Reklama

Reklama

King Kong vs. Godzilla

  • Japonsko Kingukongu tai Gojira (více)
Trailer

Obsahy(1)

Ponorka narazí do plovoucího kusu ledu do kterého byla Godzilla (Gigantis) v předchozím dílu zasypána. Jakmile to zjistí armáda, vyšle proti Godzille rakety a letadla, ale Godzillu to nezastaví a půjde dál na Tokio. Mezitím je nalezen na tropickém ostrově lidoop, kterému místní domorodci říkají King Kong. Poté, co zničí obrovskou chobotnici, je polapen a odvezen z ostrova, protože vědci věří, že on je jedinou nadějí na záchranu Tokia. Godzilla mezitím začne pustošit celé Japonsko a při prvním setkání Konga zažene do města. King Kong tam najde ženu, do které se zamiluje a začne město ničit (s ní v ruce). King Konga nakonec polapí a odvezou ke Godzille. Začne největší souboj nejslavnějších obřích monster. (Spinosaurus)

(více)

Recenze (92)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Už jen pohled na Godzillu mě v dětských časech připravil o nehtíky a soužil otázkou "jak je tohle možný?". Dneska vím minimálně to, že tanky, vláčky a autíčka se dostanou v každém hračkářství a taky že chobotnici bych přeprala, kdyby teda byla v igeliťáku jako tady, i když taková frajerka, abych si jí dala na hlavu jako King Kong, to zas nejsem. Tehdy mi Godzilla nepřipadala jak zdivočelá slepice a i Kong měl, myslím, prsa na prsou a ne na břiše, ale to neni nic proti tomu, když se ti dva setkali a házeli po sobě šutry a váleli sudy. Jestli je tedy pravda, že smích posiluje bříšní svaly, tak dnes mám zaděláno na "pekáč buchet". ()

Lima 

všechny recenze uživatele

4) KING KONG vs. GODZILLA (1962)___ORIGINAL SHOWA SERIES 1954-1974___Tímhle dílem nastal zlom. Godzilla přestala být zlým elementem (dočasně), přibyla nezanedbatelná dávka infantility a (nechtěné) komičnosti, kterou Honda rozvíjel v dalších dílech a téměř až ad absurdum dovedl Fukuda. Situační humor zde pramení z komického vzhledu King Konga a jeho soubojů s Godzillou, které útočí na divákovu bránici. Památných scén je tady spousta (útok chobotnice, první zjevení se Konga) a závěrečný souboj King Kong vs. Godzilla, se svojí teatrálností a dětinskostí, se stal modelovým pro filmy následující. Pokud byste v souboji opice s ještěrem čekali nějakou monumentálnost, úměrnou jejich proporcím, tak jste vedle. Vypadá to asi tak, jako by se dva wrestleři oblékli do kostýmů a začali se rubat. Různé chvaty, podrážení nohou, strkání i na náznaky juda dojde. King Kong skočí po Godzille, ale nestrefí se, bouchne hlavou o šutrák a omdlí (!). Godzilla zapomene, že může chrlit plameny a tak se snaží omráčeného Konga zničit tak, že ho zasypává kamením, jako když pejsci zadníma nožkami zahrabávají své exkrementy. Když ke konci souboje do King Konga uhodí blesk a on začne z prstů chrlit elektřinu, v tu chvíli to vypadá, jako když imperátor ze Star Wars trestá Luka Skywalkera....ehm....Někdy člověk narazí na něco, co překoná jeho představy. Triky jsou srandovní, dialogy jsou duchaplné ve smyslu "Když Godzillu nezničíme my, zničí ona nás.", herecké výkony jsou přímo dadaistické a celé je to "edwůdovsky" zábavné. Nevěřím, že tohle myslel Ishiro Honda vážně. ()

