Reklama

Reklama

Godzilla

  • Československo Probuzená zkáza (více)
Trailer

Obsahy(1)

Japonsko dalo světovému filmu mnoho velikánů, ale žádný z tvůrců ani herců se co do známosti nemůže měřit s padesátimetrovým monstrem celosvětově známým pod poangličtěným jménem Godzilla. Úspěch původního filmu, který držíte v rukou, odstartoval boom filmových monster v Japonsku, jejichž popularita se udržela až dodnes. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (159)

Rimland 

všechny recenze uživatele

To hlavní, co bych původní Godzille asi vytknul, je absence pořádného napětí (je odhalena moc brzy a bez řádného "dramatického" efektu) a místy i atmosféry. Jestli na tom něco zestárlo, tak jednoznačně (a ne překvapivě) triky - protože ve všech sekvencích s touhle gumovou ještěřicou jsem se zákonitě řezal smíchy (ten atomový dech je jak napařovací turbína). Ovšem jestli na tom něco nezestárlo, tak Ifukubeho hudba (ta má totiž "říz" i po víc jak 60 letech) a hlavně téma (nejen) jaderných zbraní a (studené) války. I když ke konci to v tomhle ohledu tlačí až moc okatě na pilu - subtilnější přístup by neuškodil. V podstatě ve všech těch "lidských" sekvencích je to stále výborné a nadčasové (i přes poněkud bídné herecké výkony), na rozdíl od těch "na efekt". Ve finále je to ale vlastně jedno, protože o potvoru jako takovou tu jde až ve druhé řadě. Zkrátka a dobře, má to své kouzlo. ()

Knor 

všechny recenze uživatele

Tak především jsem mile překvapenej. Tahle první Godzilla není přemrštěná komerční záležitost, ale má obrovský poselství. Já z filmu cítil, že Godzilla je vlastně jen jiný ztvárnění strachu z války a zbraní hromadnýho ničení. A funguje to výborně. A samozřejmě jako monster film na tu dobu, to muselo bejt něco :-) ()

Amadeo 

všechny recenze uživatele

Klasika japonského monster filmu. Proste Godzilla je Godzilla. Len do dnešného dňa neviem pochopiť, prečo na Japonsko zmietané zemetraseniami a tsunami, musia ešte útočiť predimenzované jašterice. ()

Ivoman

všechny recenze uživatele

Nehodnotil jsem, v současné době se na to nedá koukat, i když mám rád filmy od Zemana i dnes, tak tohle je také asi národní poklad, který si pouští dneska Japonci, jako my Zemana. ()

Guran 

všechny recenze uživatele

Čest pro Japonce. V padesátých letech minulého století dokázali být na špici světové kinematografie. První Godzilla probudila velký zájem a popularitu u fanoušků. Z hlediska námětu se tu jedná o nejlepší verzi tohoto monstra. Je jasné, že z hlediska efektů je to už jinde, ale na tu dobu je musím pochválit. Je vidět, že Godzilla byla jenom muž v kostýmu, žádná loutka, což působilo věrohodněji, než v prvním King Kongovi (1933), kde všechno byly loutky. Technologie tedy postoupila. Bourání města Tokia bylo více než vynikající. Což mi připomíná, že v této verzi Godzilla použila více než jednou svůj ohnivý dech. Také jsem dostal ten dojem, že zde jsem měl z Godzilly největší respekt. Zde si opravdu s Tokiem pohrála a ukázala lidem co je doopravdy zač. Nezničitelné monstrum, což se o Emmerichovi říct nedá. On a jeho dinosauří Godziila je neodolná a přátelská. Ani v poslední verzi 2014 filmaři neukázali Godzillu jako ničitelského tvora, který nemá slitování, což jsem právě doufal, že udělají, ale místo toho z ního udělali boha, který udržuje rovnováhu na světě. Ale zpět k první Godzille. Jak už jsem zmínil film má vynikající námět, doplněn dobrým scénářem, ale s hluchými místy. Jsou tu sekvence, kde se moc mluví a akce žádná, což je škoda. Herci jsou sympatičtí a poslouchat japonštinu také není nic hrozného. Snímek byl na tu dobu obrovský úspěch, dnes nebije do očí, dá se na něj podívat a nebudete toho litovat. Ještě jednou chválím charakteristiku této Godzilly, kde opravdu byla brána, jako zlo, které je nutno zastavit, jinak zničí celé Japonsko. Potom přišel Emmerich se svou verzí, kde použil digitální triky a z Godzilly udělal zvětšeného Allosaura, což nebyl dobrý tah. V roce 1998 ale byla americká kinematografie na světové špičce, stejně, jako dnes a Japonsko svými filmy nesahá Američanům ani po kolena. ()

