Reklama

Reklama

Legion

(seriál)
Trailer
USA, (2017–2019), 24 h 19 min (Minutáž: 41–68 min)

Tvůrci:

Noah Hawley

Hudba:

Jeff Russo

Hrají:

Dan Stevens, Katie Aselton, Rachel Keller, Amber Midthunder, Aubrey Plaza, Jean Smart, Hamish Linklater, Mackenzie Gray, Bill Irwin, Scott Lawrence (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(27)

Obsahy(1)

David Haller (Dan Stevens) alias Legion je mutant se schopnostmi mimo lidské chápání. Trpí řadou psychických poruch a má rozštěpenou osobnost. Každá jeho osobnost navíc ovládá jinou z jeho schopností. David se snaží udržet při smyslech, ale začíná z toho být unavený a když se to chystá vzdát, potká dívku svých snů. (Harroc)

Recenze (110)

tron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Úvodné titulky sú často až na konci. No a to je ešte jedna z tých normálnejších vecí v tomto seriáli. Inak sa jedná o jeden z najnetradičnejších, najosobitnejších seriálov... vôbec? Bohužiaľ má sem-tam problém s tempom, niektoré epizódy sú zbytočné a keby ich niekto vyhodil do koša, malo by to lepšie a svižnejšie tempo, čo by nebolo od veci. Lebo takto sa to občas až príliš motá a spomaľuje. Čo je škoda, lebo postavy sú super, medzi hercami je báječná chémia a akonáhle sa to rozbehne, je to úžasná jazda. Legion je jeden z najsilnejších, ak nie najsilnejší komiksový super-hrdina na svete, ktorý by si dal Supermana na raňajky a bez príboru. Obe série sú strašne originálne, bizarné a krásnym spôsobom uletené, šialené, nepredvídateľné, obskúrne a absurdné (štíhle spievajúce ženské roboty komunikujúce výlučne spevom). Po audiovizuálnej stránke ide o niečo, čo ste možno ešte nevideli. Len proste tempo hapruje, pre niektorých divákov bude originality až príliš (čo ale nie je mínus, ale ich osobný problém) a v druhej sérii dostali niektoré moje obľúbené postavy z prvej sezóny dosť čudný priestor. O tretej však jej tvorcovia vedeli, že bude posledná a tak dôstojne a nadmieru kvalitne uzatvorili dá sa povedať všetky dejové linky a príbehy jednotlivých postáv (a otvorene sa prihlásili k X-Menom). ()

Nevka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Legion se nesnaží zavděčit všem. Jedná se o vybroušenou záležitost, která sází na atmosféru a psychologii - což někteří asi neunesou. Ano, jedná se o riskantní krok, ale mně vyhovuje. Pokud by seriál měl skončit po první sérii (což se naštěstí nestalo), budu stejně spokojený. U Legiona mi totiž nešlo o akční komiksový výplach, ale o důmyslnou, psychopatickou stavbu příběhu, kterou jsem dostal. Každá epizoda má co nabídnout a drží divákovu pozornost napnutou až k prasknutí. Hawley navíc umí pracovat s postavami (či minimálně jejich schopnostmi) a krásně propojuje jednotlivé nitky příběhu, přičemž perfektně kombinuje mutanty a doplňuje univerzum. Po čtyřech epizodách zatím jednoznačná záležitost. Hodnocení po první sérii... Bomba! Seriál si udržel skvělé tempo a například šestá a sedmá epizoda byly naprosto perfektní. Drobný odklon přišel u poslední epizody, ale jinak bezchybné. Nakonec samozřejmě neopomenu skvělou hudbu, která dodávala na autentičnosti celého díla. (Více u všech dílů v komentářích.) ()

