Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Poblíž lékárny je nalezen zavražděný muž... Veronika Jeníková v kriminálním filmu z prostředí, kde vládnou drogy. Hlavní roli v kriminálním příběhu na motivy novely J. Cimického hraje mladá narkomanka Jarmila Křížová (V. Jeníková) a její parťák, řečený Faraon – Zobák (T. Juřička). Pod Jarmiliným vedením organizuje partu mladistvých, kteří vykrádají lékárny a jiné obchody. Zobák při jedné „akci" dokonce zavraždí staršího muže, jehož tělo objevil Ivan (M. Haman). Křížová se s Ivanem záměrně seznámí, aby zjistila, co ví. Sama se ale dopustí řady chyb... (Česká televize)

(více)

Recenze (22)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

S odstupem let je na tomhle televizním snímku zajímavá snad jedině účast Jana Cimického, známého odborníka na problematiku toxikomanie coby autora předlohy. Film vznikl sice na samém počátku 90. let, ale nese čitelný rukopis tvorby předchozí dekády. Vznikl z výchovných důvodů jako varovnání před drogovou závislostí, má jalovou kriminální zápletku a naivní schématické postavy. Co se na něm podepsalo nejvíc, je zoufale neumětelská režie Anny Procházkové, která místy posouvá snímek na hranici grotesky. Vše podtrhují neslané, nemastné herecké výkony s čestnou výjimkou Tomáše Juřičky, kterému bych toho feťáka z fleku věřil. Drogové problematice se předlistopadová tvorba dlouho vyhýbala a jedinou světlejší výjimku představoval film Pavučina, který by ale dnes jen těžko obstál, přece jen zub času zahlodal. Kdo chce vidět dramaticky dobře zpracovanou feťáckou látku, ten se musí poohlédnout po západní kinematografii. Celkový dojem: 15 % za dobovou osvětu. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Fetování a feťáky jsem nikdy nepochopil a raději ani chápat nechci. Pokud už bych se chtěl dobrovolně zničit, tak raději budu dennodenně chlastat. Kouřit trávu – neřeším – ale jelikož mám panickou hrůzu z jehel – v životě bych si nebyl schopný nic píchnout…Tahle kriminálka je vskutku dost chabá. Nějaká pořádná atmosféra tu skoro neexistuje (jedinou výjimkou jsou ty stavové halucinace) – zaujala snad jen pasáž z nemocnice s těma děckama co čuchala ředidlo a Pavel Rímský – jehož hlas je vskutku velice zajímavý… ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Taková pěkná holka !!" - "Škoda.." Nerad bych byl právě v souvislosti s tématikou i motivacemi tvůrců příliš cymický, ale tohle byla málem moje smrt..;) Dokonalá inscenační šmíra, logické porevoluční divácké a patrně i tvůrčí neznalosti drogové problematiky navzdory.. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Pokus o drogovou tématiku vyšel v československé televizi málokdy přesvědčivě, jako kriminálka je to taky dost zoufalost. Disponuje to ale několika nechtěně vtipnými momenty, kdy chlapec balí dívku větou: "Mám doma rozkládací lehátko" a ráno při odchodu z lehátka to korunuje replikou: "Já už musím jít, v lednici je mlíko nebo tonik." Nezachrání to pěkné epizody hereček starší generace (Hegerlíková, Rosůlková), takže jako celek to shrnuju, že všechno z roku 1990 je špatný. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Pokus o natočení problematické závislosti na fetu nedopadl moc dobře. Hlavně ty herecké výkony jsou žalostné, jediný Tomáš Juřička je věrohodný, jeho postava feťáka je dost nechutná. Jinak žádná sláva. Přece ale jen má tahle inscenace zvláštní kouzlo polistopadové doby a do příběhu se ta atmosféra pěkně obtiskla. A hudba mě občas připomínala mistra Jozefa Revalla! ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Protože tento zapomenutý film neměl žádné hodnocení, vydržel jsem nespat a zhlédnout jej. Měl jsem raději jít spát. Těžká protidrogová propaganda svou naivitou na úrovni Zemanových Mimikry, kdy bych tipoval také dřívější dobu vzniku. Herecké obsazení není pro jednotlivé role zrovna šťastně vybráno. Tomáši Juřičkovi jsem pro jeho pěkné namaskování toxikomana ještě uvěřil, ale Veronice Jeníkové už vůbec ne. Navíc Vítězslav Jandák jako chytrý policajt, to mi také nesedlo. Na závěr trochu trapné akce a moralita. Jednou a dost. ()

Hennes 

všechny recenze uživatele

Dnes úsměvně působící film, natočený jako protidrogová výchova mládeže. I když jsou drogy svinstvo, je tady toho vyumělkovaného moralizování až moc a hlavně nepřirozeně podaného. Je to slátanina socialistické výchovy. Myšleno dobře, provedeno hrozně. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Tak Evicka tricko zavitala aj do drogoveho prostredia ..... len neviem ci slo o tzv. tvrde drogy alebo len klasicku marisku, rezisersky vsak nesurodo odbite, tempo tiez slabe : 27 % ()

otík 

všechny recenze uživatele

Celkem psychézní krimi podívaná, bohužel s tak tupým koncem, že by se Colombo studem propadl. Televizní podprůměr. ()

