Reklama

Reklama

Columbo: Výkupné za mrtvého

(TV film)
  • USA Columbo: Ransom for a Dead Man (více)

Obsahy(1)

Vynikající advokátka Leslie Williamsová má již dost svého manžela, jinak velmi respektovaného soudce Paula Williamse. Po pečlivých přípravách muže zavraždí a zbaví se mrtvoly. Sama sobě pošle anonymní vzkaz od „únosců". Před přivolanými agenty FBI pak s pomocí magnetofonového záznamu finguje manželův telefonát. Paulovo tělo je nalezeno krátce poté, co Leslie sama sobě zaplatí výkupné. Vyšetřovatel poručík Columbo si však povšimne zajímavého detailu – žena se po Paulově zmizení vůbec nezajímala o jeho osud... (Česká televize)

(více)

Recenze (58)

sud 

všechny recenze uživatele

Povedená Columbovka. Všechno funguje tak jak má, trochu se ještě experimentuje (teprve druhý film, ve které se Columbo objevil, ještě ne jako díl seriálu). Columbo je chvílemi takový jako vždy (tj. přátelský, usměvavý, neustále vypráví, všeho se všímá, všude vleze), chvílemi i docela naštvaný a drsný. Jinak vražedkyně to neměla až tak promyšlené a poručík s tím neměl tolik práce. Ale přesto nadprůměr. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Druhý Columbo v historii, zde už jako oficiální pilotní díl seriálu, opět v režii Richarda Irvinga. Tentokrát je poručíkovou protihráčkou krásná, chladně vypočítavá advokátka, kterou hraje šarmantní Lee Grant (např. V žáru noci, Mulholland Drive), která má vskutku geniální plán. Jsou tady dvě scény na odlehčení, s poručíkem v letadle a závěr s kufrem plným peněz, jinak se jede v klasickém columbovském módu. Sice ne tak dobré, jako Vražda na předpis, ale i tak výborně vymyšlené, natočené i zahrané. Takže o hodnocení není nejmenších pochyb. P.S. Jak už jsme u Columba zvyklí - opět fantastická hudba! Tentokrát Billy Goldenberg. Už to není únos. Teď je to vražda. A to je, myslím si, moje parketa!  ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Druhý případ poručíka Columba si zaslouží hned několik pochval. 1. Poručík zde opět exceluje, je velmi sympatický a navíc se nebojí zvýšit hlas. 2. Vztah vražedkyně a její nevlastní dcery je vskutku zdařilý prvek. 3. Hudba je zde výborná. 4. Zpracování - zamrznutí obrazu, rozmlžení a následně další scéna. 5. Vražedkyně prokoukne poručíkovu vyšetřovací taktiku - na oko zmatený, rodinné vtípky, roztržitost,... . Chybička: Ve scéně, v níž poručík s Leslie letí letadlem, si můžeme všimnout, že při záběru en face do kokpitu má Columbo ležérně povolenou kravatu, takže je vidět horní knoflíček od košile. V záběru z boku má ale kravatu pečlivě dotaženou až ke krku. ()

Jacinda 

všechny recenze uživatele

Columbo je prostě klasika a jeden z nejlepších detektivních seriálů vůbec. Vždycky se mi líbí, jak dostane vraha... ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

O Columbovi obecně platí, že má laťku nastavenou na světovém rekordu. Dají se ale najít filmy, které jsou svojí úrovní tak vysoko, že na ně nestačí stojan. Jedním z nich je právě tohle Výkupné, které bych z fleku zaplatil, jen kdybych ho ještě jednou mohl vidět poprvé. Malou výtku bych měl k chování advokátky Williamsové, její zvolená role koketní rajdy by po úmrtí manžela zarazila i většího bambulu, než jakým je poručík. Rozhodně se ale tímto tvrzením nechci zařadit po bok těch, kteří píšící o slabosti této epizody pálí čtyři hvězdy. Slabost já mám tak leda pro osobu Petera Falka, jehož sledovat, kterak si užívá roli detektiva je doopravdy velikým zážitkem. (Filmfest Hurghada 2012, 5/67) ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Jeden z prvých Columbov a hneď sa dá o ňom povedať, že jeden z najklasickejších. Ako keby sa tvorcovia inšpirovali prvými tv filmami a neskôr iba opakovali danú schému. Treba povedať, že chvalabohu. Výkupné má výborného vraha, respektíve vražedkyňu, ktorá je neomylná, avšak má jednu "charakterovú" vadu, na ktorú nakoniec doplatí. Za tento psychologický záver dávam plný počet. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

