Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Cílevědomost, vůle a talent. Výprava za úspěchem československé běžecké legendy v dokumentárním filmu Davida Ondříčka. V zahraničí ho přezdívali „česká lokomotiva". Držitel osmnácti světových rekordů Emil Zátopek se nejvíce proslavil na olympijských hrách v Helsinkách, kde dokázal zvítězit v běhu na 5 km, 10 km i v maratonu. Žádný vytrvalec dosud jeho úspěch nezopakoval a odborníci na atletiku pochybují, že se někdy někdo takový objeví. Grandiózní úspěch Emila Zátopka ožívá v dokumentu Davida Ondříčka ve vzpomínkách jeho blízkých, soupeřů i kamarádů. (Česká televize)

(více)

Recenze (55)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Dost mě zklamalo, že se dokument zastavil těsně za posledním Zátopkovým triumfem, a jeho dalšímu životu (kde to začalo teprve být z hlediska "občanského" zajímavé) se ani náznakem nevěnoval. I když je pravda, že příspěvky zahraničních historiků a Zátopkových soupeřů byly obohacující, dá se říct, že je to téměř ostuda, jít jen po obecně známých vítězstvích, jakkoliv jsou po zásluze ve své nepochopitelnosti legendární. Nebo jinak - je to dokonale splněná zakázka olympijského výboru k příležitosti Her, na téma "síla vůle, čistota sportu a takové ty věci". Ale jako dokument o osobě Emila Zátopka je to promarněná příležitost. Smířlivých 70%, protože i tak to za vidění stojí. Ve srovnání s Věrou 68 škoda mluvit... ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Nabalzamovaná legenda, která by si zasloužila více, než jenom padesát minut dojímajících se mluvících hlav, které by vydaly na desetiminutový olympijským medailonek mezi přenosy. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Dokument se snaží zachytit to. co je v životě každého sportovce, tedy i Zátopka, jedinečné a nadčasové. Okamžik prchavé věčnosti. Taková je každá skutečná stálost. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Dokument se soustředí na Zátopka běžce a je to dobře. Kromě jeho svérázné skromné povahy ukazuje také krásu čistého sportu, zdravého soupeření a přátelství, na něž se tehdy nezapomínalo a zapomínat by se nemělo. ()

Ony 

všechny recenze uživatele

Cokoli se Zátopkem mě vždy baví, dojímá a motivuje. Tento film není výjimkou, ale od téměř hodinového dokumentu z roku 2016 jsem si dovolila očekávat něco komplikovanějšího. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Já jsem jedině rád, že si dokument odpustil politické kecy a šel jenom po sportovní části Zátopkova života. Politika se dneska míchá úplně do všeho a ono koho to má pořád zajímat... Místo ní tady hodně prostoru dostává smysl pro fair play a úcta k soupeřům, snad se tenhle film dostane k co největšímu počtu mladých sporťáků. Jestli jsem u dokumentu o Štěpánkovi remcal, tak takhle nějak si to naopak představuji. ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

TV film natočený k příležitosti zahájení olympijských her v Riu 2016. Dokument je bohatý na filmové záznamy ze slavných běžeckých závodů našeho legendárního atleta. Doplněný je o rozhovory s pamětníky Danou Zátopkovou, francouzským vytrvalcem Alainem Mimounem a dalšími. Kamera zavítá i na tehdejší olympijský stadion v Helsinkách a připomene tehdejší atmosféru. Jakýsi most do současnosti představují rozhovory se současnými českými sportovci, kteří přijímají výjimečnost Zátopkových výkonů a přebírají jeho odkaz do dnešní doby. Nicméně k tomu, aby šlo o skutečně plnohodnotný dokument, mi chybí více informací z Emilova dětství a běžeckých začátků. A vadí mi, že je téměř ignorováno posledních 40 let Emilova života. Nezbývá než přijmout fakt, že v tomto dokumentu šlo skutečně pouze o myšlenku olympismu. Faktem je, že postava Emila Zátopka by si zasloužila obsáhlejší dokument. Nebýt to pro mě tolik srdcová záležitost, musel bych jít s hodnocením ještě o stupínek níž. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Silné, inspirující, velmi dojemné, po tvůrčí stránce bezchybné, vše do sebe skvěle zapadá. Ondříček stále jede! ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Marně přemýšlím, jestli y takový dokument šel zpracovat lépe, má příjemně krátkou stopáž, přitom je napěchovaný informacemi a především archivními záběry. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Silno emotívny dokument pre mňa. Speciálne tie jeho záverečné finiše; to mi už slzy vyhrkli na tvár! A zvlášť teraz, ked' v nedeľu bežím závod/ test na 10 km, tak budem mať Zátopka celý čas v hlave. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Je to takový přehled Zátopkových nej vítězství a trocha z jeho průkopnických tréninkových metod. Ale záběry průběhů závodů jsou působivé. Dokument je v archivu České televize. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Tuším, že manželé Zátopkovi byli natolik výjimeční, že si tenhle životopisný dokument zasloužili.. Mýma očima tomu nic nechybí, vše podstatné z jejich života tu je a sledovat archivní záběry je čirým potěšením, pro mě hodně emotivní.. Krásné ohlédnutí za kariérou atletického páru, o kterém mluvil, psal a fandil mu celý svět.. ()

Luke7 

všechny recenze uživatele

Skromnější dokument o legendě, která stále žije a má stále co říci o čem sport je a měl by být. Čistý sport bez dopingu, zdravé soupeření, přátelství mezi sportovci. ()

radomiil 

všechny recenze uživatele

přesně...když byl sport ještě sportem, ne byznysem)čistý,pro vlast i radost fanoušků,hrdě odvedený srdcem,respektem a zároveň přátelstvím k soupeřům-vše, co jest v dnešním tzv. vrcholovém odvětví pouze utkvělou představou. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Zátopek si jistě dokument zaslouží a některé momenty jsou hodně silné, třeba kamarádské soupeření s Mimounem. Škoda, že autorům chyběla Emilova houževnatost, dalo se z toho vykřesat ještě víc... Třeba konec byl nějak odfláknutej. Snad se někdy dočkáme zevrubnějšího zpracování. Jsem zvědav na film. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

5* Nepatřím už ke generaci, pro kterou byl Zátopek fenoménem, ale přesto jsem byl zvědavý jak na mě zapůsobí v dnešní době. Nejdřív jsem si pustil film a pak i dokument od stejného režiséra a je z toho tento srovnávací komentář. Od filmu jsem díky jeho vysokému hodnocení i ocenění očekával trošku víc, tak jsem byl z něho mírně zklamaný. Rozhodně však nenudil a dvě hodinky uběhly jak voda i díky tomu, že s oběma Zátopkovi byla občas legrace. Herecké obsazení bylo slušné, ale nějak mi asi Martha Issová do své role nepadla - nebo prostě nevím. Zpracování bylo poctivé, ale nedočkal jsem se ničeho, co by tento životopisný film posunul o laťku výš, a proto zůstanu u průměrné známky. Zato starší dokument mi dal mnohem víc. Z něho už bylo patrné jak byl Zátopek zásadní osobnost své generace i zdůrazňovalo jeho pozitivní charakterové stránky, stejně jako jeho charisma a chování. Proto musím vyzdvihnout spíš kvalitně provedený dokument, který Zátopka ukazuje v mnohem lepším světle jako sportovce i jako člověka, ke kterému by se mělo vzhlížet a jít v jeho stopách, když to trochu přeženu ;-). [ PŘÍBĚH: 3 /// SMYSL: 2 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 1 /// STYL: 1 /// CASTING: X (3*MAX) ] ()

Reklama

Reklama