je kvalita soutěžního pořadu dána jen tím, jaké zrovna serebrity v něm účinkují, je něco špatně. Boyard je pojem, v dětství jsem jej hltal kdykoliv jej dávali. Již jen ta sama námořní pevnost obklopená mořem. Pevnost If z Monte Crista jsem si představoval vždycky takhle. A co teprve to osazenstvo. Otec Fura, liliput Paklíč, Sophie... z úkolů šla hlava kolem. Proti tomu internacionální Hry bez hranic byly nesmyslnou blbostí ! Moc jsem se těšil, když PRIMA přišla s tím, že tam naveze naše serebrity a budou běhat po pevnosti jako tenkrát... Jenže kouzlo se neopakovalo. Rosák je úděsný, Bouček je trapný a tak to sem tam zachraňuje vtipný soutěžící. Animace v pořadu jsou naprosto příšerné. Ještě, že alespoň výhry jdou na dobročinné účely. Dvě indície jsou až až. * * ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

A opět tu máme další "soutěž" (je jasné, že minimálně sto tisíc na charitu dostane každý tým), kde nevidíme normální lidi, ale televizní celebritky. To se toho české televize tak bojí? V devadesátých letech to nebyl problém (i původní francouzská Pevnost Boyard byla postavená na soutěžení týmů složených z obyčejných lidí), ale poslední roky to je samý Prachař, Agáta, Žilková, kdejaká hvězdička z u uslintané mýdlové opery... a Bouček. Bože, lidi, co se dívají na televizi pravidelně, musejí mít pocit, že na ně Bouček vyskočí i z poza hajzlíku. Je nesympatický, mluví jako moderátorský robot, nevyzařuje žádné emoce, není vtipný, často působí falešně. A přesto je v každé druhé televizní show. Ostuda. Jinak soutěž o klíče a indície je hoooodně zkrácená a prokládaná přemírou reklam, takže nějaké napětí se nekoná. Znovu říkám, nějaké prachy vyhraje každý tým, takže ve své podstatě se jedná jen o další pořad, kde exhibují známé tváře - a ne o soutěž. Vtípky, glosy, pokusy o vtipy, zákeřná radost, když má někdo hysterák o hadů/pavouků/myší... Mimochodem, neodvolávejte se na nostalgii. Stačí si pustit některý ze starých dílů a uvidíte, že ta úroveň tam byla o několik levelů vyšší. ()

MikeCool 

všechny recenze uživatele

TV-pořad. Česká verze kultovní klasiky mezi soutěžními pořady. Myslím si, že se na tom nedá nic zkazit ani vylepšit. | Průměr všech zhlédnutých (odvysílaných) epizod: 65% (3*) | ()

Geralt z Rivie 

všechny recenze uživatele

Po minutě jsem zjistil, že Češi a TV Prima dokáže zprasit i tento legendární pořad. Korunu tomu dává nemoderátor Bouček. Jediný Rosák stojí za zmínku. ()

ainny 

všechny recenze uživatele

Čekala jsem verzi, na kterou jsem zvyklá. Tu si Francouzi bohužel nechávají asi jenom pro sebe. Aspoň si nevybavím, že některá zahraniční by byla plnohodnotná. To, co jsem viděla, bylo vždycky zkrácené. Dívat se budu dál, i když to těšení se už mě přešlo. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Co k tomu víc dodat, než to že musím souhlasit s většinou komentářů přede mnou. Na originál to nemá ani náhodou a Bouček coby moderátor byl katastrofa sám o sobě. TV Prima se sice snažila přilákat diváky na známé tváře a rádoby celebrity, ale nejvíc to pohřbila tím neskutečným množstvím reklam, které mezi jednotlivé soutěže nasrala. Vždyť ty dohromady trvaly déle, nežli samotný boj o indície a prachy. Navíc mi vadilo, že se tam vesměs pořád opakovaly ty samé soutěže, přestože tohle mělo jen deset dílů. Peníze pro charitu měl každý jisté – to je chválihodné, leč kolik jich opravdu dostaly se nikdy nedozvíme, ale jinak jsem to viděl jen jako pěknou dovolenou pro pár celebrit, z nichž některé tam nepředvedly vůbec nic – spíš se ještě více ztrapnily. Naopak někteří mile překvapili. Rosák byl spíš srandovní i ty jejich hádanky a indicie, ale tak co by jsme od Primy čekali. Za nadrženého Paklíče dám průměr, ať nežeru. ()

