Reklama

Reklama

Génius - Einstein

(série)
Trailer 2
USA, 2017, 8 h 50 min (Minutáž: 50–75 min)

Předloha:

Walter Isaacson (kniha)

Kamera:

Mathias Herndl

Hudba:

Lorne Balfe

Hrají:

Geoffrey Rush, Johnny Flynn, Samantha Colley, Michael McElhatton, Seth Gabel, Ralph Brown, Richard Topol, Jon Fletcher, Emily Watson, Sally Dexter (více)
(další profese)

Epizody(10)

Na motivy jedné z nejprodávanějších knih Waltera Isaacsona Einstein: jeho život a vesmír vznikl seriál Génius, který vypráví o tom, jak vynalézavý a nepoddajný patentový úředník, který zápolil s komplikovaným manželstvím, a který měl problém získat učitelské místo i doktorát, odhalil svou teorií relativity tajemství atomu a vesmíru. Vedle mimořádných vědeckých výsledků zachycuje snímek jeho buřičskou povahu, politický aktivismus, rodinný život a nestálé a složité osobní vztahy. (National Geographic)

(více)

Recenze (47)

Hunt 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pozn. natáčení probíhalo z velké části v Praze, např. v Obecním domě, na Maltézském náměstí, před Nostickým palácem, v Lázeňské ulici, v Pernerově ulici, v Kubově ulici, na Lyčkově náměstí, Karlově mostu, u Rudolfína na náměstí Jana Palacha, v sále Rudolfína, v Jánské ulici, ve dvoře domu na Malostranském náměstí 1, Senovážné náměstí, u Jindřižské věže, v ulici U Kasáren, na náměstíčku před klášterem kapucínů (U sv. Lorety), v areálu Porodnice Apolinař, ... ()

marhoul 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kvalitní životopisný seriál v němž byli vynikající jak Geoffrey Rush, tak Johnny Flynn. Točilo se u nás, což našince vždycky potěší a i tradičně vykulená, nemastná- neslaná Issová v roli Marie Curie-Skłodowské příjemně překvapila. Obsáhlé, zajímavé, s vysokou výpovědní hodnotou. Svérázný Albert Einstein byl nesmírně zajímavou osobností, o níž se muselo velmi dobře točit. Tvůrci se toho zhostili na výbornou. ()

sharky 

všechny recenze uživatele

Složitá osoba génia fyziky výborně zachycena v záživném a řemeslně výborně zpracovaném seriálu, který má akorát místy příliš velké dějové skoky. Škoda, že to celé nehrál Geoffrey Rush, Johnny Flynn je strašně nesympatický a působí jak laciná imitace Christopha Walze.Potěší české exteriéry a Klára Issová. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Příjemný seriál, osvěžíte si paměť o nemálu věcech a dozvíte se i další. Navíc zpracování bylo dobré a Praha potěšila :) Potíž jsme měli akorát s dabingem (viděna dabovaná verze do CZ), kdy se fakt dost šetřilo na dabérech, takže pak už dost ruší to, že více postav mluví jeden člověk. A vzhledem k tomu, kolik postav se seriálem míhá, někdy to fakt mate až ruší. Asi nejvíc mě bavila první část seriálu s mladým Einsteinem. ()

petrsv 

všechny recenze uživatele

Skvělá série o jednom z největších a opravdových géniů tohoto světa. Povedlo se zachycení doby, herecky je to skvěle obsazeno, vytknul bych někdy až příliš zaměření na drama a velký skok v podobě hlavní postavy během 4 let. Fatální chyba je výprava na Krym v létě (ano, opravdu v létě, kdy i na Krymu je skutečné léto) roku 1914. ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jsem rád, že jsem se o seriálu dozvěděl, byla skvělá volba se na něj podívat. Mě osobně velmi moc dal. Navíc byl skvěle propracován, pomalu do nejmenšího detailu. Kostýmy a masky skvělé, Einstein stárne pomalu a ne skokově. Jeho život, jako látka, byl dobře vytěžen. Herecké výkony taky skvělé. Řada scén se natáčela u nás, to mi taky hodně přidá. Prostě ódy by se nechaly pět donekonečna. Je to jeden z těch seriálů, které musíte prožít a ne jenom vidět. ()

