Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Od 30. apríla do 5. mája roku 1980 okupovalo iránsku ambasádu v Londýne 6 ozbrojených teroristov. Zajali 26 rukojemníkov. Anglická vláda za vtedajšej premiérky Margaret Thatcherovej chcela situáciu riešiť razantne a urobiť z útočníkov odstrašujúci príklad. Po šesťdňovom neúspešnom vyjednávaní pod vedením Maxa Vernona (Mark Strong) sa vláda rozhodla zasiahnuť a na vyslobodenie rukojemníkov vyslať špeciálne jednotky SAS (Special Air Service). Začal sa boj o každú sekundu a každého rukojemníka, ktorý vyvrcholil v jednu z najúspešnejších protiteroristických akcií špeciálnych jednotiek v histórii. (Furmi)

(více)

Recenze (59)

castor 

všechny recenze uživatele

Osvobozují rukojmí, bojují proti terorismu. Není tak divu, že Special Air Service (SAS) nasadí do přímé akce při obsazení Íránského velvyslanectví v Londýně šesticí ozbrojených mužů léta páně 1980. O přípravě a práci téhle jednotky se sice mnohé dozvíme, avšak celkově je to nezajímavé a nenapínavé. Nepotřebuji patriotické žvásty, ovšem emoce do podobné látky dle mého patří (nezafungovaly ani při závěrečném telefonátu s manželkou). Potěší dobová výprava a Mark Strong, zbytek je ovšem obyčejný průměr. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Jamie Bell se snaží opravdu tvrdě, aby se zapomnělo na Billyho Elliota:) Ale vážně - 6 Days je solidní "based on true events" jednohubka, která ale není úplně dotažená a vyvážená. Nemluvě o tom, že krom věcí, o kterých se neví, jak a proč se udály, i ty, o kterých se to ví, líčí pro lepší efekt trochu jinak;) Při útoku SAS zemřel jeden rukojmí (další byl usmrcen teroristy ještě před útokem), další dva byli těžce zraněni, a celá akce trvala 17 minut - ale je pravda, že zrovna to, co nešlo podle plánu, je ve filmu zachyceno věrně. Herecké výkony dobré, atmosféra slušná, ale myslím si, že pár minut stopáže navíc, využitých na vysvětlení některých skoků a zvratů, by neškodilo. Politická linka je dost zredukovaná, naopak je docela dost prostoru věnováno postavě reportérky BBC (později velmi slavné a respektované osobnosti světové žurnalistiky). Nácviky SAS a vůbec akce jako taková ve filmu působí realisticky, a závěrečný "raid" věrně zpodobňuje chaos, který v podobných situacích vládne - navzdory tomu, co je nám prezentováno v jiném druhu filmů či seriálů;) Solidní práce, byť nic světoborného to není. Sympatických 70%. A abych nezapomněl - necelého půl roku poté začala válka Iráku s Íránem, a nad celým hnutím za svobodný Arabistán se zavřela voda, protože byly mediálně zajímavější jiné věci. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Vcelku slušný film o teroristech, kteří obsadí Iránskou ambasádu v Londýně a požadují vysvobození svých lidí z vězení. Mark Strong jako vyjednavač slušný, jen škoda, že celou hodinu se nic moc zajímavého nestane až v závěru dojde na trochu akce, která sice není příliš ohromující, zaujme spíš hodně autentickým a reálným provedením. Ok jednohubka. 65% ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

