Reklama

Reklama

Génius - Einstein

(série)
Trailer 2
USA, 2017, 8 h 50 min (Minutáž: 50–75 min)

Předloha:

Walter Isaacson (kniha)

Kamera:

Mathias Herndl

Hudba:

Lorne Balfe

Hrají:

Geoffrey Rush, Johnny Flynn, Samantha Colley, Michael McElhatton, Seth Gabel, Ralph Brown, Richard Topol, Jon Fletcher, Emily Watson, Sally Dexter (více)
(další profese)

Epizody(10)

Na motivy jedné z nejprodávanějších knih Waltera Isaacsona Einstein: jeho život a vesmír vznikl seriál Génius, který vypráví o tom, jak vynalézavý a nepoddajný patentový úředník, který zápolil s komplikovaným manželstvím, a který měl problém získat učitelské místo i doktorát, odhalil svou teorií relativity tajemství atomu a vesmíru. Vedle mimořádných vědeckých výsledků zachycuje snímek jeho buřičskou povahu, politický aktivismus, rodinný život a nestálé a složité osobní vztahy. (National Geographic)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (47)

Loki_Six 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"You know, my father once told me physics is not a vocation. And he was right. For me, it's everything. And general relativity is...well, it's the most beautiful idea I've ever had. The culmination of all my hours daydreaming as a boy, all, all the years of study, of battling those who doubted me. I want the world to see, finally, what I see and marvel at the magnificence of what God has created." ()

majo25 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pre mňa bol seriál, resp. séria o Einsteinovi, sklamaním. Už od prvej epizódy bolo jasné, kam sa asi bude uberať, resp. na čo sa bude zameriavať a v ďalších častiach sa to bohužiaľ iba naplnilo. Zo životopisného diela sa stalo výpravné dielo s kopou romantického i iného balastu a nadbytočných tém s cielom zapáčiť sa čo najväčšiemu množstvu divákou, prehliadajúc holé fakty. Tzv. tendenčná hollywoodčina. Einsten, hoci typologicky výborne obsadený, je premúdrelý, rebelujúci až nesympatický chlapík, ktorý nepasuje do svojej doby a neformuje ho okolie, ale on sám a jeho ego. Ani chaotické skákanie z jednej etapy života do druhého nepovažujem za šťastlivé, upresnostnil by som konzervatívny, t.j. kontinuálny dej. Oceňujem aspoň hodnoverne vyzerajúce historické zasadenie, do ktorého však postavy zapadajú len veľmi obtiažne. ()

Reklama

tranquill 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Tvá síla je ve Tvé představivosti..." Podrobný pohled na Einsteinův život, který potvrzoval jeho génia, se kterým je spojena neschopnost nornálního rodinného fungování, ale také jeho výsostnou nenávost k nacionalismu. Režie byla působivá i co se týče vizuálního zpracování. "Nejsem komunista, jsem internacionalista!" ()

P.J.2 

všechny recenze uživatele

Tak jsem byl díky tomuto seriálu dost obeznámen s Albertem Einsteinem. Jsem rád že takové dokumentární seriály vychází, člověk se dost vzdělá a má pocit že se nekoukal zbytečně. Mladé časy génia zabírají 7 z 10 dílů a je u nich i více hluchých míst ale zároveň ukazují Alberta ve světle, které mnoho z diváků pravděpodobně zaskočí. Abych pravdu řekl od 3tího dílu do 7 jsem hlavní postavu začal pomalu a nevratně nesnášet protože pokud byl seriál alespoň z poloviny pravdivý, pak jsem se nemohl ubránit pocitu, že tu sleduji životopis namyšleného děvkaře, myslícího jen sám na sebe. Od 7 dílu vše zachraňoval Geoffrey Rush a jeho stařecké časy, které já osobně shledávám nejzajímavějšími. Jinak rozhodně nadprůměrné zpracování, kterému pomohla naše domovina. ()

