Reklama

Reklama

Legion

(seriál)
Trailer 1
USA, (2017–2019), 24 h 19 min (Minutáž: 41–68 min)

Tvůrci:

Noah Hawley

Hudba:

Jeff Russo

Hrají:

Dan Stevens, Katie Aselton, Rachel Keller, Amber Midthunder, Aubrey Plaza, Jean Smart, Hamish Linklater, Mackenzie Gray, Bill Irwin, Scott Lawrence (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(27)

Obsahy(1)

David Haller (Dan Stevens) alias Legion je mutant se schopnostmi mimo lidské chápání. Trpí řadou psychických poruch a má rozštěpenou osobnost. Každá jeho osobnost navíc ovládá jinou z jeho schopností. David se snaží udržet při smyslech, ale začíná z toho být unavený a když se to chystá vzdát, potká dívku svých snů. (Harroc)

Recenze uživatele Martrix k tomuto seriálu (24)

Chapter 1 (2017) (S01E01) 

Obrovská změna, dívat se najednou na něco, kde nevíte která bije. Chce to velkou dávku trpělivosti a chtění porozumět. Nepomůže vám přemýšlení, ani pozorné sledování děje...tady jsou scénáristi nejen napřed, ale i mimo to, na co je běžný sledovač seriálů zvyklý. Takže je to spíš o pocitu, o tom, jestli je vám David sympatický, nebo zda vás zaujala práce s kamerou, střih, hudba.... . Mě jo, takže se na další díly podívám. A to i když konec tohoto dílu trochu ujel a objevily se jak mizerné triky, tak, nezvládnutá akce. Legion o tomto ale určitě nebude, takže to klidně přehlédnu. Souvislost s X-Many zatím vypadá jen jako formální záležitost, aby tvůrci nemuseli představovat mutantí universum. Tohle je jiná liga...možná snad i jiný sport :o) ()

Chapter 2 (2017) (S01E02) 

Těžko uvěřit, že jde o seriál na základě komixové předlohy. Ale proč ne. Už jsem četl komixy, které měly daleko lepší úroveň, než spousta knih renomovaných autorů. Jestliže v prvním díle divák ze 70% nevěděl která bije, tak teď už se věci zdají být jasnější. Což neznamená, že už neuvidíme zmatené obrazy, které jsou bez časového určení. Prostě jste v hlavě telepata, kterému tak dlouho tvrdili, že je blázen, až se jím skoro stal. Ale jen o tom to není a vypadá to, že sledujeme cestu Davida k tomu, aby se stal ústřední postavou konfliktu mutantů s lidmi. Jsem spokojený. Navíc ona je radost, už jen sledovat herectví Dana Stevense. ()

Chapter 3 (2017) (S01E03) 

Hororový díl, kde by si některé scény nezadaly s Noční můrou v Elm street, nebo nějakou Kingovkou. Líbí se mi to čím dál víc. Pokud pořád nadáváte na schematické scénáře, kde dokážete předvídat, co kdo s kým...tak tady si od nich odpočinete. Zase takové psycho jak to tady někteří popisují to není...nesmíte mít místo hlavy vydlabanou dýni a čekat, že vám bude všechno vysvětleno. ()

Chapter 4 (2017) (S01E04) 

Naprostá pecka... . ()

Chapter 5 (2017) (S01E05) 

Přestože se pár věcí vysvětlilo, tato epizoda mě zklamala. ()

Chapter 6 (2017) (S01E06) 

Ajajaj skoro celý díl jsem se nudil...aspoň že konec byl solidní. ()

Chapter 7 (2017) (S01E07) 

Tak tohle je díl, kde dostanou i ti poslední vytrvalci, kteří pořád nevěděli jak to tedy je, své vysvětlení jako pro blbečky. Ale i když nezůstal žádný prostor pro mlhu, tak je to skvěle natočené, sestříhané a hlavně ozvučené. Postava Olivera je cool a bitva uvnitř Davidovi hlavy tentokrát nepůsobí chaoticky, ale díky "prozření" postav a invenci tvůrců, jde o nejlepší scény celého seriálu. ()

Chapter 8 (2017) (S01E08) 

Po skvělém předchozím dílu, muselo přijít rozčarování, přestože formálně bylo vše ok. Potíž této série je totiž v tom, že je v ní pár opravdu skvostných okamžiků, které pak dělají pocitově průměr, i z jinak velmi dobrého zbytku. Na druhou řadu se rád podívám, Hawney na mě udělal dojem. ()

Chapter 9 (2018) (S02E01) 

