Reklama

Reklama

Columbo - Série 4 (1974) (série)


Vrah zavolá v deset (S04E06)

(epizoda)
  • USA A Deadly State of Mind (více)

Obsahy(1)

Psychiatr dr. Mark Collier se specializuje na experimentální léčbu s pomocí hypnózy. Jeho klientka Nadia Donnerová je zároveň i jeho milenkou. Nadiin manžel Carl však jejich vztah odhalí. Dojde k potyčce, při níž Collier zabije soka pohrabáčem. Přesvědčí Nadiu, aby před policií lživě tvrdila, že jejího manžela přepadli dva zloději. Jenže případ dostane na starost poručík Columbo, a ten věří spíš vlastnímu úsudku než výpovědi psychiatrovy pacientky... (Česká televize)

(více)

Recenze (55)

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Další z těch Columbovek, ze kterých sálá skvělá atmosféra ještě před úvodními titulky. Poprvé se v záporné roli představuje charismatický elegán George Hamilton (kterého poručík přivádí doslova k nepříčetnosti - tak to máme rádi), jenž doplatí na svůj tabákový zlozvyk, aneb co dokáže natropit jeden ztracený kamínek ze zapalovače. Zajímavé provedení druhého zločinu a hlavně vynikající závěr se slepcem! ()

d-fens 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

myslím že jeden z najlepších dielov Columba.... skvelý George Hamilton v (asi) svojej najlepšej roli, ktorá mu presne sadla... uznávam, že zápletka má aj niektoré spochybniteľné miesta (napr. samovražde cez telefón proste ťažko uveriť...), a rozumiem aj tomu, keď niekoho záverečná scéna usvedčenia znechutila, no pre mňa je to jedna z najlepších (a najzapamätateľnejších) scén celej columbovskej série. Aj keď v podstate neusvedčila nikoho z vraždy, iba z prítomnosti na mieste činu v približne rovnakom čase, pre mňa je to proste nádhera. Ten výraz prekvapeného, inak nadmieru sebaistého vraha, celkové zosnímanie scény, kedy má divák naozaj pocit, že vrah "vbehol do pasce".... je to proste jeden z najzaujímavejších okamžikov Columba. 5* a miesto v topke (columbovskej, samozrejme:).... a k plusom tohto dielu je pre mňa aj dabing Petra Haničince, ktorý síce "na skóre" (čiže počtom dabovaných epizód) prehráva s Dalimilem Klapkou, ale "jeho Columba" mám predsa len o niečo radšej. Nedáva možno postave až toľko komickosti, podivínstva a žoviálnosti, ale zase to vynahrádza (pre mňa) väčšou hĺbkou a "ponorením sa" do úlohy. Proste Haničincove dabingy Columba mám "o kapku" radšej ako Klapkove (možno aj preto, že ich je menej :) ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Problém vaší teorie je v tom, že nemáte žádný důkaz." Tak to bych poručíku Columbovi rozhodně do tváře nevmetl. Jenže namyšlený doktor Collier nezná finty vychytralého majitele stále ještě trochu pojízdného francouzského vozu a unáhlil se. No to je jeho problém, ale mám takový podivný pocit, že z předvedeného důkazu by ho vymotal i opilý právník s propadlou licencí. Columbo do toho tentokrát zkrátka nevložil tolik důvtipu, a své vrozené vlezlosti, a tudíž nabídl o něco méně zábavy než bývá v jeho okrsku zvykem. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

S každou opakovane videnou časťou Columbovskej série klesá môj celkový dojem. Na diferenciáciu hodnotení jednotlivých častí ostáva iba záverečná pointa, pretože tie bezdomovecké nechutnosti, donekonečna opakované gestá a šablóny sú neodmysliteľnou súčasťou každej časti. A záverečné pointy bývajú pozoruhodné, ale aj také, ako v tejto časti. Preto na viac ako na tri hviezdičky nepomyslím ani pri hypnóze podporenej amobarbitalom. ()

quokam 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Za mne naopak jedna z nejlepších usvědčujících scén.Docela bych veril, že by na tuto past skočil i zloduch v realite. Tu chuť vykřiknout: vzdyt ten svedek je slepej, co to ten Columbo zkouší, jsem měl take. Motiv v jednání padoucha bych viděl ve snaze zakrýt svůj neetický milostný vztah - přeci jenom ženu, kterou brání před násilnickým manželem posléze sám zabije. Navíc téma tajuplné hypnózy a diskuze nad tím, k čemu se dá a k čemu nedá hypnóza použít je mi blízké. Za mne 90 proc. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (3)

  • Jedna z mála epizod, kde je vražda provedena z afektu (spontánně). V ostatních epizodách jsou vraždy pečlivě plánované. (ČSFD)
  • Dle amerických zákonů by celý tento incident mohl být považován za ospravedlnitelný, kdyby ovšem doktor okamžitě zavolal policii. (Epistemolog)

Reklama

Reklama