Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Wendy Darlingová je romantička s velkou fantazií a touhou po dobrodružství. Chtěla by napsat knihu o pirátech a bratrům Johnovi a Michaelovi vypráví po večerech příběhy o Peteru Panovi. Její sny občas komplikují život nejen jí samotné, ale i jejím blízkým. Jednoho večera se u ní v pokoji objeví Peter Pan s vílou Zvoněnkou. Hledají chlapcův vzpurný stín, který tu zůstal po předchozí noci, kdy Peter za oknem poslouchal dívčino vyprávění. Dívka mu utržený stín znovu přišije a Peter jí na oplátku vypráví o Ztracených chlapcích. Přemluví ji, aby s ním odešla do Země-Nezemě, plné dobrodružství, kde neplatí pravidla dospělých. V Zemi-Nezemi se Wendy stane svědkem útoku kapitána Hooka na Ztracené chlapce a sama málem padne za oběť chlapcům, jimž žárlivá Zvoněnka namluvila, že je pták, kterého mají sestřelit. Její bratři se dostanou do rukou Hooka, který je společně s indiánskou princeznou uvězní v jeskyni zaplavované vodou, ale Peter Pan je osvobodí, i když je nucen svést se zuřícím Hookem souboj na život a na smrt. (TV Nova)

(více)

Recenze (207)

