Reklama

Reklama

Euforie

(festivalový název)
  • Švédsko Euphoria (více)
Trailer 4

Obsahy(1)

Oceňovaná švédská režisérka natočila podle vlastního scénáře drama o otevírání a léčení starých ran. Film zasazený do blízké budoucnosti sleduje cestu dvou povahově odlišných a léta odloučených sester na tajemnou evropskou kliniku. Ines doprovází Emilii a do poslední chvíle netuší, kam sestra výletem do luxusního resortu míří. (Febiofest)

(více)

Recenze (27)

silentname 

všechny recenze uživatele

Vo svojom výsledku je podľa mňa "Euphoria" spracovaná celkom dobre. V prvom rade oceňujem herecké obsadenie, ktoré bolo veľmi dobre zvolené. Neviem si predstaviť lepších ľudí do týchto rolí a zvládali to skutočne skvele. Boli tak prirodzení až som skoro veril, že sú tu skutoční ľudia a nie filmové postavy. Dialógy sú veľmi dobre spracované a rovnako aj frustrácia zo strany oboch sestier Ines a Emelie. A každá prežíva svoje bolesti a pocity úplne inak. To však prichádza trošku aj k problémom, ktoré s filmom mám. Osobne si povedzme, že sme už zlý alebo veľmi komplikovaný vzťah v rodine videli. Rovnako aj s tým, že jeden z účastníkov je smrteľne chorý a ostáva mu len chvíľka času. Väčšinou to býva situované ako príbeh o rodičovi a dieťati, kde sa obaja rozhodnú podniknúť jednu poslednú dôležitú cestu, kde najprv si nerozumejú, no potom sa niečo udeje a na konci sa veci urovnajú a chorá osoba môže zomrieť v pokoji. Je to staré a videli sme to veľakrát. A aj keď tento príbeh toho moc nového neponúka, tak minimálne je to príbeh dvoch sestier, čo je trošku iné, a okrem toho mám pocit, že spracovanie v tomto luxusnom rezorte a tie dialógy to vedia posunúť lepším smerom. Môj druhý problém filmu je ešte jedna postava, ktorá tu toho moc nepridá. Alebo skoro vôbec nič. A aj keď koniec indikuje, že bola dôležitá, tak nestihli sme sa jej toľko venovať na to, aby som ju ocenil ako postavu. Ostatné je zvládnuté podľa mňa skvele. Ako som povedal, herecké výkony super, tento rezort vyzerá skvele, dialógy sú silné a uveriteľné a jednotlivé scénky nepôsobia veľmi prifarbene alebo neprirodzene. Myslím si, že to stojí za to vidieť. Takže ak budete mať možnosť, čeknite si tento film. Je dobrý. Hodnotenie: B ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Na krátkou povídku nebo český televizní film ok. Ale hvězdně obsazený mezinárodní celovečerák? Pro festivaly a filmové kluby nezajímavé a jednoduché, pro multiplexy nepoužitelné. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Moc západní. Nečtěte pokud nechcete číst spoilery. Film hrající si na schopné drama, ale ve skutečnosti umělý, až to hezký není. Zatímco v západním světě si objednávají poslední týden života v nádherném rezortu,kde vstup je jak do Hobitína a Eva Green kvůli němu prodala byt, aby ho zaplatila, tak u nás a na východě si sednou na lavičku s výhledem do okolí, který je mimochodem možná ještě hezčí výhled než jakékoliv záběry na krajinu v tomto filmu...a prostě počkají, až to přijde. Jen mě zaráží, jak se k tomuto filmu dostala Alicia, Eva a Charles. Mám je rád, rád bych je viděl v lepších filmech. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

