Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Blíží se válka a patriotismus ovládne jednoho z Einsteinových (Geoffrey Rush) nejbližších přátel, Fritze Habera, a obrátí jej proti němu. (National Geographic)

Recenze (15)

majky19 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Opět vynikající epizoda, která ukazuje, že Einstein byl nejen vynikajícím vědcem a myslitelem, ale i člověkem jako takovým, který zcela odsuzoval, aby věda byla zneužívána ve prospěch několika vyvolených, kteří budou disponovat prakticky neomezenou mocí a kteří ji budou zneužívat ke svým osobním cílům, které měly často za následek obrovskou genocidu na vojenském i civilním obyvatelstvu. Viz právě případ Fritze Habera a jeho aplikace jedovatého plynu ve druhé bitvě u Yper. V soukromém životě to Albert nemá o mnoho jednodušší, protože se rozvádí s Milevou, která má navíc přemrštěné finanční nároky, které se zdají být takřka nesplnitelné. Nakonec však k rozvodu stejně dojde. Setkáváme se zde ovšem i s problematikou Einsteinova židovství, dále s obrovskou nenávistí a averzí, která si neklade za cíl nic jiného, než Einsteina zničit, a to takřka všemi možnými způsoby. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dramatizace opět poskočila o nějaký ten stupínek výš, stejně jako období Einsteinova života. První světová válka v plném proudu a příběh si mimo soukromých a vědeckých záležitostí Alberta Einsteina všímá také další v této době výrazné postavy a tím je jeho přítel německý fyzikální vědec Fritz Haber, který se významně podílel na vývoji chemických zbraní, čímž byl Albert velice zklamán. Mimo tuto skutečnost byla hlavně později konečně prokázána jedna Albertova teorie. Gravitace skutečně ohýbá světlo míjející slunce přibližně o jedna celá sedm desetin úhlové vteřiny. To znamená, že nejvýznamnější ze všech vědeckých pravidel zákonů sira Isaaca Newtona byly poprvé po dvou stoletích výrazně upraveny. A to si samozřejmě našlo odpůrce, které svoji kritiku veřejně ohlašovali. Další dějství je tedy opět plný vědy, politiky, kdy se podíváme i na bojiště do zákopů a samozřejmě dramatického vývoje Albertova soukromého života. Dočká se konečně souhlasu Milevy s rozvodem? ()

Reklama

pakobylka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jak zestárnout cca o deset až patnáct roků ... během pouhých pěti let ? Hlavním hrdinům seriálu v čele s Albertem Einsteinem se to beze vší pochyby podařilo, což lze pokládat za malý zázrak - a to i přesto, že čtyři z oněch pěti let byla léta válečná. Nemám zdání, zdali má takový do očí bijící nepoměr co dělat s teorií relativity, ale nevyhlíží zrovna nejvěrohodněji, odvádí pozornost a odsouvá vlastní příběh na druhou, ne-li až na třetí kolej, což není žádná velká výhra. Prohra taky ne, to uznávám - nicméně ... s ohledem na ne zcela zvládnuté "střídání stráží" ... výsledný efekt je někde na pomezí tří * ()

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Trochu skok v čase nekoresponduje se starším vzezření Einsteina, asi si v maskérně nechtěli moc hrát, nějaký mezičlánek ve vzhledu Einsteina by byl vhodný. Tentokrát je role Fritze Habera ta hlavní, což vůbec nevadí vzhledem k událostem a divák se tam dozví i pár věcí okolo, které přímo s Einsteinem nesouvisí (např. Yperit). ()

darthvader77 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tenhle svět je nebezpečný Elso, ne kvůli těm, co páchají zlo, ale kvůli těm, co se na to dívají a nic s tím nedělají. Potom, co Einstein totálně rozesral rodinu, tak se celá situace ještě zhorší blížící se válkou. Miluji, že Albert je tak komplexní postava, kdy se člověk podivuje i nad jeho naivitou, když přijde na to, že se míru dá dosáhnout porozuměním. Jako historik si naneštěstí dovolím nesouhlasit a však jsme to viděli i tam, kde zkolabovali bezpečnostní složky Nicméně souhlasím s tím, co řekl na konci této epizodu dobru a zlu. Fritz Haber je komplexní tři-dimenzionální postava, který spáchal dobré i špatné skutky. Nicméně opět si nedovolím souhlasit s Einsteinem, protože ano Dobré skutky nesmažou ty špatné, ale jak by řekl Stannis the Mannis Špatné skutky nesmažou ty dobré. Smrt Carly tragická, Max Planckův zármutek srdcervoucí no a konec rodiny kdy Albert Einstein zapře v podstatě vlastní děti též. Jedinou vadou na kráse je až přílišné zestárnutí Einsteina během války, ten časový skok měl být určitě větší, ale na druhou stranu jsem rád, že od téhle chvíle už bude jenom fantastický Geoffrey Rush, kvůli kterému na seriál koukám. A je dost zvláštní jak ostatní nestárnou samozřejmě :D Barbossa vs Roose Bolton bude epický. ()

Galerie (18)

Reklama

Reklama