Reklama

Reklama

Bowling for Columbine

  • Kanada Bowling for Columbine (více)
Trailer 2

Vážný i humorný, sarkastický pohled na posedlost USA zbraněmi. Na pozadí masakru na Columbineské střední škole se režisér Michael Moore vydává na pouť po Spojených státech, aby blíže prozkoumal příčiny, které ženou Američany neustále žít v paranoidním strachu před zlem, servírovaným všemocnými médii. Slavný celovečerní dokument se stal kasovním trhákem a vyvolal vášnivé polemiky mezi diváky. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (390)

golfista 

všechny recenze uživatele

Že by někdo natočil dokumentární film o největší "školní" tragédii v USA, o dalších velmi vážných faktech účinnosti střelných zbraní mezi civilisty na celém světě a já se u toho budu nahlas smát ?! Tenhle film je nejlepší důkaz že to jde, i když vám ten úsměv na rtech nikdy moc dlouho nevydrží. Spíš vás autentické záběry (a nejen ony) zatlačí do posledního kouta v křesle._____Po skončení filmu bychom mohli několikrát nařknout Moora z manipulací s fakty a z úmyslu především na filmu vydělat. Možná až se nám to srovná v hlavě - zítra, pozítří..... Při závěrečných titulcích si myslím, že to nedokázal nikdo ! Je to tak silné, že to donutí k přemýšlení asi každého. A pokud to tak dopadne, pak díky pane Moore. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Je jednodušší udělat strašáka z Marilyna Mansona a počítačových her než hnát k zodpovědnosti za vraždění ve škole v Columbine hlavu státu. Michael Moore problém kolem násilí, strachu z ohrožení a potřeby obklopovat se zbraněmi pojal velmi důkladně - od prvnáčků až po politické špičky, křížem krážem národy a jejich násilnickou historií. Na všechny otázky sice nedostanete odpověď, ale každopádně v něm dostaly USA pěkně na prdel. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Smál jsem se a přitom měl husí kůži. Skvěle jsem se bavil, i když mi tuhla krev v žilách. Michael Moore natočil výtečný dokument, který skvěle snoubí sílu reality s možnostmi manipulace s realitou ve snaze co nejvíc šokovat diváka. Na poli dokumentárního filmu fascinující zjevení. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Sžíravý pohled na americkou společnost, která žije v paranoidní atmosféře a na média, která uměle vytváří atmosféru strachu, protože strach, vraždy a hrůzné činy se skvěle prodávají. A naše vlastní zkušenosti říkají, že nemusí jít jenom o americká média. Stačí se podívat na zprávy na Nově, že.....Trochu mi vadí, že Moore občas sklouzává k demagogii, ale z jeho snahy je cítit upřímná snaha něco změnit a občas se mu to i daří. Také dokazuje, že dokument může být mnohem více strhující a zábavnější, než kdejaký hraný film. Otázka je, jestli vše, co zde podává, je skutečně objektivní, jestli nemá snahu zkreslovat. Ale každopádně - se společností, ve které lze nakoupit munici stejně snadno jako zmrzlinu, není něco v pořádku....... ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Dokument, který je stejně manipulativní, jak je společensky významný. 80% Zajímavé komentáře: Lima, ripo, Turiec, baruss, Potrublo, MORION ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Neschopnost americké společnosti více kontrolovat zbraně mě fascinuje stejně, jako neschopnost české společnosti udělat něco s psími bojovými plemeny, obojí má dost tragické důsledky. A obě dvě témata mě hodně fascinují. Právě proto jsem moc nepřemýšlel nad tím, co je vycucané z prstu a co ne a v podstatě jsem se jen díval. A už konečně vím, odkud "hluboký" snímek Království vykradl svoje úvodní titulky. Jen toho Charltona Hestona mi bylo poněkud líto. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Michael Moore tlačí na pilu, jak to jen jde a jeho filmová výpověď stará 13 let má co říci i dneska. Atmosféra strachu je v Americe pořád, jednoho nepřítele nahrazuje jiný a pokud si dnes Obama potřásl rukou s dávným americkým nepřítelem Castrem, pak jen proto, aby jeho administrativa mohla tohoto bubáka nahradit jiným, méně ošuntělým. Horší je, že tato atmosféra strachu se už šíří i v Evropě - islamizace, válka na Ukrajině... Politici s lidmi odjakživa manipulovali dle svých potřeb a možná za pár desítek let budeme mít svůj druhý dodatek v Ústavě taky - a bude nám to připadat normální :-/... No a Charlton Heston to schytal za všechny ty Američany, kteří "jen využívají svého práva". ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $4miliónyTržby USA $21,576,018Tržby Celosvetovo $58,008,423║ Tak Michael Moore a jeho "skutočný" obraz USA je fakt sila. Takto veľkohubo kopať do zavedeného systému v tak prehnitom štáte je fakt niečo, sa čudujem že ho už nedali odstrániť po tomto dokumente, nehovoriac už o jeho ďalších. Moc sa teším čo uvidím ďalšie od neho, je to fakt miestami husté. "A potom choď s úsmevom na výlet do USA, keď si pozrieš takýto dokument." /75%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Strhující dokument a zároveň subjektivní výpověď o stavu věcí ve Spojených státech, která je, promyšleno do důsledku, pravdivá až hrůza. Moore sice předkladá své zaujaté vidění problému amerického militantního smýšlení, ale právě proto vyniká obraz USA ve vší své ošklivosti a zrůdnosti. Pokud by byla jen třetina filmu pravdivá (a já věřím, že je), pak by orwellovské "velký bratr být nedobrý" dostalo zcela nový smysl. A z mého diváckého pohledu dostává. Národ, který se učí prosazovat svobodu za každou cenu silou, nedopadne dobře. A stejně tak dobře nedopadne svět, který takový národ přijme za vzor... Výtečný dokument, škoda jen, že se Moore občas uchyluje k typicky "UŠÁckému" citovému vydírání diváka. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Michael Moore dokáže vytvořit dokument, který naprosto vše překroutí, pozmění a otočí, ale tentokrát jsem mu to suverénně "sežral". Perfektní a nekompromisní dokument o trochu jiném světě, kterým provází MM s nadhledem a kritickou. Obzvláště setkání s Charltonem Hestonem a vše okolo jeho NRO. ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Musim upimne priznat, ze tak ako som vela ocakavala od Fahrenheita a sklamal ma, tak som nic neocakavala od Bowlingu a uplne ma prevalcoval. Toto fantasticke, kvalitne a precizne spracovane dielo sa oplati vidiet. Vtipne, ale zaroven tragicke. Trosku ma obcas rusil hudobny podmaz ako z Teletubbies, ale pochopila som, ze aj to dotvara celkovy obraz. Nikdy ma USA nelakali, nelakaju ani ma lakat nebudu, ale cim dalej sa utvrdzujem v tom, ze su to cisti blazni. A Moore im nastavuje zrkadlo. A preto ho stale povazuju za kontroverzneho sialenca :) Ale ja ho uz teraz povazujem za tvrdeho realistu, ktory sice vyzera ako vytiahnuty z piatej cenovej skupiny, ale jeho kvality su nesporne... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Aneb jak to dopadne, když si demagog začne z lidé střílet... Čistá demagogie zabalená do skvělé názorově černobílé filmařiny. ()