Davies182 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak sem se nakonec nenechal zlomit a zůstávám na třech hvězdách, i když některý wtf díly mají suverénní náběh na plnej počet. Je to hodně jiný (neplést s "originální"), je to cáklý, a je to v jednotlivostech pekelně schizofrenní, což je ovšem sprostej scénáristickej záměr. Občas to funguje a někdy se to celý sype jak domek z karet, no prostě ty bláho! 1. SEZÓNU lze buďto milovat anebo... kroutit hlavou nad drogama, který její tvůrci v průběhu natáčení požívali. Nic jinýho nelze. ()

DJ Obelix 

všechny recenze uživatele

Dvě série jsem váhal s absolutním hodnocením, po třetí už ale nemůžu. Nejoriginálnější komiksový seriál široko daleko. Dan Stevens jako titulní mutant (marvelovské x-men univerzum) je NAPROSTO skvostný a svou roli rozpolceného mladíka stíhaného vlastními démony si neskutečně užívá. Aubrey Plaza ve své dosud nejmaničtější poloze je taky k sežrání. A ostatně by se to dalo napsat o celém obsazení. A celý seriál si zjevně užíval i Noah Hawley, který diváku připravil neuvěřitelnou psychedelickou jízdu prokládanou neskutečným vizuálem, muzikálovými čísly i mindfucky nejhrubšího zrna. Legion se prostě nedá s ničím srovnat, ten se musí zažít. A asi navždy zůstane spíš "kultovním dílkem" než masovou záležitostí. Umím si představit, že řada lidí to po první epizodě s Davidem Hallerem vzdá. Ostatní však čeká vskutku nevšední zážitek. *Something for your... M.I.N.D." ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Je tu nový sci-fi seriál od stanice FX. Odehrává se v prostředí x-menovského univerza zhruba na přelomu 70. a 80. let a vypráví o Xavierově synovi Davidovi. Ten je zavřený v léčebně a neovládá své schopnosti. Celé to působí dost psychedelickým dojmem a chvíli trvá, než se člověk zorientuje. Rozjezd je skutečně pomalý a místy je to až nudný. Pak ale začne všemu přicházet na kloub a věci začnou dávat smysl. Dostane se do společenství dalších mutantů a tím se ocitne uprostřed války s lidmi. Neustále se před nimi musí schovávat. David postupně poznává svou minulost a proniká svými problémy. Vše je nakonec mnohem komplikovanější a v Davidově hlavě se strhne velká bitva. Finále je trochu otevřené, tak jsem zvědavý na další sérii. Ta už mě moc nebaví... "Jaké to je mít kozy?" :D ()

Ratemus 

všechny recenze uživatele

Co to mělo být? Aby se člověk vyznal a držel krok a stále byl v obraze, je za potřebí pořádnej kopec hulení jinak nevím. Blázinec nad blázinec. Na poprvé jsem nevěděl, která bije a hodně se ztrácel. Prvky hororu a thrilleru tomu sedí, je to drsné, originální a velice zdařilé a určitě to nesedne každému. Dát tohle dohromady chtělo opravdu velkou trpělivost, protože ten scénář je fakt šílenější než cokoliv, co jsem dosud zřel. Výborné a druhá řada mě velmi zajímá ()

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je to sice inteligentni,vizualne zajimave a az surrealni,ale me to nezaujalo.A koukat na to jen proto,ze jsem si zvykl na hlavni postavy a citim se s nima dobre se mi nechce. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Zkoušel jsem to, vydržel jsem 3 díly, ale nevtáhlo mě to. Nudné, překombinované a takové na efekt. Nevěřím, že by se to vyvinulo lépe. ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Zajímavé, z mutant fantasy alá x-men se po pár dílech stal head-fuck jak z pera netalentovaného fanouška Lynche. Divné. ()

jh666 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Legion se podle mě ukázal obrovskou peckou. S výjimkou druhého (vysvětlovacího) dílu jsem se od sledování nemohl odtrhnout. Ani mi nějak nevadí, jestli je to s něčím provázané, protože je to lepší než minimálně polovina X-Menských filmů. Občas to bylo hodně psychedelické, ale stálo to za to. Hlavně tedy Aubrey Plaza je tady naprosto fenomenální. 100 % ()

