Reklama

Reklama

Columbo - Série 3 (1973) (série)


To je vražda, řeklo portské (S03E02)

(epizoda)
  • Česko Portské (více)

Obsahy(1)

Velký znalec a výrobce kvalitních vín Adrian Carsini zavraždí svého mladšího nevlastního bratra Enrica, který byl výhradním vlastníkem rodinné vinařské firmy. Enrico totiž chtěl vinice prodat, aby měl peníze pro svůj rozmařilý život. Adrian tedy bratra omráčí, zavře ve vinném sklepě s vypnutou ventilací a odjede na několikadenní služební cestu. Po návratu přemístí mrtvolu do moře a vše nastrojí jako nehodu při potápění. Jenže poručík Columbo si všimne, že v době Enricovy smrti nebylo počasí, při kterém by se někdo šel potápět. A že Adrian Carsini nereaguje na zprávu o bratrově smrti tak, jak by bylo přirozené... (Česká televize)

(více)

Recenze (77)

DocBrown 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Díl který miluju i nesnáším zároveň. Donald Pleasance je ten nejlepší Columbův protivník (předčí i Nimoye), opravdový charakter, který staví dobré víno nad peníze. Navíc ve výborném Fišerově dabingu, který se takřka vyrovná originálu. Bohužel, o scénáři už se tolik chvály říct nedá. Lépe řečeno, je to jeden z nejděravějších dílů. Je absolutní nesmysl, aby teplota ve sklepě byla tak vysoká a výrazně převyšovala venkovní teplotu. Sklep není žádný skleník a ostatně kvůli nižší teplotě se sklepy stavily dávno před vynálezem klimatizace. A když už by tam taková teplota byla, tak by Ric zemřel spíše na dehydrataci, než na vydýchání vzduchu v tak velké místnosti. Každopádně by to na něm bylo vidět a rozhodně by to pak ve sklepě moc nevonělo. Stejně tak by musely být vidět stopy po poutech, kdo ví, co by tam tak fyzicky zdatný člověk po procitnutí dělal. Koukám na to dokola, vychutnávám si fantastického Pleasance a ignoruju děj. Přitom v žádném jiném filmu mě už tolik neoslovil. ()

Allan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dík pitomé změně na letní čas jsem zaspal téměř polovinu tohoto dílu, takže mohu zhodnotit pouze finálové události. Mnohdy je na celém dílu zajímavý pouze právě úvod s vraždičkou, ne však zde. Připadalo mi až neuvěřitelné, s jakou grácií se poručík baloňák choval v prostředí vynikajících vín, rozlehlých vinic a temných sklepů. Opravdovou hvězdou tohoto dílu byl ale vrah, kterého snad nelze ani za vraha v pravém slova smyslu považovat. Byl to spíš nadmíru citlivý člověk, který by nikdy nesnesl zkázu svých milovaných vinic, jediného místa, kde byl opravdu šťastný. A samotné zatčení bylo pro tohoto božího člověka i jistým vysvobozením, protože znamenalo vytržení ze spárů sekretářky, která jej 20 let platonicky milovala a nyní začala chtít víc. Závěrečná scéna na útesu a následně s vínem "Montefiascone", jakožto darem od samotného Columba, se řadí mezi nejsilnější momenty tohoto seriálu vůbec. ()

Reklama

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vy jste ale lišák, poručíku. Díl, ve kterém se Columbo vydává řešit případ mezi vinice. V roli jeho soupeře se tentokrát představí Donald Pleasence (např. Halloween, Útěk z New Yorku) a jedná se o jednu z nejlepších epizod, s povedenou závěrečnou scénou, kdy si dva hlavní hrdinové připíjí v autě. Fascinuje mě Pleasenceovo, až fyzické vzrušení, když má ochutnat legendární víno. Spíš taková pohodička, kde je záporák docela sympaťák, ale pět hvězd, jak vyšitejch! ()

Šandík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Skvělý díl, výborně obsazený, dobře režírovaný, každá všetečná otázka má svůj smysl a případ pomaličku ale rozhodně míří ke svému rozuzlení. Vedle Falka se o to nepochybně zasloužil naprosto skvělý Donald Pleasence a lví podíl na výborném výsledku nepochybně patří i režiséru Leo Pennovi, který režíroval ještě další dva Columby a i ty patří k nadprůměrným. A mimochodem je to taky jeden z těch dílů, které je doslova povinnost vidět v originále. Tak skvělé herectví se prostě nedá "přeplácnout" sebelepším dabingem... Celkový dojem: 80% ()

KukulienkaHO 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Toto je prvá epizóda, v ktorej som súcítil s vrahom, chápal som vrahovu nutnosť spáchať tento zločin a myslím, že spravil... no, správna vec to asi nebola, ale tak... Navyše mi bola tá postava veľmi sympatická, najmä vďaka jeho predstaviteľovi, ktorým bol Donald Pleasence. Inak ďalšia veľmi podarená časť. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (8)

  • Auto řízené Ricem Carsinim je Ferrari 330 GTS z roku 1966. Čtyřmístný model měl čtyřlitrový motor V12 Colombo. (Epistemolog)
  • Jedna z velmi málo epizod, kde vidíme vnitřek Columbovy kanceláře. (Epistemolog)
  • Tato epizoda byla jako první natočena v prodlouženém formátu hodiny a půl, namísto do té doby klasické hodiny a přibližně deseti minut. Ačkoli se poté několikrát znovu objevil formát původní, nakonec se v druhé polovině seriálu ustálila delší metráž. (Pepinec)

Reklama

Reklama