Reklama

Reklama

Dobré mravy

(seriál)
Trailer 6
USA, (2016–2017), 17 h 27 min (Minutáž: 44–60 min)

Hrají:

Michelle Dockery, Juan Diego Botto, Terry Kinney, Lusia Strus, Todd Williams, Gideon Emery, Bobby Batson, María Botto, Daniel Faraldo, Michael Harding (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(20)

Obsahy(1)

Letty Rainesová je zlodějka a podvodnice, jejíž život je vždy pouze jeden nesprávný krok či jedno špatné rozhodnutí od katastrofy. A přesně tak to má ráda. Po propuštění z vězení se snaží nějak vyjít, a když zaslechne, jak někdo najímá zabijáka na vraždu manželky, rozhodne se plán překazit. Rozpoutá tím divoké dobrodružství s okouzlujícím vrahem, když se společně zapletou do nebezpečného vztahu plného vášně. (Filmbox)

(více)

Recenze uživatele castor k tomuto seriálu (12)

Dobré mravy (2016) 

Vyhodili ji ze střední, utekla z domova a už v 16 letech kradla, o rok později se sjela na veřejnosti. Následovaly další krádeže i jedna (ne)milá skutečnost: ve 23 se jí narodil syn Jacob. Když mu bylo šest, řídila pod vlivem drog, nakonec o něj přišla. Kdyby se předávkovala, nikomu by zřejmě nechyběla. Přeživší. Všechen její majetek je v jednom hotelovém pokoji. Když není ve vězení, jezdí z města do města, zdrží se stěží na pár týdnů a čeká na příležitost. Je zlodějkou, kapsářkou, podfukářkou. Zhruba tak zhodnotí šarmantní Javier, introvert, který je zároveň nájemným vrahem, jistou Letty. Osud je spojil a udělal z nich jeden z nejpodivnějších (obchodních, mileneckých) párů ever. Černohumorná dramatická série, kdy každá epizoda má krapet jinou strukturu/náladu a kdy o zajímavé zvraty není nouze. A další z velkých předností je pak Michelle Dockery. ()

Série 1 (2016) (S01) 

Matka se k ní moc nehlásí, otec neznámý. Vyhodili ji ze střední, utekla z domova a už v 16 letech kradla, o rok později se sjela na veřejnosti. Následovaly další krádeže i jedna (ne)milá skutečnost: ve 23 se jí narodil syn Jacob. Když mu bylo šest, řídila pod vlivem drog, nakonec o něj přišla. Kdyby se předávkovala, nikomu by zřejmě nechyběla. Přeživší. Všechen její majetek je v jednom hotelovém pokoji. Když není ve vězení, jezdí z města do města, zdrží se stěží na pár týdnů a čeká na příležitost. Je zlodějkou, kapsářkou, podfukářkou. Zhruba tak zhodnotí šarmantní Javier, introvert, který je zároveň nájemným vrahem, jistou Letty. Osud je spojil a udělal z nich jeden z nejpodivnějších (obchodních, mileneckých) párů ever. Černohumorná dramatická série, kdy každá epizoda má krapet jinou strukturu/náladu a kdy o zajímavé zvraty není nouze. A další z velkých předností je pak Michelle Dockery. Napínavé, nápadité. ()

Ty nejsi učitelka angličtiny (2016) (S01E01) 

Kdyby se předávkovala, nikomu by zřejmě nechyběla. Přeživší. Všechen její majetek je v jednom hotelovém pokoji. Když není ve vězení, jezdí z města do města, zdrží se stěží na pár týdnů a čeká na příležitost. Je zlodějkou, kapsářkou, podfukářkou. Zhruba tak zhodnotí Javier jistou Letty. Osud je spojil a udělal z nich jeden z nejpodivnějších (obchodních, mileneckých) párů ever. Černohumorná dramatická série začíná. Naplno se rozjíždí tehdy, když je Letty při lupu nucená schovat se v hotelové skříni a vyslechnout rozhovor o nájemné vraždě manželky. Plán se rozhodne překazit, jenže tím to celé teprve začíná. Britka Michelle Dockery mě fakt baví. ()

Pro paní Diazovou jen to nejlepší (2016) (S01E02) 

Leticia Ann Raines. Matka se k ní moc nehlásí, otec neznámý. Vyhodili ji ze střední, utekla z domova a už v 16 letech kradla, o rok později se sjela na veřejnosti. Následovaly další krádeže i jedna (ne)milá skutečnost: ve 23 se jí narodil syn Jacob. Když mu bylo šest, řídila pod vlivem drog, nakonec o něj přišla. Ostatně předávkovala se hned několikrát, stejně jako ne jednou si prošla potratem. A tak nějak „logicky“ z toho vypadly pokusy o sebevraždu. Před pár týdny ji nicméně propustili z nápravného centra. Za dobré chování. Vydrží jí to? Určitě ne. Navíc odteď pracuje pro něj. První fuška se odehraje kdesi v luxusním hotelu, ve kterém je ubytovaný i nový Javierův job. ()