evilmind 

všechny recenze uživatele

Jeden ze seriálů, na které se není možné dívat po jednotlivých episodách, ale je nutné sjet najednou - protože až pak to jako celek dává (v obou sezonách) docela smysl. Jednotlivé díly jsou ovšem totální úlet, a v podstatě triviální dějovou linii dokážou autoři natahovat různými astrálně/snovými sekvencemi v podstatě libovolně dlouho, a občas je i pro fanouška s otevřenou myslí obtížné na jejich hru přistoupit. Monstrum z první sezony je úžasné, jen škoda relativně malého prostoru, jakého se mu dostává. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Každým dílem větší bizár, který se od Marvel komiksovek výrazně odlišuje už jen tím, že to rozhodně není klasický počin pro masy. Pomalý halucinogenní trip, na který možná musí mít člověk náladu a trpělivost, ale odměňuje se hodně originálním a podmanivým zážitkem. Minimálně bizarní audiovizuál a hravá režie je na seriálovém poli něco jedinečného. Připočtěme si příjemně sympatické herecké obsazení (hlavní dvojice zejména), které diváka dost zachraňuje od všeho toho wtf a výborně funguje jako záchytný bod. ()

Adasin 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelný psychedelický trip. Na Legiona jsem začala koukat z takového rozmaru, kdy mi bylo úplně fuk, na co se budu dívat, tak jsem zkusila nový seriál stanice FX. No a výsledek? Začnu u pilotu a zcela výjimečně jej popíšu zvlášť: ------------------- PILOT byl naprosto famózní! Hned prvními záběry pevně upoutal moji pozornost a následně mě dokonale vtáhl do děje, zde spíše do jiné dimenze sledování. Ta hra na to, co je realita a co ne, se mi hodně líbila, místy jsem byla dokonale zmatena tak jako hlavní hrdina. A vůbec se tu povedla atmosféra podobně jako u Stranger Things, včetně hudby a vymazlené vizuální stránky (výborné efekty). Zkrátka dokonalý psychedelický trip, nemusela jsem si nic brát a byla jsem pohlcena. K tomu ještě výborné neokoukané obsazení, kde mě kromě Dana Stevense zaujali především Hamish Linklater, Rachel Keller a Aubrey Plaza. Na závěr pilotu přišlo skvělé navnazení a já byla naštvaná, že musím týden čekat na další epizodu. -------------------- PRVNÍ série: Je s podivem, že až na pár slabších (ne o moc) epizod atmosféra z pilotu vydržela celou první sérii. Snaha kontrolovat Davidovy schopnosti a najít zdroj/řešení jeho problémů je skvěle odvyprávěna, přestože se fyzicky moc nehýbeme z místa (trochu navzdory očekáváním z pilotu, že bude hlavně boj s Division 3), zato psychicky se dostáváme na nevídaná místa (např. astrální rovina). Davidovi s tím pomáhá parádně obsazená skupina mutantů (nejsou to X-Meni, což je trochu škoda), mí nejoblíbenější jsou: Syd (občas je mi jí kvůli její schopnosti líto), Carry Loudermilk + Kerry Loudermilk a Photomy Wallace. Skutečný záporák zde má mnoho podob, jedna z nich je fakt hnusná, jako kdyby Jabba Hutt ohořel a rozpouštěl se. Že jsem zapomněla na Lenny? Ne, nezapomněla, na to, co předvedla Aubrey Plaza se zapomenout nedá. Jediné, co mě na sérii zklamalo, byla malá účast Linklaterova velitele Divison 3. -------------------- DRUHÁ série na mě opravdu zapůsobila, a to nejen tím, že měla opět tu vymazlenou vizuální stránku a ještě dokonalejší hudbu. Tak jako David jsme na jejím začátku vrženi do neznámého a opět zažíváme nejedno těžké „WTF“ (ale to dobré). Času na vzpamatování moc není, otázky se valí jedna přes druhou snad ještě víc než v první sérii. Tentokrát tvůrci přišli ještě se zamotanějším příběhem, kdy není do poslední epizody jasné, kdo je skutečný padouch (že by spiknutí?), přidali víc zajímavých (tj. tajemných) postav, ale i různé příšery, bludiště v podzemí, další dimenze, dokonce cestování časem, a jako bonus lekce psychologie vyprávěné Jonem Hammem (s úžasným hlasem btw.). Je jen dobře, že takovýhle "originální" (tedy v rámci komiksových seriálů) seriál uspěl a Fox objednal třetí řadu - přestože prý David ukázal své schopnosti už v té druhé, já tak nějak tuším, že jsme rozhodně ještě neviděli všechno. A taky chci to Stewartovo cameo! --------------------TŘETÍ série: No, tak nakonec jsme v druhé sérii asi viděli všechno. Ovšem to není jediný důvod, proč je pro mě poslední série zklamáním. Příběh už mě tak nebavil, přišlo mi, že se toho zas až tolik nestalo (oproti nahuštěnosti předešlých sérií) a i když je zde mnoho předlouhých mlčenlivých flashbacků, tak jako celek tato série rychle utekla. Kromě děje mě nebavil ani David, Dan Stevens už mi nepřijde sympatický a ani postavě Davida jsem neměla nějak potřebu fandit. Z ostatních mnou dříve oblíbených postav toho taky nic moc nebylo. Jisté naděje jsem vkládala do slíbeného Charlese Xaviera, ale i přes sympatického herce, jež jej ztvárnil, byl Charles rovněž zklamáním. Zkrátka to mohlo skončit daleko líp, ale těch pět seriálu jako celku i tak nechám, díky prvním dvěma sériím. P.S.: Tohle je rozhodně jeden z těch seriálů, který si buď oblíbíte nebo nesnesete, takže se ani moc nedivím těm nasraných či znechuceným reakcím zde. Anebo je to o tom, co všechno jste ochotni snést? 9/10 () (méně) (více)

