Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Od 30. apríla do 5. mája roku 1980 okupovalo iránsku ambasádu v Londýne 6 ozbrojených teroristov. Zajali 26 rukojemníkov. Anglická vláda za vtedajšej premiérky Margaret Thatcherovej chcela situáciu riešiť razantne a urobiť z útočníkov odstrašujúci príklad. Po šesťdňovom neúspešnom vyjednávaní pod vedením Maxa Vernona (Mark Strong) sa vláda rozhodla zasiahnuť a na vyslobodenie rukojemníkov vyslať špeciálne jednotky SAS (Special Air Service). Začal sa boj o každú sekundu a každého rukojemníka, ktorý vyvrcholil v jednu z najúspešnejších protiteroristických akcií špeciálnych jednotiek v histórii. (Furmi)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (59)

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Řekl bych, že většina lidí asi má ponětí o této události z roku 1980, ale co se dělo za oponou, to už jsem nevěděl ani já. Perfektně vykonstruované drama, které na diváka dýchá nostalgickým zpracováním, ale zároveň dokáže udržovat vysokou dávku napětí, kdy divákovi chvílemi tuhne krev v žilách (soundtrack byl výborně vykonstruovaný a mrazivě melodický). Ačkoliv film nabídne přecejen větší porci akce až v závěrečné přestřelce, tak si i tak film dokáže udržet kvalitu, neboť nabízí neotřepané fráze a zajímavé politické postoje. Mark Strong v roli vyjednavače dokázal svůj talent, ale dost mě překvapil Jamie Bell coby člen týmu SAS. Dokázal to ztvárnit velmi emotivně, šlo z jeho výkonu poznat, že roli vzal vážně. Také se mi líbil nastolený anglický přízvuk osmdesátek, který působil v některých momentech možná již malinko přehnaně, ale jsem rád, že na to tvůrci nezapomněli. Výcvik vojáků SAS byl zručně natočený, napětí se dalo v některých momentech doslova krájet. Jsem rád, že se natočil film o této události. A ještě více, že se povedl. Za mě dávám 78 % ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Již od začátku má film hodně pomalé tempo. Námět je super, do shlédnutí filmu jsem neměla ani tušení, že něco takového v UK proběhlo, navíc za dob Thatcherové, takže jsem byla hodně překvapená, že mi to uniklo a o to více jsem se těšila. Bohužel ale z toho tvůrci nevyždímali to správné. Celou dobu je to postavené spíše na komornější atmosféře a na vyjednávání mezi Strongem a teroristou, což vůbec nefunguje ani po napínavé ani po emoční stránce. Film se stává zajímavých v posledních minutách, kdy probíhá zásah, v tu dobu je to konečně akční, napínavý thriller, jaký jsem si představovala. Škoda jen té předchozí tolik promarněné stopáže. ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

V porovnání s francouzským L'Assaut tento film bohužel ztrácí. V první polovině téměř není vidět, co se děje uvnitř ambasády, zatímco v druhé se tvůrci najednou pokouší o zlidštění alespoň jednoho teroristy, takže ho zase vidíme skoro pořád. Přitom se ale téměř nezabývá rukojmími, s výjimkou několika scének s konstáblem Lockem. Seznamování s přípravou na akci je místy zkratkovité, protože se trochu přeskakuje mezi scénami a tu a tam jako by kousek chyběl. Na druhou stranu herci jsou dobří (Mark Strong) a závěrečná akce je podaná dost autenticky, včetně pěkné ukázky toho, že věci nemusí vždycky běžet podle plánu a musí se improvizovat. Jsou to buď hodně silné tři nebo hodně slabé čtyři. Vzhledem k tomu, že jsem předtím ztratil více než tři čtvrtě hodiny života koukáním na poslední "Piráty" (a nakonec je znechuceně vypnull) a 6 Days mi docela spravily náladu, nakonec volím to lepší. P. S. Takové paradoxy života mne zvedají ze židle: https://www.cas.sk/clanok/646923/britania-zije-obrovskym-skandalom-z-hrdinu-je-bezdomovec-terorista-dostal-byt/ ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Komplexní rekonstrukce útoku na íránskou ambasádu v Londýně v roce 1980. Film se věnuje všem zúčastněným od rukojmích s teroristy přes reportérku přenášející celou událost živě až po vyjednavače, politiky a samozřejmě jednotku SAS. Samotný zásah je natočen bez příkras a člověk si zase jednou mohl říct, že takhle nějak to mohlo být. Herecky na úrovni a vedle osvědčeného Marka Stronga překvapil Jamie Bell jako jeden ze zasahujících vojáků. Slušná práce a palec nahoru pro SAS. 85% ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Není to thriller, který by byl dotažený k dokonalosti, jedná se ale o thriller, který má docela dobrou atmosféru napětí z toho, že se může stát cokoli. Samozřejmě za předpokladu, že neznáte historickou událost, která je zde popisována. Nakonec to ale v sobě nemá nějaký moment překvapení, něco, co by vás opravdu vytrhlo. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (5)

  • Rusty Firmin dělal při natáčení technického poradce. Při útoku na ambasádu vedl modrý tým, který šel přes knihovnu v zadní části velvyslanectví. (Maulincio)
  • V čase 1:25:45 je vidět přicházející Rusty Firmin (Jamie Bell), jak si sundavá masku, ale v následujícím záběru ji má stále nasazenou a sundavá si ji až při rozhovoru. (DBlitz)
  • Teroristé jsou vybaveni samopaly Vz.61 Škorpion a PM-63 RAK, dále revolverem Smith & Wesson Model 686 a dalšími pistolemi. (Maulincio)

Reklama

Reklama