majo25 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pre mňa bol seriál, resp. séria o Einsteinovi, sklamaním. Už od prvej epizódy bolo jasné, kam sa asi bude uberať, resp. na čo sa bude zameriavať a v ďalších častiach sa to bohužiaľ iba naplnilo. Zo životopisného diela sa stalo výpravné dielo s kopou romantického i iného balastu a nadbytočných tém s cielom zapáčiť sa čo najväčšiemu množstvu divákou, prehliadajúc holé fakty. Tzv. tendenčná hollywoodčina. Einsten, hoci typologicky výborne obsadený, je premúdrelý, rebelujúci až nesympatický chlapík, ktorý nepasuje do svojej doby a neformuje ho okolie, ale on sám a jeho ego. Ani chaotické skákanie z jednej etapy života do druhého nepovažujem za šťastlivé, upresnostnil by som konzervatívny, t.j. kontinuálny dej. Oceňujem aspoň hodnoverne vyzerajúce historické zasadenie, do ktorého však postavy zapadajú len veľmi obtiažne. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriál, který dělá to, co každý jiný. Je udělaný z téměř pochybné produkce a proto nevíte, co od toho čekat. Přeci jen od seriálů zde je HBO, Netflix, AMC a bůh ví kdo ještě. Dost asi nejednoho překvapilo, když History channel přišel s Vikings, ale kupodivu to nejen vyšlo, ale vytvořil se z toho i kult částečně. Alespoň já považuju Vikings za jeden z nejvlivnějších seriálů současnosti. V každém případě nyní s tímto krokem přichází i National Geographic. Kanál, který je sice zajímavý, ale já osobně jsem na něj nikdy nekoukal a ani bych si nedokázal představit, že bych koukal. O to víc je super jak NG využili dnešní trendy a dobu ve svůj prospěch. Tím, že vytvoří seriál, tím, že seriál je zajímavý, tím, že seriál je naučný a hlavně sakra tím, že seriál je velmi dobře natočený. Nedělali to žádní amatéři, nebylo to ani dílo na rychlo. Já ve výsledku nemám co vytknout. Super práce s kamerou i se střihem, příběh je lehce chaotický v "současnosti" a s flashbacky. Trochu menší problém vidím ve scénáři. Příběh je sice odvyprávěn dobře, ale dialogy, speciálně konfrontační scény byly po dvou dílech omývání neustále toho samého dosti otravné a špatné. To chápu jakožto negativní faktor na seriálu, co může být vytýkáno. Jinak nevím, co by zde bylo špatně. Ještě možná nejeden divák může být zklamán, že hlavní hvězda Geoffrey Rush je prezentován v první díle a poté ho uvidíme až na konci. Dovolil bych si říct, že hlavními herci zde spíše byly mladé postavy. A to silně. Já nicméně nemám problém. Projel jsem za dva dny. Beze studu, bez litování. ()

Loki_Six 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"You know, my father once told me physics is not a vocation. And he was right. For me, it's everything. And general relativity is...well, it's the most beautiful idea I've ever had. The culmination of all my hours daydreaming as a boy, all, all the years of study, of battling those who doubted me. I want the world to see, finally, what I see and marvel at the magnificence of what God has created." ()

filipvrbik 

všechny recenze uživatele

Génius Albert Einstein si zaslouží lepší zpracování- není to úplně hrozné, ale hodně mi vadí, že ho hrají dva různí herci! (což mi vadí vždy, protože teď už jsou triky a maskování na takové úrovni, že to není potřeba, přece si stačí připomenout Podivuhodný příběh Benjamina Butona, už z roku 2008) Taky mi vadí jak pořád bádá nad obecnou teorií relativity, ale nic se v celé sérii nevysvětlí (jakoby tvůrci sami nechápali, co o čem vlastně točí - E=mc2 prostě jen ukážou a konec. Naštěští Einsteinův život byl natolik zajímavý, že se na to dá koukat...60% ()

djfun 

všechny recenze uživatele

Na konci seriálů většinou nepociťuji takový smutek... bylo těžké se loučit se životem toho bělovlasého génia. Rush i Flynn skvostní a výborné herecké výkony i všech ostatních. Podáno možná lehce romanticky alá Hollywood, nicméně právě proto žádná "profesorská" nuděnka, ale zřejmě nejlepší forma, jak divákům naservírovat téma, které by se leckomu mohlo předpojatě zdát nelehko stravitelné. Klobouk dolů před National Geographic, tohle strhující vyprávění i zpracování vás totiž zaručeně vtáhne! . ()

