Reklama

Reklama

Bowling for Columbine

  • Kanada Bowling for Columbine (více)
Trailer 1

Vážný i humorný, sarkastický pohled na posedlost USA zbraněmi. Na pozadí masakru na Columbineské střední škole se režisér Michael Moore vydává na pouť po Spojených státech, aby blíže prozkoumal příčiny, které ženou Američany neustále žít v paranoidním strachu před zlem, servírovaným všemocnými médii. Slavný celovečerní dokument se stal kasovním trhákem a vyvolal vášnivé polemiky mezi diváky. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (391)

Pořez 

všechny recenze uživatele

To máte za to!.. Nehci Američany házet do jednoho pytle, ale kdo z nich si uvědomí ten začarovaný kruh, který roztáčí sám sebe a jehož nejvýraznějším pojítkem jsou pouze peníze... A o tom dokument je: O vlivu médií, o politice a o tom, kdo tohle platí a při tom na tom nejvíce vydělává. Moore místy paroduje až do morku kostí, ale než se přestanete smát, začne vás mrazit v zádech, protože na tom vlastně nic tak směšného není. Protože historie Ameriky je "historií krvavou". ()

mutace 

všechny recenze uživatele

Myslím, že je dobré, když vznikají filmy, jako je tento. Je mi jasné, že ne všechno musí být pravda, ale přinejmenším vás to donutí ze zamyslet. A to je, to, o co tu jse, ne ? ()

bobrux 

všechny recenze uživatele

Nestranný pohled na americkou společnost a její "svobodu". Možná kdyby tento dokument povinně promítali na tamních školách, tak by se už nic podobného nestalo. Škoda, že poslední půlhodinu už Moore neukáže nic nového a omílá pořád dokola předtím řečené. Ale i tak se jedná o velice silný zážitek. ()

salamandrr 

všechny recenze uživatele

Jo už chápu,proč někdo dostane oskara za dokument...asi proto, že točí dokumenty o lidech co jinejm lidem vystřelujou mozky z hlavy jen proto, že se těm druhejm lidem zakutálel golfovej míček na pozemek prvních lidí 8) ()

K.a.r.i.n 

všechny recenze uživatele

"Chtěl bych si založit účet." "Jaký druh účtu?" "Ten, jak k němu dáváte zadarmo zbraň." Aneb Jak Moore dvě hodiny vykládá o násilí v USA, a to na můj vkus až moc zaujatě. Ne že by nedostala prostor i „druhá“ strana, ale je to vždy natočeno tak, aby to odpovídalo názoru režiséra (rozhovor s Hestonem a scéna, kdy u něj Moore nechá fotku malé Kayly). Navíc jsou cíleně zamlčována některá fakta (třeba když na začátku vypráví o bombě v Oklahomě – o tomhle incidentu shodou okolností něco vím, a tady Moore uvedl jen to, co se mu hodilo do krámu). A úplně nejvíc mi vadilo citové vydírání, kdy se pustila dojemná hudba a do toho dojemné scény... když točíte dokument o něčem jako události v Columbine, je těžké zůstat objektivní, ale tady se vyloženě hraje na city diváka. Na druhou stranu ale musím říct, že režisér je rozhodně vynalézavý a dokáže přijít se zajímavými nápady, takže ani na chvíli nenudí (epizoda s K-Martem, Marilyn Manson nebo třeba účet se zbraní zdarma). Na celém dokumentu je vidět, že s tím bylo hodně práce a vybrány byly jen ty nejzajímavější záběry, dočkáme se spousty rozhovorů se zainteresovanými lidmi, srovnání násilí v různých státech, televizních záznamů a dokonce kresleného filmečku. Takže abych to shrnula, jinak výborný dokument mi kazí právě ta zaujatost a nahlížení na věci pouze z jedné strany, což je škoda. Slabé 4*. ()

Stribny 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument o domácí výzbroji američanů a důsledků, které to přináší. Doporučuju všem, kteří zvažují stěhování do Spojených států... asi by si měli pořídit zbraň:-) ()

deepspace101 

všechny recenze uživatele

Kdykoliv slyším spojení "dokumentarista Michael Moore", musím se usmát. Tenhle člověk totiž žádné opravdové dokumenty netočí. Jeho snímky jsou tak otevřeně tendenční a o ničem skutečně nevypovídající, že si to musí uvědomovat i on sám. A mně osobně nepřijde ani nijak zvlášť vtipný jeho humor. ()

siloalampa 

všechny recenze uživatele

Ako film hodnotím pozitívne, ale demagógia sa mi hnusí. Nie je všetko zlato, čo sa blyští a pravdu - tú treba hľadať vždycky niekde uprostred... ()

Solly 

všechny recenze uživatele

Málokdy souhlasím s výběrem academy jako v tomto případě. O američanech jsem měl vždy jen horší mínění, ale američan Mood mě dokázal ještě překvapit. Rozhodně to není jen o násilí a o zbraních, ale o celé kultůře. A má to spád!!! ()

