Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Megality Stonehenge jsou nejzkoumanější pravěkou památkou Británie. Navzdory stoletím bádání, výzkumů a teorií je však jejich původ nadále opředen tajemstvím... Kde se megality Stonehenge vzaly? Jak se po tisíce let měnily? Které přírodní síly a lidská pnutí inspirovaly jejich stvořitele? To je jen několik otázek, na něž se snaží mezinárodní tým archeologů s využitím nejmodernějších technologií nalézt odpověď. Toto místo se dá dle jejich názoru pochopit pouze v souvislostech s okolními památkami a vývojem krajiny. Jak ovšem probíhalo postupné osidlování Salisburské pláně od původních lovců praturů až po vyspělou společnost, jež po sobě zanechala stavby mamutích rozměrů, z nichž některé jsou dnešnímu oku neviditelné, avšak jiné vynikají svou monumentalitou? (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Marze 

všechny recenze uživatele

Dokument s nejnovějšími vědeckými poznatky. Zkouška dospělosti jít do jeskynního systému odlomit pazourek se mi nezdá moc odvážné. Archeologický výzkum v roce 2008 odhalil, že na místě již 7 tisíc let př. n. l. žili sběrači a lovci, kteří si tu stavěli i dřevěné stavby. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Pred 5500 rokmi sa tam mlátili pravekí ľudia hlava nehlava. Vlastne nielen mlátili, niekedy aj vzájomne trepanovali, zaživa si robili dieru do lebky, zlý duch predsa musel odísť. Skvelá práca archeológov odhaľuje kúsky tak starej histórie, že človek si zase spomenie len na to Sokratovo: "Viem, že nič neviem." ()

Reklama

Reklama