anatheman 

všechny recenze uživatele

Zasloužených 5 hvězdiček. Pozoruhodný životopis neobyčejného člověka. Seriál se ptá na mnoho otázek a na takřka všechny nalézá odpovědi. A ačkoli se všechny na první pohled týkají geniálního Einsteina, pochopitelně se jedná o témata, se kterými se stýká i obyčejný člověk. Nabízí se jeho vztah s rodinou, v němž je zřetelné napětí mezi jejími členy a Einsteinovou kariérou. Součástí toho je i nadčasová myšlenka, že se člověk mnohdy chová lépe k cizím lidem než ke svému příbuzenstvu. Přitom rodina je pro jedince to nejdůležitější, byť uvědomění tradičně přichází velice pozdě... Z dalších témat můžeme jmenovat tolikrát proklamovaný "boj" vědy a náboženství, ačkoliv tento "střet" představuje těžký nesmysl. To, že člověka zajímá fyzika, nevylučuje to, aby svět poznával i spirituálním pohledem. A tento "dvojí" pohled je patrný i na Einsteinově vnímání světa. Zároveň seriál prezentuje i to, že obě tyto cesty mají své ctnosti a neřesti (v případě vědy její zneužití k vojenským účelům). Je ale následně na člověku, zda si zvolí dobro nebo zlo... Seriál nabízí řadu dalších témat, nicméně bych se chtěl vyjádřit k jiným aspektům. Jsem kupříkladu hrdý, že Genius je i z velké části naším dílem. A to díky českým hercům a obecně českým jménům v závěrečných titulcích. Zároveň díky skvostným lokacím, jako je Loket, Liberec, Praha a Plzeň. To skutečně mile potěší. Radost přináší i hudba, za jejímiž tóny stojí Lorne Balfe, žák Hanse Zimmera. Vliv jeho učitele je velice zřetelný, a to je velice dobře... Na závěr je třeba poznamenat (a vyznamenat) herce. Rush je zkrátka také géniem. Nesmírně překvapil i mladý Einstein - Johnny Flynn. Dále zde máme celkem slušnou "sebranku" z historických seriálů a filmů, jejíž složení je také výborné. A jistě - pokud jste akcentoholikové, v tomto seriálu se náramně vyrochníte. Zkrátka vynikající němčino-anglina. :-) Takže abych to shrnul - ze seriálu jsem nadšený a těším se na další sérii o Picassovi. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Životopisný televizní seriál pojednávající nejdůležitější odvětví života Alberta Einsteina od počátků studia až po jeho ‘podzim’, je napsán a natočen jako dramatické vyprávění opírající se o skutečná historická fakta dané doby nevynechávající ani další významné osobnosti. Nejedná se tedy o věrný dokument a tak je potřeba k tomu přistupovat, což mnozí diváci u historických témat stále nedělají. Jestli se nějaká scéna skutečně stala, či je to v rámci dramatizace jen vize jak autora scénáře, tak Waltera Isaacsona, coby autora knihy, podle které byl scénář napsán, ponechme historikům. Seriál je natočen skvostně a tématicky zcela vyrovnaně jak z oblasti vědy a Einsteinovi práce, která může být pro některé diváky hodně nepochopitelná, tak i z jeho soukromého života. Jasná dějová linie dokáže zaujmout. Jedná se o portrét židovského muže, manžela, otce a vědce, který žil v první světové válce jako přesvědčený pacifista. Stal se vedoucím vědcem, kterého uznávali i jeho vrstevníci. Jeho ´Teorie relativity´ budí ve světě vědy zájem do dnešních dnů. Na sklonku svého života coby hrdý americký občan odsoudil nacistické zacházení s Židy a americký postoj k černošskému americkému obyvatelstvu. Nic naplat, tento seriál bude dlouho nepřekonatelný, neboť byl natočen s ohromnou úctou. ()

P.J.2 

všechny recenze uživatele

Tak jsem byl díky tomuto seriálu dost obeznámen s Albertem Einsteinem. Jsem rád že takové dokumentární seriály vychází, člověk se dost vzdělá a má pocit že se nekoukal zbytečně. Mladé časy génia zabírají 7 z 10 dílů a je u nich i více hluchých míst ale zároveň ukazují Alberta ve světle, které mnoho z diváků pravděpodobně zaskočí. Abych pravdu řekl od 3tího dílu do 7 jsem hlavní postavu začal pomalu a nevratně nesnášet protože pokud byl seriál alespoň z poloviny pravdivý, pak jsem se nemohl ubránit pocitu, že tu sleduji životopis namyšleného děvkaře, myslícího jen sám na sebe. Od 7 dílu vše zachraňoval Geoffrey Rush a jeho stařecké časy, které já osobně shledávám nejzajímavějšími. Jinak rozhodně nadprůměrné zpracování, kterému pomohla naše domovina. ()

Reklama

Reklama