Reklama

Reklama

Dirk Gently's Holistic Detective Agency

(seriál)
  • Velká Británie Dirk Gently's Holistic Detective Agency
Trailer
USA / Velká Británie, (2016–2017), 12 h 49 min (Minutáž: 41–53 min)

Předloha:

Douglas Adams (kniha)

Hrají:

Elijah Wood, Samuel Barnett, Christian Bako, Neil Brown Jr., Aaron Douglas, Fiona Dourif, Michael Eklund, Mpho Koaho, Hannah Marks, Dustin Milligan (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(18)

Obsahy(1)

Todd Brotzman (Elijah Wood) vede bezduchý život – dalo se by se říci, že prakticky nikterak odlišný od života kohokoli jiného. Vše se však změní, když se kolem něj začnou dít podivuhodné věci, jejichž pomyslnou třešničkou jsou vraždy. A co víc by si mohl Todd (jemuž se v poslední době příliš nedaří) přát, než být přímo podezřelým? Aby toho nebylo málo, na scéně se objevuje výstřední holistický detektiv Dirk Gently (Samuel Barnett), který, jak se zdá, je nejspíše jedinou nadějí Todda Brotzmana v tomto komicky bláznivém seriálu na motivy knih Douglase Adamse. Nadějí, jaká mu kompletně obrátí život naruby a postaví ho do nových (šíleně vedených) kolejí vedoucích k ještě ujetějším dobrodružstvím. (P. J. D.)

(více)

Recenze (55)

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak obrovský propad v kvalitě mezi první a druhou řadou byl nečekaným překvapením a velkým zklamáním. Zatímco v první, géniem jiskřící sérii mj. skvěle vyzní, co vlastně holistický přístup a spolehnutí se na něj znamená, a všechny hlavní postavy projdou dost neotřelou iniciací a vývojem, v němž se upevní i pojivo mezi nimi, druhá série je pouhá spatlanina, která si vystačí s povrchní nápodobou a laciným papundeklovým světem. Člověku je chvílemi vyloženě trapné přistihovat Elijaha Wooda, ale i ostatní, kteří v jedničce pomohli vytvořit něco naprosto unikátního, najednou lapené v takovém nijakém přešlapu. Od půlky druhé řady už jsme si vyloženě přáli mít to za sebou a ke konci jsme doslova počítali minuty. Věčná škoda toho ve dvojce promrhaného potenciálu, nicméně jednička je skvost, který stojí za vidění sám o sobě. *~ ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Naprosto perfektní, jak se nikdo absolutně nemaže s nějakým alespoň rámcovým vysvětlováním či nesmělým uvedením do děje. Nasrat, tady to máte - holistický detektiv, holistický zabiják, Black Wing, The Rowdy 3, žralok v hotelovém penthousu, divní holohlaví týpci s kuší, proč ne, přeberte si to, jak chcete. Super ujeté se skvělým Barnettem a Woodem. Nejkouzelnější na tom je, že všechny tyhle šíblosti do sebe ve finále vskutku zapadnou a budou v rámci možností dávat smysl. Už abychom tu měli druhou sérii... 2. série bohužel (poněkud) zklamala. Prvních pár dílů panovalo naprosté nadšení ohledně návratu Dirka Gentlyho a všech bizarností a výstředností, které s tím souvisí, postupně však notně vychladalo. Příběh byl dle mého až příliš soustředěný na Wendimoor, v tomto světle se jevil Blackwing celkem irelevantní a ve finále i byl. Nějaké postavy (např. Bart) tu v podstatě nedostaly žádný prostor, tak se prostě tak nějak vezly s sebou, asi jako aby to vypadalo, že se na ně nezapomnělo. Dirk začal lézt na nervy tím, jak přibližně tak jednou za díl rezignoval a fňukal, že už to dělat nechce a že vždycky něco zesere a zůstanou po něm mrtvoly... Rád jsem se do světa DG vrátil, ale měla-li by třetí série být na podobné či nižší úrovni, tak jsem rád, že byl DG odpískán... 80% (1. série - 90%, 2. série - 70%) ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Bláznivé dialogy jeden za druhým, bláznivá situace druhá za třetí, sem tam nějaká ta mrtvola... Ne, to nebylo přesné, mrtvola se tam vyskytuje každou chvíli a není to jedna a tatáž, převážená například v nějaké dodávce... Ne, to taky není přesný popis. Víte, co je přesný popis? Všechno je propojené. Možná byste si nevybrali holistickou detektivní kancelář Dirka Gentlyho na vyřešení vašeho problému, ale to neznamená, že si tatáž kancelář nevybere vás. V lepším případě za asistenta, v tom horším za protivníka. Pro fandy Douglase Adamse povinnost. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Takhle nějak by vypadal Doctor Who, kdyby se jeho tvůrci utrhli ze řetězu. A když už píšu utrhli... nějaké ty utrhnuté končetiny nebo porcování mačetou tu není nic neobvyklýho. Velkej dík všem, co maj tuhle šílenost na svědomí, že maj koule natočit si to, v dnešní unylé a šablonovité seriálové době, pěkně po svým. Elijah Wood klasicky skvělý, představitel Dirka trochu queer, skvělý retro úvodní titulky... Douglas Adams by byl s tímhle určitě spokojenej :-) ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Obě sezóny seriálu jsem si parádně užil, tu druhou dokonce o něco víc, protože Dirk Gently v ní byl poněkud upozaděn, což ději určitě prospělo. Mou jasně nejoblíbenější postavou byla od počátku Bart, takže mě trochu zklamalo, že podruhé nedostala tolik prostoru. Vyfantazírovaná říše Wendimoor se tvůrcům každopádně velice povedla a dodala seriálu ještě ujetější rozměr. Výborná záležitost, je mi líto, že je konec definitivní. ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Je to divný, když ani po 2 sezónách člověk neví, jestli se mu to líbí nebo ne. Ale když jsem u toho vydržel tak asi ano :-) ()

