Reklama

Reklama

Epizody(8)

Divoký západ byl brutálním světem kovbojů, indiánů, desperátů a rychlých pistolníků. Země dodnes zůstává zbarvená doruda krví jejich příběhů a legend. Prohnali se tudy všichni od Jesseho Jamese přes Billyho Kida až po Butche Cassidyho a Sundance Kida. Tito muži jako první prožili americký sen a jako první pro něj také zemřeli. A kdo jiný by se tedy měl stát naším průvodcem po Divokém západě než slavný herec a znalec Robert Redford, který si Sundance Kida zahrál ve filmu? Redfordovo nadšení, znalosti a vášeň pro Divoký západ se staly základem všech osmi epizod strhujícího dobrodružného seriálu. A svou troškou přispělo i dalších osm statečných herců: Ed Harris, James Caan, Kris Kristofferson, Mark Harmon, Tom Skerrit, Tom Selleck, Burt Reynolds a Kiefer Sutherland. Západ byl před svým dobytím ovládán krvelačným gangy, které mezi sebou nemilosrdně válčily o území. Bylo to období amerických dějin, jež nemá v dějinách obdoby. Tehdy mohl kdokoli přicválat do neznáma a urvat si pro sebe všechno, co chtěl – za předpokladu, že byl kvůli tomu ochotný bojovat na život a na smrt. Divoký západ se nakonec stal tím, co ve své době definovalo americkou identitu. Ale nešlo to jen tak pro nic za nic. V zemi bez spravedlnosti dlouho vládli ti, co měli sílu a moc. Všechno se točilo kolem nenasytnosti a peněz. To, že měl někdo právo na své straně, ještě nic neznamenalo. Záleželo na jediném: kdo dokáže rychleji tasit kolty a střílet. (TV Prima)

(více)

Recenze (20)

OughJay 

všechny recenze uživatele

Nejsem dějepisec, a tak nedokážu posoudit, nakolik je The American West historicky přesnej. Představí však tuhle kapitolu dějin USA v souvislostech, který byste ve westernovejch filmech hlavně z důvodů příliš krátký stopáže hledali těžko. Dokonce by se tahle série dala doporučit každýmu, kdo chce všechny ty westernový klasiky pochopit v trochu širším kontextu. Příběhy těch nejprovařenějších jmen divokýho západu, jako byli Jesse James, Billy the Kid, Wyatt Earp, Doc Holliday, Pat Garrett, Crazy Horse, Sitting Bull, Buffalo Bill, General Custer, Ulysses Grant atd., vypráví ve velice atraktivním podání - tak atraktivním, že jsem snad ani jednou nepřeskočil úvodní titulky. Frank Stilwell [leží postřelený na kolejích a odmítá prozradit své kumpány]: "You go to hell!" Wyatt Earp: "You first." [zastřelí ho] ()

Ombak▼Penari 

všechny recenze uživatele

Velkolepý dokumentární seriál, optimální materiál pro zájemce o nejslavnější příběhy divokého západu. Důležitou složkou seriálu je i snaha všechny jednotlivé příběhy propojit do smysluplného děje nebo časové posloupnosti, aby mohl být divoký západ vylíčen v souvislostech jako skutečná epocha dějin. Obvykle je to přínosné, ale některé pokusy tvořit souvislost (Jessie James a Billy Kid) jsou bohužel až příliš vychtěné, což ve výsledku ubírá celku na puncu dokumentární důvěryhodnosti. Mnohem více by seriálu prospělo zahustit děj řadou dalších méně slavných příběhů než kostrbatě propojovat cca 10 hlavních událostí a postav divokého západu. ()

Reklama

knihovna 

všechny recenze uživatele

Říká se, že Amerika nemá dějiny - je to samozřejmě nesmysl. Amerika dějiny má, pouze ne tak daleko zasahující, jako třeba Evropa - ta je má zase krátké proti Egyptu, nebo Číně. Dokument se mi líbí a to velmi. Řekl bych, že vysvětluje dějiny z pohledu obyčejných lidí, ukazuje motivaci hlavních "hrdinů" a řekl bych i nevyhnutelnost některých dějiných událostí. Může si to divolit, neboť je vše ještě "horké", existují fotgafie, písemné záznamy, potomci hlavních aktérů. Velmi zajímavé. ()

LoneGunman 

všechny recenze uživatele

Netflix si člověk nepořizuje primárně kvůli dokumentům, ale potom, co jsem v jeho hlubinách narazil na dech beroucí "The War", slíbil jsem si, že tuhle kategorii nebudu na Netflixu zanedbávat. Dokumentární série o divokém západě zaštítěná jménem Roberta Redforda slibovala zajímavý zážitek a hned zkraje prozradím, že očekávání bylo víceméně splněno, byť za plný počet to tentokrát nebude. Našinec, který si při slovech divoký západ představí Old Shatterhanda s Vinnetouem zažije poměrně tvrdý střet s realitou, která byla té romantizující představě na hony vzdálená. Já takto naivní samozřejmě nebyl, na druhou stranu se nemohu označovat za nějakého experta na toto historické období a proto jsem s povděkem kvitoval, že díky tomuto seriálu pro mne dostaly např. životy Jesse Jamese nabo Billy the Kida zřetelnější obrysy a už o nich vím víc než jen to, že to byli banditi a pistolníci. Celkově jsem si to užil, ale tak nějak cítím, že potenciál měl tenhle doku seriál větší. Občas trochu chaotické přeskakování mezi jednotlivými liniemi a také jistá povrchnost té indiánské (nevím, měl jsem trochu pocit, že je tam vložená proto "aby se neřeklo") mi celkový dojem trochu kazily. Ale celkově to za shlédnutí stojí, o tom není pochyb. Člověk si při tom uvědomí dvě věci - filmový divoký západ nemá s tím skutečným mnoho společného, ony hromadné přestřelky, které ve filmech tak milujeme tu prakticky neměly místo. Vlastně se dá říct, že největší přestřelka (ta u O.K. Coral), trvala 30 vteřin. Druhá věc, kterou občas potřebuji připomenout, protože instinktivně to cítím jinak je, že divoký západ není žádná dávná historie. Wyatt Earp zemřel v roce 1929, jen 12 let před Pearl Harborem! To mě nepřestává fascinovat. BTW, věděli jste, že John Wayne Earpa znal, přátelil se s ním a obdivoval ho? ()

Historik 

všechny recenze uživatele

"Westernové žvýkání", termín, který tu použil LiVentura, naprosto dokonale vystihuje celkový dojem z tohoto dokumentárního seriálu, od kterého jsem si hodně sliboval, ale od kterého jsem se dočkal skutečně jen přežvýkání (velmi loudavé tempo) důvěrně známých historek. Ten, kdo se o danou tematiku zajímal již dříve, se tu vlastně nedozvěděl jedinou informaci navíc. Divoký západ přece není možné zredukovat na několik provažených figur a kmen Siouxů. Čekal jsem poněkud komplexnější obraz a hlavně...že se něco nového dozvím. Přesto dávám čtyři hvězdičky, protože to "Minimum o Divokém západu" bylo připraveno docela pečlivě a mám pro to zkrátka slabost. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (2)

  • Žiadna z postáv sa neobjaví vo všetkých epizódach. (Hodnotim)
  • Behom scény vlakovej lúpeže zastaví Jesse James (David H. Stevens) vlak, pričom je v prestrojení v uniforme. Keď však vzápätí do vlaku vstúpi, už má svoje tradičné kovbojské oblečenie. (Hodnotim)

Reklama

Reklama