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Moje první Gozdilla a hned tak kvalitní. Samozřejmě je to myšleno trochu v úvozovkách protože Gojiry se normálními měřítky moc posuzovat nedají. Inu když to v Japonsku dělají schválně naivně a přesto dosahují puncu kultovnosti, něco na tom bude. Tentokrát se nám monstrum objeví v ledu, který povážlivě roztál a problém je na obzoru. G se vrací instinktivně domů a tímto domovem je právě japonsko. Vzniká nemalá panika a nastává čas na otázku "použít atomovou bombu?". Situace se však brzdy dramaticky obrátí, jedna výprava totiž dorazila na ostrov zvaný Kong.....Režisér Honda je na Godzilly profík a ví jak diváka pobavit. V devadesáti procentech případů jde o miniatury, ve zbytku se někde mlátí chlapi v kostýmech. King Kong je spoustán a uspán díky nějakému dryáku domorodců, což jsou mimochodem na hnědo nabarvení japonci, ale předtím ještě stihne rozmšmelcovat gigantickou chobotnici. Toto zvíře je vyjímka, protože na většině záběrech se skutečne jedná o pravou chobotnici, která byla hozena mezi domečky aby to trochu pobořilo. Když se ovšem dostaneme do nějaké té konfrontace, je to vyřešeno dosti šalamounsky čímž myslím, že se většinou pracuje s posunutím Konga do velké vzdálenosti nebo se ukáže jen jedno chapadlo, které někoho drtí. Tímto to trochu ztrácí na půvabu. K velké opici se dá jen poznamenat, že její herecký projev je fenomenální a mimika tak neskutečně komická, že jsem se každou chvíli válel pod stolem. Poté co opičák usne, je spoután (jak to nám bohužel nikdo neukáže) a vlečen na několika (!!!) kládách do japonska. Když nám chce režisér ukázat celou loď, jen slepec si nevšimne, že jde o model, na kterém stojí rozkošní igráčci. Godzilla už mezitím dorazila do své domoviny a ničí vše co jí přijde pod ruku (makety). Armáda proto promptně vyšle dětské tančíky, které chlap v gumové masce zcela luxusně rozšlape. Mezitím se dozvídáme, jaké mají monstra mozky (king kong je ehm gorila a proto o dost vede) a vědec nám na dětské knížce o dinosaurech (!!!) ukáže kdože jsou ti ještěři ke kterým G patří. První souboj je jednostranný a rychlý. Kong se pokaká a bere do zaječích (rozuměj do Tokia) kde se tak trochu opakuje samostatný film o velké opici včetně femme fatale (loutky). Zdemolována miniatura metra (opravdu dost legrační) a monstrum uspáno. Následně zavěšeno na balónky a vrtulníky odvezeno k opakovanému souboji. Kdo vyhraje už neprozradím, ale snad vám hodně řekne replika "elektrika dodává King Kongovi energii" po které jsem opět v křeči odpadl. Monster movie je můj oblíbený žánr a co načali v USA 50. let, dotahují v zemi vycházejícího slunce k naprosté dokonalosti. Jak už jsem řekl na G se musíte cítit, buď tomu krásně naivnímu kouzlu podlehnete, nebo vám to bude připadat jako nudná a hloupá filmařina s naprosto dementními triky. Já jsem ten první případ. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

King Kong, Godzilla, dekorace, kostýmy, papundekl, totální šílenství. Ano, je to maximálně ujeté, nepovedené a tak různě, jenže se u toho dá pobavit jako u máločeho. Jinak vše důležité je v komentářích Limy a Tsunáče... ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Třetí filmové vystoupení Godzilly postavilo japonskému národnímu monstru do cesty dva neméně mocné protivníky: legendárního King Konga a nechvalně známý japonský humor. Producenti se rozhodli sérii filmů s monstry zpřístupnit co nejširšímu publiku, takže ačkoli Godzilla stále figuruje jako hrůzostrašný nositel zkázy, její okolí je jak vystřižené z grotesky. Film navíc tak důkladně a okatě naplňuje klišé dobrodružných a katastrofických filmů, až přechází do svérázného díla nezastírajícího svou umělost. Od absurdní pasáže probuzení Godzilly uvězněné od konce předchozího filmu v ledovci přes King Konga unášejícího nevinnou krásku (nikoli však na vrchol mrakodrapu, nýbrž na výrazně nižší budovu japonského parlamentu) až po závěrečný duel u skvostné budovy japonského hradu Atami se vše nese s neskrývanou nadsázkou, ale přitom stále za hranicí parodie. Snímek vznikl na začátku šedesátých let, kdy filmový průmysl sváděl konkurenční boj s televizí, což se promítlo do dějových motivů filmu parodujících zákulisí televize i do způsobu práce se střihem. (původně napsáno pro obal DVD společnosti Filmhouse) ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