anatheman 

všechny recenze uživatele

Zasloužených 5 hvězdiček. Pozoruhodný životopis neobyčejného člověka. Seriál se ptá na mnoho otázek a na takřka všechny nalézá odpovědi. A ačkoli se všechny na první pohled týkají geniálního Einsteina, pochopitelně se jedná o témata, se kterými se stýká i obyčejný člověk. Nabízí se jeho vztah s rodinou, v němž je zřetelné napětí mezi jejími členy a Einsteinovou kariérou. Součástí toho je i nadčasová myšlenka, že se člověk mnohdy chová lépe k cizím lidem než ke svému příbuzenstvu. Přitom rodina je pro jedince to nejdůležitější, byť uvědomění tradičně přichází velice pozdě... Z dalších témat můžeme jmenovat tolikrát proklamovaný "boj" vědy a náboženství, ačkoliv tento "střet" představuje těžký nesmysl. To, že člověka zajímá fyzika, nevylučuje to, aby svět poznával i spirituálním pohledem. A tento "dvojí" pohled je patrný i na Einsteinově vnímání světa. Zároveň seriál prezentuje i to, že obě tyto cesty mají své ctnosti a neřesti (v případě vědy její zneužití k vojenským účelům). Je ale následně na člověku, zda si zvolí dobro nebo zlo... Seriál nabízí řadu dalších témat, nicméně bych se chtěl vyjádřit k jiným aspektům. Jsem kupříkladu hrdý, že Genius je i z velké části naším dílem. A to díky českým hercům a obecně českým jménům v závěrečných titulcích. Zároveň díky skvostným lokacím, jako je Loket, Liberec, Praha a Plzeň. To skutečně mile potěší. Radost přináší i hudba, za jejímiž tóny stojí Lorne Balfe, žák Hanse Zimmera. Vliv jeho učitele je velice zřetelný, a to je velice dobře... Na závěr je třeba poznamenat (a vyznamenat) herce. Rush je zkrátka také géniem. Nesmírně překvapil i mladý Einstein - Johnny Flynn. Dále zde máme celkem slušnou "sebranku" z historických seriálů a filmů, jejíž složení je také výborné. A jistě - pokud jste akcentoholikové, v tomto seriálu se náramně vyrochníte. Zkrátka vynikající němčino-anglina. :-) Takže abych to shrnul - ze seriálu jsem nadšený a těším se na další sérii o Picassovi. ()

Galerie (240)

Zajímavosti (14)

  • Tabule s matematickou a fyzikální látkou, jež se v seriálu vyskytují, navrhoval Prof. RNDr. Jiří Podolský, CSc., DSc. z Matematicko-fyzikální fakulty Karlovy Univerzity (MFF UK). Návrhy jsou založeny na důkladném studiu dobových pramenů. Kaligraf MgA. Ladislav Kouba tyto návrhy realizoval tak, aby co nejvíce odpovídaly rukopisu zobrazované osoby. Za návrh a realizace fyzikálních experimentů zodpovídal Doc. RNDr. Stanislav Daniš, Ph.D., taktéž z MFF UK. (Subjektiv)
  • Štáb se skládal z více než dvou stovek českých filmových profesionálů, kteří pracovali bok po boku s 20 zahraničními filmaři. V seriálu si pak zahrálo okolo 5 tisícovek českých komparzistů. [Zdroj: Českátelevize.cz] (me116)
  • Člověk může dobře sledovat, kde všude v České republice byl seriál natáčen. Ve scéně, kde se Einsteinova rodina stěhuje z Mnichova je vidět radnice v Liberci, budova Univerzity v Heidelbergu, kde vyučuje profesor Lenard je ve skutečnosti Rudolfinum, lze tu i zahlédnout v pozadí obry Pražského hradu. Jako městečko Arau posloužil Loket. Jako místo berlínského obchodu s tabákem bylo užito pražského Senovážného náměstí. Lze zahlédnout i malostranský chrám sv. Mikuláše ve scéně, kde Einstein opouští rodinu v Miláně. (Cheeter)

Reklama

Reklama