Reklama

Reklama

Bowling for Columbine

  • Kanada Bowling for Columbine (více)
Trailer 2

Vážný i humorný, sarkastický pohled na posedlost USA zbraněmi. Na pozadí masakru na Columbineské střední škole se režisér Michael Moore vydává na pouť po Spojených státech, aby blíže prozkoumal příčiny, které ženou Američany neustále žít v paranoidním strachu před zlem, servírovaným všemocnými médii. Slavný celovečerní dokument se stal kasovním trhákem a vyvolal vášnivé polemiky mezi diváky. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (391)

Falko 

všechny recenze uživatele

Uz pri dokumente Fahrenheit 9/11 ma Moore presvedcil, ze je vynikajuci dokumentarista a dokazal ma ku kreslu priklincovat. Pri tomto dokumente to bolo podobne. Neviem do akej miery su vsetky informacie pravdive, ale je to dokument o situacii v USA, hlavne co sa tyka vyroby a bezproblemom predaji zbrani, o strachu pred kazdodennym az prehnanym nasilim v USA. Pacilo sa mi porovnavanie obycajneho zivota v Kanade s USA a hlavne hladal odpoved na otazku, preco zo vsetkych demokratickych statoch je prave v USA najviac ludi zabitymi zbranami. Na tuto odpoved nenasiel odpoved ani slavny herec Charlton Heston, ktory predaj zbrani pysne podporuje. Je to na zamyslenie... ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Tento film mal poodhaliť tajomný závoj z toho, prečo je v USA také obrovské množtvo vrážd strelnou zbraňou. Neodhalil ho, lebo nik na túto otázku nevedel dať zmysluplnú odpoveď - a vonkon už nie ani Charlton Heston, ktorý je v čele NRA (National Riffle Association) - spoločenstve ľudí, ktorí majú za povinnosť mať doma aspoň jednu strelnú zbraň a ..... nabitú ! Dodatok k ústave USA zaručuje občanom krajiny vlastniť zbraň. Ale zbraňou môže byť aj atómová hlavica .... Má na ňu nárok bežný Američan ?!? ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Jo jo. America is great country! Vlastně se tam všichni mají rádi, jsou si navzájem dobrými sousedy. A občas jenom občas tam nějakýmu uvědomělýmu občanovi z domobrany hrábne a odpálí barák nebo dvěma studentům jebne zahrajou si bowling a pak vystřílí školu. do hajzlu proč v takový laskavý a ohleduplný zemi z lidma totálně zmanipulovanýma státem a zprávami v tv ještě nežiju?! Moore je možná manipulátor a levičák, ale vykresluje svoji vizi, tak precizně, že se chvílema smějete chvílema vás mrazí. Dokonalost.100% ()

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

90% - Velmi subjektivní dokument, pokoušející se přimět USA ke zpytování svědomí? Úlet... Proč se mi líbí? Protože říká nahlas mnoho věcí, které jsem jenom tušil, protože uvádí VELMI zajímavé statistiky a jejich vysvětlování na pravou míru, protože v něm Marilyn Manson ukáže, že je to chytrý člověk (což jsem netušil :o)), a protože je Michael Moore ve svém kritickém postoji vůči aroganci mocipánů USA stále aktuální. Proč ne 100%? Za zbytečnou teatrálnost. ()