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Byla jsem docela zvědavá, jak dopadne hraná verze populární knížky, zvláště po hodně slabé animované verzi. Dalším lákadlem pro mě byl můj velký oblíbenec Jason Isaacs v roli Kapitána Hooka. Ten mě, jak je u něj dobrým zvykem, rozhodně nezklamal, se samotným filmem je to už trochu horší. Je totiž točen výhradně pro děti, a tak si ho dospělí příliš neužijou. Navíc je tu na dětský film celkem dlouhá stopáž a poměrně dost scén, ve kterých někdo někoho zabije a nikdo pomalu ani nehne brvou. Ve filmu pro děti, bych to rozhodně nečekala. Dalším nedostatkem jsou triky, které i přesto, že měl film obrovský rozpočet (100 milionů dolarů) a tvořili je lidé z ILM, rozhodně nenadchnou. Výprava snímku je krásně pohádková (bez debat kýčovitá) a několik scén je opravdu zábavných a na diváka dýchá příjemná atmosféra. Je tu ale také spousta hluchých míst a ústřední dvojice dětských herců nepředvádí nic zvláštního. Typově jsou sice role Wendy a Petra Pana dobře obsazené, jejich představitelé se však zmůžou jen na sladké úsměvy. Alespoň, že ten Jason Isaacs je pořád tak skvělý coby záporák. - **1/2 ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $100miliónovTržby USA $48,462,608Tržby Celosvetovo $121,975,011Úžasne spracovaní príbeh Petra Pana, vizuálne úchvatné, príbehovo podmanivé, s niekoľkými neskutočne silnými a dojemnými scénkami, k tomu hravá hudba od James Newton Howarda. Pre mňa najlepšie spracovanie tohto námetu od J.M. Barrieho. /95%/ ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Největši problém téhle překvapivě nedisneyovské podívané spoléhající na inteligenci i toho dětského diváka je její nevyrovnanost, kdy se film potácí mezi poučenou postmoderní podívanou (ten film moc dobře ví o pohádkách, které předcházaly a jak skončily, odkazuje na ně a zmiňuje se o nich) cílenou na dospělé publikum znalé pravidel vyprávění a zákonnitostí pohádek se všim tím psychoanalytickým přistupem, jenž se na ně dá aplikovat, a na dětského diváka, jemuž jsou určeny kýčovité výjevy s nepovedenými digitálními triky a slapstickové, obstojně vypointované sekvence._____ Jason Isaac, jak je v petropanovských adaptacích zvykem, zde hraje postavu otce i Hooka, a v obou připadech jde o předtím nevídané uchopení postavy (zatímco otec je stylizován jako jednorozměrná postavička, Hook je trojrozměrná postava s emocemi a pochybami a divák si k němu vytvoří i určitý, nejenom záporný vztah). To stejné se dá napsat i o ostatních postavách, předevšim o Peteru Panovi a Wendy, mezi nimiž to jiskří a chemie je nepřehlédnutelná, jejich věk a pojetí některých scén dají vzpomenout, že o autorovi pohádky J.M.Barriem se šuškalo, že byl pedofil._____ Jenže film, který si je vědom toho, že Peter Pan je přiběhem o sexuálním probuzení a dospívání a který má spoustu zcizovacích prvků ve vyprávění a vypravěč je dokonce oslovován a je mu řečeno, že umře, má nevyrovnané pojetí fikčního světa Země Nezemě (když už kýčovitost, tak pořádnou a i s přepísklými a nepovedenými, lacinými triky, když už temnotu, tak nekaširovanou a původní) a přepálenou stopáž, i když slušné tempo. A hlavně ve zvoleném přistupu (dětský svět plný infantilního humoru a stylizace postav do jednorozměrných figurek a kýčovité výpravy, ten dospělý plný temnoty, nejednoznačnosti a emocí, s dvousmyslnými narážkami a znepokojujícími sekvencemi) jsou tvůrci nedůslední. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack James Newton Howard: 1. Main Title ,2. Flying ,3. Learning To Fly ,4. Tinkerbell ,5. Is That A Kiss? ,6. Peter's Shadow ,7. A Note From The Teacher ,8. Build A House Around Her ,9. Come Meet Father ,10. Fetch Long Tom ,11. Mermaids ,12. Fairy Dance ,13. Set Them Free ,14. I Do Believe In Fairies ,15. Poison ,16. Please Don't Die ,17. Flying Jolly Roger ,18. Peter Returns, ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Šťastné myšlienky vás naučia lietať.“ – „Ja nemám šťastné myšlienky.“ – „A to vás strháva dolu.“ Nie som si istý, či je to rozprávka, príbeh o prebúdzajúcej sa sexualite alebo o utekaní pred zodpovednosťou, ktorú so sebou prináša dospelácky život, jedno ale viem - bijú sa tu dva štýly. V jednej chvíli mágia sama osebe s tak veľkou predstavivosťou, hravosťou a snovou hudbou Jamesa Newtona Howarda, až nadšením nedýchate (prelet nad nočným Londýnom) a niekoľkými odrastenejšími nápadmi (tikajúci krokodíl by sa ľahko uchytil v Hammondovom JURSKOM PARKU a to sa radšej ani nezmienim o morských pannách), ale hneď nato uvidíte niečo „zaručene detské“ (bernardín, jednonohý papagáj, nemá víla). Lepší priemer, ale nehovorím to rád. ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Zrůdné mořské panny hypnotizují Wendy a lákají ji do své moci. Žárlivá víla organizuje dívčinu popravu. Malí potomci hrdých anglických kolonizátorů prosí na kolenou o milost, ale jsou odsouzeni k smrti utopením. Zvoněnka je vyhnána Petrem, a ve snaze odčinit svou zradu, vypije smrtící jed. Wendy, toužící po obdivu, kolaboruje s piráty. Hook je tvrdý a nelítostný. Zpomalený záběr na zlomeného a poraženého Petra Pana, bezmocně padajícího pod nemilosrdným úderem kapitánova háku, dokáže vzbudit zájem a obavy i u pokročilého diváka. To, že malí hrdinové nemají téměř nic zadarmo, a musí opravdu bojovat se skutečným, i když trochu pomateným nepřítelem, je jednou z hlavních deviz této akční, nedisneyovské (místy temné, místy obskurně barevné, ale vcelku zaručeně definitivní) verze klasiky dětské fantasy. Tenhle Petr Pan nikdy nemoralizuje. I když důraz na nelehkost přijmutí vlastního dospívání, a s ním spojené zodpovědnosti by mohl k moralitám svádět, předloha ani tvůrci filmu nic takového nedopustí. Tak jako bývají nekompromisní děti, i tento film je nekompromisní. Ctí svého malého diváka - nemanipuluje s ním jako s blbečkem, není politicky korektní agitkou, a nebojí se opravdového zabíjení ani opravdové lásky. Erotické jiskření (zmíněné zde HoneyBunny), stejně jako neustálá, záměrná oscilace mezi infantilností a osudovou dramatičností, a silná, přitom však nijak křečovitá emocionalita, zajišťují zatím poslednímu zpracování příběhu J.M.Barrieho výsadní postavení mezi dětskými filmy. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Zamlada mi moje mamka říkala, že jí všechny anglické/americké pohádky přijdou pitomé, a dodnes jsem nenašla způsob, jak se od tohoto předsudku oprostit a dívat se na věci aspoň trochu tak, jak doopravdy jsou. Takže kdo ví, jestli je Peter Pan doopravdy pitomý, ale dost mi tak přišel. Nicméně oceňuji, že děti hrají děti. Kdybych to viděla v patřičném věku, tak by to na mě možná nějaký vliv mělo, ale zároveň si nedovedu představit, jak by si můj potenciální dětský mozek vysvětlil ten konec a Peterovo rozhodnutí. ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Není to žádný zázrak, ale na druhou stranu překvapí dobré herecké obsazení a výprava. Triky jsou slabší průměr. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Byla by to pěkná adaptace nesmrtelné knihy J.M. Barrieho, mezi Wendy a Petrem Panem to pěkně jiskřilo..., ale výprava a vůbec celá vizuální složka byla přehnaně kýčovitá. Konec pak byl až příliš zdlouhavý, chyběla mu výrazná pointa a proto víceméně nudil. Na opravdu povedeného Petra Pana si tak budeme ještě nějakou chvilku muset počkat. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Pohádkově pohádkový příběh. Zatím nejlepší zpracování létajícího kluka ze Země Nezemě, jaký jsem viděla. Když děti vzlétly k londýnské, mrazivé obloze, jen tak v pyžamech, tak jsem se otřásla a říkala jsem si, že to musí zákonitě odležet přinejmenším s chřipkou v posteli. Ale je krásné vnímat tu fantazii ve všech směrech. Tikající krokouš, který se mermomocí snažil dostat ke zbytku Hooka, když už jeho ruku s hodinkami měl, nebo zrádné mořské panny, či romantický tanec lesních víl ... Řeknu vám, nesnažte se v žádném případě naštvat vílu! Žárlivá víla je učiněná pohroma. Je schopná použít prach, lest, cokoliv, aby se vám pomstila. Jenom ještě malá prosbička - prosím, nepřestávejte na ně věřit, díky. Sice jsou to potvůrky nevyzpytatelné, ale věrné. A když na ně věřit přestanete, tak pokaždé nějaká umře! Jinak triky sice nic moc extra, ale házím to za hlavu. Užila jsem si to. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Ja by som detske fantasy filmy zaradil do dvoch kategorii a to na tie, ktore dokazu okrem deti sucasne pobavit aj dospelych, ako napriklad HARRY POTTER (2001) a na tie, ktore dokazu pobavit vyhradne len detske publikum, napriklad GARFIELD (2004). Tento by som zaradil niekde do stredu, pretoze chvilkami som sa z pohladu dospelaka bavil, ale chvilkami, hlavne v Krajine Nekrajine, ktora sa takto volala podla kvalitneho slovenskeho dabingu i trosku nudil. Avsak trikov a vizualnych efektov je tu habadej a hlavne jednu hviezdicku navyse u mna posilnuje nadherna hudba Jamesa Newtona Howarda, ktora mi tak pripomina orchester Johna Williamsa. Takze kludne aj 4 hviezdicky. Ak by som mal 10 rokov, je to jednoznacnych 5... 26.02.2009 ____ Jeremy Sumpter - (Peter Pan) +++ Rachel Hurd-Wood - (Wendy Darling) +++ Jason Isaacs - (Pán Darling / Kapitán Hook) +++ Lynn Redgrave - (Aunt Millicent) +++ Olivia Williams - (Pani Darlongová) +++ Harry Newell - (John Darling) +++ Freddie Popplewell - (Michael Darling) +++ Hudba: James Newton Howard +++ ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Je fajn, když někdo natočí pohádku prostě jako pohádku a nedělá z ní za každou cenu fantasy spektákl, ve kterém by třeba souboj s krokodýlem trval alespoň čtvrt hodiny. Taková pohádka si pak může bez obav dovolit tak trochu kýčovitou, ale zároveň krásně barevnou výpravu, která je sice digitální od sklepa na půdu, ale nevadí to, protože tím vlastně připomíná animované filmy. A když je to navíc tak dobře zahrané (úplně všemi bez rozdílu věku) a má to krásnou hudbu Jamese Newtona Howarda... Trochu zkrátit a neměl bych co vytknout. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Film který musím doporučit jenom jedné části nadšenců- a to dětem.Pro nikoho jiného než pro děti tenhle film bohužel neni a nijak nás nenadchne.Jediné co jby nás mohlo zaujmout je vynikající výkon Jason Isaacsa.Škoda že jenom on nás zaujme ()