"Poručík Columbo klopýtající a tápající. Ale pokaždé jde po krční tepně. A mám pocit, že ve většině případů úspěšně." V oboch prvých dieloch (možno aj v nasledujúcich) páchatelia odhalili Columbov modus operandi. V každom prípade patria prvé diely k tomu najlepšiemu, čo sme mohli v celej sérii vidieť. Zlozvyky, z ktorých si spravil v prvých dieloch šablónu sa v nasledujúcich zvýrazňovali do bezdomovecko-nechutnej verzie, ktorá ostro korešpondovala s bystrým úsudkom a ľstivým spôsobom vyšetrovania. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Byl to skvělý nápad vrátit se po třech letech k roztržitému poručíkovi a dalším pilotním filmem konečně nastartovat serií tehdy docela originálních detektivek, kdy pachatele od počátku zná nejen detektiv, ale i divák, který si tak může naplno vychutnat způsob, jakým se Columbo pomalu probourává plánem "dokonalé vraždy" k jeho usvědčení. Platí to i tentokrát, kdy stojí proti chladnokrevné krásce, které to zapaluje, alespoň zpočátku, možná stejně rychle jako jemu. A jako bonus kouzelná záverečná scéna s placením, která vždy spolehlivě pobaví. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Columbo podruhé a stále ve fázi "hledání se"... Zatímco v pozdějších dílech jej známe jako cílevědomého a koncentrovaného detektiva který jenom vypadá jako zvědavý nekňuba, tady působí jeho honba za detaily téměř jako nějaká slabší forma autismu, neboť spíše než cílevědomé pátrání tu Falk předvádí jakési nekoncentrované tápání. Proměna postavy z Vraždy na předpis je pozoruhodná. O to pozoruhodnější, že obě filmové role si Falk střihl pod taktovkou téhož režiséra. Už tady ovšem najdeme Columbovy populární "vracečky" i když ještě ne tolik a ne tak dotažené. Zápletka je i tady spíše jednodušší, i když s roztomilými detaily a dobře vymyšlená. Poněkud neinvenční je režie, přičemž zvláště podivně působí některé optické hříčky, například zpomalení a rozostření záběru před střihem či zcela samoúčelné prolnutí portrétu vražedkyně se světly automobilu v jednom ze záběrů. Celkově se film zdá slabší a jaksi unylejší než předchozí Columbovský opus. Herecké výkony jsou ovšem slušné... Celkový dojem: 70% Zajímavé komentáře: sud, ClintEastwood, Colonist ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Druhý prípad svojrázneho detektíva, ktorý odštartoval veľmi úspešnú sériu televíznych kriminálnych filmov spoločnosti Universal. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Naprosto dokonalý díl - od výběru charismatické herečky (dejte si tenhle díl v originále, kde má i správně jízlivý has, český dabing je takový nevýrazný a bezemoční), přes akci snad každou chvíli (noční let vrtulníkem je dokonalý), odsýpá to neuvěřitelně, a navíc je to dokonale skloubené a pamatuje to i na detaily (dostalo mě třeba, že si vražedkyně všimla, jak se Columbovi dělá špatně v letadle, a pozvala ho na rekreační let s loopy, jen aby tak nad ním nabyla převahu; nebo jak se dcera dívá na slavnou chandlerovku s podobným pojistným podvodem). Columbo začíná být ošuntělejší, ačkoliv i tentokrát ho ženská prokoukne, pokračuje drobný trade mark s hledáním propisky (včetně zcela dokonalé závěrečné scény v baru nad kufrem plným peněz), nu a dialogy jsou břitké, že by mnohé současné filmy do kin (bo tohle je televizní) mohly závidět. 2/69 ()

anderson 

všechny recenze uživatele

TECHNICKÁ POZNÁMKA: Tento "kolombo" ešte nepoužíva seriálový podtitul COLUMBO. Názov je podobne ako vo Vražde na predpis osamotený, čiže iba RANSOM FOR A DEAD MAN. (29.11.2009) ()

5150 

všechny recenze uživatele

Provedení vraždy a navedení policie na falešnou stopu je takřka dokonalé a nebýt toho, že k únosu přidělili také někoho z oddělení vražd, asi by to advokátce (Lee Grant) prošlo. Na konci však advokátka udělá doslova triviální chybu a přestože tahal poručík za kratší konec, zase vyhrál..)) Jinak tomuto dílu by rozhodně slušela kratší stopáž. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Tentokrat zabijala neskutocne chladnokrvna zena a na tu svoju bezcitnost aj doplatila. Spôsob vrazdy mi pripadal dost priemerny. Bohuzial znova bol vrah natolko nesympaticky, ze som si spickovanie s Columbom az tak neuzival. 6/10. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Já si jen pořád říkám, že kdybych já byl v rukou únosců a moje žena se ani nezeptala, jak mi je, přemejšlel bych o tom.." ;) ()

malylada 

všechny recenze uživatele

Po třech letech od úvodního filmu se rozjíždí kolotoč příběhů. Tento úvodní kousek mi přišel nezajímavý a především celá zápletka, včetně vraha pokulhává. Jeden z těch slabších dílů......6/10 ()

CageDepp 

všechny recenze uživatele

Začátek Columbovi kariéry. Jak to tak u něho bývá tak vždy chodí za vrahem a furt má dotěrný otázky, ale většinou vrah má nějaký koníček a pokaždé si ho Columbo vyzkouší. Zde si vyzkoušel létání letadlem. Konečný důkaz byl tak trochu slabší, když chytrá právnička udělá takovou hloupost. ()

Reklama

Reklama