Reklama

Reklama

Génius

(seriál)
Trailer 2
USA, (2017–2024), 30 h 10 min (Minutáž: 43–75 min)

Předloha:

Walter Isaacson (kniha)

Hrají:

Antonio Banderas, Cynthia Erivo, Johnny Flynn, Geoffrey Rush, Samantha Colley, Alex Rich, Seth Gabel, Kelvin Harrison Jr., Aaron Pierre, Clémence Poésy (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(36)

Obsahy(1)

Génius je antologická séria zameraná na osobné a profesionálne príbehy najvplyvnejších géniov sveta. Prvá sezóna rozpráva o živote Alberta Einsteina, geniálneho nemeckého fyzika. Druhá sezóna nás zavedie do Španielska medzi obrazy Pabla Picassa. V tretej sezóne nazrieme do života Arethy Franklinovej - kráľovnej soulu. (Disney+)

Videa (7)

Trailer 2

Recenze (52)

Majrek 

všechny recenze uživatele

Sledovat tenhle seriál pro mne představuje ryzí radost. Herci působí tak přesvědčivě a postavy ztvárňují tak dokonale, že jsem se s nimi radoval při každém vědeckém úspěchu a naopak tuhnul při každém projevu arogance ze strany vnějšího světa. Citlivě a nápaditě jsou do děje zakomponovány i osudy jiných vědeckých osobností, prolínání časových rovin vyznívá přirozeně. Dialogy jsou vedeny inteligentně, kamera, výprava i všechny ostatní atributy filmu jsou dokonale sladěny. Jen jeden detail mne vcelku překvapil - to když se "mladý" Einstein mění ve "starého" (v podání G.Rushe) - během válečných let tak vědec opticky "zestárl" minimálně o dvacet let... Ale to je v celkovém výčtu předností skutečně jen malý nedostatek. Osobnost takového formátu, jakou Einstein jednoznačně byl (nejen pro své geniální chápání prostoru a času, ale též pro své hluboké lidství), si zaslouží důstojnou biografii - filmová série tuto charakteristiku, myslím, splňuje beze zbytku. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. série: Seriál, který dělá to, co každý jiný. Je udělaný z téměř pochybné produkce a proto nevíte, co od toho čekat. Přeci jen od seriálů zde je HBO, Netflix, AMC a bůh ví kdo ještě. Dost asi nejednoho překvapilo, když History channel přišel s Vikings, ale kupodivu to nejen vyšlo, ale vytvořil se z toho i kult částečně. Alespoň já považuju Vikings za jeden z nejvlivnějších seriálů současnosti. V každém případě nyní s tímto krokem přichází i National Geographic. Kanál, který je sice zajímavý, ale já osobně jsem na něj nikdy nekoukal a ani bych si nedokázal představit, že bych koukal. O to víc je super jak NG využili dnešní trendy a dobu ve svůj prospěch. Tím, že vytvoří seriál, tím, že seriál je zajímavý, tím, že seriál je naučný a hlavně sakra tím, že seriál je velmi dobře natočený. Nedělali to žádní amatéři, nebylo to ani dílo na rychlo. Já ve výsledku nemám co vytknout. Super práce s kamerou i se střihem, příběh je lehce chaotický v "současnosti" a s flashbacky. Trochu menší problém vidím ve scénáři. Příběh je sice odvyprávěn dobře, ale dialogy, speciálně konfrontační scény byly po dvou dílech omývání neustále toho samého dosti otravné a špatné. To chápu jakožto negativní faktor na seriálu, co může být vytýkáno. Jinak nevím, co by zde bylo špatně. Ještě možná nejeden divák může být zklamán, že hlavní hvězda Geoffrey Rush je prezentován v první díle a poté ho uvidíme až na konci. Dovolil bych si říct, že hlavními herci zde spíše byly mladé postavy. A to silně. Já nicméně nemám problém. Projel jsem za dva dny. Beze studu, bez litování. 2. série: Je trochu zvláštní po Albertu Einstainovi sledovat příběh někoho jako je Pablo Picasso. Ten muž géniem bezpochyby byl, ale je zvláštní se od fyzika přesměrovat k malíři. Nicméně talentu jako takovému. Příběhu plného žen, taškařicí, umu, strastí, ale také asi štěstí. Jestli je něco, co jsem skoro zapomněl, že opravdu bylo a vlastně jsem za to první sérii vyzdvihoval tak to bylo neuvěřitelně plynulé přecházení příběhu a hlavně dokonalá práce se střihem. To zde trochu opadlo, ale v menší míře, to zde stále můžeme najít. Seriál byl hodně shazován s novou sérií tak moc, že to vypadalo, že naděje umírá. Ono spíše asi šlo o to, že lidi nevěděli jak se mají přeorientovat, což se jim asi ani nedivím, ale určitě to nestálo za to, to celé takto zbytečně shazovat. Jde spíše o to, že onen ten příběh jako takový zase není nijak moc hravý a jak bych řekl barevný. Celou dobu sledujeme vlastně to jak Picasso maluje, stárne, je trochu paličatý, egoistický se smyslem pro empatii a hlavně neustále střídá ženské až z toho bolí. Je to dost smutné, jelikož to nemusí být k zahození, ani pojaté to není špatné, ale v podstatě celý jeho život se točil v kruzích. Ale nemám moc, co vytknout. Horší než první série, ale jednoznačně stále něco, co za to stojí. ()

