Reklama

Reklama

Bowling for Columbine

  • Kanada Bowling for Columbine (více)
Trailer 1

Vážný i humorný, sarkastický pohled na posedlost USA zbraněmi. Na pozadí masakru na Columbineské střední škole se režisér Michael Moore vydává na pouť po Spojených státech, aby blíže prozkoumal příčiny, které ženou Američany neustále žít v paranoidním strachu před zlem, servírovaným všemocnými médii. Slavný celovečerní dokument se stal kasovním trhákem a vyvolal vášnivé polemiky mezi diváky. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (390)

Jordan 

všechny recenze uživatele

to je hrozba, ten moore, ale taká tá príjemná hrozba, ihneď som si zamiloval jeho zmysel pre humor, tú jeho bezočivú iróniu a keď sa k tomu pridá aj to, že vie veľmi dobre ČO a AKO chce povedať, tak niet o čom diskutovať - za tento naozaj silný dokument si 5* zaslúži, moja obľúbená pasáž Funy Facts About Kanada, animák (samozrejme) a veľmi príjemné poznanie, že ten Marylin Mansom je celko sympatický a inteligentný človek (na rozdiel od Charltona Hestona) ()

dzej dzej 

všechny recenze uživatele

Zatímco ve Fahrenheitovi byl porušena základní dokumentární premisa vyáženosti, v Bowlingu nesděluje Michael Moore téměř nic k tématu celého filmu, jeho dokument je roztříštěný, nevyrovnaný, nemá žádný vývoj, nenachází vztah příčiny a důsledku. Pár divácky efektních nápadů (vrátíme kulky do Kmartu) jej nezachrání... ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Michaela Moora obdivuju za jeho odvahu, neústupnost a drzost (to, co udělal Hestonovi, chce velkou kuráž). Jeho film je místy krutě vtipný (návštěva Kanady), jidy krutě realistický (skvělý rozhovor s Mattem Stonem), občas zavádějící. Každopádně nabízí kvanta podnětů k zamyšlení (už jenom ten počet smrtí střelnou zbraní!). V Americe bych každopádně do školy chodit nechtěla. A Marilyn Manson je opravdu řízek! ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Začnem kritikou. Najväčšiemu ohlasu za zrejme tešia pasáže s Charletonom Hestonom. Lenže práve pri nich sa Moore chová tak diletantsky, ako novinári Markízy. Príde k nemu a my vieme, že po krátkom normálnom rozhovore zasadí hercovi ranu pod pás. Heston je celý čas milý, prekvapí už fakt, že ho prijme, ale vážne neviem, ako inak má reagovať, než odchodom, keď niekto začne naňho slovne útočiť. Moore ho samozrejme prenasleduje a pokladá mu "ešte jednu otázku", Heston dokonca ako jediný myslím k veci odpovie na otázku, prečo sa zrovna amíci musia zabíjať, spomenie totiž rasové problémy. V priemysle, ktorý Moore kritizuje, sa mal radšej zamerať na nejakú zbrojovku. Na druhej strane zase dokáže vyťažiť veľa z návštevy vedenia hypermarketových reťazcov, rieši "príčiny" ako počítačové hry, násilné filmy, Marilina Mansona (tu sa najhlbšie prejavuje zakomplexovanosť istých skupín spoločnosti) a krvavú minulosť USA a vyvracia ich. Lenže iba tak inštinktívne, bez odborného komentára psychiatrov. Dve hodiny dokumentu o strachu, násilí a vraždách na školách je však natoľko pútavých, občas vtipných, občas vtipných na autorov účet, že by z toho mohli byť hodiny aj tri a vôbec by sme sa nenudili. BTW doporučujem kombo Bowling for Columbine a Elephant. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Trošku více tomu chybí nějaký řád. Je to pouze sled událostí na velmi citlivé a velmi zajímavé téma. Dokument má vytyčený jeden základní cíl. Zjistit proč je v USA více zabití střelnou zbraní než kdekoliv jinde na světě. Otázka zůstává i po dvou hodinách nezodpovězena. Zvýšenou pozornost věnuje masakru na střední škole v Columbine. Obzvláště si zaslouží ocenit cesta, kterou se Michael Moore vydal. Nemá respekt před ničím a před nikým. Velmi provokativní dílo odvážně odkrývající stinné stránky USA. Mně se to však líbilo. Pár pasáží je nudných a pár nesmírně zajímavých. Tak nějak to u dokumentů často bývá. Po dokumentární stránce to není žádný převratný zázrak, ale tady je potřeba ocenit zajímavé téma. Ostatně nic jiného se tady ani ocenit nedá. Přišlo mi to maximálně zaujaté a maximálně útočné( někdy až přehnaně ). Někdy mi přišlo, že Michael Moore chce prostě jen vyburcovat lidi, zaujmout, vydělat a až tak neprezentuje to čemu věří. A zajímalo by mě, kde některé fakty vyhrabali. Chápu, že fantazii se meze nekladou, ale v dokumentu bych se raději držel faktů. * * * P.S. Merilyn Mansona nesnáším. ()