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

Azda najhumornejšie na genéze relevantnosti takejto exaltovanej dokumentaristiky akú forsíruje napríklad Moore je jav, v ktorom sa komentujúci vedia rozdeliť do dvoch rozčarovaných táborov, pohrúžiť sa do osvojených póz súdnosti na pokraji agónie a vzápätí odštartovať samopašné habkanie ústiace do neurovnaných tvrdení. Ak dovolíte rád by som sa k Vám nachvíľočku pridal :-)______Vec sa má takto, 0 alebo 100 je nonsens, napredovať stredovou úžľabinou rozhodnutí má v poznámkovom bloku každý, ale darí sa to len zopár šťastlivcom, ktorých mená by som zajtra privítal na mojom stole.______Omáčku bokom, nožom priamo k mäsu. Nech už je objektivita akokoľvek neuskutočniteľným výjavom, názorová „tsunami“ preplnená patvarmi a vábenie invektívnym globalizovaním je na nehoráznom vzostupe, tak kto sa zrovna nezačleňuje do tried : „už to mám odžité, nedbám“ alebo „neprehováraj ma, je to klamstvo, viem to“ , zákonito usúdi, že pomerne veľa (kedysi dávno nevypočítavo ustanovených) zložiek súžitia sa (už dlhé roky) rúti do smradľavých sračiek. Kto upozorňuje na ich smrad, nepritakáva väčšine, nebodaj naznačí akýsi (byť aj prehnaný, veď čo dnes nie je zveličované?!) postoj, tak je hneď ľstivým (demagogickým) magorom, ten na ktorého si kde kto rád ukáže prstom : „aha, to on nedrží s nami“. Zoči-voči dennodenným hovadinám zo spravodajstiev, popri zabednených slepcoch „new generation“, ba aj s istotou, že samotárske táranie nič nezmení, si oveľa radšej posnorím v kritických útokoch na všednú skazenosť, než silácky salutovať naservírovaným „rozkazom“.______“Bowling for Columbine“ oprávnene špiní/viní ďalšiu hŕstku hviezd zo zástavy spojených štátov, s prihliadnutím k historickej i súčasnej informovanosti pátra po ložiskách násilnických sklonov, po príčinách orientácie médií na strach, po mýtoch kanadskej odlišnosti a prudko útočí na háklivú slabinu celého národa-zbrane. Od paradoxne nenáročnej-zákonnej disponibility (banka, K-Mart), cez hromadný dopyt (NRA) až po nenavrátiteľné-tragické zneužitia (Littleton, Kayla Roland). Navodzuje husiu kožu i zvádza k rehotu. Podnecuje nedôveryhodnosť, ale aj ovplýva skutkovou podstatou viny-ciže vie kto je páchateľ, pozná jeho činy-a na bitevnom poli ho trestá najprísnejšími údermi. K tomu vrodená vada amíkov-brať sa moc vážne+dbať o najdesivejšie skonštatovanie ujmy a po doladení (možno príležitostne) neobjektívnym prednesom je do atmosféry vpustená otázka krutej neohľaduplnosti hodná k bezodnému uvažovaniu.______“Donated by greene home for funerals“. ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"KEEP EVERYONE AFRAID, AND THEY'LL CONSUME." ------------ Pre uponáhľaných príp. lenivcov sa v podstate Bowling for Columbine a jeho dve hodiny dajú pekne zhrnúť do troch minút vďaka tejto krátkej animovanej sekvencii . Odporúčam však celú minutáž, kvalitných dokumentov na túto tému je pramálo. ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Uchvatna a dechberouci studie americke spolecnosti, pro ktere je strelba dennim chlebem a zbrane za opaskem stejnou samozrejmosti jako mobil v kapse. Navic se u toho zasmejete, ale nakonec zustane mrazeni v zadech z te nechutne reality. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Moore sice možná je manipulátor, ale na rozdíl od Bushovy vlády navádí lidí tím objektivně lepším směrem. Jsem šťastný, že jsem čech, že zde máme své Grossy, Klause, Kalousky aj. Oni jsou žádný problém proti situaci v Americe. Lidé tam sice mají vyšší životní úroveň, ale možná až tak vyokou, že z toho začínají degenerovat. Většina aktérů Bowling for Columbine se mi zdála omezených. Kupodivu nejvíc to v hlavě má srovnané Manson a Stone. Velmi mě zklamal dobrý herec Charlton Heston svými hloupými názory a hláškou ¨"Only over my dead body." Svým náckovským přístupem si u mě dosti pohoršil. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