mrclTV 

všechny recenze uživatele

Film so silným protivojnovým odkazom, nielen vo forme Godzilly ako symbol atómovej bomby, proti ktorej sa ľudia nevedia brániť, ale posolstvo je zvýraznené aj bojom vedca so svojim objavom. Čo mi asi najviac vadilo je to, že je to až príliš okaté a prijasné. Na druhej strane, sme svedkami viacerých silných scén - napríklad matka s deťmi očakávajúca "odchod" za otcom. Napadlo ma porovnanie s americkými filmami, v americkom filme by rovnaká scéna skončila veľkolepo hrdinskou záchranou rodiny vďaka hasičom/policajtom/atd. ale tu dostaneme čo? Nič, ani nevieme ako je osud rodiny spečatený. Dostali sa z toho, nedostali? Jednoducho bezmocnosť. Ako kontrast zase pôsobí ďalšia zaujímavá scéna iba o niekoľko minút neskôr - ranné počúvanie rozhlasu so spevom detí - dojemná silná scéna plná odhodlania a patriotizmu. To je zase s americkou kinematrografiou podobné (veď američania aj japonci sa vo všeobecnosti považujú za veľmi hrdé národy, takže to nie je prekvapujúce). Hračkárske modely lietadiel, lodí či áut, ktoré by dnes vytvoril priemerny modelár asi neohúria a skôr rozosmejú súčasného diváka, ale v polovici 50tych rokov z toho ľudia museli byť na vetvy. Ale hlavne tu ide o tú atmosféru bezmocnosti a tú správne vystihne aj človek navlečený do nepohodlného kostýmu (ale pohyby a efekty boli vlastne celkom na úrovni). Ale čo je najhlavnejšie, je to prvý japonský monster movie (OK, nerátam Wasei Kingu Kongu) a to sa musí nechať! PS: vždy ma dostane typický nervy drásajúci škrekot Godzilly, vlasy mi dupkom stáli. ()

radimartin 

všechny recenze uživatele

Jak říká můj tatík: "Ten film jsem viděl na začátku sedmdesátých let a už tehdy byl starej." Úsměvné triky a gumová noha drtící bakelitové modely ovšem stále přináší silný příběh s nadčasovým poselstvím. ()

Jimbopepo 

všechny recenze uživatele

Godzilla ako symbol jadrovej vojny a skazy z nej vyplývajúcej. Čakal som katastrofické monster-movie, ale to je čiastočne posunuté do symbolickej polohy. ()

elanista1 

všechny recenze uživatele

Všetci sa smejú Edu Woodovi, že použil kryty na kolesá od cadillacu ako lietajúce vesmírne UFO v Plane 9, alebo Philovi Tuckerovi keď v Robot Monsterovi použil bubliny z bublifuku ako súčasť sci-fi atmosféry. Ja zas nevidím dôvod nezasmiať sa, že v Godzille boli použité malé lego autíčka a papierové makety mesta. No ale neprišli sme hodnotiť triky, ktoré boli aj napriek tomu dobré. V mini súboji dvoch monštier však u mňa vyhráva King Kong (1933). Kým King Konga som dokázal brať ako seriózny a plnohodnotný film, pri Godzille mám vnútorné zábrany. Určite to je spôsobené aj tým, že pár hercov hralo tak, že som nevedel rozpoznať či plačú alebo sa smejú, šlo to len podľa kontextu danej situácie. Každopádne, aj keď ma to veľmi nebavilo, som rád, že som to videl. ()

lubos.cermak 

všechny recenze uživatele

Film, se skrytým poselstvím dalším generacím. Devět let po Hirošimě a Nagasaki vznikl snímek, který používá symbolismu v podobě hrozivého, ničícího tvora jako synonymum pro důsledky testování nukleárních zbraní. Po shlédnutí je tento film pro mě tedy více než jen Sci-Fi. Hirošima a Nagasaki by se nikdy neměly opakovat. ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Prvý hraný film o monštre, ktoré bolo výsledkom zachádzania s jadrovými zbraňami. Japonci ho na tú dobu zvládli skvelo. Čo je dôležité ale podotknúť pri tomto filme, je práve ten hlboký message, ktorý išiel do sveta s priamou nadväznosťou na udalosti z obdobia konca druhej svetovej vojny v Hirošime a Nagasaki. Z tvorcov bol cítiť rešpekt voči jadrovým zbraniam a Godzilla bola v podstate len sekundárnym prvkom filmu. Zaujímavé spracovanie, z ktorého vzniklo potom nespočetne veľa remakov. 70 % ()

moviefan4 

všechny recenze uživatele

Klobúk dole. Film z roku 1954 dokázal to čo málo filmov natočeních v dnešnej dobe a to udržať moju pozornosť od začiatku až po koniec. Film mal neskutočne super atmosféru ktorá by sa dala krájať. Videl som všetky nové verzie až na tu z roku 2016(Shin Godzilla) ale ani jedna sa po atmosférovej stránke, dokonalej hudbe a skvelim hereckým výkonom nevyrovná tomuto klenotu. Aj keď vzhľad Godzilli vyzerá vtipne a nie strašidelne je to len tým že také kostýmy nahradilo CGI. Na film sa dá pozerať aj dnes a doporučujem ho každému kto ešte nevidel. Za mna nadšeních 5*! ()