The Battle of the Century!! Japoncům nestačí, že se na ně valí z ledovce znovuzrozená Godzilla, ale ještě si musí přitáhnout King Konga. Ach jo, být to víc o monstrech a méně o lidech, mohla to být mnohem větší zábava. Závěrečný wrestling je totiž parádní. Takhle s tou omáčkou to je tak za 5/10. Trikově dobrý, je to celý o demolování miniatur a dvou chlápcích v příšeráckých oblečcích, ale má to i své nevýhody jakože Kongova mimika je nulová. Takže celkově se z toho dalo dostat mnohem víc, takhle průměr. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Zase jednou jsem se od srdce zasmála, především když se Godzilla radovala, že přeprala King Konga, balónkům, stromečku, který napral Kong Godzille do papuly, japonským domorodkyním ve slušivých sukýnkách a zajímavých podprsenkách a opičí jízdě po zadku rovnou do břicha Godzilly. Tyhle věci nikdy nevím, jak ohodnotit, takže to opíšu od znalců a jen dodávám, že to bylo jako zábava dobré. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Hodně chtěli mít tyhle dva v jednom filmu. Hodně moc! Ale dopadlo to neslavně. Předně barva Godzillovi nesvědčí (ne náhodou jsou obě americké verze schované ve tmě - jak Američané jinak nepochopili, o čem že ten původní Godzilla vlastně je, pochopili, jak s ním zacházet jako s rekvizitou). Godzilla 1 a 2 měly poměrně přesvědčivou atmosféru respektu z toho monstra a snahy ho co nejefektněji a nejbezpečněji zlikvidovat - najednou jako by na to všichni zapomněli a chovali se k němu jako k zatoulanému divokému psu - přitom nevím proč. King Kong vesele pobíhající po Japonsku vypadá vyloženě směšně - všechno se to nějak zvrtlo ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Velká zábava? Spíš velká nuda. Udělal jsem tu chybu, že jsem nejprve měl možnost vidět závěrečnou bitku a v domnění, že takhle zábavný bude celý film, jsem shlédl zbytek. Bohužel se toho moc v těch 70ti minutách nestalo. ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Druhý film, který jsem od režiséra Ishira Hondy viděl. První byl Godzilla - Útok z neznáma. Čekal jsem něco podobného, ale byl jsem velice, opravdu velice příjemně překvapen. Takhle jsem se u filmu opravdu už velice dlouho nezasmál. Už jenom ty schválně neuvěřitelně naivní triky mě tak pobavili, že bych hodnotil dobře, ale celkové výkony dvou monster byly famózní, především závěrečný souboj byl snad tou nejlegračnější bitkou, kterou jsem ve filmu kdy viděl. Opravdu vřele doporučuji všem filmovým fanouškům, protože tohle si nemůžete nechat ujít. Mám opravdu nutkání hodnotit plným počtem, ale to je snad jen krátká euforie po zhlédnutí. Přece jenom se zde našlo pár trošičku nudnějších a slabších míst a zdravý rozum mi to nedovoluje. Proto to vidím na zasloužené 4 hvězdičky, ale možná někdy v budoucnu, po dalším zhlédnutí, ještě jedna přibude. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Jsem rád, že jsem se rozhodl dát si žánr kaijuu (monstra) víceméně chronologicky. Je vidět jednak, jak Honda a jeho animátoři vyspívali, ale hlavně posun žánru od melodramatického thrilleru k zábavné taškařici. Tady už opravdu nejde o nic jiného, než napjaté očekávání, jak si to rozdají tihle dva a jaké další vtipné vlastnosti dostanou... Přestože jsou tu lidští herci až druhá garda, některé role jsou taky zábavné. Třeba přehraný vedoucí reklamky docela fungoval... ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