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Lidi, tohle je neskutečná nálož! Nejspíš jdu s křížkem po funuse a spousta z vás už to má dávno za sebou, ale včera jsem dokoukal první sezónu letošní novinky ze stáje kabelovky FX (Taboo), kde se pod tvůrčím dohledem Noaha Hawleyho (Fargo) zrodil zázrak jménem Legion. Předlohu neznám a o zápletce jsem věděl kulový. Prý jakési drámo zasazené do X-Men universa, dle ohlasů celkem chválené. Šel jsem do toho s tím, že nakousnu pilot a uvidím, co se z toho vyklube. A prásk ho, najednou jsem sfoukl osm epizod, jen to hvízdlo. Před pár dny jsem koukal na Rozpolceného s Jamesem McAvoyem, kroutil u toho hlavou kvůli trestuhodně nevyužitém potenciálu a říkal si, že to je látka jako stvořená pro drsnou komiksovou sérii se superpadouchem s duševní poruchou v hlavní roli. A prásk ho podruhé, Legion je mutant trpící schizofrenií. Nebudu se moc rozepisovat, už tak je to zas dlouhý jak sraní v období půstu, takže ve zkratce. Celé se to nese v tom striktním duchu marveláckých hovadin plných paralelních realit, vesmírů a astrálních rovin. Jenomže to, co se na papíře většinou tváří jako neskutečná krávovina, se v tomhle případě mění na audiovizuální orgie srovnatelné s Fincherovým Klubem rváčů. Bez nadsázky. Legion je vyloženě komorní záležitost odehrávající se na minimálním prostoru, která si vypomáhá výrazným obrazovým pojetím, aniž by tím sklouzla k čiré manýře nebo umělecké onanii. Obsazení je velmi sympatické a neokoukané (obzvlášť Dan Stevens v roli Davida exceluje na výbornou), CGI triky jsou více než slušné (když si vybavím, jak silně v tomto ohledu u Starz zprasili Americké bohy, píchá mě u srdce) a lidem odpovědným za kostýmy a scénografii bych rovnou připnul metál. Šestá (a sedmá) epizoda je něco jako svatý grál televizní produkce, to prostě musíte vidět. Pro mě je to malá revoluce na poli adaptací komiksových předloh a prozatímní překvapení roku. Dejte si to, nebudete litovat. ()