pepo 

všechny recenze uživatele

prijemny detsky film ale dospely sa na nom budu miestami nudit.Isaacs ma sklamal,ustredne duo bolo vyborne,rovnako ako vyprava.yato tam boli dost blbe efekty ktore vo mne evokovali doby dlho pred tym nez sa po platne premaval superman. Krasna howardova hudba ()

Reiniš 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch lepších rodinných filmů, které jsem poslední dobou viděl. Film má hezkou výpravu, triky jsou občas trochu slabší. Perfektně se vydařilo obsazení. Mezi Jeremy Sumpterem a krásnou Rachel Hurd-Wood to skvěle jiskří a pobaví i onen nepokrytě sexuální podtext některých scén. Ludivine Sagnier je jako Zvoňenka roztomilá a Jason Isaacs ve své další záporné roli opět září. Pokud se vám podaří potlačit v sobě trochu cynizmu, čeká vás oddychová a zběsilá jízda Zemí Nezemí. Slogan ,,Film pro celou rodinu" tentokrát nelhal. ()

MISSha 

všechny recenze uživatele

Dnes, zhruba po čtvrté vidělo a musím povýšit hodnocení o jednu hvězdičku navíc. Jedním z důvodů je, že dnešní takzvané pohádky/ fantasy (krom HP a pár vyjímek) jsou vyloženě na pendrek, tahle ale, mezi nimi ční jako čirý skvost (strukturně podobný případ- např. Grinch, Kouzelná chůva Nanny McPhee, Casper). Pohádka to je sice kýčovitá s nepřehlédnutelnými- buď nedodělanými nebo odfláknutými triky. Sem tam dost ujetá- co se srandy a výpravy týče... ale tím výčet negativ pro mě končí. Ten film má totiž neskutečný drajv a atmosféru kterou krásně dokresluje kouzelná hudba J. N. Howarda. Dále přirozeně hrající dětské herce (přesný Jeremy Sumpter) a samozřejmě nesmím zapomenout excelentního zlosyna a uťápnutého sympaťáka ve dvojroli Jasona Isaacse. Petr Pan je víceméně zábavný snímek- jak už pro 19-ti letou holku tak pro 10-ti leté caparty. 73% I believe in fairies, i do, I do :)) ()

Související novinky

Pražský filmový orchestr se vrací

Pražský filmový orchestr se vrací

16.10.2011

Příznivci filmové hudby budou mít již brzy další příležitost k nevšednímu zážitku. Ve středu 23. listopadu v 19:30 se v pražském Rudolfinu uskuteční další koncert Pražského filmového orchestru, který… (více)

Reklama

Reklama