King Kong - hrdina bez bázně a hany, přeborník na přímý kop se skalisky všeho druhu (natrénováno v tichomořském přerostu) kontra Godzilla - ještěrka atomového věku trpící nadváhou a handicapem v podobě mozku velikosti burského ořechu. Finální "showdown" kombinující všechny možné i nemožné styly boje je jedním z nejkulervoucnějších (a zároveň i nejkomediálnějších) výstupů ve světě filmu a rozhodně by neměl minout nikoho, kdo se rád pobaví formou "řehnil se tak, až se za břicho popadal". Hodnocení je mimo veškeré konvenční kategorie. Vrcholný guilty pleasure. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Moje slabé hodnocení možná pramení z faktu, že jsem si tohle DVD v levných knihách pořídil s očekáváním hodiny a půl směšně nevkusné filmařiny, které budu moct pouštět návštěvám k pobavení a dostalo se mi pouze hodiny a půl nudné, neumělé filmařiny s několika málo vtipnými momenty (chobotnice, souboje obou monster) a hláškami ("omluvte náhlé zastavení, blíží se k nám Godzilla")... Nebo je to tím, že jde o můj vůbec první film z originální godzilovské série a já ještě nejsem správně naladěný na kouzlo japonských godzilologů. Tak či tak jsem mohl svojí stovku v LK investovat líp. 40% ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Vtip! Vtip! Řekněte prosím někdo, že to byl (špatný) vtip! Monstrfilmy miluji, ale tohle bylo opravdu zhovadilé... ()

balone 

všechny recenze uživatele

Nemůžu tomuto počina dát malé hodnocení, už z důvodu, co nám přináší. Jednu velkou ještěrku a jednu velkou opici. Musim říci, že tady mě japonci nezklamali a opravdu jsem se skvěle zasmál, ten žánr komedie tam prostě je a má tam i být, ne jak americká Godzilla. 75% ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Za málo peněz hodně zábavný papundeklový muziky, japonskýho blackface a nejabsurdnějšího využití deus ex machiny. Bizár nad bizáry, který by jakoby z domácího natáčení v obýváku či z produkce Absurdistánu vypadl. Sledování v kolektivu povinností.... ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

