Woody AllenScénář:
Woody AllenKamera:
Vittorio StoraroHrají:
Kate Winslet, Juno Temple, Justin Timberlake, Jim Belushi, Debi Mazar, Max Casella, Tony Sirico, Geneva Carr, Steve Schirripa, Candice A. Buenrostro (více)Obsahy(1)
V 50. letech 20. století je v zábavním parku na Coney Islandu velmi rušno. Ginny (Kate Winslet) je nešťastná bývalá herečka, která nyní pracuje jako servírka. Její manžel Humpty (Jim Belushi) se rád napije, pak bývá hrubý a před manželkou často dává přednost rybaření. Nedávno se k nim nastěhovala Humptyho dcera z prvního manžel-ství, Carolina (Juno Temple), která má sice s otcem problematický vztah, ale zároveň se potřebuje ukrýt před gangstery i FBI. Když Ginny potká na pláži pohledného mladého plavčíka Mickeyho (Justin Timberlake), velmi rychle podlehne jeho kouzlu a zamiluje se. V jejich milostné romanci nachází záchranu od všech chyb a zklamání z vlastního života. Stejně tak přítomnost znovunalezené dcery Caroliny má blahodárný vliv na Humptyho chování a on znovu zažívá radost. Ale Ginniny a Humptyho opojné naděje na lepší život se začínají hroutit, když se Carolina poprvé setká s Mickeym... (Bioscop)
Woody nám v posledních letech značně senilní a jeho poslední kousky tak nejsou ničím co bych musel vidět opakovaně (v případě Cafe Society něco bych bych musel vidět vůbec).U Wonder wheel to ale kupodivu/naštěstí neplatí a i když se nezařadí po bok jeho klasických kousků,mě osobně tahle spíš divadelní hříčka bavila.Retro look je prima,dialogy jsou fajn a obsazení funguje.Nejlépe to zvládá Justin Timberlake,ale mě osobně hodně bavila i KAte Winslet.Woody už pravděpodobně nikdy nenatočí nic z čeho by šel divák do mdlob (pokud po aféře MeToo ještě vůbec něco natočí),ale pokud by tvořil alespoň podobně zábavné jednohubky,asi by mi to až tolik nevadilo...70% ()
Klasické allenovské panoptikum různě bizarních postaviček řešících svoje komplexy, žabomyší války i otázky života a smrti. Vyprávěno s nadhledem, ale přeci jen se mi zdálo, že tu chybí trochu víc vtipu a i ta očekávaná ukecanost na mě působila trochu křečovitě. Co se ale povedlo na jedničku, je casting, kterému jednoznačně vévodí Kate Winslet, které to prostě sluší i jako čtyřicetileté servírce zmítané životem. Jeden z těch slabších Allenů, ale i tak se na něj dá v pohodě dívat. 65% ()
Woody už má nejspíš místo zubů protézy, kterými neustále přežvykuje svá stará témata. Bohužel výsledkem je řídká nastavovaná kašička. Stárnoucí neúspěšné umělkyně jsou konstantou Woodyho filmů, jenže doba řezavosti Interiérů, či Hany a jejích sester je dávno pryč. Kate Winslet mohou vlasy zářit, jak chtějí, ale její cudné muchlování s Timberlakem za zvuků jazzu jen vyplňuje políčka filmu. Někde na dně řídkého příběhu je pořád ten starý dobrý Woody, ale divák se musí moc a moc namáhat, aby ho tam uviděl. ()
Nebylo by to zase tak špatné, děj je jednoduchý, retro vizuál povedený a prostředí zajímavé, ale naprosto nevyužité. Jenže filmu podráží nohy skutečnost, která se mi u Woodyho stává. Všechny postavy do jedné mě serou. Nemají žádný vývoj, jsou od začátku do konce stejné a obzvlášť u postavy Ginny se člověk nediví, že jí manžel občas jednu flákne. Justin se snaží hrát mladého Woodyho, ale na rozdíl od Owena Wilsona se mu to zoufale nedaří. Překvapila mě vážnost s jakou film sám sebe bere. Pouze jednou jsem se usmála, za celý film a už si ani nepamatuju čemu. ()
Môj názor na Woodyho prešiel mnohými fázami - voľakedy bolo pre mňa jeho meno jasným znamením film nepozerať, po Jazmíniných slzách som sa zamilovala do jeho dialógov a silných ústredných postáv a na každý jeho ďalší výtvor som nesmierne zvedavá... ale od Café Society sa môj vzťah k nemu dostáva na bod mrazu. Wonder Wheel nie je stratou času, to zas nie, ale ak sa rozhodnete príbeh na Coney Islande vynechať, o nič neprídete. Herecké obsadenie je viac než príjemné; Winsletka ako hysterická dáma na prahu štyridsiatky exceluje - ale Allen voľakedy vedel ponúknuť oveľa viac ako jednu skvelú postavu. Tu nenájdete jeho sarkastické chytré dialógy, ani nejakú ohromnú pointu na záver. Woody sa na staré kolená necháva unášať na samotnom plynutí deja a rozprávkovosti. Je to pekné, milé a oddychové, ale filmy tohto pána režiséra vyhľadávam kvôli niečomu inému. ()
- Premiéra filmu byla v USA 1. prosince 2017, na 82. narozeniny Woodyho Allena. (willy1)
- Natáčelo se na Coney Island, Vinegar Hill a Brighton Beach v Brooklynu, New York. (willy1)
- Původně měl mít film název „Bělice z Coney Islandu“. Tento název souvisel s nočním sexem pod dřevěnou promenádou na pláži tohoto ostrova, po němž se prezervativy vyhazovaly do moře. Příliv je pak vynášel zpátky na břeh a říkalo se jim bělice z Coney Islandu. Inkriminovaná scéna ale byla z filmu vystřižena, takže došlo i ke změně jeho názvu na Kolo zázraků. (raininface)