Reklama

Reklama

Bowling for Columbine

  • Kanada Bowling for Columbine (více)
Trailer 2

Vážný i humorný, sarkastický pohled na posedlost USA zbraněmi. Na pozadí masakru na Columbineské střední škole se režisér Michael Moore vydává na pouť po Spojených státech, aby blíže prozkoumal příčiny, které ženou Američany neustále žít v paranoidním strachu před zlem, servírovaným všemocnými médii. Slavný celovečerní dokument se stal kasovním trhákem a vyvolal vášnivé polemiky mezi diváky. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (391)

mis-ko 

všechny recenze uživatele

Tento film je presne podľa môjho gusta. Američania sú v ňom vykreslení ako totálni hlupáci posadnutí bezdôvodnou agresivitou. Môj názor na Američanov je presne taký, ako ho podáva Moore. A to svedčí o tom, že je to názor veľmi neobjektívny, priam až manipulátorský. Keďže však ide o film dokumentárny, účelne skreslené informácie sú kazom na jeho kvalite. Preto "len" 3*. ()

kikuka 

všechny recenze uživatele

..tak tu sa MM ukázal ako majster interview - hoci pri niektorých zjavne vedel, čo od človeka čakať (dobrá príprava filmu)..na rozdel od Fahrenheita 9/11 ani nepotreboval seba ako hlas boží nad obrazom, ale pekne sa umiestnil do obrazu.. ()

Turiec 

všechny recenze uživatele

O niečo lepší, objektívnejší a prehľadnejší dokument ako Fahrenheit 9/11. Michael Moore vystupuje ako nenápadný, ale veľmi nepríjemný muž, ktorý neobviňuje, len sa pýta, nekritizuje, len sa pýta a nepovyšuje sa, len sa pýta. Ako je to možné? Skvelý film, ktorý núti zamyslieť sa. Je síce nepríjemný a lezie pod kožu, mnohokrát pôsobí až silene, máme dojem, že už stačí, netreba sa v tom ďalej vŕtať, ale Michael Moore ide ďalej a neprestáva. Správa sa ako svedomie. A nemýľme sa. Bowling for Columbine nie je len o Amerike a Američanoch, je aj o nás. ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Veselý film o zabíjení. Dokumenty tohoto stylu zbožňuju. Ty co vás nadzvednou ze židle a přinutí vážně se zamyslet. Filmy Michaela Moora mají velikou výhodu v jeho postavě. Je to typický Amík - tlustý, upocený běloch. Není to nikdo ze zahraničí, nekecá jim do toho nikdo z venku, ale přímo jeden z nich. Jeden, co našel odvahu vzít kameru a mluvit. Film mě obohatil hned v několika směrech, především pak v tom, že by se člověk neměl bát říkat nahlas věci, co se mu nelíbí. V dokumentu o natáčení řekl, že když na Oscarech prohlásil "Hanba vám pane Bushi" byl rád i za nesouhlasný pískot. Byl zkrátka rád, že se lidi nebáli nahlas projevit svůj názor, i když opačný. Ten pán by si zasloužil nějaké významné ocenění za to, co dělá pro světový (nebo aspoň americký) mír. ()

RasputincZ 

všechny recenze uživatele

Velmi, velmi chytlavý dokument. Moore si vzal skutečně velké sousto, ale zvládl ho na jedničku. Rozebral Ameriku doslova do puntíku a i přes mírně manipulativní prvky je dokument velmi úderný. Věřím, že si Moore Oscara za nejlepší dokument vážně zasloužil. Bowling for Columbine leckdy až ironicky kritizuje, porovnává, reaguje, ale hlavně nutí k zamyšlení a případné diskuzi. Vřele doporučuji! ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

5.6.2010 ~ Michael Moore. To je takový ten režisér/dokumentarista, co do všeho moc rád rýpe a ukazuje věci z jiné strany, z té pravdivější strany. Michael Moore je ten režisér a dokumentarista, co ukazuje všem pravdu po americku. A to nemyslím nijak špatně. Já jen, že na můj vkus objevuje Ameriku. Nebo kolo. Nebo tak, prostě. ~ Tentokráte se s Michaelem, jehož další dokument by mohl být o honbě za krásou a dokonalým tělem (mám co kecat...), podíváme na zoubek všeobecně zažitému "must have gun" syndromu aneb tomu, že každý má právo mít zbraň. Dostane se nám tak ponaučení, proč zrovna Amerika tuhle výsadu občanům umožňuje, co z toho kdo má, že je ve všem politika, moc a peníze, že jsou lidi médii masírované ovce a že je jejich ústavní právo připravuje o klid i životy. A mezitím si projdeme v letu americkou, zbraněmi, násilím a smrtí protkanou historii, jukneme na nedávné masakry na školách a na veřejnosti a pokecáme s několika pošuky. ~ Výsledek? Lidi jsou zmanipulovatelní pošuci, síla a moc se musí předvádět, jinak jako by nebyla a pokud to všechno dohromady vynese nějaký ten dolar, není důvod s tím nijak přestávat. Naopak, jen houšť. A ona tahle pravda někoho překvapuje? Mě ne. Neříkám, že jsem se nedozvěděl něco nového, ale není to nijak překvapující. Kde je síla, tam je moc. Kde je moc, tam jsou prachy. Kde jsou prachy, je větší síla... ()