MikeCool 

všechny recenze uživatele

Přesně taková je Amerika! Úchvatný dokument, který se zaobírá hlavně né příliš pozitivní povahou amerických obyvatel a jejich závislosti na zbraních. ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Na dokumenty moc nejsem, ale tenhle mně dostal. Moore možná s fakty nezachází úplně nejlíp a podává je po svém, ale dělá to velmi sugestivně. A dát do jednoho snímku vedle sebe South Park a Mansona, to je síla. ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Strašne veľa informácií pohromade-častokrát chaotického charakteru,avšak nenudil som sa!Michael Moore ako"národný buditeľ"a zastánca"USA"dokumentuje danú situáciu v krajine a snaží sa poukázať na daný problem!Guns,guns,guns..?Otázka znie:"prečo"?ústava nám to dovoľuje?Hrozivý dokument o hrozivom národe...(otázky,myšlienky,postrehy,úvahy-presne to,čo by pravý dokument mal mať!)Potešilo ma učinkovanie Marilyna Mansona v kladnom slova zmysle... ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Mé první setkání s Moorem. A já se neskutečně bavil, přestože je to dokument (i když asi porušuje některá pravidla pro dokument). ()

Ant 

všechny recenze uživatele

U Mooreových dokumentů mám vždycky pocit, že na konci vyměkne, místo aby se držel nesmlouvavosti, kterou jsou jeho dokumenty známé. Tady ale vzhledem ke konci s Hestonem bylo vymněknutí potřeba. Na vážné téma tady Moore opět shlíží s nadhledem a snaží se přijít na to, v čem to je, že čím víc mají Američani nastřádaných zbraní, tím víc jsou paranoidní. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Viem si predstaviť, akú radosť majú z tohto filmu vyslúžilí politruci. Michael má nielen ich krvnú skupinu, ale aj ich triedny prístup k pravde. Neskutočne dobré hodnotenia podľa mňa nereflektujú kvality filmu, ale mieru antiamerikanizmu (viackrát v komentároch explicitne vyjadrenú). Film má so skutočnosťou asi toľko spoločné, ako Hostel, či Eurotrip so Slovenskom. Na oboje stačí kamera a zlý úmysel. Obávam sa, že historicky nadobudnuté právo Američanov vlastniť zbraň, prekáža najmä tým, ktorým neprekážal štvrtý článok ústavy. Na právo vlastniť zbraň si možno o nejakých 10 - 20 rokov spomenú aj mierumilovní a biele zástavy milujúci Európania. ()

