Reklama

Reklama

Obsahy(1)

O tom, jak nad lakotou, zlobou a hloupostí zvítězí chytrost a čestnost... Lakotní, zlí a hloupí – takoví jsou hospodáři Kudla s Kudlovou. Za svůj podvod, kdy ukradnou sousedovi Bártovi tři zlaťáky, jsou náležitě potrestáni. Kromě ukradeného spánku přijdou i o veškeré své jmění, které sami rozdají. A to díky chytrosti služebné Terinky a jejího milého Martina, který jim podá „zázračný lék“. Kudla s Kudlovou po něm totiž nedokáží rozpoznat sen od skutečnosti... Úsměvnou pohádku Hany Štěpánské natočil v roce 1974 v brněnském studiu Rudolf Tesáček. Do rolí lakomých manželů obsadil Vlastu Fialovou a Stanislava Zindulku, Terinku si zahrála Hana Šedivá, Martina Vladimír Kratina. (Česká televize)

(více)

Recenze (9)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Přepočítal se nejen Kudla ale i já, která jsem naivně předpokládala, že se budu bavit a budu okouzlena stejně jako u většiny ostatních černobílých pohádek ze zapomenutých hlubin archivu ČT. V případě přepočítaného Kudly by snad bylo bývalo lépe, kdyby zůstal v těch hlubinách a nebyl vynesen na světlo boží, protože prohlídku pod ostrým světlem kritického nahlížení světa, kde je pro film požadována uvěřitelná zápletka a od postav chování, které aspoň plus mínus dává smysl, Kudla neobstojí. Skvělé obsazení a vědomí, že než jsem dosáhla zralých čtyř či pěti let věku, kritické nahlížení čehokoliv mi ještě bylo cizí a u této pohádky bych se bavila, mě přiměly dát Kudlovi přeci jen lehce nadprůměrné hodnocení, ale v kategorii pohádkových komedií máme v hlubinách archivu ČT přeci jen i mnohem lepší kousky. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Brněnská pohádka o lakotných a hamižných hospodářích, které hrají Stanislav Zindulka a Vlasta Fialová. Já nevím, co tady zase zdejší chytrolíni řeší, co melou o uvěřitelnosti a naivnosti, dyť to je přece pro děcka! A že to je dobrej blázinec o tom žádná, ale je to hukot a sranda, že se pobaví i normální starej kořen, kterej v tom nehledá nějakou logiku. Zbytečný se nasírat, tahle pohádečka má v sobě humoru dost a navíc jeden bizarní taneček, který předvádí Vladimír Kratina s Hanou Šedivou :D. ()

otík 

všechny recenze uživatele

V jednoduchosti je krása. Tahle černobílá pohádka odehrávající se v jedné chalupě je hlavně pro menší děti, které se budou smát hlavně Zindulkovým kreacím, zatímco dospělí se budou divit nad naivností a nesmyslností námětu. Příběh o dívce, která slouží u zlých a šíleně lakotných manželů a čeká na svého mládence, je velmi jednoduchý, strohý a nezajímavý. Nezachrání to ani onen mládenec Vladimíra Kratiny, který se uprostřed filmu vrátí z vojny a využije hlouposti a nevyspalosti manželů k tomu, aby rozházeli všechen svůj nepoctivě i poctivě nabytý majetek. Zatímco dospělý se diví, jak tak naivní příběh může někdo natočit, děti se smějí všem těm pádům, podivnému usínání a zívání. Průměr, který po právu zůstal dlouho v archivu. Hudba: Václav Hálek ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Můj oblíbenec, pan Kratina tu moc nehrál, a celkově je to takové nedomyšlené. S tím snem to pomotali dokonale. Přesto se na to dívat dalo. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Jak se Kudla přepočítal je úplně první televizní film režiséra Rudolfa Tesáčka. Je studiový a i když docela kvalitně obsazený, tak i na dnešní dobu až příliš jednoduchý. Pravda, děti milují jednoduchost, jenže v téhle jednoduchosti se vlastně skrývá složitá věc. Poznat, kdy Kudla s manželkou spí, kdy nespí a jaká je to důmyslná pomsta. Já si myslím, že kdyby Terinka a Martin trochu uvažovali, přišli by na něco jednoduššího a snazšího. Ještě jednou věcí je ale pohádka zajímavá. Je to úplně první role Vladimíra Kratiny. ()

EddieIron 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem to dnes, čtyřicet dva let po vzniku, poprvé a klidně to dalších čtyřicet dva let vydržím. Blbost nebetyčná. ()

Reklama

Reklama