Reklama

Reklama

Bowling for Columbine

  • Kanada Bowling for Columbine (více)
Trailer 2

Vážný i humorný, sarkastický pohled na posedlost USA zbraněmi. Na pozadí masakru na Columbineské střední škole se režisér Michael Moore vydává na pouť po Spojených státech, aby blíže prozkoumal příčiny, které ženou Američany neustále žít v paranoidním strachu před zlem, servírovaným všemocnými médii. Slavný celovečerní dokument se stal kasovním trhákem a vyvolal vášnivé polemiky mezi diváky. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (390)

Jordan 

všechny recenze uživatele

to je hrozba, ten moore, ale taká tá príjemná hrozba, ihneď som si zamiloval jeho zmysel pre humor, tú jeho bezočivú iróniu a keď sa k tomu pridá aj to, že vie veľmi dobre ČO a AKO chce povedať, tak niet o čom diskutovať - za tento naozaj silný dokument si 5* zaslúži, moja obľúbená pasáž Funy Facts About Kanada, animák (samozrejme) a veľmi príjemné poznanie, že ten Marylin Mansom je celko sympatický a inteligentný človek (na rozdiel od Charltona Hestona) ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Viem si predstaviť, akú radosť majú z tohto filmu vyslúžilí politruci. Michael má nielen ich krvnú skupinu, ale aj ich triedny prístup k pravde. Neskutočne dobré hodnotenia podľa mňa nereflektujú kvality filmu, ale mieru antiamerikanizmu (viackrát v komentároch explicitne vyjadrenú). Film má so skutočnosťou asi toľko spoločné, ako Hostel, či Eurotrip so Slovenskom. Na oboje stačí kamera a zlý úmysel. Obávam sa, že historicky nadobudnuté právo Američanov vlastniť zbraň, prekáža najmä tým, ktorým neprekážal štvrtý článok ústavy. Na právo vlastniť zbraň si možno o nejakých 10 - 20 rokov spomenú aj mierumilovní a biele zástavy milujúci Európania. ()

Reklama

larelay 

všechny recenze uživatele

Musim upimne priznat, ze tak ako som vela ocakavala od Fahrenheita a sklamal ma, tak som nic neocakavala od Bowlingu a uplne ma prevalcoval. Toto fantasticke, kvalitne a precizne spracovane dielo sa oplati vidiet. Vtipne, ale zaroven tragicke. Trosku ma obcas rusil hudobny podmaz ako z Teletubbies, ale pochopila som, ze aj to dotvara celkovy obraz. Nikdy ma USA nelakali, nelakaju ani ma lakat nebudu, ale cim dalej sa utvrdzujem v tom, ze su to cisti blazni. A Moore im nastavuje zrkadlo. A preto ho stale povazuju za kontroverzneho sialenca :) Ale ja ho uz teraz povazujem za tvrdeho realistu, ktory sice vyzera ako vytiahnuty z piatej cenovej skupiny, ale jeho kvality su nesporne... ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Moore rád seká do živého. Amerika versus ozbrojenej lid, to je téma sakra živý. Není rok aby nějakej tydýt ve Státech někam nevletěl a nevystřílel kino, školu, obchod nebo lidi ve své bývalé v práci... Je jedno, jestli maník dlouho pařil hry a střílel zombíky na PC či žda je nemocný jedinec, který v dobré vůli vraždí Marťany... Fór je v tom, že v USA se k bouchačce legálně dostat je celkem snadné a nelegálně ještě snadnější. Některé státy dokonce deklarují právo svým občanům vlastnit zbraň... (co na tom, že se některé ty zákony psaly v dobách kdy Bufalo Bill přepadal vlaky...). Moore na konkrétním případu masakru na Columbineské střední ukazuje, že to s bouchačkama mezi lidem v USA začíná být vážné...a že se vlastně ani není co divit, když k něčemu takovému dojde. Na ostatních státech (Kanadě) se snaží ukázat, že to tam jde i jinak a že to, že každej třetí ve státech má doma pořádnou pětačtyřicítku nebo brokárnu s upilovanou hlavní pro svou ochranu není úplně vpohodě... Hodně a opravdu hodně nemile mně překvapila návštěva a reakce Charltona Hestona ohledně zbraní. Hestona jsem měl vždy rád, bylPan herec (Ben Hur, Midway atd..)... Jen víc takových dokumentů. Obávám se však, že jejich váhu si uvědomují diváci spíše v zámoří a doma mají Moora za prudiče. * * * * ()

Ant 

všechny recenze uživatele

U Mooreových dokumentů mám vždycky pocit, že na konci vyměkne, místo aby se držel nesmlouvavosti, kterou jsou jeho dokumenty známé. Tady ale vzhledem ke konci s Hestonem bylo vymněknutí potřeba. Na vážné téma tady Moore opět shlíží s nadhledem a snaží se přijít na to, v čem to je, že čím víc mají Američani nastřádaných zbraní, tím víc jsou paranoidní. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (11)

  • Film měl v první verzi šest hodin. (Kulmon)
  • Když Heston náhle ukončil rozhovor a nechal dokumentaristy samotné na jeho pozemku, Moore zjistil, že brána ven je zamčená. Obával se, že přijde někdo, kdo mu sebere již natočený materiál a tak ho mezi mřížemi předal štábu čekajícímu venku a přikázal, ať s ním okamžitě odjedou co nejdále. Nakonec však k žádnému incidentu nedošlo. (Othello)
  • Nejvíce výdělečný dokumentární film všech dob. (Kulmon)

Související novinky

Shame on you Mr. Bush!

Shame on you Mr. Bush!

26.09.2006

Známý výrok Michaela Moora vyslovený při přebírání Oscara za dokument Bowling for Columbine v roce 2002 byl jedním z prvních otevřených útoků na Bushovu administrativu a takříkajíc zavedl nový trend … (více)

Reklama

Reklama