Reklama

Reklama

Bowling for Columbine

  • Kanada Bowling for Columbine (více)
Trailer 1

Vážný i humorný, sarkastický pohled na posedlost USA zbraněmi. Na pozadí masakru na Columbineské střední škole se režisér Michael Moore vydává na pouť po Spojených státech, aby blíže prozkoumal příčiny, které ženou Američany neustále žít v paranoidním strachu před zlem, servírovaným všemocnými médii. Slavný celovečerní dokument se stal kasovním trhákem a vyvolal vášnivé polemiky mezi diváky. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (391)

Linkyc 

všechny recenze uživatele

Proč si kluk nastrká za kalhoty tucet bouchaček? Proč starý milovník zbraní odvrátí zrak od fotky nebohé dívky, která byla zastřelena 6letým chlapcem? Proč, když vlezete někomu na cizí pozemek v USA, třeba jen omylem, ustřelí vám přinejmenším nohy? Tak na tyto otázky se vám bude snažit odpovědět právě Michael Moore. A dělá to velice dobře a chytlavě. Pohled na USA jako na zbraně-zbožňující národ, který bez nabitého coltu nedá ani ránu, a to doslova! ()

venca163 

všechny recenze uživatele

Dávám poměrně vysoký hodnocení, ale POZOR! Není to proto, že bych Míšovi Můrů žral ty jeho citový vydíračky =). Přijde mi jako docela slušná prasárna nazývat tenhle film dokumentem, protože tolik manipulačních lží, polopravd a výroků, obrázků a videí vytržených z kontextu jsem už dlouho neviděl :D. Na druhou stranu v tom základu má asi pravdu, čím míň em šestnáctek (wow, nevěřil bych, že tohle slovní spojení použiju už ve druhym komentáři) budou zakomplexovaný lůzři, vymletý hovada a celkově lidi nasraný na svět mít doma (nebo nosit po kapsách), tím míň mrtvol z toho vzejde. Taky si myslím, že právě proto, že byl film tak manipulativní a s jediným jasným cílem, tak docela hezky ukázal obě strany barikády =). A navíc jsem se hodně nasmál, většinou u rozhovorů s těma týpkama z NRA. Asi úplně nejlepší byl ten mladík s knírkem, co si stěžoval, že ho nevzali na nějakou školu, protože je 2. na seznamu nebezpečných lidí, kteří by mohli spáchat atentát (někde v tom městečku). Nejdřív začal: "Já vám řeknu proč tam jsem, protože prostě v tomhle městě se lidi hrozně pomlouvaj, spikli se proti mně!", ale pak trošku povolil: "No, možná je to proto, že jsem autorem týhle knížky, kde podrobně popisuju výrobu různých bomb. Já sám jsem ale nic nevyrobil, teda kromě pár granátů a taky 20 litrů napalmu." :D Týpek prostě. (75%) ()

Smileface 

všechny recenze uživatele

Cesta Michaela Moora do nitra Americké společnosti která je velmi odlišná než společnost Evropská.Moore nedává přímé odpovědi jen v hledání důvodů k tolika střelných vražd nabízí divákovi možnosti příčin.Je to černé obyvatelstvo,minulost a politika vlády,všudepřítomný strach,násilí ve filmech a televizi nebo dodatek ustavy stanovující právo každého Američana vlastnit zbraň na svou obranu.Všechny argumenty který Moore predloží před vás zase v zápětí vyvrací,tudíž vlastně ani vy nevíte co si máte myslet.Já vím jedno:Moc nechápu v čem je M-60 zbraní na obranu?Mnohé věci co se v USA dějí,jako například naprostá neschopnost vlády největší ekonomiky světa postarat se o své chudé (Když to dokáže i ČR :-) Moore kritizuje,je pravda že zřejmě důvodů k vraždám bude víc,na to si ale udělejte vlastní názor,dokument Bowling for Columbine vám dodá jen jakési spektrum možností. ()

solskjaer 

všechny recenze uživatele

Opravdový kus pořádné práce. Perfektní vykreslení americké kultury se v ším co k nim patří. Dodnes jsem si nikdy neuvědomil jak idiotský je druhý dodatek o právu vlastnit nabitou zbraň. Nechápu a nikdy je nepochopím. Hestona mi je líto ... ()

