Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Od 30. apríla do 5. mája roku 1980 okupovalo iránsku ambasádu v Londýne 6 ozbrojených teroristov. Zajali 26 rukojemníkov. Anglická vláda za vtedajšej premiérky Margaret Thatcherovej chcela situáciu riešiť razantne a urobiť z útočníkov odstrašujúci príklad. Po šesťdňovom neúspešnom vyjednávaní pod vedením Maxa Vernona (Mark Strong) sa vláda rozhodla zasiahnuť a na vyslobodenie rukojemníkov vyslať špeciálne jednotky SAS (Special Air Service). Začal sa boj o každú sekundu a každého rukojemníka, ktorý vyvrcholil v jednu z najúspešnejších protiteroristických akcií špeciálnych jednotiek v histórii. (Furmi)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (59)

drackula 

všechny recenze uživatele

Zaujímavá kombinácia filmu o vyjednávaní a o špeciálnej jednotke, pripravujúcej sa na akciu. Páčil sa mi politický rozmer, ktorému sa musel vyjednávač ale aj SAS neustále prispôsobovať. Herci sympatický, akcia realistická a dynamická - žiaden Rambo štýl - a aj keď to malo pár hluchých miest, celkovo som spokojný. 70% ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Již od začátku má film hodně pomalé tempo. Námět je super, do shlédnutí filmu jsem neměla ani tušení, že něco takového v UK proběhlo, navíc za dob Thatcherové, takže jsem byla hodně překvapená, že mi to uniklo a o to více jsem se těšila. Bohužel ale z toho tvůrci nevyždímali to správné. Celou dobu je to postavené spíše na komornější atmosféře a na vyjednávání mezi Strongem a teroristou, což vůbec nefunguje ani po napínavé ani po emoční stránce. Film se stává zajímavých v posledních minutách, kdy probíhá zásah, v tu dobu je to konečně akční, napínavý thriller, jaký jsem si představovala. Škoda jen té předchozí tolik promarněné stopáže. ()

Reklama

luka4615 

všechny recenze uživatele

Solidní akční snímek o jednotce SAS, která se snaží zlikvidovat teroristy na íránské ambasádě. 6 Days je ve své podstatě jen přímo načrtanou a nenáročnou akční jízdou, která se opírá o reálné historické prameny, byť si je, zejména na konci, vcelku dost přibarvuje. Mám samozřejmě na mysli "dramatický" závěrečný telefonát postavy s mimikrami Marka Stronga. Za zmínku rovněž stojí samotné provedení infiltrace SAS týmu budovy ambasády, které je vyobrazeno velmi věrně a autenticky. Nicméně, i navzdory již zmíněným kladným bodům zde již není nic, co by snímek 6 Days povznášelo nad jiné filmové zástupce stejného či podobného žánru. Je škoda, že právě tímto "nevyčníváním z davu" snímek po nějaké době zcela zapadne do vod filmového průměru. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

|59%| Celkem pohodová jednohubka na zabití večera. Na béčkové poměry tu máme přijatelnou technickou stránku, dobře zvolené herce, menší dávku napětí mezi vyjednáváním, rozumně krátkou stopáž, takže se tu ani moc nedá kritizovat. Mohlo to být ale o dost lepší, potenciál nebyl zcela využit. Zejména mi přišlo odfláklé finále. Možná to trochu přeháním, bylo to ze skutečných událostí, chápu, ale, že to dopadlo tak hladce, to se divím. Navíc finále mělo být točeno ze dvou úhlů pohledu. Takto to bylo nasnímáno jen zásahovkou, která se do rezistence dostala, nic víc. Mark Strong byl jako vyjednávací detektiv výborný, stejně jako únosci. Rozhodně by neuškodilo to víc zdramatizovat a vylepšit, minimálně o třídu by to mohlo být lepší, ale co už. V rámci béček je to solidní, jako jednohubka taktéž. ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Řekl bych, že většina lidí asi má ponětí o této události z roku 1980, ale co se dělo za oponou, to už jsem nevěděl ani já. Perfektně vykonstruované drama, které na diváka dýchá nostalgickým zpracováním, ale zároveň dokáže udržovat vysokou dávku napětí, kdy divákovi chvílemi tuhne krev v žilách (soundtrack byl výborně vykonstruovaný a mrazivě melodický). Ačkoliv film nabídne přecejen větší porci akce až v závěrečné přestřelce, tak si i tak film dokáže udržet kvalitu, neboť nabízí neotřepané fráze a zajímavé politické postoje. Mark Strong v roli vyjednavače dokázal svůj talent, ale dost mě překvapil Jamie Bell coby člen týmu SAS. Dokázal to ztvárnit velmi emotivně, šlo z jeho výkonu poznat, že roli vzal vážně. Také se mi líbil nastolený anglický přízvuk osmdesátek, který působil v některých momentech možná již malinko přehnaně, ale jsem rád, že na to tvůrci nezapomněli. Výcvik vojáků SAS byl zručně natočený, napětí se dalo v některých momentech doslova krájet. Jsem rád, že se natočil film o této události. A ještě více, že se povedl. Za mě dávám 78 % ()

Galerie (11)

Zajímavosti (5)

  • Teroristé jsou vybaveni samopaly Vz.61 Škorpion a PM-63 RAK, dále revolverem Smith & Wesson Model 686 a dalšími pistolemi. (Maulincio)
  • Jednotka SAS je vybavena pistolemi FN Hi-Power, samopaly Heckler & Koch MP5A3, MP5K a MP5SD a granátomety Federal Gas Riot Gun. (Maulincio)
  • Rusty Firmin napsal knihu o obléhání s názvem „Go, Go, Go!" (Maulincio)

Reklama

Reklama