V porovnání s francouzským L'Assaut tento film bohužel ztrácí. V první polovině téměř není vidět, co se děje uvnitř ambasády, zatímco v druhé se tvůrci najednou pokouší o zlidštění alespoň jednoho teroristy, takže ho zase vidíme skoro pořád. Přitom se ale téměř nezabývá rukojmími, s výjimkou několika scének s konstáblem Lockem. Seznamování s přípravou na akci je místy zkratkovité, protože se trochu přeskakuje mezi scénami a tu a tam jako by kousek chyběl. Na druhou stranu herci jsou dobří (Mark Strong) a závěrečná akce je podaná dost autenticky, včetně pěkné ukázky toho, že věci nemusí vždycky běžet podle plánu a musí se improvizovat. Jsou to buď hodně silné tři nebo hodně slabé čtyři. Vzhledem k tomu, že jsem předtím ztratil více než tři čtvrtě hodiny života koukáním na poslední "Piráty" (a nakonec je znechuceně vypnull) a 6 Days mi docela spravily náladu, nakonec volím to lepší. P. S. Takové paradoxy života mne zvedají ze židle: https://www.cas.sk/clanok/646923/britania-zije-obrovskym-skandalom-z-hrdinu-je-bezdomovec-terorista-dostal-byt/ ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Sorry, Robe, ale ani nevím, co mám cítit. Celý film je velmi nijaký a jako by se v něm nic nestalo, ačkoliv se mi celkem líbil Mark Strong a Salim a nějaké to brečení. Pateticky špatně návodná hudba jako by definovala beztvářnost tohoto počinu. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Teroristická jednohubka snažící se díky rádoby hlubokým a dramaticky silným scénám které nefungují (Strongův telefonát na konci apod.) zakrýt fakt, že je to vlastně jen rychlý a intelektuálně nenárořný SAS akčňák s plejádou různě více či méně zajímavých charakterů na různých vojensko-politických pozicích. Není čas díky stopáži na nic jiného. Akce je ale celkem věrohodná a výprava dobová, žádné extra hrdinství ani patos, takže OK. Obrácená strana mince dlouhého a divácky ambiciózního Spielbergova Mnichova. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Film se hned rozjede, ale postupně upadá v čím dál tím větší nudu a nezachrání ho ani Strong ani ten solidně natočený zásah na konci. Na vině je hlavně těžce povrchní zpracování bez jakýchkoliv emocí kdy si to všichni jakoby z povinnosti odehrají. Škoda mám rád tenhle typ filmů, ale mám pocit, že už taky nemá co nabídnout.15% ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,,Co mu mám slíbit?''  -  ,,Teď už je to jedno, slibte mu třeba celý svět.. ! '' --- Výborná věc. Jasně jsem zaujatý, protože klukům od (LRDG) a následně od SAS fakt fandím už války. SAS si prosím nepleťte se Scandinavian Airlines .-). To co už leckdy a leckde tihle kluci předvedli, to bere dech a nejinak tomu bylo i v rámci této akce. Nenudil jsem se ani minutu. Možná kdyby politici nepolitikařili, nemuselo to dopadnou tak, že byly ztráty na civilních životech. Ve filmu hodnotím i zdařilou hudbu a snahu o dobové zpracování osmdesátek se všemi těmi Fordy, Vauxhally a Defíky v ulicích Londýna. Jediné co jsem úplně nepochopil, proč detektiv Vernon v závěru nebyl schopen telefonovat s manželkou a ty jeho slzičky. Jasně, únava, snad i úleva, že to dopadlo tak jak to dopadlo... Ale přesto. Zajímala by mne skutečnost.  Asi Stockholmský syndrom díky tomu šesti dennímu vykecávání po telefonu se Salimem. Každopádně dávám za 4 neodjištěné ruské granáty. * * * * ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

|59%| Celkem pohodová jednohubka na zabití večera. Na béčkové poměry tu máme přijatelnou technickou stránku, dobře zvolené herce, menší dávku napětí mezi vyjednáváním, rozumně krátkou stopáž, takže se tu ani moc nedá kritizovat. Mohlo to být ale o dost lepší, potenciál nebyl zcela využit. Zejména mi přišlo odfláklé finále. Možná to trochu přeháním, bylo to ze skutečných událostí, chápu, ale, že to dopadlo tak hladce, to se divím. Navíc finále mělo být točeno ze dvou úhlů pohledu. Takto to bylo nasnímáno jen zásahovkou, která se do rezistence dostala, nic víc. Mark Strong byl jako vyjednávací detektiv výborný, stejně jako únosci. Rozhodně by neuškodilo to víc zdramatizovat a vylepšit, minimálně o třídu by to mohlo být lepší, ale co už. V rámci béček je to solidní, jako jednohubka taktéž. ()

SeBig odpad!