Rousse 

všechny recenze uživatele

Hoooodně kvalitní a zdařilý dokument, ve kterém opět MM perfektně naráží na místy fakt zabedněnou a tupou mentalitu občanů USA. Kdo za to může? Marilyn Manson! Viděli jste to? Vždyť ten Manson tam vystupoval a měl názory inteligentnější než většina těch amíků, Charletonů Hestonů, Georgů Bushů a já nevím koho ještě. Ale prostě na někoho se to svalit musí, že - hlavně neukázat na sebe a na nás. No ale i když je to kvalitní film, tak co změnil? Amíci budou dál doma přechovávat plně vybavený arzenál, dál budou prodávat zbraně na potkání a dál se bude střílet na školách... Je cosi shnilého ve státě Dánském:-) ()

Mr.Jackass 

všechny recenze uživatele

Nikdo si neumí se směsicí polopravd poradit lépe než Michael Moore :) Posedlost a nutnost a patriotismus amerických lidí v zbraních je v tomto sarkastickém dílem mistrně zvládnuta a Michael Moore donutí každého, aby začal přemýšlet o Americe jako zemi neomezených možností alespoň drobet kriticky a s odstupem. ()

G.W.Bush 

všechny recenze uživatele

Sedím si jen tak před domem, pozemek okolo jsem zaplnil nášlapnými minami, v ruce držím kulovnici, vedle mě na zemi leží ještě revolver, samopal a jaderná hlavice - jsem šťasten, že jsem Američan a mám na to právo. ()

Danula13 

všechny recenze uživatele

Skvělý rejpal Moore si tentokrát vzal na mušku americkou posedlost zbraněmi a její důsledky. Zbrojařská lobby si ale lukrativní odbyt jistě dokáže uhájit, vždyť přece americká svoboda rovná se mít doma plnou skříň kvérů na bleskurychlé použití. ()

ranp 

všechny recenze uživatele

Jedním slovem bomba! Tak výborná záležitost, že se mi jen těžko hledají slova, abych to správně okomentoval. Jak říkají Angličani, "It's a must watch!!" ()

ZkuKol 

všechny recenze uživatele

Můj první Moore. Dlouho jsem se k němu odhodlával a musím říct, že po řemeslné, dramaturgicé a příběhové stránce neudělá Miachel jedinou chybu. Je drzý, jde do střetů, chápe se tématu ze všech stran a nevadí mu popisovat všeobecné jevy, stejně jako jít za obyčejnými konkrétními lidmi. Je to velké ALE. Michael má velmi jasně vykonstruovaný názor na některé věci dopředu a dává si sakra záležet, aby mu do toho nic neházelo překážky - nejsem zastáncem NRA, Bushovi politiky, nebo US médií, ale srovnávání hodných kanadských a zlých US politiků mě fakt rozesmálo (ale zdravotní pojištění má můj souhlas) - Michael prostě nemá rád kapitalismus a velmi rád si vybíra místa, kde podle něj selhal, což si řádně zdůvodní (pomineme-li že na vině jsou většinou stát, byrokracie a lidský faktor) a pojmenuje s pár ochotnými vyníky - viz městečko Flint. Každopádně jde o skvělou sondu do americké společnosti, která se nebojí být kousavě kritická, ale jistá předpojatost se jí nedá upřít... 80% ()

Tjaden 

všechny recenze uživatele

Nenechte se zmást, Columbine se dokument týká spíše okrajově. Některé sekvence jsou povedené (rozhovor s Marilynem Mansonem, výčet historických podrazů a masakrů spácháných USA), jiné zase naopak trapné a natahované (třeba když se Moore snaží vtíravě za každou cenu dokázat, že většinu zločinů nepáchají černoši a hispánci). ()

Seti 

všechny recenze uživatele

Ve svém nejvelebenějším pseudodokumentu na mě Moore popravdě zas tak nezapůsobil. Ano opět umně žongluje s fakty, opět mi častokrát vykouzlil na tváři úsměv nebo výraz údivu a opět se mu podařilo snížit mé pochopení pro Ameriku a určitou část jejího obyvatelstva. Už jsem to však nehltal tak jako před lety, když jsem se s jeho tvorbou setkal poprvé ve Fahrenheitu. Člověk totiž časem pochopí, navzdory velké líbivosti, zrádnost a jednostrannost podobných sond a analýz, jejichž tvůrci samozřejmě z reálné situace eklekticky vybírají pouze ty skutečnosti a události, které zapadají do jejich schématu, přičemž celkový obraz je většinou daleko komplexnější a nejednoznačnější. Souhlasím však s Moorem, že zejména v Americe mají některé zájmové skupiny a jejich zaštiťující organizace obrovský a zhoubný vliv na společnost, jehož využívají povětšinou k vlastnímu profitu (s jejich častokráte dokládanou neziskovostí je to asi jako s ledovou dráhou v pekle). Přinejmenším o NRA a zbrojařské lobby to platí stoprocentně. Střelecké incidenty z poslední doby navíc dokazují, že americký problém se zbraněmi rozhodně od doby Mooreova filmu neochladl, a že skutečně není dobrý nápad umožnit komukoliv naběhnout na roh do supermarketu a vylézt odtamtud ověšený kvérama všeho druhu jak Arnold v Komandu. Snahy o legislativní omezení sice odstartovaly, ovšem domnívám se, že výše zmíněný kartel nic takového nedopustí. ()