Trajektt 

všechny recenze uživatele

Moc hezky natočený dokument ve kterém můžeme vidět zneužívání zbraní na americkém kontinentu podle amerického dokumentaristy Michaela Moorea. Dozvíme se v něm, že v Americe je více zbraní než je počet obyvatel a že toto odvětví je podporováno médii, zbrojařským průmyslem a dalšími propagátory jako je třeba slavný americký herec Charlton Heston, který se mi opravdu po tomto dokumentu znechutil a ten jeho rádoby patriotismus, ať si strčí za klobouk. Přitom je to naopak než šíří tyto rádoby vlastenecké média, která šíří akorát strach a lži o bezpečnosti. V Americe je systém, který podporuje nedůvěru ke svým sousedům, protože když se podíváte třeba na sever Evropy, tak tam donedávna lidé měli odemknuté dveře svých domů, teda do té doby než se jim tam nasrali imigranti z různých koutů světa. Mezi další fakta můžeme zařadit taktéž to, že americká propaganda ukazuje jací jsou to bojovníci a jak zachraňují svět přitom opět opak je pravdou, jelikož tito bojovníci za svobodu žádnou válku nikdy nevyhráli, tedy pokud nepočítáme druhou světovou, kdy do Evropy přišli pět minut po dvanácté a bojovali s rozmrdaným Wehrmachtem, ale převážně už s nevycvičenými jednotkami německé dětské organizace Hitlerjugend. Samozřejmě se lidi nesmějí dívat na bláboly typu Zachraňte vojína Ryana, kde se nám chytrolín na historii a hlavně nevoják Steven Spielberg snaží nakukat svojí poťapanou realitu věcí, které se stali úplně jinak. V minulosti totiž američané odešli jak z Vietnamu, Afghanistánu a dalších jihoamerických zemí aniž by se tomu dalo říkat vítězství. Takže jejich hrdost na jejich bojové umění je vysloveně nepatřičná. V tomto snímku vidíme postoj amerických buranů, buranských úřadů a hlavně obyčejných lidí k této problematice a dozvíte se, že přístup ke zbraním má doslova každý a když ty lidi posloucháte, tak si říkáte, co v tý hlavě maj. To jim ta propaganda doslova vymyla mozek, nebo snad mají doopravdy IQ bublajícího bahna, protože jejich důvody proč mít zbraň a používat jí jsou zcela nesmyslné a dostat se k ní je jednodušší než si koupit žvejkačky v obchodě. A pak to právě dopadne tak jako při masakru ve škole v městečku Columbine, kde mladí žáci postříleli své spolužáky. Ten výplach mozků na ně kouká doslova na každém rohu, že se ani není čemu divit. A chyba není v celebritách typu Marilyn Manson nebo německých Rammstein, protože tyto interprety si taktéž rád poslechnu, ale problém je ve vymašťěných mozcích mladé americké generace, která je důsledně vymývána americkou propagandou násilí a strachu ve jménu vyššího dobra a bezpečí. Za objektivní pohled do amerických shnilých duší dávám tomuto alarmujícímu, ale i poučnému dokumentu 90%. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Michael Moore je velice nápaditý filmař. Samotnou tragédii v Columbine se naštěstí nesnažil nijak odlehčovat, ale jinak to byla celkem zábava, ať už jeho vlastní (převážně komentář a střih) či vypůjčená (Chris Rock, South Park). Škoda jen té demagogie, pak když hází nějaké cifry bez uvedení jejich původu či roku platnosti, nejspíš bych si je radši někde ověřil. To víte, média občas zkreslují realitu. ()

FrodoF 

všechny recenze uživatele

v žánru dokumentárních filmů absolutní špička, něco mě ale brání dát *****, nejspíš to, že mě chvilkama přišlo, že si Moore protiřečí a také proto že některé pasáže byli místy zdlouhavé. Ovšem nemůžu říct, že by v tomto filmu bylo něco co bych vystřihl. Nejvíce mě asi dostal ten rozhovor Moora s Charlotnem Hestonem, ale takových nezapomenutelných momentů tam bylo víc. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