Helo 

všechny recenze uživatele

Sice se to chvílema táhne jak sopel z dětskýho rypáku, ale odměnou za trpělivost je precizní vypiplanost téměř každýho záběru a momentu, vypiplanost, jakou jsem u filmu, natož seriálu, neviděl už hodně dlouho. Psycho-hororově-akční-retro-scifi, který totálně vybočuje z řady ostatních komiksovek. Jen jsem měl problém s prakticky neznatelným zapojením do X-men světa, protože seriál prostě působí úplně jinačím dojmem a v zásadě postrádá jakýkoli odkazy na kterejkoli z filmů (až na slovo "mutant" a pak jeden spoileroidní flashback). Tohle se MCU zatím daří líp. ()

Jigy 

všechny recenze uživatele

Přestal jsem to sledovat po 2. sérii. První mě zaujala, druhá silně zklamala. Na trhu jsou jistě lepší seriály než tento, tak proč ztrácet čas i třetí řadou? ()

kagemush 

všechny recenze uživatele

Jako nefanoušek komiksuniverza (stanu se jím, až někdo věrně(!!!) zfilmuje Loba!) pitominy od pana Marvela obecně míjím - tak to už musí být, abych dal čtyři hvězdy. V tomto případě bez problému - a i když mi nakonec došlo, že koukám na poněkud rozvleklého ,Exorcistu´(platí nejen pro první řadu)-inu proč ne? Z toho tolikrát vyzdvihovaného vizuálu jsem si sice na sedinku nesed (přeci jen jde o TV ser.-to už by muselo být něco jako Singhův ,Pád´, nebo Noého ,Vejdi do prázdna´, nebo cokoli od Greenawaye), ovšem potěšil prostor kde se ta sranda z větší části odehrává (já to říkám furt, že ta naše kebule je vesmír sám o sobě), absence naolejovaných superhýro a i ten kukuč pana Stevense-jsem klaďas, a hele teď jsem nasranej a hele -už jsem zase klaďas,-no a pak ty technický udělátka, který jako by vypadli z ,Brazil´ nebo z ,Dvanáct opic,-- ale jo, stálo za ten čas. ()

Související novinky

Y: Poslední z mužů obsazuje hlavního hrdinu

Y: Poslední z mužů obsazuje hlavního hrdinu

17.07.2018

Známý komiks Y: Poslední z mužů vyprávějící o apokalyptickém světě, kde v jeden moment s výjimkou hlavní postavy zemřeli všichni savci s chromozomem Y, se v Hollywoodu pokoušeli adaptovat už delší… (více)

Režisér Atlanty a temné sci-fi

Režisér Atlanty a temné sci-fi

15.06.2018

Režisér klipu This is America a několika epizod seriálu Atlanta Hiro Murai se chystá na svůj filmový debut. Tím by mělo být temné sci-fi Man Alive podle scénáře Davida Roberta Mitchella (Neutečeš).… (více)

Doctor Doom bude mít vlastní film?

Doctor Doom bude mít vlastní film?

21.07.2017

Hollywoodská studia se momentálně snaží vyždímat comicsové značky na maximum. Místo klasických filmů se slavnými hrdiny se proto uhýbá i k těm méně známým a sem tam dojde i na záporáky. Loni dostali… (více)

Reklama

Reklama