O nejtěžších tématech způsobem, který chce důkladně prohledat každé zákoutí dospělé duše. Činí tak ale bloudivě, zdlouhavě a před nejtěžšími volbami nebo okamžiky často uhne, zidealizuje je nebo se jich hlavní hrdinky doberou pomocí rozporuplných vedlejších postav. Komplexní ambiciózní nápřah tak dopadá jen s poloviční silou, jakkoli se Alicia s Evou překonávají. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Celkom som prekvapený, že v záhlaví k filmu nie je spomenutý Mark Stanley , ktorého som nedávno videl v hlavnej úlohe v psychologickej pochmúrnej dráme Dark River .V tejto snímke hrá tiež jednu z podstatných rolí a je smutné, že chlapík, ktorému v tomto filme nefunguje ''péro'' nemá tu, na tejto strane, nahodené ani svoje meno! No mňa by to asi určite sralo... Osobne mi film nesadol. Na Evu Green s jej lesbickým účesom som sa nedokázal pozerať a charakter, ktorý hrala, zase vystáť! Obe segry riešili vzťah s matkou, ktorá vo filme ani nevystupuje (čo mne osobne dosť vadí) a teda nevieme, či máme byť nasraní na ňu, alebo na ktorúkoľvek zo sestier. Možno vám sa to bude ľúbiť, takže na základe môjho komentu by som film neodsudzoval. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Eufória je presný opak toho, čo pri tomto filme zažijete. Teda jedine, že by ste milovali smrteľné choroby a smrť. Vtedy to bude pre vás vzrušujúci zážitok. Pochmúrny príbeh je vycibrený silnými dialógmi a veľmi kvalitnými hereckými výkonmi oboch zúčastnených, ktoré naozaj vyzerali ako sestry. Dalo sa to pozrieť. Len nechápem, či všetci hodnotiaci videli tento film dosť dobre. Taký diskutér sochoking sa sťažuje, že vo filme ani raz nevidel postavu matky, ktorá je 5 rokov mrtvá... ()

kajda.l 

všechny recenze uživatele

Půl hvězdičky za madridský sex. Zbytek velké kulaté nic. Přesné ten typ moderního pseudoumění, které mě svou nabubřelostí až rozesmívá. Lisa to dokázala, po úmorném Hotelu klesla na absolutní tvůrčí dno. A Eva?... no raději nic. (euromrdka) ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Režisérka vrší klišé na klišé a ani nesnaží s něčím jiným přijít. Vše, co se mezi sestrami odehrávalo, u mě vyvolávalo pocit, že už jsem to někde viděl a nejspíš tomu tak i bylo. I ty hádky, která se spolu vedly, měly to nejohranější téma. No a kromě toho, že jde o znovunalezení sourozenecké symbiózy, tak samozřejmě jde i o znovunalezení sama sebe v podání mladší ze sester. Děj se dá prostě odhadnout takřka do puntíku a to mě nebaví. Ale bavily mě herečky. Jak Alicie Vikander, tak Eva Green hrají excelentně a chabý scénář a režii doslova vlečou alespoň k průměru. S jiným obsazením by to skončilo někde na hranici odpadu. 50% ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