LadyPupu 

všechny recenze uživatele

Klasické provedení á la 90. léta, tzn. příběh nudný, akce veskrze žádná, herecky (pod)průměrné, hudba dostatečně dramaticky otravná. Na koukání za střízliva nepoužitelné, ovšem jako rarita vynikající. ()

klukluka odpad!

všechny recenze uživatele

Tak tohle bylo ovšem veledílo... Policajti tady mají dost usnadněnou práci, pachatelé jsou buď jejich příbuzní, známí, v nejhorším případě sousedi nebo lidi, s nimiž se dřív nebo později někde náhodou potkají, všichni se se všema navzájem znají, všichni aktéři bydlí ve stejné ulici a v jeden den se náhodou vystřídají ve stejné psychiatrické ordinaci. Svět je malej, ale takhle malej ještě nebyl. Patrně to točili za nějakou rezervu, co se jim tehdy na Kavkách někde podařilo vyštrachat a řekl bych, že to bylo o maličko víc, než kolik by potřebovali na záznam nějakýho divadelního představení. ()

helloween93 

všechny recenze uživatele

Plusový bod je za Renault 18 Break v úvodní scéně, který byl v našich krajích k vidění hlavně po revoluci. Jinak hrozně hloupý scénář a chování postav. ()

Drom 

všechny recenze uživatele

Dnes tu máme, pro změnu, papundeklovou studiovou inscenaci. Tahle však je, ještě navíc, dost špatně zahraná a provedená. Někdy je tam pokus působit na diváka, především v přízračných scénách. Ty zvláštní hudební motivy bych bral možná i za pozitivum. Ač přehnané, pořád snižují debilnost scén. Velice často to totiž vyloženě trhalo uši a já jim nevěřil ani slovo. To snad bylo na první dobrou? Já bych možná i pochválil Veroniku Jeníkovou, ta se, na rozdíl od mnohých ostatních, snažila. Obecně tenkrát-mladí se snažili víc, měl jsem ten dojem. Nicméně dolů to sráží i řada dalších drobných detailů, kterých si postupně všimnete. Končí to pak celkovou rozpolceností - chci ukazovat lesk a bídu feťáctví nebo dělat kriminálku? A proto to dopadlo tak nijak a všelijak. Bez atmosféry a dramatu. Já bych asi vinil nedůsledný scénář, potažmo slabou předlohu (kterou jsem nečetl). A stejně tak i špatnou režii, která ani z vrcholového okamžiku nedokázala dostat naprosto nic. To strašné zpracování je pak už jen podružný problém... ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Tak já nevím, pana Cimického jsem čítával vcelku rád, ale co z toho udělala paní Besserová, to je tedy síla. To už nemohla paní režisérka napravit, ani kdyby sebevíce chtěla. Napsala motanici, kde náhoda je hlavní pomocník, a kde kriminalisté moc dělat nemusejí. Ten konec je praštěný, nu, zase náhoda. V každém případě díky hercům z toho nevznikl totální propadák. ()

javlapippi 

všechny recenze uživatele

"Tak se nám drogy dostaly i do inscenací!" "A co sis myslel? To je jako rakovina, tohle svinstvo nezná hranice!" Narkomanská banda prichytená pri vykrádačke zamorduje náhodného svedka. Poctivý slušniak Haman, ktorý objavil telo a zavolal bezpečnosť (alebo už políciu?), sa na druhý deň náhodne na plavárni zoznámi a bezhlavo zamiluje do jednej z páchateliek Jeníkovej, ktorá sa k nemu obratom nasťahuje a za ňou začne dochádzať druhý páchateľ Juřička. Ten popri páchaní kriminality a fetovaní ešte stíha zaúčať novú generáciu, zatiaľ len cvične s riedidlom. Pokiaľ ide o autority, máme tu psychiatra Rímskeho a dvojicu kriminalistov Žáka a Jandáka. Základ by bol dobrý, ale scenár je dosť chabý a samotná realizácia je presne v duchu "zotrvačníkovým osemdesiatkovým televíznym spôsobom riešime horúce témy dneška o ktorých ešte veľa nevieme". Tešil som sa na naivitu, nechcený humor a káravo zdvihnutý ukazovák, všetkých troch sa mi dostalo, ovšem nie v očakávaných pomeroch. Herecky najviac zaujal Tomáš Juřička čo by prefetovaná socka a pikantná je účasť mimikrového včeličkára Vlacha, tentokrát ako šéfa kriminalistov, vyzývajúceho podriadených "prověřit naše feťáky a řádne vytěžit". Dve alobalové skladačky plus jedna napolo vysypaná. ()

Reklama

Reklama