Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(8)

Recenze (16)

tron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Skvelé postavy (týpek Dan Stevens, sympaťáčka Rachel Keller ako jeho frajerka, Aubrey Plaza ako ukážková magorka, autoritatívna mentorka Jean Smart alias brutálna mafiánka z dokonalej druhej série Farga, jej beatnicky manžel z kocky ľadu Jemaine Clement, neprehliadnuteľný ksicht Mackenzie Gray), bombová tanečná scéna v prvej časti a niekoľko vizuálne pozoruhodných scén. Bohužiaľ ale i miestami až mimoriadne riedky dej a prekombinované scenáre (hlavným hrdinom je na 99% syn Profesora X a teda zrejme jeden z najmocnejších mutantov sveta, ktorého ale spoločnosť pokladala za schizofrenika a tak bol posledné roky pod drastickým vplyvom liekov a drog a podľa toho to aj vyzerá). A „monštrum“ je úžasné, ale má len maličký priestor. Prvá časť super a posledné dve tiež, ale päť medzi tým slabších. Keby bol stred rovnako silný, ako začiatok a koniec, bez debaty idem na 80%. Takto musím zostať len na šesťdesiatke, ale dodávam, že Legion je veľmi netradičný a originálny projekt (presne takto halucinogénne by mal vyzerať film o komiksovom superhrdinovi, ktorý disponuje neuveriteľnými psychickými schopnosťami). Nechápem, ako naň Noahovi Hawleymu mohla dať nejaká televízia peniaze. ()

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je to sice inteligentni,vizualne zajimave a az surrealni,ale me to nezaujalo.A koukat na to jen proto,ze jsem si zvykl na hlavni postavy a citim se s nima dobre se mi nechce. ()

mcb 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První skutečně nekonvenční komiksový seriál, který se místo prezentování lineárního příběhu dobra proti zlu noří do psychiky hlavní postavy. Víceúrovňové vyprávění, připomínající chvíli Nolana, chvíli (lepšího) Gondryho, osobitý retrostyl a nezvyklé umělecké pojetí překypující originálními nápady jsou jen jedny z hlavních devíz tohoto seriálu ze světa mutantů X-Men, který tvoří vítanou alternativu v žánru, jenž je dnes spojován s mainstreamovou a snadno přístupnou zábavou. Showrunner Noah Hawley diváka stále znejišťuje pokřiveným vnímáním hlavní postavy, která cestuje napříč paralelními dimenzemi, vlastními vzpomínkami a sny, a dokáže jej překvapit i na půdorysu epizod, většinou koncipovaných jako psychologická terapie. Vzrušující podívaná. Nejlepší epizoda: Chapter 1 (1) ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První řada seriálu mě hodně bavila, za nejlepší moment považuji němý film ze sedmé epizody a nejlepší herecký výkon podle mého názoru podala Aubrey Plaza, její Lenny byla fantastická. Většina epizod byla audiovizuálním nářezem, první díl mě úplně rozhodil, tam jsem fakt nevěděl, která bije. Postupem času se děj vyjasňoval, ale je pravda, že mě bavil i ten šílený chaos, člověk se měl alespoň nad čím zamýšlet. Těším se na druhou sérii. ()