všechny recenze uživatele

Film pro diváka, který gaspuje každej den u televizních novin. Terosti, vláda, ambasáda, rukojmí a jak je zachránit před Salimem..já to měl totálně na salámu. Mělo se to jmenovat Televizní noviny ve filmu. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Žánrovka řemeslně na úrovni ale nekonečným čekáním na finále. Námět jsem už možná stokrát viděl a není nic, co by naznačovalo nějaké ozvláštnění. Nedovedu si představit tu nudu, kdyby se z toho udělal rozvolněný seriál. Pro koho se to promítá? Akční scény jsou založené na tréninku vojáků, takže cílová skupina je jasná. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Nijak výrazný příběh podle skutečné události. Neurazí, ale nepřinese nic, čím by se povýšil nad rychle vyprchávající průměr. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Natočeno britským způsobem- tedy bez srdcervoucích scén a půlhodinových patriotických keců. Někomu se pak může zdát, že je film chladnej a bez emocí. Ale mně tenhle styl, mnohem realističtější styl, prostě vyhovuje víc a má na mě i větší dopad. 6 days je natočeno podle skutečných událostí, co se v Londýně staly léta páně 1980, ale "díky" současnému stavu ve světě je vlastně neskutečně aktuální. Bell výtečnej, Strong jakbysmet, jo, takhle má vypadat film o terorismu. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Komplexní rekonstrukce útoku na íránskou ambasádu v Londýně v roce 1980. Film se věnuje všem zúčastněným od rukojmích s teroristy přes reportérku přenášející celou událost živě až po vyjednavače, politiky a samozřejmě jednotku SAS. Samotný zásah je natočen bez příkras a člověk si zase jednou mohl říct, že takhle nějak to mohlo být. Herecky na úrovni a vedle osvědčeného Marka Stronga překvapil Jamie Bell jako jeden ze zasahujících vojáků. Slušná práce a palec nahoru pro SAS. 85% ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Solidní akční snímek o jednotce SAS, která se snaží zlikvidovat teroristy na íránské ambasádě. 6 Days je ve své podstatě jen přímo načrtanou a nenáročnou akční jízdou, která se opírá o reálné historické prameny, byť si je, zejména na konci, vcelku dost přibarvuje. Mám samozřejmě na mysli "dramatický" závěrečný telefonát postavy s mimikrami Marka Stronga. Za zmínku rovněž stojí samotné provedení infiltrace SAS týmu budovy ambasády, které je vyobrazeno velmi věrně a autenticky. Nicméně, i navzdory již zmíněným kladným bodům zde již není nic, co by snímek 6 Days povznášelo nad jiné filmové zástupce stejného či podobného žánru. Je škoda, že právě tímto "nevyčníváním z davu" snímek po nějaké době zcela zapadne do vod filmového průměru. ()

6thSun 

všechny recenze uživatele

Film je natočen podle skutečných událostí, takže pokud je někdo se situací obeznámen a ví, jaké bude v závěru číslo přeživších a mrtvých, moc napínavý to pro něj nebude. Kdo věděl kulový (jako já), může si užít šťavnatý thriller (nikoli akční film), u kterého je zvlášť sympatická snaha o ne vyloženě jednostranný pohled na věc. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Taka az prilis chladne podana rekonstrukcia, ktora sa viac ako dianiu medzi unoscami, rukojemnikmi a vyjednavacom, venuje politickym rozhodnutiam v pozadi Britskej vlady a pripravam specialneho komanda SAS, ktore na konci konecne zasiahne. Dovtedy sledujeme dost nezazivne rozhovory kompetentnych jak a ci vôbec zasiahnut. Nakoniec teda hej a cely zasah je natoceny dost civilne so snahou o realistickost, takze sa dockame aj komickych epizodiek, ked nie vsetko funguje ako ma. Z hercov tu v tych stroho nacrtnutych postavach nema nikto sancu cokolvek predviest, takze angazovanie znamejsich xichtov bolo zbytocne. Vysledkom je tuctova jednohubka. 5/10. ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Řekl bych, že většina lidí asi má ponětí o této události z roku 1980, ale co se dělo za oponou, to už jsem nevěděl ani já. Perfektně vykonstruované drama, které na diváka dýchá nostalgickým zpracováním, ale zároveň dokáže udržovat vysokou dávku napětí, kdy divákovi chvílemi tuhne krev v žilách (soundtrack byl výborně vykonstruovaný a mrazivě melodický). Ačkoliv film nabídne přecejen větší porci akce až v závěrečné přestřelce, tak si i tak film dokáže udržet kvalitu, neboť nabízí neotřepané fráze a zajímavé politické postoje. Mark Strong v roli vyjednavače dokázal svůj talent, ale dost mě překvapil Jamie Bell coby člen týmu SAS. Dokázal to ztvárnit velmi emotivně, šlo z jeho výkonu poznat, že roli vzal vážně. Také se mi líbil nastolený anglický přízvuk osmdesátek, který působil v některých momentech možná již malinko přehnaně, ale jsem rád, že na to tvůrci nezapomněli. Výcvik vojáků SAS byl zručně natočený, napětí se dalo v některých momentech doslova krájet. Jsem rád, že se natočil film o této události. A ještě více, že se povedl. Za mě dávám 78 % ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Není to thriller, který by byl dotažený k dokonalosti, jedná se ale o thriller, který má docela dobrou atmosféru napětí z toho, že se může stát cokoli. Samozřejmě za předpokladu, že neznáte historickou událost, která je zde popisována. Nakonec to ale v sobě nemá nějaký moment překvapení, něco, co by vás opravdu vytrhlo. ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

Sice se toho před finálním zátahem SAS skutečně moc nestane, ale aspoň je ten zásah slušně natočená akce a není prostříhán artovými tanečníky. Hahaha, proč to sem píšu, koho by napadlo film o rukojmích prostříhat contemporary dancem, že Operace Entebee, ŽE?!! ()

Reklama

Reklama