Taneční scéna, cvakající zuby, němá pasáž se Syd...neuvěřitelnej seriál. Vizuálně vymazlenej, obsahově originální...nejspíš nejsrozumitelnější halucinogenní trip, jaký byl natočen. V první řadě bylo několik vynikajících epizod a vždycky jsem si říkal, že už je nic netrumfne. První díl druhé řady a čumím jak kůň z vědra. Hawney je prostě dobrej a Mielants mu to rozhodně nepokazil. Z americké seriálové produkce je Legion vysoce nadstandardní počin a žánrová nálepka akční, je mimo mísu. Jinak divné slovní spojení...odvážně originální..., tady sedí. ()

Chapter 10 (2018) (S02E02) 

Chvilkami jsem měl obavy, jestli nepotká Legion to, co většinu skvělých autorských originalitek. Že se z něj stane The Project, který se bude kdekdo snažit "vytunit". Anebo že to udělá sám tvůrce, aby naplnil vysoká očekávání, nebo jen aby světu dokázal, že kdyby měl větší rozpočet, podporu...prostě lepší možnosti, tak by udělal ještě lepší seriál. Nedopadlo by to dobře. Zatím je druhá řada ve všem o 20% ..."nadupanější", než řada první, která už tak, byla skoro perfektní. Víc tlačit na pilu, už by bylo na škodu. Opět je tady pár skvělých(dále jen WTF) scén a opět se dočkáme i filosofického přesahu, resp. několika zajímavých myšlenek. V kombinaci s WTF a skvělou postavou Davida, vám ani nebude vadit, že občas nevíte, která bije. Postava Farouka se mi líbí a je dobře, že padoušskou side nereprezentuje jen Oliver a jeho kámoška. I když...kdoví, kdo je nakonec padouch... . Už teď se bojím, jak to tvůrci zakončí. Legion je tak skvěle rozehraný seriál, že je spousta možností, jak to pokazit. Tak snad ne. ()

Chapter 11 (2018) (S02E03) 

Legion není běžný seriál. Má promakaný scénář, skvělé postavy, je v něm hromada vynikajících nápadů, přetavených ve skvělé momenty...je to prostě fenomen. Je to krásně pošahaný seriál, při kterém se vám nejspíš nestane, že byste úspěšně předvídali, co bude dál. Nepochybuji o tom, že má děj nějakou kostru a někam se ubírá. Přesto není tím hlavním tahounem. Herci, způsob ztvárnění, obrazy, střih, práce se zvukem a originalita. Takže i když se vám zdá, tak jako mě v této epizodě, že už se do toho tvůrci zamotávají hodně, stejně nedáte míň, než 4*. ()

Chapter 12 (2018) (S02E04) 

Syd dává Davidovi lekci. Představit si pod touto větou můžete ledasco. Tvůrci Legion opět nezklamali a pouští se tam, kam jiní filmaři nemohou. Je radost se na to dívat, nechat se překvapovat, nést se na stejné vlně, sledovat někdy laskavý, jindy tvrdý pohled na intimní a prosté věci, které jsou zabaleny do fantaskního světa s jakousi pseudosci-fi zápletkou. Navíc...Ráchel je krásná žena s oduševnělým výrazem, hrající komplikovanou postavu Syd tak, že je jedno co říká...civím na ni a říkám si...pro ni bych taky převrátil svět naruby. ()

Chapter 13 (2018) (S02E05) 

Nemám potuchy, co se v této epizodě vlastně odehrálo. Nenapadá mě, jaké motivy má Shadow King, ale nic z toho mě nepřiměje dát nižší hodnocení. Tvůrci si diváka vychutnávají a podle hodnocení bych řekl, že je to k naší velké radosti. Nejnemarvelovatější počin, jaký kdy byl natočen ve spolupráci s Marvelem. ()

Chapter 14 (2018) (S02E06) 

Tak asi takhle. Většina z nás, kteří viděli předchozí epizody, stejně pořádně neví, o čem Chapter 14 byla. Přesto jsou hodnocení taková, jaká jsou. Takže kdyby tato epizoda bylo první vaše setkání s Davidem, resp. prací Hawleye, nebude vědět která bije. Přesto budete vnímat, že sledujete část zvláštního příběhu, který je vyprávěn pomocí té nejlepší filmařiny, jakou jste doposud v jakémkoliv seriálu mohli vidět. Tvůrci útočí na vaše emoce a mozek skrze obrazy, hudbu i slovo. Nenechají vás ani na vteřinu vydechnout a jen se vézt. Nestačí se jen dívat, jako u přiblblých stříleček. Aby jste vytěžili z toho co vám předkládají dost, musíte Poslouchat, Dívat se a Vnímat. ()

Chapter 15 (2018) (S02E07) 