MM, ne ta MM, ale ten MM, mi mluví z duše. Amíky nemám rád, jejich nulovou kulturou, založenou na tom, co kde najdou a splácaj dohromady - viz US kuchyně - z duše opovrhuju, jejich uprděnou buranskou náturu krkajícich řepanů nesnáším a jejich primitivní namyšlenost a ubohou pýchu nad vlastními výkony nemůžu pochopit. Myslím, že všechno, co v Bushlandu mají, si do puntíku zaslouží. Dobře jim tak:-) ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Ale nesmíte to brát moc vážně, ten dokument je příliš jednostranný, ukazuje pouze to, co se Mooreovi hodí. Ale donutí vás přemýšlet, což je velké plus. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Moore rád seká do živého. Amerika versus ozbrojenej lid, to je téma sakra živý. Není rok aby nějakej tydýt ve Státech někam nevletěl a nevystřílel kino, školu, obchod nebo lidi ve své bývalé v práci... Je jedno, jestli maník dlouho pařil hry a střílel zombíky na PC či žda je nemocný jedinec, který v dobré vůli vraždí Marťany... Fór je v tom, že v USA se k bouchačce legálně dostat je celkem snadné a nelegálně ještě snadnější. Některé státy dokonce deklarují právo svým občanům vlastnit zbraň... (co na tom, že se některé ty zákony psaly v dobách kdy Bufalo Bill přepadal vlaky...). Moore na konkrétním případu masakru na Columbineské střední ukazuje, že to s bouchačkama mezi lidem v USA začíná být vážné...a že se vlastně ani není co divit, když k něčemu takovému dojde. Na ostatních státech (Kanadě) se snaží ukázat, že to tam jde i jinak a že to, že každej třetí ve státech má doma pořádnou pětačtyřicítku nebo brokárnu s upilovanou hlavní pro svou ochranu není úplně vpohodě... Hodně a opravdu hodně nemile mně překvapila návštěva a reakce Charltona Hestona ohledně zbraní. Hestona jsem měl vždy rád, bylPan herec (Ben Hur, Midway atd..)... Jen víc takových dokumentů. Obávám se však, že jejich váhu si uvědomují diváci spíše v zámoří a doma mají Moora za prudiče. * * * * ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Moja prva Mooreovka. Čakal som viac. Najviac ma sklamalo to, že som čakal kruto sarkasticku záležitosť a miesto toho Moore často padá do sentimentu. V druhej polovici sa to navyše až nebezpečne začne podobať citovo vidieračským dokumentom. Vtipy v úvode s dobieraním si systému (banka) vyzerali sľubne. Chcelo to viac odvahy, viac investigatívnej žurnalistiky, viac skrytej kamery, viac zosmiešňovania ... maybe later, Michael ... ()

Indiana 

všechny recenze uživatele

Chvílema jsem se u toho gebil a chvílema měl docela šoky. Zajímavostí může být, že když v USA, hlavně v Michiganu, nevlastníte kulomet nebo aspoň uzinu, tak jste tam za vola. Rozhodně lepší a působivější než Fahrenheit 9/11. ()

Silas 

všechny recenze uživatele

Zdálo by se, že se dokument vyjadřuje k jednomu historickému incidentu, avšak i o 1O let později po norském útoku je stále velmi aktuální a beze sporu bude mít co říct dalším generacím. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Už i zde je cítit Mooreova snaha za každou cenu vtlouci lidém jeho nazory do palice. I tak tohle potří k lepším dokumentům o násilí jaké jsem viděl A srovnávání Kanady s Amerikou je trefné a působivé. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Michael Moore píchá klackem s hovnem na konci do vnitřní zbrojní politiky USA. Jako berličku pro ilustraci fatálních dopadů používá tragické události na škole Columbine, kde krev tekla ve velkém. Dokument se tedy zaobírá více prvky jako střelba v Columbine, výroba a prodej zbraní, Mooreho bezostyšné rytí do úředníků, prodejců a zástupců zbrojovek. Palec nahoru. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Nedá se to nazvat normálním dokumentem, Michael Moore si s fakty spíše volně pohrává, ale dělá to velice dobře a i přes lehké manipulování s divákem mu nechává dost prostoru k zamyšlení. Přitom střídá ve filmu spoustu poloh a stylů - chvilku baví, chvilku dojímá, pak zase šokuje a pak třeba zařadí animovanou verzi historie ameriky - tohle je jednoznačně nejzábavnější dokument jaký jsem kdy viděl. I přesto že v poslední třetině už trochu ztrácí síly. ()

ChewieDC 

všechny recenze uživatele

Dokument, který vás nezaplavuje nudnými fakty. Dokument, který je dělaný pro mainstreamového diváka, který je dělaný zábavnou formou, a přesto má výpovědní hodnotu. Ne všechna fakta jsou podána zcela objektivně (například je chyba uvádět počet zabití střelnou zbraní v jednotlivých zemích a nepočítat přitom s počtem obyvatel, ať jsou ta čísla jakákoliv), Michael Moore na diváka působí rychlými hrozivými střihy a podmanivou hudbou, ale má to svůj účinek, který byl autorovým záměrem. Dokument vás zhrozí a přinutí přemýšlet. Výtečná práce. ()

Související novinky

Shame on you Mr. Bush!

Shame on you Mr. Bush!

26.09.2006

Známý výrok Michaela Moora vyslovený při přebírání Oscara za dokument Bowling for Columbine v roce 2002 byl jedním z prvních otevřených útoků na Bushovu administrativu a takříkajíc zavedl nový trend … (více)

Reklama

Reklama