black_adder 

všechny recenze uživatele

Asi nejzajímavější dokument, jaký jsem kdy viděl, s velice důležitým poselstvím, které by si měli vzít k srdci obzvláště (ale nejen) všichni ti amíci, kteří spávají s nabitou brokovnicí pod polštářem... ()

Hopper 

všechny recenze uživatele

O tom, že je priemerná americká populácia "cáklá", nie je veľa pochybností a po tomto filme ich je ešte menej. Prvú štvrťhodinu si moja drahá polovička myslela, že ide o paródiu na skutočnosť a keď sa mi ju podarilo presvedčiť o opaku, nevychádzala z údivu. Možno polemizovať o účelovosti a demagógii MM, ale nie je dymu bez ohníka. Najtragickejšie na tom je to, že atmosféru strachu, násilia a propagandy tak ako ju ukazujú americké TV stanice mi silno pripomínali spravodajstvo nemenovaných SK komerčných staníc... ()

cab 

všechny recenze uživatele

Velke mnozstvi obcanu USA jsou zabednenci, kteri si vytvori svuj nazor na zaklade televiznich relaci a nasledne jednaji. Take maji strach ze sveho okoli. Vec, ktera jim pomoha se toho strachu zbavit, jsou zbrane. Misto, aby se na chvili zastavili a zamysleli nad jakymkoliv problemem, jednaji racionalne, bezmyslenkovite a zbrkle. Jsou neschopni vest dialog. Maji rasisticke predsudky a jsou totalne dezorientovani, co se deje za jejich hranicemi. A hlavne maji nejvetsi svetovou miru umrtnosti strelnou zbrani atd... Neco jsou fakta, neco jen manipulativni nazory (Michael Moore), avsak podany nebyvale dynamicky a sveze, ze kazdy si po skonceni uvedomi, kdo zije v te "nejmocnejsi zemi sveta". Sokujici. 100% ()

thorewi 

všechny recenze uživatele

Určitě nejlepší dokumentární film, který jsem kdy viděl a věřím, že i nejlepší, co kdy Michael Moore natočil či natočí. Vytvořit snímek, který bez jakýchkoliv předsudků a naprosto objektivně zobrazí snad největší problémy americké společnosti a který je zároveň zábavný a dojemný (smích střída slzy), je opravdové umění a oskar za nejlepší dokumentární film je toho příkladem. ()

tereza_p 

všechny recenze uživatele

Konečně mě přešel vztek, šok, lítost, odpor, pocit, že nikdy nechci jet do USA a nikdy nechci přivést dítě do takového světa...všechno tohle (a možná ještě víc) člověk může pocítit po shlédnutí filmu. A právě díky tomu, že už mě to všechno přešlo a nějaká ta slza uschla, musím ubrat jednu hvězdu za tu neskutečnou jednostrannost. Na druhou stranu rozumný člověk si snad umí, doufám, udělat svůj názor. ()

B4TM4N 

všechny recenze uživatele

"Chtěl bych si u vás založit účet." - "Jaký typ účtu?" - "Ten, ke kterému dostanu zadarmo zbraň." - "Jistě, tady máte katalog. V sejfu máme neustále přes 5 000 zbraní...". V USA jsou opravdu idioti...i když Fahrenheit to podle mně ukazuje ještě lépe. ()

duddek 

všechny recenze uživatele

Nechat se zvěčnit s Mansonem, pročekat nespočet hodin a nato vytknout obchodnímu řetězci, že právě jejich střelivem někdo někoho zasáhl, a nakonec lámat z Hestona odpověď na otázku, zda by býval přijel podporovat zbraně tak brzo po nešťastné události, kdyby o ní býval věděl? Moore toho stihl opravdu dost. A jestli to mělo nějaký přínos? Ale jistě, Oscara. ()

Související novinky

Shame on you Mr. Bush!

Shame on you Mr. Bush!

26.09.2006

Známý výrok Michaela Moora vyslovený při přebírání Oscara za dokument Bowling for Columbine v roce 2002 byl jedním z prvních otevřených útoků na Bushovu administrativu a takříkajíc zavedl nový trend … (více)

Reklama

Reklama