Síla myšlenky převládá nad tím, co vidíme. Vlastně nám autoři říkají, že se nemůžeme spolehnout na žádný z našich smyslů...což je vlastně stejný pohled, jako v Matrixu. Je jedno, jestli vám mysl ovládá umělá inteligence, nebo pošahaný nadčlověk, který má schopnosti Boha. Anebo jestli si něco sami vsugerujeme, případně se necháme ovlivnit někým jiným. Takže pokud se nemůžeme spolehnout na naše smysly a náše myšlenky mohou být ve větší, či menší míře ovládány někým, něčím jiným...jsme jen křoví na předzahrádce bohů? Nebo je život řízen pouze zákony přírody a někteří z nás mají bujnou fantazii? O ničem menším tento seriál není a tato epizoda lehce zaostává za těmi předchozími jen proto, že je přehlednější. Stále je tam dost podivností, jen je to bez toho mystického povlaku srozumitelnější. Což je škoda, ale třeba to souvisí s tím, že se režie chopil někdo jiný(tedy podle CSFD). ()

Chapter 16 (2018) (S02E08) 

Způsob vyprávění tohoto podivuhodného příběhu je natolik okouzlující, že nemohlo vzniknout nic jiného než to, čemu se říká umění. ()

Chapter 19 (2018) (S02E11) 

Každý dobrý příběh, je nakonec o lásce. A kde je láska, je i bolest. A s bolestí se člověk občas vypořádává dost destruktivním způsobem. Takže konflikt... . Láska a konflikt, pěkně propletené v dobrý příběh o mutantech/bozích, o definici dobra a zla...a staré dobré pomstě. Skvělé finále, které je zároveň startem něčeho nového. A pokud na tom budou pracovat dosavadní tvůrci, zcela jistě u toho nebudu chybět. ()

Chapter 20 (2019) (S03E01) 

Stále bizár, ale tentokrát často samoúčelný, spíš na efekt. Přestože jsem se na pokračování těšil, nijak zvlášť jsem se u této epizody nebavil. Budu doufat, že si k sobě najdeme s Legionem zase cestu zpět...první dvě řady mě bavily...vlastně...často jsem byl nadšený. ()

Chapter 21 (2019) (S03E02) 

Uvažiji o tom, že se na další epizody dívat nebudu. Ne snad protože jsou první dvě vysloveně špatné, ale první Legion na mě udělal velký dojem. Bylo to lovestory v rytmu zběsilého tance, které se odehrávalo na pozadí bizarního světa, obývaném zábavnými postavami. Vztahy mezi nimi držely celou tu podivnost pohromadě a díky nim pak dával smysl i příběh. To mi teď chybí...vztah mezi postavami. Tato epizoda je lepší než ta předešlá, ale už to není ono...a nejspíš už být ani nemůže. Asi tomu dám ještě třetí epizodu a uvidím. ()

Chapter 22 (2019) (S03E03) 

Vlatně je to prequel k první řadě. Takže ano, konečně se v Legion objeví Davidův otec, telepat Charles alias chytrému napověz, hloupého kopni X. Uvidíme jak se dal dohromady s Davidovou matkou, i jak David k Shadows Kingovi přišel. Na poměry předchozích řad, byla tato epizoda retro poklidná. Prostě taková vsuvka, pro ozřejmění jedné důležité události. Že bude ústředním motivem cestování časem a pravděpodobně paradoxy s ním spojené, už je víc než jasné. Nadšený nejsem, zatím je to slabota. ()

Související novinky

Y: Poslední z mužů obsazuje hlavního hrdinu

Y: Poslední z mužů obsazuje hlavního hrdinu

17.07.2018

Známý komiks Y: Poslední z mužů vyprávějící o apokalyptickém světě, kde v jeden moment s výjimkou hlavní postavy zemřeli všichni savci s chromozomem Y, se v Hollywoodu pokoušeli adaptovat už delší… (více)

Režisér Atlanty a temné sci-fi

Režisér Atlanty a temné sci-fi

15.06.2018

Režisér klipu This is America a několika epizod seriálu Atlanta Hiro Murai se chystá na svůj filmový debut. Tím by mělo být temné sci-fi Man Alive podle scénáře Davida Roberta Mitchella (Neutečeš).… (více)

Doctor Doom bude mít vlastní film?

Doctor Doom bude mít vlastní film?

21.07.2017

Hollywoodská studia se momentálně snaží vyždímat comicsové značky na maximum. Místo klasických filmů se slavnými hrdiny se proto uhýbá i k těm méně známým a sem tam dojde i na záporáky. Loni dostali… (více)

Reklama

Reklama