jedna hvězda vlastně ani nevím za co...za obsazení?Za to,že Alicia ukázala pozadí?těžko říct.Obsazení je každopádně super i když Evička Zelená tu postrádá polovinu svého šarmu,jinak ale děsně rozvleklá nuda,která by nebavila ani jako součást nějakého srdcebolného seriálu...20% ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Depresiareň par excellence! To by mi samo o sebe vôbec neprekážalo, keby to celé nebolo také mdlé, nevýrazné a nudné. Keď už dejová stránka filmu bola oničom, mohli to zachrániť aspoň kvalitnejšie dialógy - ale tých tu bolo bohužiaľ ako šafránu, a pritom takáto téma ponúkala dosť priestoru na zaujímavejšie rozhovory a filozofovania o živote a smrti. Nech sa snažím akokoľvek, ťažko tu nájsť niečo, čo by ma nejako výraznejšie upútalo. A to som si od toho hereckého obsadenia sľuboval oveľa viac. ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem víc, a to asi mnohem víc. Toto filozoficko-existenciální drama se bohužel nepovedlo. A je to docela škoda. Od Lisy Langseth jsem čekal něco lepšího. Předchozí dva snímky, které jsem od ní viděl, byly opravdu dobré. Tady to říct bohužel nemůžu. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Tak Euphoria na mě ani trochu nefungovala. Lisa Langseth mě neoslovila jako scénáristka, ani jako režisérka. Popravdě nebýt účasti Evy a Charlese, tak bych tady splétal ostrou kritiku, kde by se to hemžilo výrazy jako patetické, dostatečně nevygradované, nevyužitý potenciál námětu... . Jenže Eva Green, Eva Green, Eva Green. Nikdo nedokáže cedit tak velkou škálu emocí skrze mimiku, jako to umí ona. Přestože je dvorní herečkou Lisy Langseth Alicia Vikander, tak tady si to všechno pro sebe urvala tato neuvěřitelně emoční kráska. Bez její účasti by byla Euphoria nudný film o povahově rozdílných sestrách, které se vypořádaly s traumatem z mládí natolik odlišně, že k sobě ztratily cestu. Najdou se asi dvě zajímavé myšlenky, ale jinak je to jako na motivy naivní povídky dvacetileté holky. Chybí tomu hořkosladkost, jakou umí čeští tvůrci. Ale protože jsem měl po dlouhé době možnost vidět Evu...tak za to ty dvě hvězdy dám. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Ach tyhle umělecky tragické (nebo spíš tragicky umělecké) filmy! Závažné téma (jak jinak než života a smrti), postavy ze zarytě statečnými výrazy (sevřené rty a zírání do daleka), ohňostroj a pokojné smíření, které má diváka uzemnit do hlubin lenošky, kde zůstane (zírat do daleka se sevřenými rty) o samotě rozjímat (jak jinak než o životě a smrti). Houbeles. Odpověď na otázku, jestli svoboda člověka sahá až sáhnutí si na život, mívá jinou odpověď, když dojde na lámání chleba, než při filozofování u obrazovky s krátkým chorobopisem a dlouhou chvílí. A byla už filmově položena mnohem lépe. ()

Pedross800 

všechny recenze uživatele

Mě teda k silnému zážitku stačil herecký koncert obou mých oblíbenkyň a jako Evku bych skoro nepoznal, což je jí k dobru když už tady stála nad hrobem. I to téma nebylo zas tak špatný i když rozhodně né optimistický a donutilo člověka dát si pár otázek. Malé komorní drama, skvělé herečky, nic víc nic míň.... ()

anatheman 

všechny recenze uživatele

Silnější 3 hvězdičky. Tu jednu strhávám asi kvůli tomu, že patrně nemám potřebu vidět film znovu. Asi v tom hrají velkou roli depresivní témata a atmosféra, která vychází z jejich prezentace. Za klad považuji to, že děj vyžaduje, abyste nad předloženými otázkami přemýšleli. Většinou se jedná o existenciální problémy, takže po zhlédnutí Euforie čekejte, že vás navštíví opačné pocity, než na které vás připravuje název díla. Film určitě stojí na hereckých výkonech. Vikander tradičně skvělá. No a u Evy mimo jiné oceňuji to, že (na rozdíl od jiných) nemá strach se před plátnem zhyzdit. To však již předvedla v několika dílech Penny Dreadful. Jak jsem již nastínil, film nabízí docela silnou atmosféru. Kromě témat zásadní roli hrají zvolená prostředí. Nabízí se několik "ártových" ambicí, ale ty sem docela zapadají. ()

mira.l 

všechny recenze uživatele

Téma velice silné, vážné, ale ... to zpracování, já nevím. Od devatenácté minuty je jasné, JAK to dopadne, otázka není, jestli k tomu dojde, ale opět JAK k tomu dojde a jestli to bude nějak dramatické. Kupodivu nebylo. Celé to bylo takové strašně utahané. ()

pushover 

všechny recenze uživatele

Silný film! Eva Green i Vikanderka hrajou výborně, navíc v polohách na které u nich nejsme zvyklí. Opět se ukázalo, že i s v celku nízkým rozpočtem lze natočit skvělý film. Proč to prosím nejde u nás? ()

Reklama

Reklama