GeusX 

všechny recenze uživatele

Originálního Boyardu jsem viděl jen několik dílů, nijak mne to příliš neoslovilo. Primácká verze mi vzhledem k české účasti a tudíž větší autenticitě bez nutnosti titulků či dabingu, přišla koukatelnější. Přestože je to dle mne jen taková zbytečně nákladně natáčená kravinka, u které se pobaví v hlavní řadě soutěžící, mne první díl i pobavil. Nejen některými výstupy, ale i jakousi sebeparodií. Sledovat, jak si další naše "celebrity" hrají, však dále nehodlám. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Česká pevnost Boyard je natáčena v pevnosti Boyard jen kvůli -u diváků- pozitivně zafixované značce... Jak jinak si vysvětlit, že produkce vůbec nevyužívá atmosféru místa a do jednotlivých místností nainstalovali přiblblé, často přetechnizované, překážky, barevné jako čétéčkovské Bludiště pro děcka..? Fakt, že se soutěží pro "dobrou věc" a "soutěžící" tak mají cestu k zdárnému cíli vlastně jistou, sráží jakékoliv napětí. A kdyby aspoň pro tu "dobrou věc" soutěžili normální civilové, tak by to bylo aspoň fajn oživení, ale NÉ, ony to zase musí být ty samé pseudohvězdičky českého šoubyznysu, které už vymetly všechny druhořadé televizní show na všech televizích, všechny bulváry, všechny reklamy a tady se zase ve vší své protivnosti culí a strašně "vtipně" hláškují tak jak to asi správnej (a slušnej) českej divák miluje.. Se vší objektivitou, ani původní PB nebyl kdovíjaký zázrak, tím spíš PB z posledních let, ale tahle česká odnož je prostě zase jednou o několik levelů níže. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Je fajn mít zpět Boyard, asi jako kdyby se členské země EU rozhodli znovu vzkřísit Hry bez hranic - taky by to v dnešním podání bylo... mírně vyčpělé a zvláštní. U Boyardu tomu tak ale být nemuselo, kdyby se to drželo původních francouzských kolejí, minimálně z doby, kdy jsem původní díly sledoval, a o chechtáky na pomoc někomu nebo něčemu soutěžily týmy naprosto neznámých lidí, kteří se prostě na tohle těšily a rozhodly se to podstupovat. Jenže, to by nebyly české televize, aby se to nesnažily ozvučit a oživit VIP osobnostmi. Jako některé se fakt ukázaly, ale postrádalo to šťávu. Stejně jako tah mít namísto tisíciletého starce-filozofa Rosáka. Eh. Většinou mi přišlo, že soutěžící měli před Furou nějaký respekt, protože to pro ně byl někdo neznámý a rozhodoval, jestli před kamerami vybraný projekt zklamou, ve vesnici s nimi už nikdo nepromluví a oni ztratí možnost zvítězit. Tady všichni kecali s kámošem ve věži, který jim dával dětské hádanky... a vůbec to působilo zkráceně, odfláknutě, bez náboje, jak když si tam fakt vyjeli jen na placený výlet. Navíc vysílání z ničeho nic skončilo a na FB kdosi pod přezdívkou "Pevnost Boyard" (asi správce oficiálního účtu) napsal, že skončila první série a další má být v roce 2017. já vám nevím. Pokud to bude bez Rosáka a ostatních VIP moderátorů Prima pořadů a herců Prima telenovel, tak možná, ale jen hodně možná, jo. Ale tou sama Prima nevěří. ()

Sidonka 

všechny recenze uživatele

Ženské měly podstatně těžší disciplíny. Ono jen boxovat do boxovacího pytle jako Prachař nebo stát v kukani jako Leichtová, kde jsou nejdřív jen mraky masařek, pak na Vás každou chvilku ze stropu sypou exotické brouky a ve vlasech se promenáduje kdovíjaké hmyzí obří monstrum, do toho tělem šlehá had a ještě musíte luštit zakódovanou otázku a odpovídat do telefonu jak se vám daří, když vám přitom mouchy lezou do úst, to byl docela mazec,masakr, ani sem se té pitomosti nestačila zasmát. Klobouk dolů před statečnou herečkou, já bych to nedala. -Fanoušek tohohle soutěžního pořadu jsem nikdy nebyla, naposledy jsem se dívala na show asi před dvaceti lety, přesto jsem se tentokrát celkem poklesle bavila. Dokoukala jsem do konce prvního dílu s chvilkami pobaveného napětí. Není to můj šálek kafe, nicméně show není nezdařilá. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Původní Boyard jsem milovala a byla soutěží přímo fascinovaná, proto jsem se bála, co s tím Prima provede. Čekala jsem velký průšvih, ale nakonec jsem se bavila a hlasitě podporovala soutěžící. Libor Bouček jako moderátor je špatnou volbou. Třeba ale ze svého stínu ještě vystoupí. Jan Rosák má příjemný hlasový a herecký projev, protože je kultivovaný, ale do Otce Fourase mu hodně chybí. Ten původní byl mnohem víc záhadný, mystický a filosofující, asi za to mohla i ta slušivá maska. Přišlo mi pak hrozně vtipné, když za Rosákem přišli soutěžící do věže a oslovovali ho Dobrý den, Otče Foura. V souteži omezit mluvení a sestřihy, zabírají moc času. Nostalgie dělá divy. ()

Reklama

Reklama