sta 

všechny recenze uživatele

Filmařsky naprosto strhující, ale byl bych opatrný se zařazením snímku do kategorie "dokumentárních" filmů - dnes asi od dokumentu čekáme cokoliv, ale hlavně něco, co nazýváme objektivní pravdou. Není tenhle film pouze geniální hraný film, k jehož realizaci použil Moore několik (třeba i všechny) dokumentárních záběrů, jež poskládaldo výsledného tvaru? ()

numi 

všechny recenze uživatele

Stokrát lepší a také stokrát udernější kritika amerického politicko-valéčného kolosu, než je Fahrenheit 9/11. Na poprvé se podařilo Moorovi zaútočit na Bushe mladšího inteligentnějším a méně vtíravým způsobem než v jeho druhém filmu. A to se tady Bush mihne jen na tři sekundy a více méně se o něm ani nemluví. Moore nám totiž nenutí myšlenku, že ti nahoře jsou špatní, ale že ti nahoře dělají ty špatné z běžných Američanů. A to funguje mnohem lépe. Emocionální bomba, která vás nutí se smát, nutí vás brečet a nutí vás jen němě zírat v šoku, co všechno je v té "vysněné" zemi možné... Ve zkratce řečeno řečeno jde o film, který nám ukáže, že jedním z nejinteligentnějších lidí v USA je člověk, který během svých rockových koncertů zvrací na publikum a souloží s ovcí... Ehm. Manson je blázen, ale v tomhle filmu ukázal, že umí být i inteligentním člověkem. Jeho řeč byla naprosto bezchybná. [duben 2006] ()

J3dla 

všechny recenze uživatele

Michael Moore rulez! Je to do jisté míry je to velice subjektivní dokument, ale v podstatě uhodil hřeíček na hlavičku. 85% ()

vorheese 

všechny recenze uživatele

Nejdřív jsem chtěl dát ****, protože se mi to trochu cukalo, ale nakonec jsem si uvědomil, že za to může Marilyn Manson :-D ()

Verka13 

všechny recenze uživatele

Co k tomu říct, prostě Amerika a tamější mentalita... Velmi dobře zpracovaný zajímavý dokument a musím se přiznat, i přesto že M.Mansona opravdu nemusím, svou výpovědí má u mě malé bezvýznamné plus. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Trošku mi přišlo levné, jak si Michael Moore vybral obětního beránka v podobě Charltona Hestona, tady jsou přece jen i jiní, co se dají obvinit, ale člověk to pochopí, když si uvědomí, že byl Heston veřejnou osobností a názor dával jasně najevo. Další ale ukázka toho, jak Moore dovede vybrat zajímavé téma, jít si za ním jako pes a trochu proprat vaše názory a emoce. ()

Katzenklo 

všechny recenze uživatele

Ostře satirický pohled na (severo)americkou mentalitu. Stručná historie USA podaná třeskutě zábavnou formou promítaná paralelně s děsivými záběry masakru na škole v Columbine. Předpojatost a relativní nepoučitelnost amerického obyvatelstva je zde ukázána v kontrastu s klidnou a racionální sousední Kanadou. Michael Moore je možná levičák a manipulátor, jak zde mnozí poukazují, ale na poselství tohoto filmu něco bude. Ostatně, případ Columbine se již párkrát opakoval... ()

Sigurd 

všechny recenze uživatele

Sžíravý „dokument“ profesionálního kritika americké společnosti vás rozhodně nenechá chladnými. V podstatě cokoli,co Michael Moore natočí je kontroverzní. Ukazuje však Ameriku jaká opravdu je nebo jak ji vidí on? Jedno je jisté. Nestrannost je mu cizí a divákovi příliš prostoru na vlastní názor nedává. Naštěstí se zdá, že v zatím svém nejlepším filmu k demagogii nesklouzl a předestírá nám opravdu odvrácenou tvář té báječné Ameriky. Smutnou, šokující i absurdní. Vyspělá filmařina podaná vážně i vtipně. Moorovým vývozním artiklem je drzost. Je silný v kontaktu s lidmi a velmi toho využívá, ať už se jedná o návštěvu K-Martu, obchodního řetězce prodávajícího zbraně či Charltona Hestona, který je v čele NRA (National Riffle Association). Tyto spontánní scény jsou nezapomenutelné. ()