Reklama

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V podstatě v době psaní komentu ani nevím, jestli už jsme opravdu na konci, ale po zbabrané čtvrté řadě bych se tomu ani nedivil. Předy lety začal Genius mapovat příběhy velikánů svého oboru, kdy postupně se od třetí řady přešlo k více komerčně laděnému pojetí, což je za mě škoda, protože hlavně první řada mapuje příběh opravdového génia, ale s přibývajícími řadami se o jejich "genialismu" dá víc a víc polemizovat. Třetí řadu jsem v pravdě ani neviděl, protože u nás není v jakékoliv formě dostupná, ale popravdě mi ani její absence moc nechybí. ()

Hunt 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pozn. natáčení probíhalo z velké části v Praze, např. v Obecním domě, na Maltézském náměstí, před Nostickým palácem, v Lázeňské ulici, v Pernerově ulici, v Kubově ulici, na Lyčkově náměstí, Karlově mostu, u Rudolfína na náměstí Jana Palacha, v sále Rudolfína, v Jánské ulici, ve dvoře domu na Malostranském náměstí 1, Senovážné náměstí, u Jindřižské věže, v ulici U Kasáren, na náměstíčku před klášterem kapucínů (U sv. Lorety), v areálu Porodnice Apolinař, ... ()

0oq 

všechny recenze uživatele

Taková lepší ulice... Je to hlavně o lidech a o emocích, proto to je úplně k ničemu... parazituje to na slavné a zajímavé osobnosti. A každou minutou máte pocit, že kdokoliv se na tom seriálu podílel viděl jen peníze pro které byl seriál natočen. Pro mě to nemá žádnou hodnotu... ...jako Ulice... ()

Galerie (582)

Zajímavosti (26)

  • Väčšinu Franklinovej hudby v tretej sezóne nahrala Cynthia Erivo. Producentom sa však nepodarilo získať práva na použitie najväčších hitov Arethy Franklin: "Respect" a "(You Make Me Feel Like) A Natural Woman". (Arsenal83)
  • Štáb se skládal z více než dvou stovek českých filmových profesionálů, kteří pracovali bok po boku s 20 zahraničními filmaři. V seriálu si pak zahrálo okolo 5 tisícovek českých komparzistů. [Zdroj: Českátelevize.cz] (me116)

Související novinky

Z DiCapria bude da Vinci

Z DiCapria bude da Vinci

14.08.2017

Leonardo DiCaprio si konečně vybojoval Oscara, vůbec to ale neznamená, že by opustil ambiciózní projekty. Jeho další rolí by totiž měl být Leonardo da Vinci, jehož si zahraje v adaptaci nové… (více)

Probíhá festival budoucnosti AFO

Probíhá festival budoucnosti AFO

28.04.2017

V úterý 25. dubna 2017 započala již 52. kapitola příběhu vědy a filmu. Pro festival vědeckých snímků Academia Film Olomouc (AFO) bude srdce moravské metropole tepat až do neděle 25. dubna. Cenu za… (více)

Reklama

Reklama