Reklama

Reklama

Columbo: Výkupné za mrtvého

(TV film)
  • USA Columbo: Ransom for a Dead Man (více)

Obsahy(1)

Vynikající advokátka Leslie Williamsová má již dost svého manžela, jinak velmi respektovaného soudce Paula Williamse. Po pečlivých přípravách muže zavraždí a zbaví se mrtvoly. Sama sobě pošle anonymní vzkaz od „únosců". Před přivolanými agenty FBI pak s pomocí magnetofonového záznamu finguje manželův telefonát. Paulovo tělo je nalezeno krátce poté, co Leslie sama sobě zaplatí výkupné. Vyšetřovatel poručík Columbo si však povšimne zajímavého detailu – žena se po Paulově zmizení vůbec nezajímala o jeho osud... (Česká televize)

(více)

Recenze (58)

Šandík 

všechny recenze uživatele

Columbo podruhé a stále ve fázi "hledání se"... Zatímco v pozdějších dílech jej známe jako cílevědomého a koncentrovaného detektiva který jenom vypadá jako zvědavý nekňuba, tady působí jeho honba za detaily téměř jako nějaká slabší forma autismu, neboť spíše než cílevědomé pátrání tu Falk předvádí jakési nekoncentrované tápání. Proměna postavy z Vraždy na předpis je pozoruhodná. O to pozoruhodnější, že obě filmové role si Falk střihl pod taktovkou téhož režiséra. Už tady ovšem najdeme Columbovy populární "vracečky" i když ještě ne tolik a ne tak dotažené. Zápletka je i tady spíše jednodušší, i když s roztomilými detaily a dobře vymyšlená. Poněkud neinvenční je režie, přičemž zvláště podivně působí některé optické hříčky, například zpomalení a rozostření záběru před střihem či zcela samoúčelné prolnutí portrétu vražedkyně se světly automobilu v jednom ze záběrů. Celkově se film zdá slabší a jaksi unylejší než předchozí Columbovský opus. Herecké výkony jsou ovšem slušné... Celkový dojem: 70% Zajímavé komentáře: sud, ClintEastwood, Colonist ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Naprosto dokonalý díl - od výběru charismatické herečky (dejte si tenhle díl v originále, kde má i správně jízlivý has, český dabing je takový nevýrazný a bezemoční), přes akci snad každou chvíli (noční let vrtulníkem je dokonalý), odsýpá to neuvěřitelně, a navíc je to dokonale skloubené a pamatuje to i na detaily (dostalo mě třeba, že si vražedkyně všimla, jak se Columbovi dělá špatně v letadle, a pozvala ho na rekreační let s loopy, jen aby tak nad ním nabyla převahu; nebo jak se dcera dívá na slavnou chandlerovku s podobným pojistným podvodem). Columbo začíná být ošuntělejší, ačkoliv i tentokrát ho ženská prokoukne, pokračuje drobný trade mark s hledáním propisky (včetně zcela dokonalé závěrečné scény v baru nad kufrem plným peněz), nu a dialogy jsou břitké, že by mnohé současné filmy do kin (bo tohle je televizní) mohly závidět. 2/69 ()

Reklama

prezdivaka 

všechny recenze uživatele

Přišlo mi to docela nevěrohodné. Záměrně se neuvedlo, kolik dní po skutečné vraždě bylo nalezeno tělo a jakým způsobem. Také celá scéna létání byla zbytečná a samotný konec nějak nedával smysl. Leslie slíbí Margaret, že jí bude vyplácet roční gáži na školu a kapesné a řekne jí, že má v Zürichu kontaktovat pana Steinera a otevřít si účet v bance. Pokud jí v kufříku dala více než ročních 25 000, nevím proč by to vůbec říkala. Navíc se nesmí bez povolení vyvážet vysoká hotovost z USA. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Povedená Columbovka. Všechno funguje tak jak má, trochu se ještě experimentuje (teprve druhý film, ve které se Columbo objevil, ještě ne jako díl seriálu). Columbo je chvílemi takový jako vždy (tj. přátelský, usměvavý, neustále vypráví, všeho se všímá, všude vleze), chvílemi i docela naštvaný a drsný. Jinak vražedkyně to neměla až tak promyšlené a poručík s tím neměl tolik práce. Ale přesto nadprůměr. ()

sskrblik 

všechny recenze uživatele

Pěknou nedůvěřivou dávku ješitných otázek dává Columbo už ze startu. Všímá si veškerých detailů a proto usvědčí snadno advokátku. Je však pravda, že Leslie je až moc průhledná. Druhý Columbo ve kterém se učí řídit letadlo :-) je dalším hodnotným kouskem do série, ovšem tentokrát průměrným... "Bratranec Ralph byl tak skvělý, že jsem měl chuť ho zabít" (Columbo k Leslie) ()

Galerie (6)

Zajímavosti (3)

  • Lee Grantová byla za roli právničky / vražedkyně nominována na cenu EMMY. (Epistemolog)
  • Film, který Margaret (Patricia Mattick) sleduje v televizi, je Pojistka smrti (1944). (Borin)
  • Pri lete lietadla dole hlavou nie sú Leslie (Lee Grant) ani Columbo (Peter Falk) pripútaní a aj napriek tomu nevypadnú zo sedačiek. (zoot3r)

Reklama

Reklama