Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Einstein si konečně užívá akademického života, současně však zanedbává rodinu. Je znovu představen své sestřenici Else. (National Geographic)

Recenze (13)

Cheeter 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Potěšil mě Stürgh, Franz Josef. Praha už byla horší. Představit jí jako město tří kast, kde tou hlavní jsou Němci, pak židé a nejníže Češi, bylo podle mě nešťastné. Když už tu filmaři byli, mohli to udělat přece jen správně. Český živel v této době nebyl někde dole, naopak, byli to Němci, kteří ztráceli půdu pod nohama. Ale jinak nemůžu nic říct. A to setkání s Kafkou beru jako takový odlehčující vtip. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Do hry opět vstupují dvě časové roviny, aby do vyprávění vnesly trochu neklidného čerstvého vánku - a získávají na významu, neboť nabízejí širší souvislosti a tím pádem i jiný pohled na problematické soužití manželů Einsteinových ... a jejich dětí. Střídají tak optiku současnou a budoucí ... nebo snad minulou ? Podle toho, jak se to vezme. Takže jsme zpátky i u teorie relativity - tentokrát obecné ... skrze komplikované soukromí rodiny, kde nikdo nemá na růžích ustláno. ()

majo25 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Opäť podpriemerná epizóda, v ktorej tvorcovia sa za každú cenu snažia byť zaujímavý a s Einsteina robia sukničkára, ktorý strieda partnerky viac ako vynachádza svoje nové teórie. Mínusom sú aj exkurzy do budúcnosti, v ktorých má Einsteinov syn (de)mentálne problémy so sebou samým i so svojim otcom. ()

Loki_Six 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"I wish I could just move beyond the damn theory. It makes me feel like a, like a charlatan. It only covers a specialized circumstance. Speed's not always constant. The world is spinning. That's a form of acceleration. The theory disregards that entirely and it says nothing at all about gravity. The theory is still incomplete. I'm stalled. And to make matters worse, I've been asked to lecture on it at a conference in Salzburg." ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vývoj příběhu zase poskočil o několik let dopředu. Albert stále přemýšlí nad teorií relativity a přestěhoval se do Prahy. Mileva dává neustále najevo, že není se svým životem spokojená. Albertovi úspěchy začínají být věhlasné a tak pomalu začíná zažívat vysněný akademický život. Také se tu vyskytuje flashforward, kdy je ukázán problém s Albertovým synem Eduardem, který je věkově na prahu dospělosti. Pátá kapitola se stále drží vědy a objevům, takže pro laiky stále krapet na této bázi složitější. Dějový vývoj se však drží svého tempa a zájmu. ()

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V tomto díle jsou dvě časové roviny, jedna je o dospělém synovi Eduardovi a jeho psychickém stavu, druhý jede v Albertově životě dál, kdy teda není ve vztahu se svojí manželkou spokojený (stejně tak není spokojena i ona), zato děti má rád a přijímá nabídku stát se akademikem v Německu (roli sehrává i jeho sestřenice), po tom, co se mu nelíbilo v Praze a téměř se vrátil do Curychu. Setkání nejen s Marii Curie příjemně oživují i tak zajímavý děj. ()

Meev 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Když je výjimečný každý díl, pak není výjimečný ani jeden. To u tohoto seriálu vůbec pravda. Nejprve mě překvapilo, že se tolik scén natáčeli v Česku. Poté opět skvělá kamera, o hereckých výkonech ani nemluvě a skvělý děj, který se někam posouvá (myslím, že ve třetím díle se nějak zasekl... nebo ve druhém, nevím). Prostě báječné. ()

majky19 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Opět vynikající epizoda, v níž se Einstein konečně dostává tam, kde chtěl vždycky být. Stává se profesorem na univerzitě a věnuje se své vědecké práci. Současně se mu díky jeho převratným myšlenkám a geniálním nápadům daří oslovovat širokou odbornou veřejnost a ačkoliv na první pohled působí plachým dojmem, dokáže svoji genialitu skvěle prodat a díky tomu se mu nabízí nové možnosti, o kterých si dříve mohl nechat snad jen zdát. Setkává se ovšem i s nepříjemnostmi, které zejména v další etapě jeho života přerostou do gigantických rozměrů, a na jeho konci bude 6 miliónů mrtvých. Ano, mluvím o problematice židovství a holocaustu. Co mě na tomto dílu velmi překvapilo, byl způsob uvažování, kdy v roce 1911, když Einstein přišel do Prahy, bylo město rozdělené do tří kast, kde nejvýše stáli Němci, poté Židé a na posledním místě se krčili Češi. Myslím si, že tohle rozhodně není správný výklad dějin, a Češi rozhodně nebyli v té době tak slabí, jak to chtěli autoři zde vykreslit. Einstein se rovněž setkává s řadou významných lidí, z nichž nejvýznamnější byl bezesporu císař Franz Josef I., který podepsal i jeho jmenování na Karlo-Ferdinandově univerzitě v roce 1912, dále pak např. s Franzem Kafkou, a v neposlední řadě také s Marií-Curie Sklodowskou, laureátkou Nobelovy ceny, kterou výborně ztvárnila Klára Issová. Ačkoliv v profesním životě se Albertovi daří nadmíru dobře, v rodinném je to úplně naopak. S Milevou si téměř v ničem nerozumí, mají časté neshody a manželství není šťastné. Velmi se těším na další pokračování této skvělé série, která je i přes drobné výhrady vskutku nesmírně povedená a je důstojnou oslavou tohoto skvělého fyzika, vědce a vlastně i jako člověka vůbec. ()

darthvader77 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pád manželství Einsteina se blíží, zatímco on sám se blíží k prokázání k pokroku skrze Astronoma. Všechno je to prodchnuto psychiatrickou léčbou Eduarda Einsteina, který se táhne od právě zmíněného rozvodu. Carl Jung byl zajímavým doplňkem a všechno se mi to líbí Pražské části též potěšili. Kontrast mezi Pierrem Curem a Albertem Einsteinem když přijde na jejich zacházení s manželkou je fantastický. A Elsa jeho sestřenice byla sestřenice. Dobrá epizoda. ()

Alagaesie 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Chudáci potomci. Samá nemoc. Geniální mozek, děsnej profesor. Chudák Mileva, to je tak, když mizerný lékař dostane diplom. „One? I´ve got hundreds!“ Rodina se musí obětovat genialitě mozku. V nádherném výtahu vstříc peklu. Přednesl něco neočekávaného. Kdepak, původ nezkryeš. Ano, Einstein byl bohabojný, avšak trochu v jiném smyslu. Beztíže, ano. Proč má jenom Albert ženu blbku? Jó, výtah je skvělej. Krásnej příměr s lodí. A Albert měl zas další ženskej objekt. S Elsou by se měl líp. Albertův syn Eda byl ale totální idiot. Mileva si s Curie rozuměla – podívejme... 4. dimenze – no, co by to tak ASI mohlo bejt... Obecnou teorii relativity formuloval arachnid. No, tak to mě poser... Nabídka z Pruské AV, kdo by to nebral? Mileva si zahrávala... ()

Reklama

Reklama