PogoJoe 

všechny recenze uživatele

Doporučuji také Mooreovu knihu 'Dude Where's My Country?' (Kde domov tvůj?) - to bylo moje první setkání s Moorem, kde se potvrdila debilita určitých aspektů Americké kultury a hlavně Republikánského křídla Bushovského klanu. I kdyby půlka z toho byla pravda, je to neskutečná fraška, co všechno jim prošlo. Moore je srandista a dokázal to i v tomhle "prý jeho nejlepším" dokumentu (nevím, ostatní jsem zatím neviděl). Každopádně s ním souhlasím - nahánění strachu a negativismu médii není jen problémem USA, ale tam je to možná, jako mnoho dalších věcí, v mnohem větším, velkolepějším měřítku. Amíci zkrátka umí leccos prodat - i oblbování veřejnosti v zájmu vyšších zisků. Proto se nedívám na TV zpravodajství - z toho neustálého přísunu negativismu by mě jeblo. ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

U nás vám v banke pri otvorení účtu dajú ako bonus... neplatenie poplatku. V Spojených štátoch amerických vám dajú pušku podľa vlastného výberu. Zbraň vám dajú priamo v banke na počkanie.... čo ? Dajú vám zbraň v banke ? Tu nie je niečo v poriadku ! A ak je len polovička s toho dokumentu objektívna pravda s ktorou si režisér nepohráva tak ako sa mu to hodí tak s Amerikou nie je naozaj niečo v poriadku. Je to na môj vkus príliš jednoúčelové, ale v skutku si režisér zaslúži rešpekt už len tým že spravil dosť nepríjemný rozhovor zo šéfom NRA až som si myslel že pod paľbou takých nepríjemných otázok naňho vyberie brokovnicu. Otázka ako napríklad prečo je USA tak militarizované medzi civilistami odpovedal "lebo máme za sebou krvavú históriu" čo ? to je odpoveď.. Nemecko, Rusko hocijaká iná krajina má takisto krvavú a často krvavejšiu minulosť ako USA no v iných krajinách sa nedá v supermarketoch kúpiť zbraň aj s nábojmi. Odpovedí sa tu dostáva na každú otázku len ten masaker na strednej škole mi vŕta hlavou... V dokumente sa ani len nespomenulo či boli násilníci šikanovaný či už študentmi a učiteľmi. Len tak sami od seba z nudy určite nezmasakrovali celú školu. ()

salalala 

všechny recenze uživatele

I po letech neskutečně sžíravý a kousavý dokument, který je paradoxně možná aktuálnější než v době svého vzniku. Samozřejmě, že Moore si upravuje fakta a dívá se na věc jednostranně, jenže tohle je téma, které asi moc zkreslovat nepotřebuje, protože právo (a v některých státech USA dokonce povinnost) vlastnit zbraň asi není úplně košér. Z filmařského hlediska se Mooreovi povedl natočit strhující a v některých momentech brutálně vtipný dokument, který má několik neskutečných scén. K nejvtipnějším patří rozhodně krátká animovaná historie USA, která je až mrazivě pravdivá i ve své stručnosti. K těm nejsilnějším naopak patří archivní záběry ze střelby v Columbine a následně školy ve Flintu, které mluví za vše. Skvěle je tu zdůrazněna absurdita toho, jak mají všichni potřebu na někoho podobné činy svádět, přitom média šírí pocit strachu, což se bohužel vůbec nezměnilo, ba naopak je to mnohem horší. Možná příznačné je pro tenhle dokument to, že nejinteligentnější výpověď tu poskytne "smybol všeho zla" Marilyn Manson, jinak nikdo de fact nemá co říct a opakuje totéž pořád dokola. Moment, kdy Moore navštíví viditelně nemocného Hestona, je možná na hraně etiky, nicméně jde o důležitou scénu, která obraz herecké legendy totálně rozmetá během pár minut a když režisér pokládá na jeho pozemku fotografii zastřelené holčičky, je člověku smutno. Celé je to asi až moc dlouhé a dramaturgicky nevyvážené, ale výpovědní hodnota je strašlivě důležitá a díky mnoha scénám nelze na tenhle film zapomenout. Je až s podivem, že takhle kontroverzní a pro USA nepříjemný film získal Oscara. 80% ()

Brennos 

všechny recenze uživatele

"Bylo to ráno 20. dubna 1999. Ráno, jako každé jiné. Farmář se staral o svá pole. Mlékař dělal rozvážku. Prezident bombardoval zemi nevyslovitelného jména..." Velmi silný dokument, který donutí k zamyšlení. I přes silnou subjektivitu názorů člověk cítí, že něco opravdu není dobře. Jeden z nejpůsobivějších dokumentů poslední doby. Jen závěr mi přijde poněkud přetažený, hnaný do krajností. ()

Související novinky

Shame on you Mr. Bush!

Shame on you Mr. Bush!

26.09.2006

Známý výrok Michaela Moora vyslovený při přebírání Oscara za dokument Bowling for Columbine v roce 2002 byl jedním z prvních otevřených útoků na Bushovu administrativu a takříkajíc zavedl nový trend … (více)

Reklama

Reklama