O nič lepšie ani o nič objektívnejšie ako F 9/11. Ale bolo to umiernenejšie a menej provokačné... Preto to má o hviezdičku menej :)... ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Je mi jasné, že objektivitu Michael Moore zahodill spolu s plenou a od té doby si prostě jede (a určitě i nadále pojede) svým stylem. Ale víte co? Je to přehlídka sarkasmu a ironie a to mám rád, i když je to občas přitežené za vlasy. Mně tenhle druh dokumentů vždycky bavil. Co je ten důvod, proč přivřu oči nad celkem zásadními nedostatky? Tak už třeba tolik, kolik takováhle blbina dokáže naštvat lidí a jak se kvůli ní dokáží hádat do krve. Nechápu moc argumenty "Moore mi nutí svůj pohled!". Nutí? Prostě jenom ukáže svůj názor a vy si z něj vyberete, co chcete. Na tohle se musí dívat s nadhledem a nevzhlížet k Bowling jako k modle. Zajímavé to bylo, zábavné to bylo, myšlneku to mělo...líbilo. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Myslíte, že dokumenty jsou většinou nudné a nezajímavé. Michael Moore vás přesvědčí o opaku. Proč je v USA ročně zastřeleno několik tisíc lidí? Moore vám odpoví. ()

Ghoulman 

všechny recenze uživatele

U tohoto dokumentu je samozřejmě nejpodstatnější otázkou, nakolik je ve skutečnosti opravdu „dokumentárním“, čili do jaké míry zobrazuje realitu takovou, jaká ve skutečnosti je. Mnoho diváků a vlastně i samotných dokumentárních tvůrců mají u svých děl pocit, že tyto musí být nutně nestranné a nezainteresované. Kdybychom však šli v kladení podobných otázek hlouběji, nakonec se nám vynoří velmi podstatný problém. Je vůbec legitimní vyžadovat jakousi dokonalou objektivitu u média, jež je nutně spjato s tvorbou konkrétních jedinců? Jinými slovy, za kamerou vždy stojí člověk, který musí mít konkrétní, subjektivní pohled na svět (jinak by to nejspíš ani nebyl člověk). Ostatně svět je vytvářen vždy skrze pohledy jednotlivců. Můj svět bude pravděpodobně vypadat zcela jinak, než ten váš a to i při faktu, že oba stále žijeme na matičce zemi. Na druhou stranu co by byla tvorba bez konkrétního tvůrce a k čemu by byl film, jež by vlastně z principu postrádal „pohled“ na svět? Řekl by nám podobný snímek vůbec něco? Jistě, nechci to hnát do extrému zastávat se třeba nějakých šílených propagand (např. komunistických, či nacistických) s tím, že vše je relativní. Nicméně i tak si myslím, že Moore manipuluje pouze v rámci velice drobných nuancí a že je proto Bowling for Columbine naprosto relevantní výpovědí toho, co se v určitém období v USA dělo. Osobně mne jeho tvorba vždy pobaví, ať už ve své „roztomilé“ bojovnosti, či ve velmi vydatné ironii. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

V dokumentu vystupuje velké množství postav, minitémat a událostí, ale nudné to není. Tvůrce dokumentu určité nechává na divákovi, ať si sám na otázku, proč je ročně zastřeleno takové množství Američanů, aby si odpověď formuloval sám. Já nedokážu pochopit , jak někdo může je do této polofašistické země, kde spolu všichni stále bojují a poměřují se , dobrovolně bydlet. ()

Související novinky

Shame on you Mr. Bush!

Shame on you Mr. Bush!

26.09.2006

Známý výrok Michaela Moora vyslovený při přebírání Oscara za dokument Bowling for Columbine v roce 2002 byl jedním z prvních otevřených útoků na Bushovu administrativu a takříkajíc zavedl nový trend … (více)

Reklama

Reklama