SamVimes

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Legion se od začátku tvářil jako něco jiného, než na co jsme zatím byli zvyklí, a kampaň pro jednou nelhala. Tohle opravdu není typická komiksovka s potíráním zločinu ani přímočarý origin. To zásadní je tady jasný koncept. David Heller strávil celé roky v psychiatrické léčebně, teď ale zjišťuje že je všechno jinak a ve skutečnosti je mutant se zvláštními schopnostmi. Což ale ještě nemusí automaticky znamenat, že to má v hlavě všechno v pořádku… Seriál se snaží divákovi co možná nejblíže zprostředkovat Davidův pohled. Ze začátku tak budete zmateni, budou se vám do sebe míchat skutečné události a představy, postupně se ale děj ujasňuje, jak se David začíná rozkoukávat. A ke konci začne všechno dávat smysl, i to co předtím mohlo vypadat jako samoúčelné „psycho“. To ale neznamená, že by seriál začal být normální, skrze několik dějových zvratů (které nechci prozrazovat) se pořád najde prostor na hraní si s formou. Ona zdánlivá „předvídatelnosti“ z konce pilotu a z druhého dílu je ve skutečnosti nutné ukotvení, od kterého se dá odrazit k dalším experimentům. Právě ty formalistické hrátky patří vždycky k vrcholným momentům. Kromě nápadu se opírají ještě o vynikající kameru (a to dvojnásob, vzhledem k tomu, že se bavíme o televizi) a o hudbu. Vůbec celý Legion vypadá na pohled hezky, je vidět že si tvůrci dali hodně práce s kompozicí scén i s barevným laděním (kolik seriálů tohle má?). A stejně tak s kostýmy a designem. Ten mix šedesátých let a současnosti navíc díky své nezařaditelnosti posiluje onu dezorientaci. Soundtrack v kontextu toho ostatního funguje dobře a mimo jiné zazní i jedna skladba od Pink Floyd, tak jak se na seriál zabíhající k psychedelii sluší. Mimochodem, odkud si myslíte že má Davidova blond kamarádka Sydney své jméno? Správně, od Syda Barretta, zakládajícího člena Pink Floyd. Mutantka má dokonce i jeho příjmení, byť příliš často nezazní. K hercům nemám výhrady, většina z nich si bez problémů odehraje svoje. Větší zmínku si zaslouží jednak Dan Stevens v hlavní roli, za vyjádření všeho toho zmatení, ale i odhodlání, schizofrenního mutanta. A jednak Aubrey Plaza, jejíž výkon hlavně ze začátku není úplně divácky vděčný, ale když se naplno ukáže složitost její role, nemohu než chválit. Rezervy bych viděl trochu v tempu, když se někde ve dvou třetinách přeci jen zpomalí o něco víc, než by bylo zdrávo. A neuškodil by i (ještě) větší rozpočet na triky, pro dotažení některých scén – třeba u konce pilotu, byť ta sekvence i tak byla velice působivá. A taky zkrátka pro větší možnosti, jak se s tímhle námětem vyřádit. Ačkoliv tu frázi nemám rád, Legion není pro každého. Někomu tahle složitější forma a osobitější vyprávěcí postupy zkrátka nesednou. Ostatní si ale užijí, že se nám tady urodila hodně zajímavá komiksová novinka, která nabízí zase něco úplně jiného než třeba Flash nebo Daredevil. ()

lemonova 

všechny recenze uživatele

Tak toto je poriadna psycho jazda! Dávno som nevidela niečo podobne originálne. Páči sa mi, ako réžia chŕli jeden nápad za druhým a nepoľavuje ani v závere. Človek sa snaží zorientovať a keď už má pocit, že začína rozumieť, prásk! Šup s ním do prázdna. Musím uznať, že ma to baví :)) ()

FoxMulder 

všechny recenze uživatele

Samoúčelný a nekoherentní mišmaš, který si půjčuje a krade kde z čeho, ale nemá moc co říct. Veškeré ty efektní scény a miliony zpomalovaček jen maskují prázdný a nelogický scénář. ()

Likan7 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tohle jsem nečekal. Legion nejspíš pro mě nebude ani náhodou a předem se omlouvám všem, který jsou z něho nadšený. Vizuál je parádní, to musím uznat, ale dějově jsem se v něm ztratil asi tak po deseti minutách prvního dílu. Je to na mě moc jiný, moc neseriálový a moc "schizofrenní". Čeká mě ještě dalších 19 dílů a upřímně se na ně vůbec netěším a budu to nakoukávat jen "z povinnosti". ()

Dawe2 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Přidal bych ještě psycho ... Místy náročnější. Ale úžasné. V tomhle případě má seriál smysl, protože si může dovolit lecjaké úlety (někdy sice možná až přílišné ...), na které by ve filmu nebyl prostor. Jinak ale není moc co vytknout. Herci, scénář, střih, kamera, tady to prostě šlape jak má. Hodně se mi to líbilo,z mutantních seriálů pro mě jeden z nejlepších, ne-li úplně nejlepší. K dokonalosti chybí jen krůček. ()

stuj 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velký úlet, což je ovšem příjemné. Strašně dlouho ale trvá, než se člověk zorientuje. Celá první polovina série je pro diváka docela chaotická, než se vyjeví, o co jde. Což je škoda. Nemuselo to být tolik natahované. Děj se posouvá trochu zbytečně pomalu. Nebýt zrychleného přehrávání, člověk by se místy i nudil. Druhá polovina série je už ale super. Takže tři hvězdičky za první půlku a pět hvězd za tu druhou. ()

Reklama

Reklama