Reklama

Reklama

Bowling for Columbine

  • Kanada Bowling for Columbine (více)
Trailer 1

Vážný i humorný, sarkastický pohled na posedlost USA zbraněmi. Na pozadí masakru na Columbineské střední škole se režisér Michael Moore vydává na pouť po Spojených státech, aby blíže prozkoumal příčiny, které ženou Američany neustále žít v paranoidním strachu před zlem, servírovaným všemocnými médii. Slavný celovečerní dokument se stal kasovním trhákem a vyvolal vášnivé polemiky mezi diváky. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (391)

baruss 

všechny recenze uživatele

Nikto nemá rád pravdu o sebe, obzvlášť ak je nepríjemná. Chceme žiť v lži, chceme byť spútaní okolitým svetom. Potrebujeme pravidlá, ktoré niekto určí. Potrebujeme predpisy, príkazy, nariadenia, zákazy. Potrebujeme zámienky vďaka ktorým sa veci ktoré "my" robíme stanú správnymi a ospravedlniteľnými. Necheme poznať pravdu. Žijeme v strachu, v strachu ktorý nás núti vykonávať "naše"činy, v strachu ktorý nás núti ospravedlňovať "naše" činy. Marilyn Manson vs. Charlton Heston?!? ()

Belbo 

všechny recenze uživatele

Smutné a mrazivě veselé. Zdá se mi, že Moore zesměšňuje americkou demagogii jak politickou, tak běžného života. Dudek zaspal dobu. Věřím, že willow 666 toho ví o USA hodně. ()

arbitr 

všechny recenze uživatele

To co tady většina z vás vyzdvihuje, je pravou příčinou amerického problému. A nejen amerického. Mediální masáž přiznává ve svém dokumentu i autor. A jak tak čtu zdejší komentáře, sedla i u nás většina na lep. Copak ke kvalitě dokumentu stačí tohle silné téma? Možná, ale stačí potom tohle chaotické zpracování a jednostranně založená forma? Jak je vidět tak ano. Hodnotíte film nebo závěry které přináší? Opravdu se vám to zpracování líbilo na 5* ? A navíc místo aby vedl dokument k zamyšlení, většina diváků sáhne po prvplánovému závěru bez dalšího rozboru. Ne neobdivuji americkou společnost, ani ten jejich slavný druhý dodatek ústavy, ale stejně tak mě vadí jak tenhle pán manipuluje s veřejným míněním. A využívá k tomu tragických událostí jen proto aby zaujal se svým levicovým názorem. Nemyslím, že je správné, když svobnodná matka musí jezdit tak daleko za prací, ale stejně tak není správná 8% nezaměstnanost nebo záškoláctví. Začínáme se američanům podobat víc než si hodláme připustit a jednou dopadneme stejně. ()

SG_ever 

všechny recenze uživatele

Kvalitativně nadprůměrný dokument, který se snaží napadat americkou morálku. Film, který chce za každou cenu zaujmout diváka a říct mu, že něco není v pořádku. Díky tomuto snímku jsem byl upozorněn na některá dech beroucí fakta poukazující na nedokonalosti našeho, především západního, Světa. Nejzajímavější byla reakce M. Mansona, který na otázku co by řekl pachatelům odpověděl, že by je raději nechal mluvit. (85%) Reakce na arbitra: Abych mluvil za sebe, nejde o kvalitu snímku jako takovou, ale o to co se snaží říct. Postava M. Moore je přinejmenším diskutabilní a nemyslím si, že jde jak říkáš ty o mediální masáž. To je trošku mimo mísu - v USA v novinách, jak to ty nazýváš "levičácké názory", nemají takřka žádný prostor. Takže co zbývá sociálně cítícímu člověku, kterému je z vlastní země špatně? Ano, může udělat seriózní dokument a sledovanost bude mít DESETkrát menší. Nebo se sníží k neseriózní žurnalistice, nechá mluvit jen toho koho chce, ohne fakta a aspoň trošku otevře lidem oči. To by žádný seriózní levicový novinář nedokázal. A s tím levičáctvím to taky není tak žhavé - v Americe je opravdu označován za levičáka nebo dokonce komunistu každý, kdo nectí zásady "dobře fungující majoritně-pluralitní, demokratické a spravedlivé společnosti", která podporuje americký sen. ()

BS 

všechny recenze uživatele

Úžasný "dokument" o ne tak dobrých věcech. Moore je klasicky satirický a dosti si vymýšlí, komu to ale vadí? Konec mě opravdu dojal. Jasných pět! ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Film, který by podle mého názoru měl vidět, jak každý američan, tak jakýkoliv jiný člověk na zemi!!!! Ať žije Michael Moore!!!! ()