Mikec007 

všechny recenze uživatele

Na to jak je to starý film mě úplně fascinuje práce tvůrců s modely. To jak jde godzilla přes město je zcela evidentní, ale například různé záběry lodí a podobně... Určitě zaslouženě tento film ode mne dostává 4 hvězdičky a to nejen kvůli těm modelům, ale celkově! ()

Madax 

všechny recenze uživatele

Ha! Muž, celý navlečený do gumového kostýmu veleještěra, se potácí mezi krabicemi, rozdupává vše, co se mu připlete pod nohy a nic ho nezastaví. Díky pochmurnému, černobílému obrazu to ale působí dost dobře. Je to asi jediný film, v němž je Godzilla opravdu děsivá a budící respekt. taktéž děj je ze všech godzilích filmů nejlepší, člověk nemusí být zrovna génius, aby v radioaktivním zkázonosném ještěrovi odhalil alegorii na jistou událost z konce druhé světové války. Taktéž vynález, který nakonec monstrum zastaví, v sobě nese prvky obav ze zneužití nových objevů - proto jeho stvořitel raději volí smrt, než aby jej vydal do nesprávných rukou. Tento film by mohl jistě zabodovat i u těch diváků, kteří jinak ostatní japonské monsterfilmy nemusí. ()

Muso 

všechny recenze uživatele

Približne 4-té, alebo 5-te spracovanie Godzilly, čo som mal možnosť vidieť a paradoxne je to to historicky prvé. Čo sa týka mňa tak v rámci doby boli modely budov, helikoptéry, vlaku zvládnuté oveľa lepšie než v niektorých ďaľších mnoho pokračovaniach (..súdim podľa toho, čo som videl a podľa fotiek). Dozvedel som sa, že prvá Godzilla chŕli horúcu paru namiesto ohňa a taktiež jej ´výzor´ bol obstojný. Čo pri scénach s Godzillou nezvládla vizuálna technika dopĺňa zvuková stránka plná hromou a revu. A v kontexte doby je to jediné spracovanie (..opäť ztých, čo som videl), kde je naozaj patrný strach Japoncov z atomovej bomby, obavy z budúcnosti s určitým odkazom pre ľudstvo. Jediný problém som mal s herečkou, ktorá stvárnila dcéru profesora, Emiko, a tá by sa pravdepodobne ťažko uplatňovala aj vo filmoch Ed-a Wooda, keďže jej hlavný a tuším aj jediný výraz bol polo smiech a polo plač a človek zistil, čo chce vyjadriť, až keď si dala hlavu do dlaní:) ()

Hagu 

všechny recenze uživatele

Když vezmu v potaz tehdejší dobu a možnost efektů tak jsou skvostné, i když v dnešní době působí dost komicky. Herecké výkony jsou podle mého dobré, ale ovlivněné tehdejší dobou a modou. Ale co opravdu stojí za uznání je hudba a myšlenka samotného filmu! Samozřejmě také to, že je to originál, ostatní jsou jenom kopie. ()

wahaj 

všechny recenze uživatele

už konečně chápu, proč po tolika letech je pořád Godzilla relevantní. Kdybych měl tak silný first entry jako je tenhle film, tak bych taky vydržel 60+ let a 30+ filmů. ()

HanzoBureshi 

všechny recenze uživatele

Je rok 2024 a k tomuto snímku jsem se dostal teprve teď. No a musím říct, že to skutečně má své kouzlo. Film začíná skvělou hudební znělkou, která je z té doby pro mě rozhodně nejlepší. Je to téměř 70 let, a přesto jak se znázorňuje to postupné odhalování záhady, ať už se jedná o zvuky, stopy, radiace, řev, lodní zmizení, tak to funguje naprosto skvěle. Čekal jsem, že se Gojira ukáže na minimum času, ale překvapivě tu s ní máme docela výbornou stopáž. Takže to její první zjevení po 20 minutách filmu je docela překvápko, a její řev je prostě originál. Koho toto stvoření moc nezajímá, tak se možná snímku vysměje. Dnes ten film pro mnohé neznamená skoro nic, ale já se přes ty všechny staré praktické efekty docela bavil a je to prostě poklad a ZROZENÍ GODZILLY! Mé hodnocení: 7/10 ()

Související novinky

Godzilla -1.0 dostane i černobílou verzi

Godzilla -1.0 dostane i černobílou verzi

21.12.2023

Nová inkarnace nejslavnějšího monstra japonské kinematografie od studia Toho Company je nečekaným (skromným) blockbusterovým hitem letošního roku. Snímek Godzilla Minus One s odhadovaným rozpočtem… (více)

FUTURE GATE - Sci-fi Film Festival 2019

FUTURE GATE - Sci-fi Film Festival 2019

18.02.2019

6. ročník festivalu science fiction filmů a kultury letos v únoru a březnu postupně zavítá do 4 českých měst. Těšit se můžete na mezigalaktické novinky i legendy žánru, které si znovu vychutnáte na… (více)

Reklama

Reklama