Reklama

Reklama

Génius - Einstein

(série)
Trailer 2
USA, 2017, 8 h 50 min (Minutáž: 50–75 min)

Předloha:

Walter Isaacson (kniha)

Kamera:

Mathias Herndl

Hudba:

Lorne Balfe

Hrají:

Geoffrey Rush, Johnny Flynn, Samantha Colley, Michael McElhatton, Seth Gabel, Ralph Brown, Richard Topol, Jon Fletcher, Emily Watson, Sally Dexter (více)
(další profese)

Epizody(10)

Na motivy jedné z nejprodávanějších knih Waltera Isaacsona Einstein: jeho život a vesmír vznikl seriál Génius, který vypráví o tom, jak vynalézavý a nepoddajný patentový úředník, který zápolil s komplikovaným manželstvím, a který měl problém získat učitelské místo i doktorát, odhalil svou teorií relativity tajemství atomu a vesmíru. Vedle mimořádných vědeckých výsledků zachycuje snímek jeho buřičskou povahu, politický aktivismus, rodinný život a nestálé a složité osobní vztahy. (National Geographic)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (47)

Torpid 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Technicky dokonalé, prvotřídní herci, ale ...... /to podstatné je vždycky za tímhle slůvkem/. Konvenční, podbízivá a ničím originální forma , která vypráví o nekonvečním a geniálně originálním člověku. Přijde mi to jako promarněná příležitost a vyhozené peníze. Kdyby to dali místo Howarda třebas Stevenu Soderberghovi,.....ach jo ()

tranquill 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Tvá síla je ve Tvé představivosti..." Podrobný pohled na Einsteinův život, který potvrzoval jeho génia, se kterým je spojena neschopnost nornálního rodinného fungování, ale také jeho výsostnou nenávost k nacionalismu. Režie byla působivá i co se týče vizuálního zpracování. "Nejsem komunista, jsem internacionalista!" ()

Reklama

marhoul 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kvalitní životopisný seriál v němž byli vynikající jak Geoffrey Rush, tak Johnny Flynn. Točilo se u nás, což našince vždycky potěší a i tradičně vykulená, nemastná- neslaná Issová v roli Marie Curie-Skłodowské příjemně překvapila. Obsáhlé, zajímavé, s vysokou výpovědní hodnotou. Svérázný Albert Einstein byl nesmírně zajímavou osobností, o níž se muselo velmi dobře točit. Tvůrci se toho zhostili na výbornou. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Příjemný seriál, osvěžíte si paměť o nemálu věcech a dozvíte se i další. Navíc zpracování bylo dobré a Praha potěšila :) Potíž jsme měli akorát s dabingem (viděna dabovaná verze do CZ), kdy se fakt dost šetřilo na dabérech, takže pak už dost ruší to, že více postav mluví jeden člověk. A vzhledem k tomu, kolik postav se seriálem míhá, někdy to fakt mate až ruší. Asi nejvíc mě bavila první část seriálu s mladým Einsteinem. ()

anatheman 

všechny recenze uživatele

Zasloužených 5 hvězdiček. Pozoruhodný životopis neobyčejného člověka. Seriál se ptá na mnoho otázek a na takřka všechny nalézá odpovědi. A ačkoli se všechny na první pohled týkají geniálního Einsteina, pochopitelně se jedná o témata, se kterými se stýká i obyčejný člověk. Nabízí se jeho vztah s rodinou, v němž je zřetelné napětí mezi jejími členy a Einsteinovou kariérou. Součástí toho je i nadčasová myšlenka, že se člověk mnohdy chová lépe k cizím lidem než ke svému příbuzenstvu. Přitom rodina je pro jedince to nejdůležitější, byť uvědomění tradičně přichází velice pozdě... Z dalších témat můžeme jmenovat tolikrát proklamovaný "boj" vědy a náboženství, ačkoliv tento "střet" představuje těžký nesmysl. To, že člověka zajímá fyzika, nevylučuje to, aby svět poznával i spirituálním pohledem. A tento "dvojí" pohled je patrný i na Einsteinově vnímání světa. Zároveň seriál prezentuje i to, že obě tyto cesty mají své ctnosti a neřesti (v případě vědy její zneužití k vojenským účelům). Je ale následně na člověku, zda si zvolí dobro nebo zlo... Seriál nabízí řadu dalších témat, nicméně bych se chtěl vyjádřit k jiným aspektům. Jsem kupříkladu hrdý, že Genius je i z velké části naším dílem. A to díky českým hercům a obecně českým jménům v závěrečných titulcích. Zároveň díky skvostným lokacím, jako je Loket, Liberec, Praha a Plzeň. To skutečně mile potěší. Radost přináší i hudba, za jejímiž tóny stojí Lorne Balfe, žák Hanse Zimmera. Vliv jeho učitele je velice zřetelný, a to je velice dobře... Na závěr je třeba poznamenat (a vyznamenat) herce. Rush je zkrátka také géniem. Nesmírně překvapil i mladý Einstein - Johnny Flynn. Dále zde máme celkem slušnou "sebranku" z historických seriálů a filmů, jejíž složení je také výborné. A jistě - pokud jste akcentoholikové, v tomto seriálu se náramně vyrochníte. Zkrátka vynikající němčino-anglina. :-) Takže abych to shrnul - ze seriálu jsem nadšený a těším se na další sérii o Picassovi. ()

Galerie (240)

Zajímavosti (14)

  • Škola, o kterou Albert usiluje, je Polytechnika v Zürichu, ale ve skutečnosti je na záběrech Severočeské muzeum v Liberci. [Zdroj: Filmovamista.cz] (Wladi.mir)
  • Scéna se Synagogou v New Yorku se natáčela v Plzni. Scéna, kdy jdou ze svatby po chodech dolů, se natáčela v Plzeňském muzeu. (e_Fox)
  • Štáb se skládal z více než dvou stovek českých filmových profesionálů, kteří pracovali bok po boku s 20 zahraničními filmaři. V seriálu si pak zahrálo okolo 5 tisícovek českých komparzistů. [Zdroj: Českátelevize.cz] (me116)

Reklama

Reklama