Zombo 

všechny recenze uživatele

Téměř dokonalé skloubení ironie, obecných i režisérových úvah, tvrdé kritiky a lítosti v podrobném k hlubokému zamyšlení hodném dokumentu. Místy možná příiš zaujaté, avšak překvapivé hanobení vlastní patriotské země a bláznivého někdy až neuvěřitelně patetického způsobu myšlení a řešení problémů (a dávající vinu, viz. Marilyn Manson), zostuzování odpovědných lidí a srovnávání s ostatními "hodnějšími" státy. Věčná otázka "proč lidé po sobě 'bez důvodně' střílí" však nebyla a zřejmě ani být nemůže zodpovězena. Protože jsou to Američané? Protože mají krvavou historii (jako Německo, Británie..)? Skoro to tak vyznělo. M. Moore má ale můj obdiv, co se týče případu se stáhnutím prodeje munice v K-Martu. A začátek s otevřením bankovního účtu a otevírání dveří v Kanadě nemělo chybu! ()

chlebos 

všechny recenze uživatele

Výborný a zábavný dokument, který pojednává o tom, že strach je největší nepřítel. Moore si dělá s fakty co chce a nedělá to proto, aby nás vyděsil nebo někoho pošpinil pouze nám tím otevírá oči, zbytek si musí přebrat každý sám. ()

HawkeyP 

všechny recenze uživatele

Jako jednostranný podhled jednoho člověka na určitá témata je to velice dobré. Jako dokument je to příšerné. ()

jda23 

všechny recenze uživatele

Tentokrát je Moore v plnom rozsahu vo svojich topánkach, ktoré už dobre pozná. Amerika dokazala dat za tooto Oscara i ked mozno nerada a Michael sa nezaprel pri prevzati ceny. He really believes ... ()

SPDB 

všechny recenze uživatele

Někdy opravdu nevím, zda se smát nebo plakat a zda to Moore myslí vážně, nebo zrovna ironicky. --USA-- ()

Gardenboy 

všechny recenze uživatele

Ja neviem čo mám na tento kúsok povedať. Michael Moore sa vydal náročnou cestou o to sťaženou , že absolútne nerieši samotný dôvod prečo to tý dvaja spravili (v zmysle mikrohľadiska ich osôb) ale tragédiu v Columbine chápe len ako prostriedok, ako jednu z milióna na ktorej chce demonštrovať ustráchanosť ich spoločnosti a vysvetliť tak, prečo sú, taký aký sú, prečo sa tak vraždia, prečo sú tak zaslepení a plní nenávisti. V podstate samotnej Columbine tam venuje len minimum pozronosti. Cesta, ktorú si zvolil však robí tento snímok oveľa silnejším, ako keby riešil "len" problémy samotných vrahov Dylana a Erica. Najsilnejšia pasáž z filmu však nepochádza z hláv tvorcov dokumentu. Nie sú tam ani ich slová. Ani ICH záznamy natočené ICH kamerov. Je to asi päťmunútová časť spravená zo záberov bezpečnostnej kamery v jedálni školy Columbine priamo v čase tragédie. Pri tom som sa skoro rozplakal. naozajstní masterpiece v oblasti dokumentárneho filmu. ()

pistik odpad!

všechny recenze uživatele

Proste neskutočne dementná agitka s tak očividným prekrúcaním faktov a upravovaním podľa seba (a to som vcelku pacifista a už vôbec nie nejaký vyholený pravičák či republikán) až to desí. Dajte mi kameru, urobím prieskum a zostrihám ho tak, že aj rožky budú zrazu vyzerať toxické. Veď stačí urobiť 500 rozhovorov, nájsť tri ktoré spomenú ako je to všetko zlé a potom do výsledného filmu dať len to. Prosím vás, že by Kanada bola až naozaj také pokojné miesto na život? A to ako chodil a vkukoval do cudzích barákov, či nemajú zamknuté. Prečo nechodil napríklad v Montreale po činžiaku? Ani u nás nie je legálne držať zbraň, no už ani na dedinách nebývajú domy stále odomknuté. A tiež neverím, že by sa na nejakom pokojnom predmestí napríklas Siettlu zamykali. Je to proste jeho zvláštny pohľad nakrútený tak ako chcel. Takto si dokument rozhodne nepredstavujem a pán Moore sa má ešte veľa čo učiť od tvorcov rôznych prírodopisných a historických dokumentaristov. Fuj! Takmer som grcal. ()

hlína 

všechny recenze uživatele

Zajímavě pojatý a zpracovaný dokument, který nutí k přemýšlení jak je to vlastně s tou americkou "svobodou" a jejím ústavním pojetím. Dokument se nesmí brát smrtelně vážně, protože je místy dost subjektivní a černobílý. V některých chvílích si troufám říct, že dokument používá zrovna takové nečisté novinářské praktiky, které kritizuje. Například ochotnou a trochu demagogickou hru se statistikami, kterou se dá krásně vyděsit stádo, aneb dejte mi jakoukoli objektivní a pravdivou statistiku a já z ní vyberu jednu věc a zasadím jí do takového kontextu, až se z toho pose...čkáte. Jedna půlhvězdička navíc za Marylin Marketing Mansona Každopádně americká společnost by rozhodně potřebovala o něco více non-american-I-love-myself-and-who-is-more vzdělání a do té doby o dost méně zbraní.... ()

Související novinky

Shame on you Mr. Bush!

Shame on you Mr. Bush!

26.09.2006

Známý výrok Michaela Moora vyslovený při přebírání Oscara za dokument Bowling for Columbine v roce 2002 byl jedním z prvních otevřených útoků na Bushovu administrativu a takříkajíc zavedl nový trend … (více)

Reklama

Reklama