Jennifer.S 

všechny recenze uživatele

10 deka šunky, 5 rohlíků, 2 banány, 3 balení 22 long rifle... Lidé zblbnutí médii dostávající každý den svou denní dávku strachu a paranoii. ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

[Druhé zhlédnutí] Stále Moorův nejsilnější film, vtipný, bezprostředný, jednostranný (pochopitelně). Zde Michael Moore uhodil hřebíček na hlavičku a je bohužel smutné, že i o patnáct let později je téma tolik aktuální a Spojené státy udělaly minimální/žádný progres k této problematice. 85 % ()

swe 

všechny recenze uživatele

"Dokument" o tom, co USA v poslední době hodně trápí a jak se do této situace dostala. Přesto že je to demagogie silného kalibru (slyšel jsem, že u Moorea nic nového), s některými názory souhlasím (opravdu si nemyslím, že za tragédii v Columbine může Marilyn Manson). ()

Jacob23 

všechny recenze uživatele

Je to vesele i tezce sokujici!jako celek to zas tak skvele nepusobi,ale jednotlive sceny jsou paradni(rozhovor s Marylinem Mansonem,tvurcem South Parku+dokonala groteska,utok na Keymart x Charleton Heston)pri tech telefonich zaznamech me zamrazilo jak dlouho ne!asi nejlepsi dokument co jsem videl..jasne M Moore manipuluje s fakty ale v tomhle snimku to dela opravdu zabavne-ale pointa je Columbine!priciny,podnety,dostupnost zbrani?nevi nikdo ale predklada nam nazory(posleze uz ne sve)k zamysleni..ja nevim co bych vic mel chtit od ,dokumentu, a utok na Keymart je proste silny zazitek i po letech..95% ()

masw 

všechny recenze uživatele

Tento dokument je na jedné straně děsivý, na druhé straně vtipný(ten animovaný klip mě dostal). Je to první dokument, který mě nutil k zamyšlení. Minus vidím v Mooreovi, který Vám svou pravdu prostě nutí. ()

ganz 

všechny recenze uživatele

Velmi zajimavý snímek, při jehož sledování se chvílemi smějete a chvílemi přimrznete k židli a odvracíte pohled. Opět dokazuje, že v zemi kde si koupíte pistoli v obchoďáku snadněji než puberťák cigarety, není něco v pořádku. Líbilo se mi porovnání světových velmocí, jejich historie a počtu vražd za rok. Nebude to dokument, který vás pošle do kolen, ale zábavnou formou se dozvíte plno faktů a odhalíte část americké mentality.8/10 dodatek- samozřejmě musíte počítat s tím že Michael Moore servíruje pravdu přesně v takové míře jak se mu to hodí a svůj subjektivní názor velmi často označuje za absolutní pravdu. Naštěstí u Bowlingu to nevadí tolik jako jeho dalších výtvorů. ()

mirec88 

všechny recenze uživatele

Teda málokedy sa vidí taký perfektný, zábavný aj znepokojujúci dokument zároveň. Michael Moore je fakt dobrý a natáča o problémoch, ktoré trápia nielen jeho. Celkom sa s ním stotožňujem. Je to môj prvý dokument, ktorý som od neho videl a chystám sa na Fahrenheita a ďalšie kúsky... Tento ma zaujal naplno a bola to fakt sila. Najzaujímavejšie boli kapitolka v K-Marte, zvaľovanie viny na Marilyna Mansona a rozhovor s Charltonom Hestonom, ktorý týmto u mňa ako človek klesol. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Nejlepší dokument na světě! Trošku srkasticky, ale pravdivě a jasně... Moore udělal super práci. Nyní by se mohl zaměřit na Newtown... Moore je ten pravý zuřivý reportér. ()

latvar 

všechny recenze uživatele

Mooren se nám snaží ukázat američany, kteří jsou spjati se zbraněmi, tak jako češi s pivem. Ukazuje zde, jak má Amerika nesmyslné zákony a získání zbraně k životnímu pojištění, nechávám bez komentáře... 80% ()

Související novinky

Shame on you Mr. Bush!

Shame on you Mr. Bush!

26.09.2006

Známý výrok Michaela Moora vyslovený při přebírání Oscara za dokument Bowling for Columbine v roce 2002 byl jedním z prvních otevřených útoků na Bushovu administrativu a takříkajíc zavedl nový trend … (více)

Reklama

Reklama