Reklama

Reklama

Legion

(seriál)
Trailer 4
USA, (2017–2019), 24 h 19 min (Minutáž: 41–68 min)

Tvůrci:

Noah Hawley

Hudba:

Jeff Russo

Hrají:

Dan Stevens, Katie Aselton, Rachel Keller, Amber Midthunder, Aubrey Plaza, Jean Smart, Hamish Linklater, Mackenzie Gray, Bill Irwin, Scott Lawrence (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(27)

Obsahy(1)

David Haller (Dan Stevens) alias Legion je mutant se schopnostmi mimo lidské chápání. Trpí řadou psychických poruch a má rozštěpenou osobnost. Každá jeho osobnost navíc ovládá jinou z jeho schopností. David se snaží udržet při smyslech, ale začíná z toho být unavený a když se to chystá vzdát, potká dívku svých snů. (Harroc)

Recenze uživatele Nevka k tomuto seriálu (10)

Legion (2017) 

Legion se nesnaží zavděčit všem. Jedná se o vybroušenou záležitost, která sází na atmosféru a psychologii - což někteří asi neunesou. Ano, jedná se o riskantní krok, ale mně vyhovuje. Pokud by seriál měl skončit po první sérii (což se naštěstí nestalo), budu stejně spokojený. U Legiona mi totiž nešlo o akční komiksový výplach, ale o důmyslnou, psychopatickou stavbu příběhu, kterou jsem dostal. Každá epizoda má co nabídnout a drží divákovu pozornost napnutou až k prasknutí. Hawley navíc umí pracovat s postavami (či minimálně jejich schopnostmi) a krásně propojuje jednotlivé nitky příběhu, přičemž perfektně kombinuje mutanty a doplňuje univerzum. Po čtyřech epizodách zatím jednoznačná záležitost. Hodnocení po první sérii... Bomba! Seriál si udržel skvělé tempo a například šestá a sedmá epizoda byly naprosto perfektní. Drobný odklon přišel u poslední epizody, ale jinak bezchybné. Nakonec samozřejmě neopomenu skvělou hudbu, která dodávala na autentičnosti celého díla. (Více u všech dílů v komentářích.) ()

Chapter 1 (2017) (S01E01) 

Tam, kde začala Dívka ve vlaku s obrysy nespolehlivého vyprávěče, našel Legion své místo na slunci ještě mnohem extrémnějším způsobem. Pod tóny pološílené hudby spojuje obdivuhodnou imaginaci, skvělý hlavní herecký výkon a nejistotu z toho, co je vlastně pravda. Konec má předzvěst dystopie, čehož se celkem obávám. Snad však tvůrci neztratí nit a tento atmosférický zažítek jen tak nezmizí. Za mě plná palba. ()

Chapter 2 (2017) (S01E02) 

Dystopie se naštěstí dostavila a Legion pokračuje ve své psychedeličnosti vesele dál. Hrátky s myslí a jednotlivými články minulosti a současnosti (z pohledu Davida), jsou perfektní a mě osobně neuvěřitelně baví. Perfektní je navíc i vztah Davida a Syd, který je na rozdíl od jiných pokusů - v jiných projektech - zajímavý (přidává tomu i fakt, že herci své role zvládají). Navíc se zde začínají objevovat i jiní mutanti spolu s tajemnou postavou Davidových vidin (tlustý skřet se žlutýma očima - nějaké spekulace jsem ohledně něj slyšel, ale necháme se překvapit). Za mě prozatím bezchybný seriál... ()

Chapter 3 (2017) (S01E03) 

Legion zcela naplňuje své předpoklady a potenciál. David se Syd jsou opravdu výteční (zatím můj nejoblíbenější pár, ať už na seriálovém, či filmovém poli). Tento díl stavěl na hororovém základu a výchova, které se ze strany svého otce David dočkal je víc než zarážející. Hawley navíc skvěle pracuje s atmosférou a nechává svého diváka tápat, což se mi líbí. Opět tedy skvěle vystavěná epizoda. Jen ten play-time tady bych moc neřešil (ve skutečnosti +/- 42 minut, ne hodina). ()

Chapter 4 (2017) (S01E04) 