zdepapepa 

všechny recenze uživatele

Coby nikterak die-hard fanoušek Stopařova průvodce po Galaxii mě jméno Douglas Adams v úvodní znělce potěšilo, knihy s Dirkem Gentlym jsem nečetl (což ale vzhledem k originalitě/odklonu děje oproti předloze bylo stejně jedno). Musí se tak pochválit casting i scénář, když se téměř nebylo podle čeho řídit. Scénář do sebe vždy skvěle zapadá - kde si seriály hrají s čechovovou zbraní, zde máme přímo čechovovou zbrojnici. Postavy jsou podobně bláznivé jako v některých mých milovaných sitcomech, zejména díky realistickým reakcím na už tak dost absurdní situace a díky tomu, že žádná z nich není karikaturou/jednorozměrná. Na jednu stranu by mě zajímal zase nějaký další případ, na stranu druhou považuji konec druhé série za poměrně šťastný (s výjimkou Bart) a vím, stejně jako to věděl Dirk, že další případ akorát povede k dalším úmrtím a dramatu. ()

Laxik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pokud jste se kdy na internetu (pravděpodobně na YouTube) nebo skrz jeho tvorbu setkali s nenáviděnou i milovanou kreaturou známou také jako Max Landis, pak vám musí být jasné, že spojení tohoto nevybíravého egoisty a geniálního scénáristy v jedné osobě s králem komediální sci-fi Douglasem Adamsem zní jako něco naprosto samozřejmého. Seriálový Dirk Gently je Maxovo dítě se vším všudy. Abych se vyjádřil trochu přesněji - scénář této věcovité věci vypadá jako by na něj Max bez ladu a skladu vyejakuloval všechny svoje nezvrhlejší denní a noční můry. A stojí to za to, i když zvyknout si na zcela úmyslně otravného Dirka, vyšperkované idiotské dialogy a skvadru těžce ale vymazleně přehrávaných karikatur s bizarními způsoby řeči dá někomu práci. ()

Starletka 

všechny recenze uživatele

Naprosto skvělá a unikátní záležitost, která si opravdu nezasloužila tak brzké utnutí. Perfektní herci (především hlavního představitele opravdu nemohli vybrat lepšího), perfektně promyšlený děj, perfektně řízený chaos. Nenapadá mě moc seriálů, u jejichž konce by měl člověk tak velký pocit satisfakce, jak do sebe všechny ty malinké a na první pohled nahodilé kousíčky skládanky nádherně zapadly. ()

BugHer0 

všechny recenze uživatele

Parádní záležitost! Prvních pár dílů jsem totálně netušil, která bije ani jestli mě to baví, nebo nebaví, ale pak jsem to začal hltat a hrozně mě to chytlo. Skvělý postavy (až na otravného Dirka), zajímavý děj, spousta záhad a tajemna. A hlavně největší seriálovej úlet, co jsem v posledních letech viděl. :-) ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

První díl je kokainově přepálené šílenství, kde se na sebe vrší motivy a zápletky a divnosti a všichni dokola opakují, že "vše je propojeno". Spoiler alert: Je. Vše skutečně je propojeno. Dirk Gently je Doctor Who bez mimozemšťanů a s brutálními přestřelkami, podivná směsice komplikovaných dějových linek, absurdního humoru a WTF nápadů Douglase Adamse, která ale dohromady dělá super sci-fi komediální seriál. ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Tak toto áno, vážení priatelia. V prvom rade, knihy, ktoré napísal Douglas Adams, som objavila pred asi pätnástimi rokmi a čítala som – hltala som. Mám celkom rada žáner fantasy a sci-fi, ale tu sa snúbi s neobyčajným zmyslom pre humor a ochotou ísť za akékoľvek hranice. Adamsov humor oslobodzuje. Potom ma prekvapilo, keď som zistila, že najznámejšie dielo Stopárov sprievodca galaxiou (hoci moja srdcovka je „Prevažne neškodná“) sa niekto opovážil natočiť ako celovečerný film. A oveľa neskôr som sa objavila Dirka Gentlyho a jeho holistickú detektívnu kanceláriu. Chcelo to trochu sebazaprenia, lebo som seriál pozerala v origináli. O to väčšie nadšenie musím s vami zdieľať, lebo som skončila s pocitom fascinovaného diváka. Herecké obsadenie a vôbec, celé stvárnenie nestvárniteľných Adamsových fantázií vo mne zanechalo pocit: „Páni, hlboko sa skláňam pred tým, ako ste to natočili“. V prvej sérii absurdít budeme spoločne hľadať Lydiu Spring a rozpletať tajomstvá o veciach, čo sú vo vesmíre navzájom prepojené. Druhá séria, je o prípade strateného Rómea (potomka jednej rodiny – Pronta), ktorého v krajine – nekrajine čaká verná Júlia (zo znepriatelenej rodiny, samozrejme, v podaní Síria). Prípady si nevyberá Dirk, ale prípady si vyberajú jeho. Som si istá, že tento seriál potrebuje špecifického diváka, ktorý prijme to douglasovské ohýbanie reality a jeho životné múdrosti. Nie každý bude zdieľať moje nadšenie, to som si istá. ()

Mishqo 

všechny recenze uživatele

Geniálny a ujetý seriál. Milujem Elijaha. Stal som sa stúpencom holistického prístupu k životu. Silno odporúčam! ()

Reklama

Reklama