Reklama

Reklama

Epizody(5)

Obsahy(1)

Realizačně velkorysá adaptace bestselleru Lena Deightona SS-GB (originál 1978, česky 1994). Temný thriller, vycházející z alternativně historické premisy, podle níž Němci v roce 1940 vyhráli leteckou bitvu o Británii a provedli úspěšnou invazi na ostrovy. Churchill byl zajat a souzen v Berlíně, král je držen v domácím vězení v Toweru. Hlavním hrdinou je respektovaný detektiv Scotland Yardu, který nyní pracuje pod německým velením. Při vyšetřování jedné zdánlivě banální vraždy se zaplete do složitého komplotu, v němž hraje roli rivalita uvnitř SS, rivalita mezi SS a Wehrmachtem, britský odboj a v neposlední řadě přísně tajný vojenský výzkum. Žánrově zdařilý mix noirové detektivky a špionážního thrilleru, ve druhém plánu obohacený o osobní morální dilemata jednotlivých hrdinů. Scénář napsali Neil Purvis a Robert Wade, podepsaní pod posledními dvěma bondovkami Skyfall a Spectre. Hlavního hrdinu, detektiva Douglase Archera, ztvárnil stále populárnější anglický herec Sam Riley (Control, Byzantium, Křížová palba). (Česká televize)

(více)

Recenze (19)

HennessyVSOP 

všechny recenze uživatele

Trochu pomalejší rozjezd ale hlavně podle mne velmi slabé završení. Jinak velmi napínavá miniserie z prostředí druhé světové války s twistem, kdy Bitvu o Británii vyhraje Německo. Velmi sympatičtí herci poměrně hodně napomáhají se strávením nataženého scénáře. Ten totiž nejde dostatečně do hloubky, aby si opodstatnil takto dlouhou stopáž a působil by asi lépe jako film. Zaujalo mě to ale natolik, že si hodlám přečíst knižní předlohu. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Zkrouhnout počet postav a sesumírovat to celé do tří dílů by tomu víc než prospělo, protože z mého pohledu se snaží SS-GB o příliš široký záběr a ztrácí tak na spádu i přímočarosti. Nicméně i takhle se mi to líbilo, protože alternativní dějiny mě baví samy o sobě, tvůrci nabídli solidní dobovou atmosféru, svět, který vytvořili, mi sedl a obstál i casting se Samem Rileym na čele. A to mi vlastně do určité míry stačilo. 70% ()

Reklama

kenkaku 

všechny recenze uživatele

14.11.1941 - Německo vyhrálo válku o Británii. Tohle “co kdyby” mě prostě baví. For All Mankind, The Man in the High Castle. Luxus. Co mě ale nebaví (a neochopím), proč minisérii 5x60min musela ČT vysílat jako 3x90minut. Přitom dějově rozhodně smysluplnější působí to dělení po pěti (děj se “láme” kde má - viz ten výbuch jako jeden příklad za všechny). Celkem mě také fascinuje Kadelbach. Toto není zdaleka první počin s tématem “hákového kříže” co má na kontě a pokaždé co jsem viděl dělá co může, aby ukazoval Němce v lepším světle (tady jsou také hodní a zlý nacisté). Také mě dost pobavila ta svastika dohromady se srpen a kladivem… nadčasové. Každopádně k tématu. Skvěle natočené a utahané. Prostříhat na dvě hodiny (a vymyslet konec místo vyšumění do ztracena) a byla by to pecka. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Špionážní příběh z fiktivní alternativní historie je rozvláčný. 1) Děj, vhodný na jeden celovečerní film, je roztažen do pěti hodin...a podle toho to vypadá. 2) Vadil mi i očividný nízký rozpočet snímku. 3) Zaujal mě výrazný 37letý Sam Riley (vyšetřovatel Scotland Yardu Douglas Archer). ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Se seriálem jsem byl nakonec spokojen, přestože se tvůrci v prvních dvou epizodách snažili diváka spíše odradit. Pak se ale děj zdárně rozběhl a já jsem se výborně bavil u kvalitního špionážního dramatu. Postava Douga Archera mi silně připomněla filmy Noir, exhumace Karla Marxe- to byl nápad hodný Pythonů a zaujalo mě koho je možno obětovat, aby si vlast zachovala tvář. Jen mě zklamal způsob jakým SS Sturbannführer Dr. Huth nosil svůj Ritterkreuz, to bylo hanebně odbyté. ()

Galerie (142)

Zajímavosti (3)

  • Děj seriálu se odehrává v roce 1941, ale hned v jedné z prvních scén můžeme vidět letoun Spitfire Mk IX, který se začal vyrábět až v roce 1943. [Zdroj: Lidovky.cz] (morgos)
  • Po odvysílání první epizody přišlo do BBC mnoho stížností kvůli zvuku. Lidé si stěžovali, že jde lépe rozumět německy mluvícím postavám než těm anglicky mluvícím. [Zdroj: Lidovky.cz] (morgos)
  • V seriálu se objevuje časopis Signál, což byla německý propagandistický časopis, který vycházel až do roku 1943 ve většině evropských a některých mimoevropských jazycích až do začátku roku 1945. Číslo, které lze zahlédnout ve třetí epizodě, je ovšem fiktivní. (Cheeter)

Reklama

Reklama