Opět perfektní díl. Pomalu se dostáváme na kloub monstru a příběh se posouvá dopředu. Oproti minulým epizodám přibylo i více "reálné" akce, takže na své si přijdou i diváci, které Davidova psychika po třech epizodách dostával do úzkých. Poprvé jsem se taky zasmál - postava Olivera Birda (Jemaine Clement) vypadá zajímavě. Jinak King (Davidův pes) mi značně připomíná Rudovouse ve čtvrté sérii Sherlocka - zkusím zjistit, jestli se objevil už dříve v komiksech. ()

Chapter 5 (2017) (S01E05) 

Velký pokrok ve vnímání Davidových schopností. Děj se také posouvá dopředu a totožnost tlouštíka v podstatě také odhalena. Začátek byl pomalejší, ale hlavně přesun děje do domu byl famózní. Celkově jsem byl na konci opět vedle jak ta jedle, ale to na Legionovi miluji. Syd je stále lepší a lepší - konec skrz svůj cliffhanger perfektně otevřený. Stále plný počet (potvrzena druhá série!). ()

Chapter 6 (2017) (S01E06) 

Jeden z nejlepších dílů celé série. Noah je umělec a tohle se povedlo. Hrátky s prozřením, které není prozřením v čele s fantastickou Lenny (Aubrey Plaza). Hudba perfektní, scénorgrafie taktéž a herecké výkony na vysoké úrovni. Tleskám a těším se na další díl. Mimo zápis - díl opravdu nepůsobí jako nutná vata, ale jako nutná součást sofistikovanějšího celku. ()

Chapter 7 (2017) (S01E07) 

Všechno eskaluje a vrcholí. A to stále naprosto dokonalým způsobem. Jak již bylo zmíněno, němé scény byly geniální a napětí takřka hmatatelné. Hodně prozradil Davidův rozbor u tabule - mimochodem skvěle zpracovaný. V jednoduchosti spočívá síla. Nemám si na co stěžovat. Hudba opět skvělá... ()

Chapter 8 (2017) (S01E08) 

Finále první řady a zároveň nejslabší díl celé série. Pojetí není špatné, ale celkově bylo hodně znát, že se jedná o TV produkci (efekty, které jinde tvůrci pěkně obešli tady lehce haprují). Potitulková scéna potěšila, ale na druhou stranu se trochu obávám, co čekat od další série. Ač by se však mohlo zdát, že jsem se nebavil, opak je pravdou. V rámci seriálů super, jen na poměry Legiona slabší. Pořád však 4 hvězdičky. ()

Chapter 9 (2018) (S02E01) 

Legion přišel s novou řadou a příslibem, že bychom se mohli dočkat excelentní kvality prvních sedmi epizod. Chapter 9 je perfektně vystavěná (i když postrádám smysl kapitol), a pro mnoho běžných fanoušků možná lépe uchopitelná. Rachel a.k.a. Syd vypadá skvěle (naštěstí se v podivném stavu vydala jen na předpremiéru), Stevens opět exceluje a celkově je atmosféra naprosto parádní. Od hudby, přes drkotající zuby, vejce, dance battle, minotaura? na kolečkovém křesle... Rozhodně je na co se těšit (třeba i na potenciálního profesora). ()

Související novinky

Y: Poslední z mužů obsazuje hlavního hrdinu

Y: Poslední z mužů obsazuje hlavního hrdinu

17.07.2018

Známý komiks Y: Poslední z mužů vyprávějící o apokalyptickém světě, kde v jeden moment s výjimkou hlavní postavy zemřeli všichni savci s chromozomem Y, se v Hollywoodu pokoušeli adaptovat už delší… (více)

Režisér Atlanty a temné sci-fi

Režisér Atlanty a temné sci-fi

15.06.2018

Režisér klipu This is America a několika epizod seriálu Atlanta Hiro Murai se chystá na svůj filmový debut. Tím by mělo být temné sci-fi Man Alive podle scénáře Davida Roberta Mitchella (Neutečeš).… (více)

Doctor Doom bude mít vlastní film?

Doctor Doom bude mít vlastní film?

21.07.2017

Hollywoodská studia se momentálně snaží vyždímat comicsové značky na maximum. Místo klasických filmů se slavnými hrdiny se proto uhýbá i k těm méně známým a sem tam dojde i na záporáky. Loni dostali… (více)

Reklama

Reklama