Od mého strašného já (2016) (S01E03) 

Nový díl, po něm další a další. A jsou tak trochu přes kopírák. Good Behavior je (zdá se) jiný. Každá epizoda má jinou strukturu. A baví. Kleptomanka, která mění identity, ale její záliba v chlastu a drogách trvá, introvert, který je zároveň šarmantním nájemným vrahem. Oba se divákům dostanou pod kůži. Třetí epizoda je road tripem o odklízení dvou těl. Má několik nečekaných překážek, především s dobíjením elektromobilu. A nejen s ním. ()

Maminka má za sebou těžkou noc (2016) (S01E04) 

Javier jí nechal své telefonní číslo, kdyby se dostala do maléru. Letty míří na slučák po letech se střední školou. Střechu nad hlavou jí poskytne kamarádka Tiffany, která ji žádá o jediné: nevyspat se s manželem Kylem, který jí každopádně nabídne práci a pomůže se všemi právními záležitostmi týkajícími se syna Jacoba. A ještě ideálně nepít ani nefetovat. No, jak to asi dopadne? Opět díl s trochu jinou náladou, než jeho předchůdci. Britka Michelle Dockery mě fakt baví. ()

Krása si krásu zaslouží (2016) (S01E05) 

Seriálové překvapení pokračuje, ač tedy za mě přišlo na první kvalitativní pokles. Každá epizoda měla krapet jinou strukturu/náladu, tahle mi úplně nesedla. Kleptomanka každým coulem opustila rodné město, je zpět s Javierem a využívá své zkušenosti a um k dalšímu podvůdku, který ovšem souvisí s Javierovou rodinou. Myslím, že s ohledem na to, jak je to rozehrané, se dozvíme víc o charakteru obou hrdinů a o zajímavé zvraty nebude nouze. ()

Předstíráme, že jsme uvízli (2016) (S01E06) 

Ulhaná zlodějka a feťačka a nájemný vrah, jejichž jejich osudy se zapletou do sebe. Epizoda, kterak se Letty vrací domů a přemluví (nejen penězi) chůvu, aby mohla strávit nějaký čas se synkem. Návštěva baseballového tréninku a obchodního domu skrze nákup fotbalového míče ale nedopadnou úplně nejlépe. V první polovině epizody sice trochu kolísá tempo, v té druhé je to ovšem zase velmi solidní. Britka Michelle Dockery mě fakt baví. ()

Rodinná večeře (2016) (S01E07) 

Letty kapku ustupuje do pozadí, protože teď je prostor pro šéfkuchaře Javiera a jeho velkou argentinskou rodinu. Autoři utáhnou kohoutky a vytáhnou se epizodou plnou napětí a dávných kostlivců. Nejprve to vypadá poměrně idylicky, ovšem pak si vezme slovo zlověstný otec a povypráví o nejmladším synovi Santinovi, který zrovna slavil sedmé narozeniny, když ho Javier vzal kempovat. Měli spolu velmi pěkný vztah, kdy ho starší sourozenec naučil vařit nebo rybařit. Jenže kempování dopadlo tragicky. Ostatně stejně jako tahle večeře. ()

Pořád mi sednou (2016) (S01E08) 

„Teď mi došlo, že budeš moje nevlastní dcera,” vypálí snoubenec Estelle Rob poté, co za ně Letty zaplatila kauci. Babička Estelle totiž jaksi řídila v opilosti a měla smůlu na policejní kontrolu. Právě příprava na svatbu těchhle dvou Letty s její matkou opět trochu sblíží. Javier mezitím rozdýchává vše, co zaznělo na vyhrocené rodinné večeři. Na samotné veselce se pak objeví další překážka: Jacobův biologický otec. ()

Dám si jahodový (2017) (S01E09) 

Javier nesplnil to, oč ho Letty v souvislosti s biologickým otcem žádala. A to způsobí v jejich vztahu nemalé trhliny. Je tady předběžné soudní sezení (na kterém se řeší Jacobův původ/barva pleti) a Letty postupně seká další a další chyby, které by žena, o které něco jde, zřejmě neměla udělat. V situaci, kdy má „zabrat“, buď udělá hroznou kravinu, nebo sáhne po flašce. Velmi dospělé. ()

Úplně všechno (2017) (S01E10) 

Dalo se to čekat. Podvodnice každým coulem stojí před obtížnou volbou. Sice jsem se rozhodl, že druhou sérii nedám, ale kromě velmi slušných herců musím znovu ocenit umné přelévání mezi žánry, odlišné pojetí jednotlivých dílů, černý humor a napětí. A vynalézavý a chytrý příběh. Na zvraty není nouze, i když s tím občas souvisí mírná i větší nevěrohodnost až absurdita postav. Jednoznačně největší předností je každopádně Michelle Dockery. ()

Reklama

Reklama