King Kong se vůbec poprvé objevil v roce 1933. Godzilla poté v roce 1954. Oba se následně dočkali mnoha různých zpracování a pochopitelně došlo i na nevyhnutelné setkání, aby se rozhodlo, kdo z nich je silnější filmové monstrum. Ještě letos se ostatně dočkáme nové velkorozpočtové adaptace, která bude vyvrcholením tří předchozích filmů, které v letech 2014-2019 spatřili světlo světa. Jenomže to nebude poprvé, kdy Godzilla a Kong změří síly. Poprvé tak totiž učinili už v roce 1962. King Kong vs. Godzilla v roce 1962 vůbec poprvé představila tyto dvě ikonická monstra v barevné podobě a v širokoúhlém formátu. Studio Toho svěřilo tento crossover osvědčenému režisérovi Ishirō Hondovi, který byl též režisérem snímku Godzilla z roku 1954, který toto monstrum představil vůbec poprvé. Honda se následně neujmul pokračování Godzilla Raids Again z roku 1955, přesto se ovšem vrátil u třetího filmu série a dohlédl na to, jak se obří ještěrka porve s obřím opičákem. A bylo to tehdy hodně zajímavé. Pravda je taková, že King Kong vs. Godzilla z roku 1962 do velké míry těží ze své absurdity. Ta samotná absurdita ale dohromady skládá naprosto zábavný film, která dokazuje, že japonská kinematografie je doslova nevypočitatelná a člověk v ní uvidí věci, které by skutečně nikde jinde nenašel. A navíc je absurdita tohoto filmu tvůrčím úmyslem. Režisér Ishirō Honda chtěl, aby byl tento film satirou na japonský televizní průmysl. V době vydání filmu japonská filmová výroba tvrdě zápasila s japonskou televizní výrobou a sám Honda byl toho názoru, že i přes velkou sledovanost neberou japonské televize své diváky vážně. A i z tohoto důvodu výsledný King Kong vs. Godzilla funguje skoro až jako parodie. Jenže slovo FUNGUJE je zde důležité. Protože to skutečně funguje. King Kong vs. Godzilla je jednoduše zábavný film. Z původních plánů, které by sázeli na to, že se sekvence s monstry vytvoří pomocí stop-motion techniky se kvůli přílišné finanční náročnosti opustilo a nakonec tak dvě titulní monstra ztvárnili herci v oblecích. To by nemusel být žádný problém. Haruo Nakajima už v předchozích dvou filmech hrál Godzillu v kostýmu a ve filmu v roce 1954 Godzilla vypadá působivě. Jenomže v tomhle snímku kostýmy Godzilly a (především) King Konga už tak působivé nejsou. Jejich konfrontace je tak plná skutečně impozantních momentů, zároveň ale skutečně snadno v divákovi vyvolává smích. Především i kvůli neideálních speciálních efektů, kdy je skutečně znát, že se oficiální rozpočet vyšplhal pouze na 620 tisíc dolarů. Jenomže právě zde se ukazuje, že tvůrčí záměr Hamady má svůj účinek a skutečně dorazila satira, která si tak trochu utahuje z toho, jak hloupou podívanou vlastně divák snese. A přesto to přeci jen v mnoha ohledech funguje. Taková sekvence, kdy King Kong bojuje s obří chobotnici je dalším ideálním příkladem toho, jak epické scény prodat v naprosto humorném světle. Shoichi Hirose v kostýmu King Konga bojuje se skutečnou chobotničkou a opět tančíme na ledu toho, kdy to celé má být bráno jaksi s nadsázkou a kdy už se bavíme o vyložené parodii. Dá se tedy vlastně nadávat na to, že někdo dělá Godzille a King Kongovi ostudu? Ne, protože tenhle tah na branku funguje. A především snaha o ty nejabsurdnější momenty automaticky neznamená, že všichni automaticky kašlou na vše v rámci tohoto filmu. V rámci podmínek je to celé natočené velmi obstojně. Praktické efekty pochopitelně mají své mouchy, přesto i v nich jde najít něco naprosto kouzelného. Kulisy vypadají obstojně a nebýt těch dvou směšných kostýmů by divák snad měl skutečně pocit, že dvě monstra skutečně ničí Japonsko. Ano, zas tak slavné to není a člověk prostě pozná, že jde o modely. Ale minimálně v nějakých pasážích se skutečně daří alespoň částečně autenticky naladit to, že se je skutečně prostředí Japonska bitevním polem těchto dvou ikonických gigantů. Pochopitelně to celé má nějakou zápletku, která má nějaké ty lidské hrdiny. Ty fungují jako zprostředkovatelé celé zápletky a v podstatě jako moderátoři, přesto je jich ale až příliš moc a to především díky tomu, že té konfrontace Godzilly a Konga možná ani není tolik, jak by člověk chtěl. Háček je totiž v tom, že film prostě musí vytvořit nějaký důvod, proč se ty dvě monstra musí setkat a celý scénář tak působí splácaný na první dobrou. Jenomže King Kong vs. Godzilla z roku 1962 nevstoupí do historie jako vrcholný režijní počin. Nevstoupí do historie jako vrcholný výtvarný počin. Nevstoupí do historie jako předváděčka hereckých koncertů. Vstoupí do historie jako ikonická satira japonské kinematografie, která se až tak moc nebere vážně a je až tak moc směšná, že je ve své vlastní kategorii vlastně absolutně dokonalá. Jenomže nezaslepený člověk prostě zároveň rozezná, že ani v kategorií Kaiju filmů tohle prostě Občan Kane není. Nebere se to vážně a proto to tak funguje. King Kong vs. Godzilla z roku 1962 je zajímavou filmařskou nadsázkou, která ale zároveň dvou ikonickým monstrům (až na kostýmy) nedělá ostudu. Celé to sice vypadá, působí a v podstatě je neskutečně směšné, Ishirō Honda ale přesně tohle zamýšlel a tak vznikla tahle legendární záležitost. Ať už nová konfrontace Godzilly a Konga dopadne jakkoliv, minimálně v rámci zábavnosti se tomuto snímku určitě vůbec nevyrovná....... () (méně) (více)

Související novinky

King Kong se vrací?

King Kong se vrací?

28.07.2014

Studio Universal chystá nový filmový vesmír, ve kterém by se měli potkat Drákula, Vlkodlak nebo Mumie. Klasická monstra ale nebudou ta jediná, která bychom měli v budoucnu potkávat na velkém plátně.… (více)

Reklama

Reklama