TheMaker 

všechny recenze uživatele

::::::::::::::::::::: Michael Moore je prostě skvělý umělec ! Jeho dokumenty mne vždy chytnou a nepustí ! Nejlepší dokumentarista na světě !!! ::::::::::::::::::::::: ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Michael Moore je neskutečně šikovný manipulátor. Svá fakta směruje přesně tak, aby posloužila jeho účelu, ale byla by škoda zapomenout, že za všemi jeho závěry se skrývá více či méně zrnek pravdy. Autor jde na všechno od lesa a špatné světlo Ameriky rozsvěcuje pomocí náznaků toho, že je něco špatně na jednoduchém držení zbraní a ukazuje stále absurdnější situace, které vrcholí slepým mužem na střelnici. A pak už se do toho obuje a nasadí tu nejsilnější munici - událost z gymnázia, která má na pozadí telefonického záznamu obrovskou sílu. Columbine je tím silnější, čím drsnější vtípky mezi jednotlivými odhaleními svítí. A nakonec zůstane finální dojem mrazivý, děsivý a dosti výmluvný. Pátá hvězda za odvahu. Škoda jen, že právě tenhle úspěch zatemnil Moorovu mysl natolik, že se rozhodl každým dalším svým dílem Ameriku definitivně převrátit. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

#49 Tak především tu máme spoustu faktů. Dále také spoustu paranoidních blbů a spoustu ironických ukázek toho, jak moc jsou američané slepí vůči realitě dnešního světa. Co tu je ale také a co mi zároveň nejvíce vadí, je ten jasný tlak, kdy mi autor ukazuje pouze jednu stranu mince a nutí mě tak udělat si zkreslený obrázek o celé problematice. Dohánění věcí do extrému mi vždycky vadilo a zde je toho jasným příkladem třeba sled "faktů" (spíše domněnek) zhruba v polovině dokumentu, který mi ukazuje pouze to špatné, ale nepřidá žádný klad, díky kterému bych měl tu možnost rozhodnout se. Je to sice úsměvné ale je to také podbízívé a nefunguje to na mě ani za mák. Slabších 60%. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Od Columbine prý došlo v USA průměrně k deseti školním střelbám ročně a 2018 se už teď řadí jako jeden z historicky nejhorších, přičemž skoro každý zaznamenal tragédie jako loni ve Vegas, kostel v Charlestonu, nebo gay klub v Orlandu, což dělá z BOWLING FOR COLUMBINE stále zajímavý a relevantní počin. I dnes se dále spekuluje a není žádná jasná odpověď, recept prevence, zdaleka ani shoda co se týče zbraní. Pro mě asi nejlepší point tu leží v demenci šíření iracionálních strachů mezi veřejností, ať už jsou to černoši, bláznivý muslimáci, nebo třeba zabijácký včely. Což je problém nejen u američanů, ale i tady v naší střední Evropě, teď navíc ještě umocněný vlivem sociálních sítí. Takže jasně, slovo "dokument" hezky do uvozovek, někdy je Moore silně otravný, ale jinak k zamyšlení, zábavný a obohacující dvě hodinky, stejně dívatelný i 16 let poté, čerstvě po WHO IS AMERICA... (Hodnotí člověk, který nosí bundu NRA a miluje svou pistol.) ()

Související novinky

Shame on you Mr. Bush!

Shame on you Mr. Bush!

26.09.2006

Známý výrok Michaela Moora vyslovený při přebírání Oscara za dokument Bowling for Columbine v roce 2002 byl jedním z prvních otevřených útoků na Bushovu administrativu a takříkajíc zavedl nový trend … (více)

Reklama

Reklama